onsdag 17 augusti 2016

Fyra hälsofrämjande effekter av meditation


Meditation har en lugnande effekt på kropp och själ och ger ett mer avstressat, rofyllt och vaket medvetandetillstånd. Många vill ägna mer tid åt meditation, men att hitta tid är inte så lätt. Här är fyra argument som kan hjälpa dig.

Tyvärr dras de flesta människor med i livets rasande tempo. Mer brådskande saker dyker upp, och tankarna på meditation far sin kos. Men att inte ta sig tid för meditation är en verklig förlust för hälsan. Om du är en av dem som aldrig tycks hitta tid finns här fyra enkla skäl till varför jag uppmanar dig att utan dröjsmål ta upp vanan att meditera – din hälsa behöver det.

1. Meditation producerar lyckohormoner, lindrar ångest och verkar smärtstillande 
Meditation främjar humörhöjande endorfiner i blodet, vilket ökar välbefinnandet. Dessa biokemiskt framkallade, goda känslor påverkar i sin tur andra områden i ditt känsloliv. Personer som mediterar regelbundet blir lugnare, mer empatiska, har längre ”stubin” och blir mindre benägna att oroa sig för småsaker.

Enligt tidskriften Journal of Neuroscience producerar meditation också kraftfulla smärtstillande ämnen till hjärnan. För många av mina patienter, särskilt stadsbor, kan meditation vara ett särskilt användbart sätt att bekämpa stress och/eller ångest, så att man kan skapa sig ett lugn mitt i det kaotiska storstadslivet, eller var man befinner sig.

2. Meditation sänker blodtrycket, minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar
Vad beträffar meditationens påverkan på hälsan finns det goda nyheter, särskilt när det gäller att sänka blodtrycket och minska risken för stroke och hjärtsjukdomar. Även de mer konservativa vid American Medical Association har fått en mer positiv syn på meditation. I en färsk rapport har de fastslagit att ”transcendental meditation (TM) kan betraktas som ett alternativ till att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck hos personer med högt blodtryck”. När blodtrycket sänks minskar risken för stroke och hjärtinfarkt.

3. Meditation saknar ner hjärnans åldrande och håller kromosomerna unga
Under de senaste åren har ett antal studier pekat på att meditation kan sakta ner hjärnans åldrande. I en studie drar forskare vid Ucla slutsatsen ”att meditation verkar bidra till att bevara hjärnans grå substans, den vävnad som innehåller nervceller”. Detta innebär att ju mer grå substans som kan bibehållas med hjälp av meditation, desto mindre neurologiska problem kommer du sannolikt att få. Det borde inspirera även den mest tidspressade bland oss att göra sig mer bekant med denna oerhört viktiga metod.

Fortfarande tveksam? En annan studie från UC Davis har visat att meditation stimulerar telomerasens aktivitet, vilket håller kromosomerna unga och är kopplat till längre livslängd.

4. Meditation ger bättre sömn och är bättre än en tupplur under dagen
Ett stressat sinne och en spänd kropp kommer inte att glida iväg till drömmarnas land utan strid. Kämpa inte, ta inte mediciner – meditera istället. Om du gör det kommer sinnet att lugna sig, kroppen slappnar av och förbereder dig för vila. I detta lugna tillstånd kommer det att bli mycket enklare att somna. Studier visar att när sömnen är på väg uppvisar meditatörer ett kraftfullare stadium av långsamma hjärnvågor, vilket innebär en bättre sömn och lättare att somna. Om det är svårt att somna på natten så prova att meditera liggandes. Även om du inte somnar direkt, kommer meditationens goda effekter att främja din kropp och hjärna, så det är värt att göra.

Behöver du ett lyft under dagen? Meditation kan hjälpa även här. Det finns bevis för att meditation kan vara ännu bättre än en tupplur. När forskarna jämförde studenters förmåga till uppmärksamhet ombads de först att antingen sova, titta på tv eller meditera. Gissa vilka som var mest alerta? Det var de som mediterade och de uppvisade 10 procent högre resultat på vakenhetsskalan än de som inte hade mediterat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar