onsdag 30 augusti 2017

Hjärndimma: Den desperata oförmågan att kunna koncentrera sig



Hjärndimma är väldigt vanligt hos personer som lider av fibromyalgi. Det uppstår också ofta när vi befinner oss i perioder av stress. Vi saknar energi och våra sinnen är i en dunkel dimension, långt borta och konstig. Här är det väldigt svårt för oss att fokusera, göra val och även att komma ihåg enkla saker.

Folk som upplever denna kognitiva dysfunktion känner sig verkligen skräckslagna. Vi börjar plötsligt att glömma bort namnen på personer vi känner, vi blir desorienterade och oförmögna att förstå vad som sägs eller vad vi läser. Allt detta får dessa personer utan tvekan att bli rädda för att det som de upplever är tidiga tecken på demens.

”I hjärndimman kommer en liten del av dina neuroner att ”stängas av” tillfälligt. Att bli rädd eller besatt vid denna tillfälliga glömska kommer bara att göra situationen sämre.”

Det kommer alltid att vara specialisterna som kommer att ge oss en lämplig diagnos baserat på våra symptom. Men det är värt att påpeka att denna dimma är associerad med fibromyalgi. Denna tillfälliga svårighet att hålla fast vid verkligheten, vid livet och det som händer varje dag, är utan tvekan en nyckelfaktor när det kommer till att ställa en diagnos vid denna sjukdom. En sjukdom som är så försvagande.

Det kan framförallt sägas att dess påverkan kan begränsas med rätt resurser, tålamod och skicklighet. Det är även viktigt att förstå att hjärndimma är associerat med andra fysiska och psykologiska processer.

Hjärndimma: när våra neuroner ”somnar”

Det är inte enkla försummelser. De är inte heller vanliga misstag och ännu mindre något som kommer att försvinna med en dags vila. Personer med hjärndimma bekräftar att de har en känsla av att hjärnan är avstängd. Andra definierar det som tillfälliga läckor där våra sinnen verkar vara på ”standby”.

Det är utan tvekan ett fenomen som är lika farligt som traumatiskt för personen som upplever det. Det upptäcktes av Wisconsin-Madison University att nyckeln till detta fenomen kan hittas i en grupp av kortikala neuroner. Av någon anledning som hittills inte är helt fastställd orsakar de tillfälliga ”avstängningar”, tillfälliga fel i anslutningarna som får patienten att känna sig som i en dimmig tunnel, isolerad från verkligheten.

Orsakerna till dessa kognitiva fel kan vara flera, orsaker som är associerade med perioder av stress och sjukdomar. Vi kommer att förklara dem för dig nedan.

Fibromyalgi

Som vi tog upp i början formar denna dimman en del av den diagnos som kallas fibromyalgi.
Det har även upptäckts att personer som upplever denna sjukdom och även är utbrända uppvisar en cytokinbrist. Detta är en typ av protein som är viktigt för att hjärnan ska kunna ta in ny information.

Odiagnostiserad celiaki

Att inta för mycket gluten eller att ha celiaki orsakar ofta att vi lider av episoder av hjärndimma. Denna immunförsvarssjukdom orsakar allvarliga effekter på vår kognitiva prestanda, som vi inte alltid är medvetna om eftersom vi är mer fokuserade på fysiska eller organiska symptom.
Att ändra på kosten är tillräckligt för att få hjärndimman att försvinna.

Du är beroende av att göra flera saker samtidigt

Detta är en väldigt vanlig epidemi som vi inte lägger mycket vikt vid. Vi tenderar att arbeta utan att ta pauser, sätta upp nya mål ett efter ett och koncentrera all vår uppmärksamhet på flera stimuli på samma gång. Detta för förr eller senare med sig allvarliga konsekvenser.
Även om de försöker att övertyga oss om detta så är hjärnan inte en dator. Det är en levande entitet som har sin egen rytm, samt sina mönster och behov. Om vi överstimulerar den extremt kommer vi inte att utveckla en större och mer skicklig hjärna. Det som kommer att hända är att den ”kopplar bort” tillfälligt.

Hormonella förändringar

Under klimakteriet förekommer det utmaningar, förändringar att bemöta och, framförallt, svängningar i vår kropp som vi måste lära känna så att vi kan ”kontrollera” dem.
Hjärndimma är en av dem. Den oundvikliga minskningen av östrogennivåer skapar förändringar i våra kognitiva processer: svårigheter med att koncentrera sig, ta in ny information och ta beslut lika snabbt som vi gjorde innan…
Det är ett vanligt fenomen som vi kan hantera med lämpliga strategier och med hjälp av våra läkare.

Hur man behandlar hjärndimma

Efter att ha fått rätt diagnos baserad på våra symptom, måste vi behandla det underliggande problemet. Vi måste följa de medicinska riktlinjerna om vi lider av fibromyalgi, hantera vår stress bättre och förändra vår kost om vi är allergiska mot gluten.

”Sinnet är som ett paraply, det fungerar bara när det är öppet.”
-Albert Einstein-

Det första steget kommer därför alltid att vara att fokusera på de medicinska riktlinjer som specialisterna har gett oss. Det andra steget är att bli ”mentalt förberedd”. Hjärndimma måste bemötas med besinning. Man måste vara väldigt klar över att rädsla, stress och ångest tenderar att intensifiera fenomenet ännu mer.

Riktlinjer för att bemöta hjärndimma

I våra dagliga liv är det värt att ha i åtanke dessa enkla strategier som utan tvekan kommer att vara väldigt hjälpsamma.
  • Informera personerna runt omkring dig vad som händer dig. Detta kommer att hjälpa dem att ha mer tålamod med oss, att upprepa saker för oss, och att prata långsammare. Annars kan de tolka detta som att vi är frånvarande.
  • Varje gång du ska lämna hemmet, ta en anteckningslapp med dig där det står allt du planerar att göra denna dag.
  • I det tillfälle du upplever hjärndimman, sitt ner på en lugn plats och slappna av. Försök att alltid hålla dig lugn.
  • Ha alltid med dig dina nycklar och din mobiltelefon i dina fickor.
  • Börja att göra enkla mentala övningar idag: lägg pussel, spela onlinespel för stimulering och koncentration, läs böcker, lös sudoku…
Det viktigaste i dessa fall är att räkna med stöd från vänner och familj. Försök att normalisera dessa situationer, undvik att vara besatt över det och, om du vill, så kan du söka upp andra som går igenom samma sak. Förstå att du genom att ha en positiv och avslappnad attityd kommer att motverka att denna dimma blir ännu mer intensiv och hindrar din rätt att vara lycklig.

Artikel och bild från: https://utforskasinnet.se/hjarndimman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar