onsdag 4 juli 2018

Sakta ner redan innan du går på semester!

Det är inte alltid så lätt som det låter att ta semester.  
Tvärt om blir de första veckorna på semestern ofta en förlängning av jobbvardagen, men med nya uppgifter som ska utföras (måla altan, lägga tak, baka bullar etc) och nya möten som ska bokas (barnen ska till kusinerna, faster Berit fyller 80, årsmöte för samfällighetsföreningen på landet), osv.
Ganska vanligt är också att kroppen passar på att låta de där förkylningsbakterierna som legat och väntat på rätt tillfälle få fritt spelrum, så fort man andas ut. Ryggen smäller till när man packar ur bilen. Och sedan börjar det regna. 
Kiropraktorn Martin Fransson har många gånger fått rycka in för att hjälpa människor med plötsliga ryggbesvär i början av sommaren – ofta stressrelaterade.  Till Unionens medlemstidning Kollega ger han sina bästa tips på hur du kan börja trappa ned redan innan den första semesterdagen.  Här har vi plockat russinen ur kakan:
1. Sno åt dig en mikropaus då och då – lås in dig på toaletten om du måste, fäll ner locket och sätt dig. Dra ett långsamt andetag in, räkna: 1,2,3,4. Håll andan och räkna: 1, 2, 3, 4. Andas sedan ut, räkna: 1, 2, 3, 4. Och börja om från början, en handfull gånger.
2. Vattenbrist gör oss trötta och stressade. Drick åtminstone 1,5 liter vatten om dagen – mer om det är varmt. Drick inte iskallt vatten – drick det hellre ljummet, då gör det bättre nytta. Är det väldigt varmt kan du också salta vattnet lite.
3. Ta en rask promenad innan du gå och lägger dig. Kvällarna är långa och ljusa i början av sommaren. Dra nytta av det, rör dig efter middagen och före sänggående. När du sedan lagt dig, rotera långsamt en fotled i taget, en handled i taget och till sist huvudet från sida till sida. Rörelserna hjälper kroppen att varva ner och hjälper dig att släppa tankarna på jobbet.
Och glöm inte att ställa in autosvar på mejl och mobil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar