måndag 16 maj 2016

Mat som kan hjälpa vid depression och utbrändhet

Fick tips på detta blogginlägg från "Från utbrändhet till livslust" 
 inlägget är citerat från hennes bloggen.




Serotonin är ett ämne i hjärnan. De allra flesta som någon gång drabbats av depression eller utbrändhet har hört talas om detta ämne. Serotonin är nämligen väldigt viktigt för hur vi mår humörs- och känslomässigt. Hos utbrända och deprimerade personer är serotonin-nivån ur balans (för låg).

Hur kan man höja serotonin-nivåerna (utan medicin)?
Det har visat sig att mat som är rik på aminosyran tryptofan ökar halten av serotonin i hjärnan. Tryptofan finns bland annat i ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och valnötter. För att tryptofan ska kunna omvandlas till serotonin behövs vitamin B6 och vitamin C.

Att vistas utomhus i solljus är viktigt för serotonin-nivåerna. Under sommarhalvåret har vi generellt sett en högre serotonin-nivå än vintertid.

Glöm inte bort andra näringsämnen!
Det är lätt att bara stirra sig blind på serotonin när man drabbats av en utbrändhet eller depression. En person som har levt med höga nivåer av stresshormoner har tömt näringsdepåerna. Stress dränerar kroppen på näring. Näringsbrist kan i sig ge svåra symptom och så småningom även sjukdomstillstånd. Att tillföra rätt näring är att tillföra de byggstenar kroppen behöver för att komma i balans igen. Får du i dig tillräckligt med mineraler som magnesium, zink, selen och jod? Hur ser det ut med vitaminer? Läs gärna mer på länkarna nedan. 

Konsultera alltid läkare om du har problem med depressioner. 

Relaterade länkar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar