lördag 2 februari 2019

Ebb&Flow (tidigare Stressrehab) - Stresskolan del 1


I stresskolan kommer du få lära dig om vad stress är och hur det påverkar dig på ett fysiskt och mentalt plan. Del 1 är en bakgrund.

Stress historiskt

Att känna stress är en naturlig del av livet och det är i grund och botten en överlevnadsstrategi. För att förstå detta krävs en liten historielektion…

För väldigt länge sedan (ca 2 miljoner år sedan) levde människan på savannen. De främsta sysslorna var att finna föda, äta födan, fortplanta sig, förflytta sig till fots, hålla sig varm, klia sig i huvudet (ja, för det fanns säkert en del loppor redan då), sova och överleva tills nästa dag. Man bodde i grottor eller sov under bar himmel. Livet var väldigt enkelt och människan visste vad som förväntades av hen.
Det hände då och då att människan blev hotad av yttre faror (en ilsken gris, en parningssugen rival eller kanske ett hungrigt lejon) och behövde då slåss eller fly för livet. Människans kropp var utrustad med ett mycket finurligt system som gjorde att när fara nalkades började hjärtat pumpa frenetiskt och andningen blev snabb och ytlig för att snabbt få ut syre till muskler och hjärna. All energi som fanns att uppbåda gick åt till att engagera dessa livsviktiga funktioner. Vilket gjorde att andra funktioner i kroppen, så som matsmältning och immunförsvar, snällt fick gå på sparlåga så länge hotet fanns kvar. Om hotet var för stort, kunde kroppen ta över och spela död.
Som tur var så varade inte hotsituationen särskilt länge; antingen överlevde man eller så kolade man vippen. Hade människan turen att klara sig, så drog hen sig tillbaka till sin grotta, stannade där och vilade de närmsta dagarna, tills den traumatiska händelsen var ur systemet.
Artikel och bild: http://www.ebbandflow.se/stresskolan-del-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar