onsdag 20 juni 2018

Allt yngre barn upplever psykisk ohälsa


En undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att antalet 11-åringar som upplever psykosomatiska besvär har ökat kraftigt de senaste åren. Andelen är nu den högsta sedan undersökningarna startade i mitten av 1980-talet.
Undersökningen Skolbarns hälsovanor är en återkommande enkät bland 11-, 13- och 15-åringar.
Den senaste, från 2017/18, visar att självrapporterade psykosomatiska besvär som huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter, har ökat bland 11-åringar mellan åren 2013/14 och 2017/18.
För flickor har andelen med flera psykosomatiska besvär ökat från 29 till 41 procent och bland pojkar är ökningen från 20 till 30 procent.
Andelen 11-åringar som uppger psykosomatiska besvär är den högsta sedan studien började 1985/86, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten är det för tidigt att säga om det rör sig om en bestående ökning.

Skolstressen har också ökat

Även skolstressen har ökat bland 11-åringarna, enligt undersökningen – främst bland flickorna. För 20 år sedan uppgav 10 procent att de var stressade över skolarbetet, den siffran har gradvis stigit och är nu 21 procent.
Samtidigt har andelen 11-åringar som tycker mycket bra om skolan minskat i den senaste undersökningen och är nu ca 30 procent. Tidigare hade den ökat kontinuerligt.

Bris: Barn känner press att prestera

Organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, anser att den psykiska ohälsan beror på betygshets.
– Barn berättar för oss om en tidig press att prestera och hur lärare redan i årskurs 4 börjar tala om betyg. Barnen säger rätt ut att det leder till stress, oro och känsla av utanförskap och att inte räcka till, säger Magnus Jägerskog, organisationens generalsekreterare, till TT.
För 13- och 15-åringar har andelen med psykosomatiska besvärt ökat under de senaste decennierna och den är fortsatt hög, enligt undersökningen.
– Vi har tidigare analyserat orsakerna och sett att skolan är en av flera förklaringar för utvecklingen bland 13- och 15-åringar. De här resultaten visar att vi ännu inte lyckats vända trenden, säger Petra Löfstedt som är ansvarig för studien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar