lördag 5 maj 2018

Cola – en kemikaliecocktail ingen borde dricka



Dagens inlägg har vi tänkt skriva länge och nu äntligen blir det av, nämligen inlägget om Cola-drycker och hur det påverkar våra kroppar och att sockret inte är den största boven i denna kemikaliecocktail.
Låt oss börja med att titta på innehållet i denna kemikaliebomb som många av någon märklig anledning tycker är så god och till och med är beroende av. Det är lätt att tro att det bara är koffeinet i Cola-drycker som skapar beroendet och det stora suget, men av egen erfarenhet genom åren har vi insett att så inte är fallet. Den stora mängden socker tillsammans med koffeinet är definitivt en stor bov i att skapa det stora suget.
En 33 cl burk med Coca-Cola innehåller hela 11 bitar vitt raffinerat socker!! Detta tillsammans med en mängd aromer och E-nummer. Men det spelar ingen roll om man väljer en Cola-dryck som är sötad med sötningsmedel, för den kommer ändå att skapa ett lika stort sug efter mer ”sött”. Nedan ska vi gå igenom innehållsförteckningarna på de olika sorter med Coca-Cola och se hur dess innehåll påverkar våra kroppar. Har du inte redan slutat dricka Cola-drycker hoppas vi att du kommer göra det efter att ha läst detta inlägg. Viktigt att påpeka är att alla Cola-drycker har ett liknande innehåll, så att välja ett annat märke är inte ett alternativ som kommer att förbättra din hälsa.
INNEHÅLL (vanlig Coca-Cola)
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör E150d), surhetsreglerande medel (E338), naturliga aromer (inkl. koffein).
Sockerkulör E150d – Kan orsaka matsmätlningsbesvär.
Surhetsreglerande medel E338 – Fosforsyra. Fosfor och kalcium behöver vara i balans för ett starkt och friskt skelett, vid ett högt intag av fosfor i relation till kalcium kommer kroppen att ta kalcium från till exempel skelettet för att att hålla Kalcium/Fosfor-balansen. Detta leder till en ökad risk för benskörhet och studier har visat att kvinnor löper större risk än män. Tillsatser som innehåller fosfor utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid.
Naturliga aromer – uttrycket ”naturliga aromer”, har ofta en långt mer komplicerade process än vad många förväntar sig. Så länge man inte namnger den råvara som ämnet är framställt ur (t ex ”naturlig blåbärsarom”, har du ingen aning om var i växt- eller djurriket som smaken har sitt ursprung. Skulle man fråga tillverkaren om ursprunget, får man oftast svaret att det är en hemlig blandning.
INNEHÅLL (Coca-Cola Zero)
Kolsyrat vatten, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E331), sötningsmedel (aspartam, acesulfam K), naturliga aromer (inkl. koffein). Innehåller en källa till fenylalanin.
INNEHÅLL (Coca-Cola Light)
Kolsyrat vatten, färgämne (E150d), surhetsreglerande medel (E338, E339), naturliga aromer (inkl. koffein). sötningsmedel (aspartam, acesulfam k), Innehåller en källa till fenylalanin.
Sockerkulör E150d – Kan orsaka matsmätlningsbesvär.
Surhetsreglerande medel E338 Fosforsyra – Fosfor och kalcium behöver vara i balans för ett starkt och friskt skelett, vid ett högt intag av fosfor i relation till kalcium kommer kroppen att ta kalcium från till exempel skelettet för att att hålla Kalcium/Fosfor-balansen. Detta leder till en ökad risk för benskörhet och studier har visat att kvinnor löper större risk än män. Tillsatser som innehåller fosfor utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid.
Surhetsreglerande medel E331 – Salt av citronsyra E 330 Här kan du läsa mer om citronsyra
Surhetsreglerande medel E339 Natriumfosfater – Salt av fosforsyra E338.
Sötningsmedel Aspartam E951 – i USA anses aspartam vara den hittills farligaste livsmedelstillsatsen, med ca 90 kända biverkningar. Aspartam kan bland annat ge upphov till biverkningar som huvudvärk, migrän, minnesförlust, andningssvårigheter, yrsel, trötthet, humörsvängningar, sömnsvårigheter, förvirring, personlighetsförändringar, diabetes, viktökning, hyperaktivitet, epilepsi och koncentrationssvårigheter.
Sötningsmedel Acesulfam K E950 – innehåller metylenklorid som har visat sig vara cancerframkallande. Kan balnd annat ge upphov till biverkningar som illamående, huvudvärk, humörsvängningar, lever,- och njursvikt, diarré, synproblem, möjlig risk för cancer, hyperglykemi ( högt blodsocker), tumörbildning i lungor och bröst, kroniska lungskador.
Naturliga aromer – uttrycket ”naturliga aromer”, har ofta en långt mer komplicerade process än vad många förväntar sig. Så länge man inte namnger den råvara som ämnet är framställt ur (t ex ”naturlig blåbärsarom”, har du ingen aning om var i växt- eller djurriket som smaken har sitt ursprung. Skulle man fråga tillverkaren om ursprunget, får man oftast svaret att det är en hemlig blandning.
HUR COLA-DRYCKER PÅVERKAR VÅR KROPP OCH VÅR HÄLSA UR ETT KINESMEDICINSKT PERSPEKTIV
Ser man på Cola-drycker ur ett kinesmedicinskt perspektiv kan man säga
att det skapar obalans och brist i framförallt VATTEN- OCH JORDELEMENTET.
JORDELEMENTET
Jordelementet ger oss förmågan att vara omtänksamma, balanserade och avslappnade. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt även om det stormar runt oss och livet är ett kaos.
Grubbleri och oro är den känsla som enligt den kinesiska medicinen tillhör Jord-elementet, vars färg är gul och årstid sensommar.
De organ med funktioner som tillhör Jord-elementet är mage och mjälte. Deras största uppgift är att transformera allt vi äter och sedan transportera ut det som näring. När det fungerar som det ska tänker vi klart och har lätt för att koncentrera oss, så att idéer och handlingar kan födas och förverkligas.
Exempel på symtom som visar att det finns en brist/obalans i jordelementet:
  • Trötthet
  • Sötsug
  • Övervikt
  • Svårt att gå ner i vikt
  • Tyngdkänsla
  • Depression oro, grubbel
  • Får lätt blåmärken
  • Tunga som är svullen med tandavtryck på sidorna
  • Ödem
  • Magvärk
  • Diarré
  • Separationsångest
VATTENELEMENTET
Vattenelementet står för vår viljekraft som är vår inneboende kraft, beslutsamhet och vilja att lyckas med allt vi företar oss. Den står för vår vitalitet och uthållighet, innehåller vår essens och är vår energireserv.
Rädsla är den känsla som enligt den kinesiska medicinen hör till vatten-elementet, vars färg är svart och årstid vinter.
De organ och funktioner som hör till vatten-elementet är njurar och urinblåsa. Njurarna anses inom den kinesiska medicinen var grunden till att liv kan skapas och fortgå. I njurarna föds yin och yang och det är här all vår livsenergi finns lagrad.
Exempel på symtom som visar på att det finns en brist/obalans i vattenelementet:
  • Stela leder
  • Värk i ländrygg och/eller knän
  • Mörka ringar under ögonen
  • Tinnitus
  • Trötthet
  • Depression
  • Dålig tandhälsa trots god skötsel av munhygien
  • Saltsugen, saltar mycket på maten
  • Yrsel
  • Benskörhet
  • Infertilitet
  • Försämrad hörsel, öroninfektioner
  • tunt hår


Artikel och bild från: https://hermansdalsbloggen.com/2018/04/29/cola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar