lördag 2 februari 2019

Några saker som händer vid stress

Hej. Hoppas oxveckorna inte är för tunga för er. Fokusera på ljuset! Det ljusa alltså. Här är lite förklaringar på varför vi får symtom vid stress. Listan på symtom är väldigt lång, jag tog några som jag hade top of mind.




Förkylningar och sår
När vi är i stressystemet så är återhämtar vi oss inte, inte heller läker kroppen som den bör. Immunförsvaret är inte prioriterat om ditt liv är hotat och därför fungerar det sämre vid stress.
Dålig hy
Kortisol gör att hudens talgkörtlar producerar extra mycket fett. Det kan leda till finnar eller utbrott av akne. Även utslag, eksem och herpes är vanliga reaktioner i huden på stress.
Fula naglar och håravfall
Stress påverkar näringsupptaget i kroppen vilket kan leda till brist på mineraler och vitaminer, till exempel B-vitaminer.  Eftersom håret växer i cykler kan det ta några månader innan håret faller av.
Sömn, sex och impotens
När du stressar tror stackars kroppen att du är hotad. Om ditt liv är hotat ska du inte lägga dig ner och sova. Därför gör stress att du får svårt att somna, du vaknar lätt och du får sämre djupsömn. Eftersom du sover dåligt kan en konstant trötthet infinna sig. Att ha sex är inte viktigt om ditt liv är hotat. Dessutom tar sex energi och därför ser kortisolet till att kroppens förmåga att ha sex minskar.
Ljud och ljus kan vara så jobbigt
Pupillerna vidgas och hörseln skärps för att du ska kunna uppmärksamma faror vid stress.
Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig. Ljudkänslig har jag varit det kan jag skriva under på.
De obehagliga minnesförlusterna
Kortisolpåslaget som är en följd av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Dels blir det fler hjärnceller i amygdala, som styr över rädsla och känslomässiga reaktioner. Dels blir det färre nya hjärnceller i hippocampus, som bland annat behövs för att du ska kunna skapa nya minnen. Amygdala växer, hippocampus krymper. Då blir det problem med minne och koncentration och starka, omotiverade känsloutbrott.

Det vidriga tandgnisslandet
Vid stress blir andningen snabbare och luftrören vidgas. Det kan leda till torrhet i halsen och en känsla av att kvävas eller tappa andan.Vid stress spänner man musklerna runt käkpartiet, vilket kan leda till tandgnissel. Man kan också känna en metallisk smak i munnen av adrenalinet.Usch det minns jag själv att jag hade.

Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/varfor-dalig-hy-varfor-tappar-vi-har

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar