söndag 1 oktober 2017

Gnisslar du?


Du är inte sjuk och ändå mår du allt annat än bra. Du har kanske värk, magen har gjort totalt uppror, du har svårt att sova och känner dig hopplöst trött. Du söker läkare, men ingenting är fel. Du är inte sjuk enligt sjukvården, men mår ändå dåligt.

Att vara sjuk är ett tydligt tillstånd. Det är när kroppen går sönder därför att vi har utsatt den för mer än den tål. Har du en brusten blindtarm är du sjuk. Bakterier, virus och svampinfektioner gör dig sjuk. Söker du vård för det här så kommer läkaren först att ta prover och ställa frågor om dina symptom, sedan hitta sjukdomen och ta bort den. Läkaren gillar den här typen av patienter. Och har du en sjukdom gillar du oftast läkaren. Han eller hon hittade problemet och du blev frisk!

Men att vara vid god hälsa är inte att vara ”osjuk”. Frånvaro av sjukdom ger inte automatiskt hälsa. Och det finns många människor som lever mittemellan god hälsa och sjukdom.

Jag lyssnade för två år sedan på en mycket spännande föreläsning av läkaren och psykologen Claes Malmström. Han kallade området mellan hälsa och sjukdom för gnisselzonen. Den som befinner sig här mår inte speciellt bra, men det finns ingen sjukdom för sjukvården att bota. Värk, trötthet, håglöshet och magproblem är typiska symptom, och de kan vara mycket tuffa. Men de kan inte behandlas, eftersom de inte har sitt ursprung i sjukdom utan beror på funktionella störningar. Kroppen är helt enkelt i obalans. Läkaren hittar inget fel, allt ser bra ut. Ingenting är trasigt, ingenting går att operera bort. Det finns vare sig virus, bakterier eller svampinfektioner. Sjukvården har ofta mycket besvär med den här sortens patient. Och patienten blir både irriterad och besviken på läkaren. De flesta vill ha en gul receptlapp med sig hem, inte få höra att man själv måste göra något för att må bra. På sådana förslag reagerar patient kanske med ilska och tårar. ”Ska du lägga skulden på mig för att jag inte mår bra? Ska jag behöva bära den bördan också?” Många läkare backar för den reaktionen och skriver snabbt på sin gula lapp: sömnpiller, värkpiller, laxerande piller, stoppande piller, dämpande piller, höjande piller, piller för biverkningar...

Men hälsa är inte något du kan få med dig hem, utan något du skapar. Du måste vara aktiv för att möta dina behöv. Att göra ingenting skapar inte hälsa. Det kan vara obekvämt och jobbigt att skapa hälsa och att må bra. Men gör du ingenting så glider du obarmhärtigt in i gnisselzonen, där ingen läkare kan bota dig. Du börjar må dåligt och känner dig sjuk, ja du kan till och med bli sjuk till slut.

Gnisselzonen - Anna Hallén

För att ta del av hela boken så beställ den här eller låna den på biblioteket: https://www.adlibris.com/se/bok/gnisselzonen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar