tisdag 3 november 2015

Kontrollbehov och prestationskrav



"Kontrollbehov kan yttra sig i att känna sig tvungen att dubbelkolla att apparater är avstängda, ofta fråga efter andras åsikt och försäkringar att allt är som det ska eller hysa en stark, inre känsla av att behöva upprepa och granska i sitt inre vad man själv sagt och gjort i olika situationer. Det finns överdrivna och tvångsmässiga kontrollbehov, men också kontrollbehov som är helt normala."

Länk: Psykologiguiden/kontrollbehov

________________________________________________________________________________

Försöker du städa badrummet medan du sitter på toa? Måste du torka av diskbänken för att kunna koppla av framför TV:n? Du är i så fall inte ensam.


– Många tjejer ställer orimligt höga krav på sig själva. Barnen ska vara snyggt klädda på dagis och i skolan. Vårt hem ska vara välstädat jämt. Allt måste vara klart innan vi kan slappna av. Vi måste umgås med folk fastän vi tycker de är tråkiga. Vi känner att vi måste baka bullar till en klassgrej bara för att fröken sagt det. Vi måste nästan ha to-do-listor för att kunna andas, säger Elizabeth Gummeson.

Länk: Du duger, släpp prestationskraven!

_________________________________________________________________________________

Stressrelaterade sjukdomar som utbrändhet, depression, ångest och oro ökar hos unga kvinnor. Vad är det som gör att vissa blir sjuka och andra inte? En ny avhandling från Stockholms universitet visar att en del av orsaken går att hitta i vår egen syn på oss själva, i självkänslan.

Länk: Duktig flicka: När prestationskraven går över styr


________________________________________________________________________________

Fake it till you make it – är ett utryck som det ligger mycket sanning i. Har du någonsin känt att du inte riktigt förtjänar din framgång eller att du inte är fullt kvalificerad för att göra det du gör? Du är inte ensam. Många människor har orimligt höga prestationskrav på sig själva. Den känslan håller ofta dig tillbaka istället för att ta dig framåt. Här får du 4 korta tips som hjälper dig att släppa dina prestationskrav och bli framgångsrik.

Länk: Så släpper du dina prestationskrav

________________________________________________________________________________

*bild lånad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar