torsdag 23 juni 2016

Kropp & Själ - Vårt behov av tystnad

Vi är ständigt omgivna av ljud, det bullar, gnisslar och knastrar nästan överallt. Dagens Kropp & Själ handlar om hur ljuden påvekar oss och om längtan efter att slippa dem.

Carl Fläring utvecklade ljudöverkänslighet och klarade till slut inte vardagliga ljud som porslinslammer.
Foto: Olivia Sandell

För Carl Fläring blev vanliga vardagsljud som slammer av porslin outhärdliga. Han försökte skydda sin hörsel med öronproppar men utvecklade istället ljudöverkänslighet, hyperacusis.

När man lider av ljudöverkänslighet kan pappersprassel, en gnisslande dörr eller en spolande kran kännas som tortyr. Det är som om ljuden går rakt in i huvudet. Ljudöverkänslighet är ett symtom som kan bero på många olika saker. Det kan uppstå efter en bullerskada vid utmattningstillstånd eller efter en hjärnskada. Gemensamt är att vanliga vardagsljud upplevs som obehagliga eller direkt smärtsamma och det är vanligt att man försöker undvika ljud och isolerar sig alltmer.

Även för personer utan ljudkänslighet kan ljuden omkring oss ibland bli övermäktiga. Kropp & Själ ger sig ut för att leta reda på den tystaste platsen och hittar den i en skogsdunge. Men även där låter det en hel del, från naturen. Frågan är vad vi menar när vi söker efter tystnad. Finns tystnad över huvudtaget?

Gäster i programmet är bland andra Barbara Canlon, professor i hörselfysiologi vid Karolinska institutet, audionomen Gunilla Jansson och musikern Peter Bryngelsson.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar