torsdag 13 oktober 2016

Motion minskar stress eller ökar stress

Generellt sett brukar jag säga att fysisk aktivitet sänker sressnivåerna. Men samtidigt så har jag sagt att många stressade tränar för mycket och att vid utmattning och trötta binjurar bör man vara försiktig med träning (man ska röra sig, men på rätt sätt och i rätt dos). Jag får en del frågor om detta eftersom det kan tyckas lite motsägelsefullt, men jag ska förklara det med hjälp av en studie.

En mycket intressant studie har nämligen visat att medan träning verkar minskande på stress (kortisolnivåer) hos personer som inte är stressade i övrigt, så ökar träning stress hos personer som upplever emotionell stress http://www.springerlink.com/content/g303371638pjv051/?MUD=MP
Hos en ”frisk” avstressad person är det också så att ju mer vältränad du blir desto mer resistent blir du mot kortisolutsöndring vid en viss träningsnivå. Dvs ju mer motståndskraftig blir du mot stress och ju mer ”kortisolkänslig” blir du (det behövs mindre kortisol för att upprätthålla balans/homeostas i din kropp)

Men är du däremot redan utmattad och har trötta binjurar så bör träning ofta minimeras. Samtidigt är träning väldigt nyttigt och stärkande av andra anledningar och aktivitet ska inte uteslutas såvida du inte är sängliggande av utmattning. Det beror dock på ditt stadium av utmattning, för vissa handlar detta om försiktig yoga eller fem minuter promenad. Ett generellt råd (men det är som sagt individuellt och beror på om du är i ett sent stadium av utmattning eller är frisk) är att minska kvantitet och öka kvalitet – ägna dig åt kort anabol träning såsom styrketräning. Styrketräning (och även annan anaerob träning) ökar tillväxthormon (anabolt), vilket minskar kortisolet.

Motsatt, så gör lång träning, även om den är lågintensiv att glykogenlagren töms, vilket är en signal till kroppen att utsöndra kortisol för att bryta ner och tillgängliggöra energi. Även friska personer bör aldrig träna längre pass än 60 min av denna anledning. Och särskilt dumt är det att stå på ett löpband.

På löpband kan vi aldrig vinna, vi står på stället.  Och eftersom vi av naturen antingen vinner/springer ifrån vår fiende eller dör, så är denna moment 22-situation extremt stressande för kroppen.

Så för att summera: fysisk aktivitet kan minska stressnivåerna hos en frisk, ostressad person. Man bör dock inte träna längre än 60 minuter och gärna ägna sig åt anabol, kvalitativ träning. Utmattade eller redan stressade personer kan förvärra stressnivåerna av träning. I dessa fall bör man se till att aktivera kroppen försiktigt för att få blodcirkulation mfl hälsofrämjande effekter, gärna i samklang med andningsövningar – tex i form av mjuk yoga.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar