onsdag 3 maj 2017

Läka kropp och själ efter stress


Det är nu många år sedan jag började jobba efter min utbrändhet. Även om jag vet att jag klarar av hektiska perioder så innebär det inte att jag inte kan trilla dit igen. Hur läker man en stressad kropp och själ? Vad ska man tänka på när man stressat för mycket? När blir stress farligt?

Tyvärr är det ju ofta så att man inser att man pushat sig själv för mycket först när man kommit i obalans. Ofta rejäl obalans. Med symptom som oro, krypande känsla i kroppen, depression, ångest, sömnsvårigheter, irritation, pendlande humör, frustration, trötthet, hudproblem (acne, utslag), magproblem etc. Listan kan göras hur lång som helst. Ibland hinner det gå så långt att vi upplever inte bara ett av dessa symptom, utan hela listan - eller ännu värre utbrändhet.


Lär dig vad stress innebär kroppsligt
Det går inte att förklara återhämtning och läkning från stress utan att först förklara dess egenskaper. Stress är både kroppslig och själslig. Fysiskt fungerar stress som en kemisk reaktion, ett påslag av stresshormonerna adrenalin och kortisol. Som du kanske vet påverkar stresshormoner oss på ett primitivt plan. Blodtrycket går upp, hjärtat slår snabbare, andningen blir ytligare, blodet går ut i musklerna, matsmältningsystemet påverkas, vi blir vakna och alerta. Varningslamporna är på. Långvarig stress innebär långvarigt påslag av stresshormoner - vilket i sin tur innebär påfrestning på kroppen och alla organ. Tänk dig att du kör omkring i din bil med riktigt höga motorvarv. Varvar du aldrig ner blir motorn överhettad. Det spelar ingen roll om du ignorerar alla varningslampor, förr eller senare kommer motorn att ge upp. 


Varför kan jag inte slappna av i kroppen? - Jag ligger ner och vilar och är ändå stressad!?
Motsatsen till stress är avslappning. Det låter nästan barnsligt enkelt. Ja, det är det också men det kanske inte alltid är riktigt så lätt. Anledningen till att det är svårt att komma ner i varv kroppsligt är att det finns en psykisk sida av stress.

I vår vetenskapliga värld pratar vi sällan om vår ande/själ/psyke. Men faktum är att det är viktigt att lära sig förstå att de tankar, känslor och upplevelser jag har påverkar min kropp fysiskt. Det spelar ingen roll att jag ligger ner på sängen och "slappnar av" medan mina känslor och tankar löper amok. Jag utsätter min redan stressade kropp och själ för ännu mer stress. Jag måste först bli medveten om hur mina tankar och känslor ser ut för att kunna lugna den eventuella storm som pågår inom mig.

Den som aldrig har lyssnat inåt behöver ibland hjälp att sortera ut alla känslor och tankar. Det finns många sätt att lära sig lyssna till sitt inre och tillika bearbeta de känslor och tankar som kommer. För många funkar terapisessioner bra medan andra väljer att kanalisera sitt inre på andra sätt.

Aktiv vila och återhämtning läker stress
Vad är "aktiv vila"? Antingen vilar man väl eller så är man aktiv? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Tänk efter, hur ofta sätter du av tid för att aktivt som att träna eller träffa vänner? Sällan lägger vi aktivt ner tid på att verkligen vila. Vila blir liksom den tid som "blir över". Likväl som vi aktivt väljer aktiviteter behöver vi också välja att gå ner i varv ordentligt. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av återhämtning som är farlig!


Oxytocin - vägen mot läkning och förebyggande av långvarig stress!
Efter långvarig stress måste kroppen få utrymme för återhämtning. När stresshormonerna pumpar i kroppen kan det vara klokt att börja med att fokusera på att få kroppen att producera motsatsen till hormonerna adrenalin och kortisol. Det låter som en klyscha, men nu måste jag komma dragandes med det där varma badet. Oxytocin är stresshormonernas motsats och utsöndras när vi tar hand om oss. Varma bad, massage (självmassage går även bra), lugna promenader, beröring, meditation, djupandning, mindfulness, qi gong, aromaterapi, bastu etc. är aktiviteter som neutraliserar en stressad kropp. 

Artikel och bild från: http://komtillbaka.blogspot.se/2011/04

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar