måndag 21 januari 2019

Lymfan - det bortglömda systemet


Lymfsystemet löper genom nästan hela kroppen och består av ett slutet system av lymfatiska organ som halsmandlar, mjälte, thymus samt ett stort antal lymfnoder och kärl. Okunskapen om lymfans funktion är stor, därför kallas det ibland det bortglömda systemet.
I lymfkärlen transporteras en trögflytande vätska som kallas lymfvätska eller lymfa, den samlar upp slaggprodukter och andra  ämnen kroppen behöver bli av med. På flera ställen i kroppen finns lymfstationer dit lymfvätskan strävar efter att hamna och bakom nyckelbenen i halsgropen finns klaffar – eller portar – in i lymfsystemet.
Lymfsystemets funktioner
▪ Lymfsystemet bekämpar infektioner och är livsviktigt för immunsystemet.
▪ Lymfkörtlarna bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer.
▪ Lymfsystemet transporterar näring till kroppens celler.
▪ Lymfsystemet transporterar bort överskottsvätska från vävnader (svullnad).
▪ Lymfsystemet avlägsnar och transporterar bort döda celler.
Lymfan behöver hjälp
Det finns många faktorer som kan påverka lymfsystemet och dess cirkulation. Lymfsystemet skiljer sig från blodomloppet bland annat genom att hjärtat inte hjälper till  att pumpa runt vätskan. Lymfan behöver hjälp genom rörelse, massage och djupandning för att cirkulera. Lymfvätskan dräneras sedan genom att vi kissar eller svettas.
Varje dag bildas två till fyra liter vätska, därför är det inte svårt att föreställa sig att det kan bli problem i kroppen om det inte fungerar som det ska. Man kan märka av symtom som svullnad, värk, stelhet och en hel del annat.
Vad kan man göra?
Om du misstänker att lymfsystemet inte fungerar optimalt så finns det en hel del att göra. Man kan exempelvis gå till en professionell lymfmassör, torrborsta kroppen, massera sig själv, djupandas, ligga med benen högt om nätterna och använda stödstrumpor.
När det kommer till kosten finns det några saker som lymfsystemet föredrar, vilket är en basisk kost med mycket gröna grönsaker, färre snabba kolhydrater och att dricka vatten varje dag – minst 1-2 liter – så att lymfvätskan blir mer lättflytande.
Motion stimulerar lymfan
Motion är bra framförallt lågintensiv motion som promenader och yoga. Att hoppa studsmatta anses vara extra bra för lymfsystemets cirkulation. Studsandet gör att lymfnoderna öppnas och stängs och ökar cirkulationen av lymfvätska markant.
Även om lymfsystemet inte har ett hjärta som pumpar runt lymfvätskan så finns det funktioner i kroppen som hjälper vätskan att cirkulera, en av dem är muskelrörelser. Den andra är andetagen och diafragmans rörelse.
Djupandning hjälper lymfan
För att få effekt av andningen behöver vi djupandas, hela vägen ner i magen så att magen får komma ut och slappna av, lämna plats åt lungorna och diafragman. När vi sedan andas ut, ska vi låt magen sjunka ihop först, de nedre revbenen och till sist låter du bröstkorgen sänkas. Diafragman hjälper då till att cirkulera lymfvätskan. Det finns flera andningsövningar som lämpar sig för lymfsystemet, varav många av dem kommer från yogan. Då kallas det pranayama vilket på ett ungefär betyder konsten att kontrollera sina andetag.
KällaHolistic blogg
Artikel och bild från: https://kurera.se/lymfan-det-bortglomda-systemet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar