onsdag 4 juli 2018

Gurkmeja – hur nyttigt är det egentligen? Det här säger forskningen!

Gurkmeja – har du också hört detta ordet nämnas överallt? Men vad är det egentligen som är så speciellt med det kan man fråga sig…
Att den är antiinflammatorisk är oftast det främsta argumentet varför det blivit så populärt och det har börjat serveras ”golden milk latte”, så kallad guldmjölk på stora cafékedjor runt om i landet.
(Guldmjölk är en antiinflammatorisk dryck gjord på just gurkmeja, jag kommer in på mer om det lite senare i artikeln.)
Men lever verkligen gurkmeja upp till all hajp, vad säger egentligen forskningen? Det ska vi ta och  kika närmare på i den här artikeln.

Om du inte orkar läsa hela artikeln så har jag satt ihop en kort sammanfattning åt dig här nedan!

Sammanfattning

Gurkmeja tillhör familjen ingefärsväxter och är hyllad för sina goda hälsoegenskaper. Den har en nästan 4000 år lång historia av medicinsk användning främst i sydöstra Asien inom Unani och Ayurvedisk läkekonst.
Bland annat är det bra för att dämpa inflammation, förbättra matsmältning och lindra hudbesvär enligt Ayurvediska lära men fördelarna sträcker sig längre än så.
Det finns gott om vetenskapliga studier som kan bekräfta många av hälsoegenskaperna hos denna kraftfulla och nyttiga krydda.
Gurkmeja bör intas tillsammans med piperin, ett ämne som finns i t.ex. svartpeppar.
Piperin ökar upptagningsförmågan hos gurkmeja med cirka 2000%.
För enkelt intag av gurkmeja kan du använda kapslar som även innehåller piperin eller själv blanda gurkmeja och svartpeppar.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är medlem i familjen ingefärsväxter och är en inhemsk växt i länder i södra Asien. Den växer bäst i tropiskt klimat och kräver mellan 20-30 °C och mycket regn för att trivas. Det är en populär krydda som odlas för både kulinariska och medicinska ändamål.
Den primära del av plantan som används är den del som kallas för jordstam eller rhizom. Jordstammen är den del av plantan som växer under jorden precis som ingefära och jordärtsskocka.
Kryddan gurkmeja som köps i pulverform i matbutiken produceras genom att koka jordstammen och sedan låta den torka. Jordstammen mals sedan ner och paketeras.

Kurkumin, ett mirakelämne

Det som kännetecknar gurkmeja är den mörkgula färgen som kommer från ämnet kurkumin. Från gurkmeja utvinns kurkumin som sedan används bland annat till att ge färg åt textilier, papper, trä och vissa livsmedelsprodukter (E100).
Kurkumin är också det ämne som tillskrivs många av gurkmejans hälsoegenskaper.
Det har kraftfulla anti-inflammatoriska effekter som kan skydda mot vissa former av cancer. Dock har kurkumin ytterliggare egenskaper som motverkar cancer som är oberoende av de anti-inflammatoriska egenskaperna och är därför ett ämne som det forskas mycket på för att förebygga och behandla olika typer cancer. [1]
Andra områden där kurkumin också har påvisad effekt är att lindra den kognitiva nedgång som är associerad med åldrande, reducera plack i artärerna och reducera risk för diabetes. [2]
Kurkumin låter verkligen som ett riktigt mirakelämne, det finns dock en viktig sak att känna till.
Endast en låg andel av den mängd kurkumin som konsumeras kan tas omhand av kroppen.
Att enbart inta kurkumin i form av kosttillskott har begränsad effekt då upptaget endast är ett fåtal procent av den mängd som konsumeras.
Gurkmeja i sin hela form ger ett bättre upptag på hela 6,9 gånger så mycket jämfört med ren kurkumin. [3] Men genom att kombinera gurkmeja med svartpeppar kan du öka upptaget av kurkumin med hela 2000%. Det aktiva ämnet piperin i svartpeppar fungerar i synergi med kurkumin och förbättrar upptaget. [4]

Gurkmejans användning inom Ayurveda

Gurkmeja har ett historiskt användningsområde inom Ayurvedisk läkekonst som sträcker sig 4000 år tillbaka i tiden. Inom Ayurveda tillskrivs växten flera medicinska egenskaper och används för att behandla en rad olika åkommor. [5]
Några av egenskaperna och behandlingsområden kan du läsa om nedan.
  • Stärka den övergripande energin i kroppen
  • Lindra gaser
  • Avmaskning, rensa ut parasiter
  • Förbättra matsmältningen
  • Reglera menstruation
  • Lösa upp gallstenar
  • Lindra artrit
  • Behandling av luftvägsbesvär (astma och allergier)
  • Lindra förkylningsymtom
  • Behandling av leversjukdomar
  • Minska svullnader
  • Behandling av reumatism
Flera länder i södra Asien använder gurkmeja för att minska tillväxten av bakterier vid behandling av skärsår, brännskador och blåmärken.
Gurkmeja kan användas som ett antiinflammatorisk medel och som kur mot magbesvär associerade med IBS och andra matsmältningsåkommor. Dess renande effekt kan också hjälpa till att rensa ut parasiter och andra bakterier som kan störa matsmältningen och ge otrevliga magbesvär.
Genom att använda kryddan i mat kan matsmältningen förbättras och minska gasbildning och svullnad. Det stimulerar också produktion och utsöndring av galla vilket gör att kroppen lättare kan bryta ner fett.
Förutom att användas som krydda i mat kan gurkmeja kan också intas i form av guldmjölk. Gurkmeja kokas då samman till en pasta som sedan blandas med mjölk eller vatten som sedan dricks.

Därför är gurkmeja nyttigt!

Det finns många vetenskapliga studier som tittar närmare på de påstådda hälsoegenskaperna hos gurkmeja och närmare bestämt ämnet kurkumin. Att gurkmeja är bra för din hälsa råder det inga tvivel om och det finns gott om studier som bekräftar detta.
Nedan kan du läsa om 5 olika saker som det är bra för.
gurkmeja

1. Har goda antiinflammatoriska egenskaper

Flertalet studier [6, 7, 8, 9, 10] visar på goda antiinflammatoriska egenskaper hos ämnet kurkumin som finns i gurkmeja. Genom att inta gurkmeja regelbundet kan det hjälpa till att dämpa kronsik inflammation och därmed också förebygga vissa typer av cancer.

2. Är en kraftfull antioxidant

Oxidativ stress och fria radikaler är det som tros ligga bakom åldrande och många sjukdomstillstånd så som cancer och hjärt/kärlsjukdommar.
Oxidativ stress innebär att reaktiva syreföreningar orsakar skada på egna celler och organ. Det är dock ett naturligt tillstånd i alla syrekrävande organismer och balanseras av kroppens produktion av antioxidanter. Dock kan ökad oxidativ stress innebära skada och nedsatt funktion i olika delar av kroppen.
Gurkmeja, och främst kurkumin, är en kraftfull antioxidant som kan motverka bildandet av fria radikaler och därmed minska den oxidativa stressen. [11]
En ytterligare fördel är att det stimulerar kroppen att själv producera mer antioxidanter vilket är mer effektivt än att få i sig antioxidanter via mat. [12, 13]
gurkmeja-bra

3. Kan förebygga och motverka Alzheimerz

En växande mängd bevis tyder på att oxidativ stress, fria radikaler, uppbyggnad av amyloid plack och onormala inflammatoriska reaktioner kan bidrar till uppkomsten av Alzheimers sjukdom.
Kurkumin är som känt anti-inflamatoriskt men även en stark antioxidant som motverkar oxidativ stress. [14]
Oxidativ stress orsakar nedbrytning av neuroner i hjärna vilket är en potentiell orsak bakom Alzheimerz men också andra neurologiska sjukdomar så som Parkinsons. Kurkumin har visat sig bromsa nedbrytning av neuroner och patienter som intagit det har visat sig få bättre övergripande minne. [15]
I en studie fann forskarna att kurkumin också kan hjälpa immunförsvaret genom att stärka makrofagerna att rensa ut uppbygd amyloid plack i hjärnan som är associerad med Alzheimers sjukdom. [16]

4. Kan förebygga och motverka cancer

Det finns flera studier som tittar närmare på gurkmeja och kurkumin som ett potentiellt verktyg för att förebygga och motverka cancer. Förutom de antiinflammatoriska egenskaperna som kan hjälpa till att förebygga cancer har gurkmeja flera andra hämmande egenskap.
Det har visat sig att tillskott av kurkumin kan ha effekt mot flera olika typer av cancer genom att påverka signalvägarna hos flera celler. Det finns vissa bevis som pekar på att tillskott kan förhindra uppkomsten och hämma tillväxten av tumörer och metastaser. [17, 18]
Kurkumin kan hämma tillväxten av cancer genom att nedreglera blodflödet till tumören och förhindra uppkomsten av nya blodkärl till tumören, så kallad angiogenes. Det kan också motverka cancer genom urskilja cancerceller och signalera dessa att självdö genom så kallad, apoptos, programmerad celldöd. [19]
gurkmeja-artrit

5. Kan hjälpa mot artrit

Det finns flera olika typer av artrit men de flesta involverar någon form av inflammation i lederna. Eftersom kurkumin är bra på att dämpa inflammation är det logiskt att det även kan hjälpa mot artrit. Detta bekräftas också av ett antal olika studier.
I en studie av personer med rematuoid artrit visade det sig att kurkumin var betydligt mer effektivt på att lindra symtomen än en anti-inflammatorisk medicin. [20] Även andra studier har tittat närmare på om kurkumin kan användas för att lindra symtom kopplade till artrit och har funnit positiva resultat. [21]

Intag och dosering av gurkmeja

För att få ut så mycket som möjligt av effekterna och maximera upptaget av ämnet kurkumin bör gurkmeja intas tillsammans med ämnet piperin som finns i peppar. Genom att kombinera dessa två ämnen kan upptaget förbättras med 2000% och därmed också de medföljande hälsoegenskaperna. [22]
Kurkumin är fettlösligt. Eftersom gurkmeja naturligt innehåller eterisk olja så hjälper det till med upptaget men om du intar kurkumin i form av kosttillskott behöver du tillsätta någon form av fett, till exempel kokosfett.

Dosering

Det finns ingen specifik dos som rekommenderas. De flesta studier har gjorts på kurkumin där det använts mellan 1-6 gram per dag men det går bra att ta större doser än så utan biverkningar. Kliniska studier indikerade ingen dosbegränsande toxicitet vid doser upp till 10 gram per dag. [23]
Eftersom gurkmeja endast innehåller cirka 3% krävs det stora mängder för att komma upp i 1 gram kurkumin. [24]
Det krävs närmare bestämt 33 gram.
En studie visade på positiva effekter på lever och blodtryck vid intag av 1,5 gram gurkmeja per dag. [25]

Guldmjölk

Guldmjölk är ett bra sätt att få i sig större doser gurkmeja. Guldmjölk görs genom att först tillaga en gurkmejapasta som sedan blandas ut i vätska.

Avslutande ord

Gurkmeja är verkligen en kraftfull krydda, inte bara smakmässigt men speciellt för alla de hälsoegenskaperna hos ämnet kurkumin. Om du är ute efter att läka från någonting specifikt och vill komma upp i högre doser av kurkumin får du lättast i dig detta via tillskott eftersom gurkmeja endast innehåller cirka 3 procent kurkumin.
Vid köp av kurkumin bör du köpa en kapsel som innehåller piperin för att ta del av synergieffekten som förbättrar upptaget med ca 2000%.
En kapsel med kurkumin och piperin kan du hitta här.

Om du vill köpa gurkmeja kan du göra det antingen i pulveriserad form vilket lämpar sig för matlagning eller välja färsk gurkmeja vilket du kan hitta i välsorterade mataffärer.
Den färska gurkmejan lämpar sig bäst att mixa ner i smoothie eller köra i råsaftcentrifugen.
Vi gillar den här pulveriserade gurmejan

För att ta del av de hälsoegenskaper som gör gurkmeja nyttigt utan att använda kosttillskott bör du regelbundet använda det eller en färdig kryddblandning, t.ex. curry, innehållande gurkmeja i matlagning. Ta i lite gurkmeja i din smoothie, på din gröt eller blanda i köttfärssåsen.

Recept med gurkmeja

Artikel och bilder från: https://www.halsasomlivsstil.com/gurkmeja/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar