lördag 18 mars 2017

Pia Dellson i Prestationspodden



Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. Bakom initiativet står Caroline Norbelie och Per Lundevall, båda med egen erfarenhet av utmattningssyndrom.

– På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det, säger Caroline och Per. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press.

I Prestationspodden får vi möta både kända och obekanta personer, alla med sin erfarenhet av stress och psykisk ohälsa. I ett avsnitt berättar psykiatern Pia Dellson, som också skrivit den omtalade boken Väggen – en utbränd psykiaters noteringar, hur hon hanterar sin hälsa efter att själv drabbats av utmattning. Till vardags behandlar Pia patienter med utmattningssyndrom, men det var först när hon själv blev sjuk av stress som hon kunde förstå utmattning på djupet


29: Pia Dellson - Psykiatern som gick in i väggen

Hon förhandlar ständigt med sin hjärna och nattar den varje kväll. Planerar dygnsvila, veckovila och årsvila för att inte slarva med återhämtningen. När något läggs till sorterar hon bort. Pia Dellson är onkologen och psykiatern som behandlar patienter med utmattningssyndrom, men som först när hon själv ”gick in i väggen” förstod utmattningen på djupet. Hennes bok Väggen har blivit en bibel för utmattade. 

Prestationspodden 29 – om de subtila symtomen som får stora konsekvenser. Om att depression och utmattning är olika saker. Om skam och vikten av vattenhål. Med det hoppfulla budskapet: det går att bli frisk. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar