tisdag 3 september 2019

Medicin med Mosley - Går man upp i vikt av stress?

 ”Vid stress förhöjs blodsockret samtidigt som din kropp bildar olika stresshormon som kortisol och adrenalin. Deras funktion är att signalera till levern att frigöra glukos i blodet så att musklerna får tillgång till energi. Denna energi dras igång för att vi ska fly från det som hotar oss. Men idag stressar vi upp oss när vi t.ex.sitter på kontoret mm och vi flyr inte som förr i tiden.

När musklerna inte använder glukosen till att fly, lagras den istället. En del går till levern men mycket lagras som fett. Kroppen blir mer resistent mot insulin, som normalt sänker blodsockret. Det blir en ond cirkel. Så vid kronisk stress kan man ha lite för högt blodsocker hela tiden. Om detta pågår för länge om man är mottaglig, kan man få typ 2-diabetes.

Testet som gjordes i programmet visade att dag 1 utan stress, med liknande måltid som dagen efter ökade blodsockret, men normaliserades på en halvtimme vilket innebär en frisk respons. Däremot dag 2 efter 20min stress ökade blodsockret, men normaliserades först efter tre timmar.”

Tänkt då vad som händer i våra kropp när vi går under konstant stresspåslag, under lång tid utan återhämtade aktiviteter och pauser. Inte undra på att våra kroppar till slut får nog och gör oss sjuka på olika sätt. Därför är det oerhört viktigt att ge sig själv pauser och återhämtning i aktiviteter som får ner vår stressnivå. Vi måste bli bättre på att ta hand om oss själva helt enkelt och ge oss tillåtelse att ge oss lediga dagar där vi fyller på oss med energi utan stresspåslag. I detta är det även viktigt att se över vad vi stoppar i oss, genom att undvika födoämnen rika på socker och byta ut dem till andra alternativ t.ex nötter.


Citat och bild är från avsnittet. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar