fredag 10 juni 2016

Så kan du andas dig lugn – här får du tips

Att andas genom vänster näsborre hjälper dig att somna lättare och gör dig lugn. Sara Emilione är
mindfulnessinstruktör och yogaterapeut. Övningen "långa djupaandetag ur vänster näsborre"
 är hämtad ur CD:n MIMY för balans- andningsövningar för en stressfri vardag.
Foto: Anton Svedberg
På måndagen i andningsskolan lär Sara Emilione, yogaterapeut och mindfulnessintruktör dig hur du andas dig lugn. Här kan du läsa hur du ska göra för att bli lugn bara av att andas rätt.

Sitt eller ligg ner, håll höger tumme för höger näsborre och övriga fingrar hålls ihop och rakt upp. Andas långa djupa andetag, in och ut genom vänster näsborre cirka 3-7 minuter.

- Andningen styrs av det autonoma nervsystem som är indelat i två delar, en aktiverande del och en lugnande del. Förenklat kan man beskriva det som kroppens egen gas och bromspedal, säger Sara Emilione.

En person som upplever stress aktiverar gaspedalen, sympatiska delen av nervsystemet, som ger upphov till en kamp och flyktreaktion. Adrenalin frisätts, ökar andningsfrekvensen och får hjärtat att slå snabbare.

Vi får tunnelseende och upplever stark stress. Det är från början en biologisk respons på fysisk fara och är till för att rädda livet av oss.

- Vi behöver detta stresspåslag även idag, men skillnaden mellan grottmänniskan och den moderna människan är att mycket av den stress vi upplever idag är mental och känslomässig och inte får utlopp i någon fysisk aktivitet eftersom vi inte blir jagade av en björn. Vi går istället runt med konstant flykt- och kampberedskap, säger Sara Emilione.


- En försämrad andning i sig aktiverar också sympatiska delen vilket betyder att även om jag sitter hemma i soffan utan konkreta stressorer så skickar jag konstant signaler till kroppen om att det är fara och färde, säger Sara Emilione.

Övningen "långa djupa andetag genom vänster näsborre" är hämtad ur CD:n MIMY för balans- andningsövningar för en stressfri vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar