tisdag 28 mars 2017

Kostfondens mål: fler människor ska leva friskare




»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi framförallt äter för att få näring och energi.

På 1970-talet kom sedan de första varningarna om att mättat fett var farligt för hjärtat. För att minska mängden kalorier i kosten, rekommenderades alla att äta en lågfettdiet. Men modern forskning visar att vården förmodligen har haft ett för ensidigt fokus på kolesterolnivåerna i blodet och tagit för lite hänsyn till blodsocker och insulinnivåer. En hel del talar för att ett byte från fett mot kolhydrater i form av vitt mjöl, ris och socker till och med kan orsaka sjukdom och förvärra ett sjukdomsförlopp. Till de sjukdomar där kostråden behöver utvärderas på nytt hör därför typ 1-diabetestyp 2-diabetes, hjärt–kärlsjukdom, cancer och demens.

Läs hela inlägget här: http://www.kostfonden.se/om-kostfonden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar