tisdag 20 december 2016

Så kan du äntligen förlåta någon - och gå vidare


Det är nästan oundvikligt att att aldrig hamna i det där ögonblicket, när du handlar eller åker bussen hem och ser den där personen. Hen som brukade vara din bästa vän eller kanske exet som krossade ditt hjärta. Och hjärtat fryser till is. ”Hoppas hon inte ser mig”.

Gammalt groll och ilska och kanske sorg bubblar upp till ytan igen och det känns som att du är tillbaka när det hände.

Att behöva träffa vänner du har brutit med, syskon du bråkat med eller föräldrar som tjatat på dig kan kännas jobbigt. Men det är också ett tillfälle att förlåta och gå vidare med er relation.

Och det är ju svårt att vara lycklig om man går runt och är arg. Att förlåta kan istället bli en otrolig lättnad och kan förändra ditt liv mer än du tror.

Här letar vi 6 steg du måste gå igenom för att veta om du är redo att förlåta.

Vad det betyder att förlåta

Att du förlåter någon betyder inte att du ber om ursäkt – det betyder inte att vad den andre personen har gjort är okej. Förlåtelse innebär bara att du accepterar det som har hänt. Det handlar om att du erkänner för dig själv hur du känner, att du äger dina känslor – och sedan släpper dem
Se förlåtelsen som något du gör för dig själv, inte för någon annan.

Är du redo att förlåta?

Ett förlåtande är inget du kan tvinga fram. Du behöver tid på dig att faktiskt känna alla de känslor du har inom dig, att tänka alla tankar och analysera dem, innan du kan släppa dem. Det kan ta två månader – det kan ta två år. Hur vet man om man är redo? Lita på magkänslan! Tänk igenom ett möte med den som gjort dig arg eller ledsen, tänk på vad du skulle säga. Gör tankarna dig spänd eller orolig (eller vill du till och med spy!) – då är du nog inte redo att förlåta.

Förlåt dig själv

Det allra vanligaste är ändå att båda parterna i ett bråk har gjort eller sagt något som bidragit till det som hänt. I stundens hetta är det lätt att man kanske säger saker man inte menar, eller på ett onödigt elakt sätt. I ett sådant läge kanske det som håller en från att förlåta, är den skam och skuld man känner över sitt eget handlande.
Då måste du förlåta dig själv innan du kan förlåta någon annan, och det gäller att inse att du bara än mänsklig – och människor felar.

Förlåtelse behöver inga ord

Ibland är det svårt att prata om dispyten, och att högt säga orden ”jag förlåter dig” kanske åter tänder gnistan som från början startade bråket. Om så är fallet kanske det bästa är att erkänna förlåtelsen tyst för dig själv, och istället visa vart du står genom dina handlingar. Du kan sluta undvika personen när ni är i samma rum, eller erbjuder dig att hämta hen på flygplatsen.
Ibland är det bättre att bara gå vidare utan att försöka reda ut allt.

Men ibland måste man kommunicera

Om du inte tror att du kan gå vidare utan att få en ursäkt, eller åtminstone en bättre förklaring, så måste antagligen sätta dig ner med den andre personen förr eller senare. Se till att du är mentalt redo för den konfrontationen, och att du fokuserar på att förmedla dian egna känslor och ditt beteende – inte den andra personens. På sås sätt håller du dig borta från att anklaga och lägga skuld på den andre, vilket kan trigga ett defensivt beteende.

Sätt gränser

Att förlåta innebär inte att ni går tillbaka till hur det var förut – det var ju därifrån ni började bråka. Därför är det viktigt att bestämma vissa regler och att sätta gränser. Ni kanske inte borde umgås lika mycket, eller åtminstone undvika en viss sorts situationer eller aktiviteter där ni vet att det skär sig.


Artikel och bild från: http://www.mabra.com/sa-kan-du-antligen-forlata-nagon-och-ga-vidare/

Källa: Prevention
Foto: Shutterstock

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar