I annonsen i tidningen står så här:
Sjukskrivning är inte svart eller vitt.De ökande sjuktalen är en stor utmaning för hela samhället. Sjukfrånvaron har ökat de senaste åren och om inget görs kommer den snart att ligga på en ännu högre nivå.
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att minska sjuktalen. Det är inget vi kan lyckas med på egen hand. Samarbete och kunskapsutbyte med hälso- och sjukvård och framför allt läkarkåren är avgörande i arbetet att få ner sjukskrivningarna.
Vi behöver hjälp att bedöma din patients arbetsförmåga. En bra beskrivning i läkarintyget av hur mycket det medicinska tillståndet påverkar patientens förmåga att arbeta underlättar vårt arbete, som är att bedöma arbetsförmågan.
Vi frågar inte vilken diagnos din patient har, utan vill veta om det kan finnas arbetsuppgifter som patienten klarar trots sin sjukdom eller skada.
Välkommen att läsa mera på forsakringskassan.se/lagetsverige, ett initiativ från Försäkringskassan.
När läkare gick på kurs i Försäkringsmedicin.
Det hade pratats en del om bristfälligt ifyllda sjukintyg, att läkarna inte hade tillräckligt med kunskap för att fylla i på ett sådant sätt att Försäkringskassan kunde ta rätt beslut utifrån de uppgifter som fyllts i. Då är det bra att läkare och andra berörda får gå kurs och lära sig vad som ska fyllas i och hur. Eller?
Roya Hakimnia skrev i april tidigare i år i ETC om när hon var på kurs. Hur det inte alls handlade om det hon hade förväntat sig, Försäkringsmedicin, utan hur det i stället visade sig vara ”en kurs i arbetslinjen”.
Hur det blev applåder och stående ovationer när en läkare berättade om hur den allt hade vägrat att sjukskriva en långvarigt sjuk.
På samma kurs hade det också pratats om och upprepats de gamla sega myterna om hur Sverige är det mest sjukskrivna landet, det mest friska landet och att vi ”inte har råd med sjuka”. Och så om attityderna som gör att man överutnyttjar. Följ gärna länken ovan och läs hennes ledare.
Men vad säger läkarna?Det har ju tidigare hörts röster om att läkare är trötta på att deras intyg inte duger, att deras utlåtanden körs över och ett tag var det ju något som liknade ett läkarupprop på gång. Jag hittar en artikel i Läkartidningen där en läkare, Åke Åkesson, skriver ”Fräls oss ifrån sjukskrivningarna”. Han skriver bland annat:
Försäkringskassans bedömare kontrollerar sjukskrivningar. Stora resurser läggs ner och många underkänns. Bedömningen sker utifrån diagnos och läkarens kommentarer. Står »rätt mening« i rätt ruta godkänns sjukskrivningen, oavsett den faktiska arbetsförmågan. Är intyget ofullständigt ifyllt eller saknar de magiska uttrycken underkänns det. Fortfarande oavsett arbetsförmåga.Han avslutar inlägget med att tycka att läkare inte ska sjukskriva överhuvud taget utan istället ägna sig åt att bota. Man tycker sig ana en trötthet och uppgivenhet. Intressant är också att läsa alla kommentarer som getts till hans inlägg. Där flera håller med och en del inte gör det. Någon skriver att ”stor del av läkartiden som går åt för att på ”rätt” sätt övertyga försäkringskassans handläggare, som ofta inte har postgymnasial utbildning och ibland inte ens gymnasiekompetens.” En annan att ”En idé till lösning är att man har vårdcentraler som enbart har till uppgift att göra just detta. Där kan läkare med specialkompetens tillsammans med arbetsterapeut och någon från Försäkringskassan göra sammanvägda och rättvisa bedömningar. Och förmodligen med större validitet och reliabilitet än i dag.”
Efter ett underkännande följer ofta en strid. Antingen mellan läkaren och patienten, om läkaren inte tycker sig kunna göra mer, eller (oftare) mellan läkare och försäkringskassa. Hur striden utfaller har inte alltid ett samband med patientens tillstånd eller arbetsförmåga.
De är alla läkare som uttalat sig och gemensamt för dem alla är att de tycker att det här med sjukskrivningar är komplicerat. Helst vill de nog slippa allt krångel med Försäkringskassan, alla krav på kompletteringar och underkännanden av intyg och utlåtanden. Läs gärna artikeln och dess kommentarer i Läkartidningen.
Vad säger Försäkringskassan då?På läkaren Åke Åkessons inlägg ovan svarar Försäkringskassan med ett replikerande inlägg i Läkartidningen.
Regeringen har lanserat ett mål om att antalet sjukdagar per försäkrad ska uppgå till högst 9 år 2020. Om ingenting görs kommer vi att hamna på sjuktal som är betydligt högre./../De ökande sjuktalen är en stor utmaning för samhället. Vi måste få in ett nytt tankesätt där varje aktör inser sitt ansvar och sin roll så att vi gemensamt kan få människor tillbaka till arbete och egen försörjning.Det låter som om det kommer att bli ännu hårdare tillämpning av de regler som finns, som att Försäkringskassan uppmanar läkare till att sjukskriva mindre. Det var inte den vägen vi ville se att man gick för att minska sjuktalen. Hade det inte varit bättre att man gjorde en gemensam sak för att ge patienter den bästa rehabilitering som går att uppbringa? En där även arbetsgivarna var med mera aktivt. Vi får väl hoppas att det blir verklighet det där med arbetsgivarnas ansvar när de nu lyckades slippa medfinansieringsansvaret genom att kalla det ”sjukskatt”.
Men nu lanserar alltså Försäkringskassan en ny sajt, en för att få läkare att sjukskriva mindre? Och när läkare sjukskriver så kommer en annan bedömning av arbetsförmågan att göras av Försäkringskassan? När sedan den sjuke förlorar sin försörjning är det inte bara en ekonomisk situation utan det är traumatiserande och absolut inget hälsofrämjande. Att inte bli trodd är hemskt för patienten, men hur blir det för läkaren, hur ska den tänka? ”Är det patientens fel, mitt fel eller Försäkringskassans fel?” Den 9 september öppnar sajten, imorgon alltså, och det ska bli spännande att se vad den kommer att innehålla och vad reaktionerna blir. Vi vet ju redan att avslagen och indragningarna av sjukpenningen ökat kraftigt. Vore ju snyggt om Försäkringskassan på den sajten också kunde redovisa hur kurvan för det har sett ut sedan oktober 2015.
Om Finansdepartementet får bestämma.
Dessutom, kommer ni ihåg ESO-rapporten om sjukskrivningarna? ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) lyder under och får sina uppdrag från Finansdepartementet och där tittar man enögt och envist på hur man kan skära ner på kostnaderna för sjukdom. Det allra, allra billigaste vore ju att inte alls ha någon allmän sjukförsäkring utan att folk som hade råd själva köpte sina försäkringar. Men tillbaka till rapporten. Så här sammanfattades den.
I rapporten diskuteras vad forskningen säger om begrepp som sjukdom, hälsa och arbetsförmåga, samt incitamenten i dagens sjukförsäkring. Rapporten presenterar förslag till förändringar i sjukförsäkringssystemet som kan ge mindre svängningar i sjukfrånvaron över tid. Förslagen fokuserar på åtgärder som stärker drivkrafterna för aktörerna i sjukskrivningsprocessen på ett sådant sätt att individers arbetsförmåga bättre tillvaratas. En bortre tidsgräns i sjukförsäkringen ses som central för att uppnå en långsiktigt stabil sjukfrånvaro. Vidare föreslås högre krav på vårdgivare som skriver ut sjukintyg, samt större kostnadsansvar för arbetsgivare i samband med sjukfrånvaro. Rapportförfattarna argumenterar också för en tydligare målstyrning av sjukförsäkringens förvaltning, där riksdagen fattar beslut om ersättningsnivåer och slår fast vad som är en acceptabel nivå för sjukfrånvaron.De föreslår ”högre krav på vårdgivare som skriver ut sjukintyg” och det är väl det som presenteras imorgon kanske? För det där med ”större kostnadsansvar för arbetsgivare” rann visst ut i sanden och de ekonomiska incitamenten ligger fortfarande till största och tyngsta delen på individen som blir sjuk.
Vi måste prata om det här.Det är ingen enkel fråga och alla måste få komma till tals, alla aktörer och inblandade. Alla måste också ta ansvar, individ, vård, arbetsgivare och myndigheter. Det går inte att bara skydda sin egen grupp när det är samarbete som skulle löna sig och dessutom löna sig för alla.
Och samtidigt som jag skriver det här inlägget så skrivs det en rant (flera tweets i rad i ett och samma ämne) på Twitter av Fredrik Olsson. Han skriver om Försäkringskassans uppdrag och vad han anser inte är deras uppdrag. Läs det här.
Sedan svarar Försäkringskassan honom och den tråden hittar du här.
Så vad Försäkringskassan än kommer med nu så är det inte lösningen – lösningen heter samarbete och det gör vi tillsammans.
Artikel och bild från http://solrosuppropet.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar