lördag 3 juni 2017

Compassion medkänsla med dig själv och andra

      ”Ett bra liv är inte lika med frånvaron av känslor som
    sorg, skam, ilska och rädsla.”

Har du någon gång träffat en person som aldrig är arg, ledsen, lat, rädd eller orolig? Har du märkt någon skillnad på hur du mår och vad du gör när du är medveten om dina känslor och lyssnar på dig själv, jämfört med när du blir arg på dig själv, är sträng eller gör allt för att undvika svåra känslor?

Ett bra liv är inte lika med frånvaron av känslor som sorg, skam, ilska och rädsla. Många av oss sliter med att bli av med de känslorna vi upplever som negativa och kampen blir en evighetsspiral. Eftersom de här känslorna finns för att vi ska använda oss av dem som vägvisare – vi kan inte tänka oss ur alla situationer – så kommer de tillbaka!

Det finns olika sätt att kortsiktigt ta sig bort från de obehagliga känslorna; genom att ha en fullspäckad kalender, dricka alkohol, äta för mycket eller för lite, vara mycket sträng mot sig själv och göra allt man ska , vara perfektionist eller kanske tvärtom strunta i allt. Det finns hur många strategier som helst för att undvika de svåra känslorna. Känslorna försvinner inte när vi undviker dem, men de kanske visar sig i en annan form. Vi blir kanske arga fast vi egentligen är trötta, eller rädda när vi faktiskt är ledsna. Hur vi reagerar beror på vår tidiga historia av att hantera känslor och hur vi alla fungerar som människor. Känslor är våra vägvisare och vill vi inte veta av dem så tappar vi också riktningen i livet. Vi kanske helt enkelt går åt fel håll då vi inte tittar på vår karta ordentligt. Det här är inte så konstigt – vem vill inte slippa vara arg och rädd? Men livet är fullt av svårigheter som vi hanterar med hjälp av våra känslor, inte genom att undvika dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar