måndag 6 februari 2017

15 viktiga råd till dig som har en utbränd partner


Att drabbas av utmattning är inte bara en kris för den som direkt drabbas. Hela familjen som bor med den drabbade känner förstås också av det på olika sätt. Och det är vanligt att man som partner hamnar i en livskris, precis som den som är utbränd – men på ett annat sätt.

På Stressmottagningen i Stockholm möter man även nära anhöriga, eftersom de också behöver stöd och hjälp att förstå sina egna reaktioner.

– Det är ofta uppslitande och skrämmande att se sin partner så kraftlös. Att stå bredvid och inte kunna lösa det. Och plötsligt ställs också helt andra krav på en själv att ordna och fixa det mesta med barn och hem – sådant man delat på förut, eller så är man van vid att den andra gjort det mesta. Som anhörig kan man känna sig väldigt ensam, säger Kerstin Jeding, som är legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm.

En vanlig reaktion är att det är svårt att förstå hur ens utmattade partner mår.

– Det går inte att förstå hur det känns att vara utmattad om man inte varit där själv. Dessutom kan det se olika ut för olika personer. Hur långt utmattningen gått innan man dragit i bromsen spelar också in. Ens partner kanske varit väldigt energirik, drivande och aktiv, och så plötsligt orkar hon eller han ingenting.

Samtidigt är det vanligt att man som utmattad är rädd för att inte bli förstådd. Man kan känna skuld, skam, misslyckande och en rädsla för att inte räcka till, att inte duga. Därför är det, som anhörig, viktigt att inte ifrågasätta. Ena dagen kan den som är utmattad känna sig lite piggare och orka en del, dagen efter kan personen känna sig helt ur fas och bara behöva ligga och vila. Det här kan vara svårt att förstå – liksom att den som är utmattad orkar göra vissa saker, men inte andra.

Läs hela artikeln här:  http://www.mabra.com/15-viktiga-rad-till-dig-som-har-en-utbrand-partner/

Läs resterande punkter här: http://www.mabra.com/15-viktiga-rad-till-dig-som-har-en-utbrand-partner-fler-tips/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar