lördag 2 februari 2019

Ta de viktiga pauserna


Spänd kropp, huvudvärk, dåligt minne eller kanske ständigt irriterad? Det kan vara så att du är stressad.
Sitter axlarna uppe vid öronen? Springer du på alla bollar? Ta en paus. Det hjälper mycket. Här är några olika sätt att varva ner när jobbet går i ett och stressen känns total… En liten stunds avslappning kan göra att kroppen sätter igång sina anti-stressfunktioner (det parasympatiska nervsystemet). Dessutom förebygger det och minskar risken för att du bli utmattad.

Jobba i tystnad

Skaffa ett par hörlurar om inte arbetskollegorna håller en ljudnivå som du orkar med. Eller be om att få sitta i ett annat rum. Vissa som är stressade ber om att få jobba hem ifrån.

Ta ett kaffe

Inför de gamla tidernas break. Gå på i väg, häll upp en kaffe och njut. Ha ingen skärm med dig. Bara var. Små snacka med en kollega.
Släpp på spänningarna och res på dig, sträck ut hela kroppen, rulla axlarna, gapa  (stretcha käkmusklerna som ofta är spända). Då rör dig får du igång cirkulationen, du får bättre energi och trötta spänningar släpper.

Töm huvudet på lunchen

Lunchpausen är din paus ok?  Gå en runda runt kvarteret, gärna varje dag. Andas lite frisk luft. Nu är det superviktigt att få lite ljus eftersom dagarna är korta och mörka. En lugn promenad i lugna omgivningar verkar avstressande, eller varför inte träna! Ha med träningskläder och spring i en park. Tänk på att vi är inte gjorda att sitta stilla.

 Skärmfria stunder

Att bläddra i mobilen, surfa runt och kolla mejlen ger ingen återhämtning. Tvärtom, det är inte ens alla som andas när de tittar i mobilen. Det kanske kan det vara kul, men det aktiverar fortfarande hjärnan. Lägg undan mobilen och ta paus.

Andas lugnt genom näsan

Om du vill bli lugnare: Sitt rak i ryggen, håll hakan en aning sänkt. Håll för högra näsborren genom att trycka lätt med fingertoppen och andas fyra-fem djupa andetag genom vänstra näsborren. Andas sedan fyra-fem andetag genom båda näsborrarna. Fortsätt att växla andningen med stängd respektive öppen (höger) näsborre under högst fem minuter. Forcera inte andningen.

Tänk snälla tankar

Det är ofta så att vi tänker jobbiga tankar när vi inte trivs eller är för stressade på ett jobb. Jag brukar säga till mina kunder att tänka rosa och mjuka tankar inför att gå till jobbet. Och känn skillnaden. Ofta är vi spända och dystra i vårt tankesätt.

Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar