fredag 20 oktober 2017

Vad är stress?



Vad galet det är, om du läser hela inlägget kommer du läsa om hur farligt det är med stress. Men du kommer inte sluta stressa för det. Det måste ofta hända något radikalt för att vi ska lyfta blicken och börja skapa förändring i våra liv. Försök att ta åt dig av vad som händer med andra och se hur farligt det är. Jag vet att många har situationer som de inte rår på själva. Men ni som kan plocka bort det som skapar stress, gör det nu!

Om du har mycket. Fråga dig själv, vad kan jag göra mindre av? Eller är det något i mitt bagage som stressar mig? Vad kan det vara? Är det min relation till min pappa som skaver? Är det tron att jag måste vara duktig för att bli älskad?

För mycket stress kan leda till:
Ilska och depression, brist på energi och sömnproblem
Ökat blodtryck och hjärtfrekvens, högre kolesterol och risk för hjärtinfarkt
Ökat fettlagring och störda hungersignaler
Smärtor i leder och muskler
Minskad förmåga att bekämpa och återhämta sig från sjukdom i immunsystemet
Magskramper, återflöde och illamående
Lägre sperma produktion hos män och frånvarande eller oregelbundna menstruationscykler hos kvinnor
Lägre bendensitet
Utmattning
Hormonrubbningar

Ni kanske vet detta redan? När jag talade om kortisol vid matbordet häromdagen sa min man att han inte visste vad det är. Då insåg jag att jag behöver skriva mer om VAD stress är.  För han är smart och bildad.

Vad är stress:
Stress är en vanlig reaktion på spännande händelser som att bli kär, få ett nytt jobb eller köpa ett hem. Stress är också en  överlevnadsteknik inbyggd i din kropp som ska funka som ett skydd. När triggers uppstår signalerar sympatiskt nervsystem (SNS) ”kamp eller flygrespons” som finns för att du ska vidta åtgärder och undvika fara.

Frågan är om din kropp inte känner till skillnaden mellan en björn som jagar dig och vardagstress.

Din kropps stressrespons är perfekt att ha när det finns en verklig nödsituation (som att du är jagad av en björn), men om din kropp ständigt får stress signaler för vardagliga problem, kommer du att brinna ut över tiden. Mattas ut helt enkelt.

Precis som det sympatiska nervsystemet slår på ”kamp eller flygrespons” finns det ett system som stänger av det parasympatiska nervsystemet. Mittemot det sympatiska nervsystemet hjälper det parasympatiska nervsystemet kroppen att spara energi och vila. Möjligheten att gå från”kamp eller fly” till vila är avgörande för att du ska må bra.

Tyvärr har vi inte möjlighet att koppla på det parasympatiska nervsystemet då vi alla går runt i panikläge för att vi ständigt stressas av vår vardag så stör den kroniska stress det naturliga balansen som krävs för optimal hälsa, detta gör att vi åldras och ökar kroppens känslighet mot stress. Att lära sig koppla av är superviktigt.

Vad är kortisol:
I binjurarna produceras varje dag ett hormon som heter kortisol. Detta hormon är bra för viktiga processer i olika organ, t ex ämnesomsättning, immunförsvar, mentala påfrestningar, koagulation. Dessutom motverkar det inflammation i kroppen. . Kortisol är ett av de livsnödvändiga hormoner som krävs för vår överlevnad.

Vid negativ stress kan variationerna i kortisolnivåerna rubbas, vilket kan leda till att kortisolhalten i blodet ständigt är förhöjt. Kortisol minskar insulinets effekter vilket leder till höjd blodsockerhalt.

Även fettmetabolismen kan påverkas. När jag säger det rycker folk till. Du kan få bukfetma och som sagt det påverkar din ämnesomsättning! Förhöjda nivåer av kortisol kan leda till depression. Även risken för blodproppar (som kan leda till hjärtinfarkt) liksom minskad motståndskraft vid infektioner kan ses vid negativ stress.

6 ganska enkla knep mot stress:
Öva lugnande aktiviteter som meditation och motion.
Organisera ditt arbete och kontor.
Planera ditt schema med en daglig eller veckovis planerare.
Prioritera dina uppgifter och fokusera på en sak i taget.
Delegera uppgifter när det är möjligt om du känner dig överväldigad.
Umgås bara med människor som ger energi


Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/vad-ar-stress/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar