tisdag 26 september 2017

Att läka gör ont, men smärtan hjälper dig att växa

För att kunna vara till freds med sitt förflutna kan man inte titta bort från det. 
Vi får inte glömma att det gör ont att läka, men att det är det enda sättet att vända
 blad och börja om.



Att läka gör ont eftersom du måste vidröra såren, öppna dem och låta en skorpa bildas, som sig bör.

Ibland undviker vi att se på delarna av oss som inte har läkts. Vi ignorerar dem som om vi genom att göra det kan få dem att försvinna. Det är dock inget annat än en illusion.

För de som inte vill vidröra dessa sår kommer de fortsätta göra ont. Genom att titta bort från dem hindrar du dem från att läka, ta hand om sig och sluta sig.

Det enda sättet att bli bättre är att lämna dem öppna och låta dem fortsätta göra ont.

Att läka gör ont, men det är en nödvändig smärta

Alla har vi ställts inför en situation som påverkat oss på något sätt och som det krävdes mycket att övervinna.

De som åsamkar oss mest smärta är de som involverar band med andra människor. Ett svårt uppbrott eller förlusten av en närstående kan till exempel skapa en tomhet inom oss som åsamkar mycket smärta.

Men hur håller vi dessa sår öppna? Hur hindrar vi dem från att läka naturligt, som ett sår eller rivsår?

Det finns olika sätt.

Du söker en tillflyktsort undan smärtan

Att läka gör ont, framförallt när vi försöker fly från smärtan. Vi är redan sårade, det bränner, men vi fortsätter vidare. Vi gläds åt vår olycka och undviker att läka den.

Det är lätt att känna sig som ett offer i en situation. ”Varför händer allt mig?” och andra klagomål är inte ovanligt.

Vi är inte offer och världen är inte mot oss. Det förvärrar bara smärtan i såret som inte vill läka förrän vi accepterat vad som hände, för oavsett hur mycket vi stretar emot kommer inget förändras.

Du tittar åt andra hållet och distraherar sig

Vid något tillfälle har du förmodligen haft en svår period och blivit tillsagd att ”gå ut med dina vänner!” eller ”stanna inte hemma och tyck synd om dig själv, distrahera dig!”

Det kan vara hjälpsamt när du försöker undvika offerrollen, men du kan inte vända ett blint öga till och ignorera smärtan som om inget har hänt; det kommer bara leda till att du inte lär dig något.

Hur mycket vi än försöker byta perspektiv på saker och ting kommer såret fortfarande vara där, skapa problem och göra lika ont som, eller ännu ondare än, tidigare.

Värdet av våra erfarenheter

Våra erfarenheter har stort värde; det är därför det gör ont att läka, eftersom vi bara genom att känna smärta kan lära oss något, växa, gå framåt och mogna.

Även om du kanske inte tror det är du inte uppmärksam när allt går bra, men när saker går dåligt förändras saker och ting.

Har du tänkt på att när du är förkyld och ligger i sängen inser du hur mycket du uppskattar att vara frisk? Du tar det dock för givet när du faktiskt är frisk.

Det demonstrerar hur mycket vi kan lära oss när världen tycks vara emot oss och allt faller samman.

Kanske är det för att vi måste backa lite, pausa våra liv ett tag för att inse vad som verkligen är viktigt, för ibland lever vi på autopilot.

Att läka gör ont, men de dåliga upplevelserna är inte en total förlust. Vi kan ta dem som en chans att värdera de goda stunderna och uppfatta skönheten i de minsta sakerna som verkligen låter oss njuta av livet.

Smärta hjälper oss att växa, vi kan inte undvika eller försöka täcka den med distraktioner. Den finns där av en anledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar