tisdag 3 september 2019

Balansera chakran (NY guidad meditation Chakrabalans)


Balansera chakran - NY guidad meditation för chakrabalans. Du kan balansera dina sju energifält för att minska stress, öka balans och hitta lugn. Du behöver bara lyssna på min röst så guidar jag dig. Mer om chakran kan du läsa om i min blogg: www.stressaav.nu Du kan också följa mig på insta: @mindfully_tanja

Birgitta Johansson & Lars Rönnbäck : När hjärnan inte orkar



Utmattningssyndrom


Nyhetsmorgon i TV4 från 2018-05-15: Många människor blir sjuka på grund av ihållande stress. Doktor Mikael berättar om de fysiska och psykiska varningstecken som du ska hålla koll på för att inte blir långvarigt sjuk.

Psykiatrikern om hjärntrötthet: ”Man är enormt uttröttbar"


Publicerades den 1 okt. 2018

"Det syns inte utanpå och kan ta lång tid att återhämta sig" – Psykiatrikern Anders Hansen förklarar skillnaden mellan hjärntrötthet och bara trött i hjärnan.

Hjärntrötthet - så funkar det


Utbildningsfilm om hjärntrötthet. I filmen får du möta förälder och barn tillsammans med neuropsykolog som samtalar om hur hjärntrötthet kan påverka vardagen. Filmen vänder sig till familjer där någon har drabbats av hjärntrötthet och till vårdpersonal som kan komma i kontakt med dessa familjer. Syftet med filmen är att öka kunskapen om hjärntrötthet. Filmen är framtagen av Neuropsykologiska mottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Mental trötthet eller hjärntrötthet

”Trötthet är vanligt vid olika sjukdomar. Exempel är: fysisk trötthet, som uppstår efter fysisk ansträngning, och vila hjälper. Psykisk trötthet förekommer vid depressioner, och tröttheten är relativt konstant och påverkas inte nämnvärt av vila. Mental trötthet uppstår efter mental ansträngning och vila hjälper.

Mental trötthet kan uppkomma efter skallskada, stroke eller andra neurologiska sjukdomar och inflammationer som påverkar hjärnan. Den mentala tröttheten är värst i början efter skadan eller insjuknandet och avtar oftast efter hand. För några blir den mentala tröttheten långvarig och bestående, oavsett om det varit en lättare eller svårare skada.

Vid mental trötthet avtar energin och orken mycket snabbare och kraftigare än vad som är normalt och tröttheten uppstår efter mentala aktiviteter. För en del fungerar det att arbeta, men det kan finnas problem med en ökad mental uttröttbarhet under arbetsdagen eller arbetsveckan. Andra orkar inte med att arbeta och vardagsaktiviteter som att handla, laga mat, läsa tidningen, umgås med vänner och familj kan bli mer än vad de orkar med. Det är mycket som hjärnan ska sortera och bearbeta och som normalt inte ger en ökad mental belastning.”

Läs hela texten via länken: https://mf.gu.se/om-mental-trotthet

Mina ord om hjärntrötthet


Klicka HÄR för att komma åt mina ord om min hjärntrötthet

När hjärnan inte orkar : om hjärntrötthet

Boken som fick mig att förstå varför jag blev så överkänslig för allt. Att min hjärna var hjärntrött/överhettad och behövde total vila var det ingen som nämnde.
Från att inte klara av något stimulerande eller ens sitta bredvid någon som tuggade mat (inkl mig själv) under minst 1 år. Är jag nu efter mycket hjärnvila mycket bättre och hjärnan är inte lika känslig längre 



"Dagens samhälle ställer höga krav på människors effektivitet, men vad händer när det inte längre fungerar?
Det som inte syns är svårt att förstå sig på. Men det kan ändå vara det osynliga som har störst betydelse för hur vardagen fungerar för den som haft en skallskada, stroke eller annan sjukdom som påverkar hjärnan.
I den här boken berättar vi om ett osynligt handikapp som är vanligt vid skada eller sjukdom i nervsystemet och som kan bli ett långvarigt problem - hjärntrötthet. Nu verkar behandlingsmöjligheter vara i sikte!

Birgitta Johansson är fil dr och specialist i neuropsykologi och Lars Rönnbäck är professor och överläkare i neurologi. Båda arbetar vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. De arbetar sedan flera år med att försöka klarlägga mekanismer bakom mental trötthet/hjärntrötthet efter skada eller sjukdom i nervsystemet, utveckla diagnostiska instrument och genomför behandlingsstudier. "

Hjärntrött med kapacitet


"Hjärntrötthet kan uppstå efter en skallskada, sjukdom eller utmattning och kan drabba vem som helst. Det är en traumatisk upplevelse för den som råkar ut för det, för inget är sig likt och hela livet påverkas.

Är då arbetslivet helt kört efter detta?

Nej, det behöver det inte alls vara. Det som krävs är anpassning av arbetsmiljö, arbetsuppgifter och ökad förståelse för nya behov. Med rätt anpassning kan man mycket väl komma tillbaka och det är här du som CHEF och HR-person har de viktigaste rollerna bredvid den drabbade själv.

Syftet med boken är ge tips till samtliga inblandade, anpassade efter vilket skede den drabbade befinner sig i." 

Andning den billigaste och mest effektiva tillskottet du kan ta

Andningen är det billigaste och mest effektiva tillskott du kan ta.
Pris: 0 kronor
Tidsåtgång: 5 miuter per dag
Effekt:
Minskar förkylningar och täppt näsa
Minskar slem i halsen samt harklingar
Minskar torrhosta
Minskar spänningar och kan minska "tannagnissel"
Minskar huvudvärk
Minskar nackspänningar och värk
Ökar sömnen och minskar snarkningar
Minskar inre stress
Minskar ångest
Minskar tryck över brösten
Minskar hjärtklappning
Minskar magbesvär
Bidrar till viktminskning om du önskar det
Minskar värk utan skada
Ökar minnet
Ökar koncentrationen
Ökar känslan av att vara utvilad efter sömn
Biverkningar: Inga kända
Och ändå är det så svart att få till. Visst är det märkligt!

Jag lämnar ekorrhjulet



"När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa.

Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil ? och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter.

En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?

Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut.

Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?"

7 märkliga saker stress gör med kroppen



Många av oss har någon gång känt av de fysiska effekterna av stress. Det kan vara trötthet, hög puls eller ett tryck över bröstet. Men det finns andra saker som stress kan göra med din kropp – kanske lite mer oväntade saker. Framför allt handlar det om att stress kan trigga igång tillstånd som ligger latent i kroppen.
Plötsligt när du har en stressig period kanske du får problem med huden eller lederna. Det är inte säkert att man direkt kopplar problemen till stress, utan tror att problemen kommer av någon annan anledning. Men stress drabbar hela kroppen och kan därför orsaka problem överallt och på många olika sätt. Framför allt är det den höga halten av stresshormonet kortisol som är boven.

1. Hur stress påverkar musklerna och lederna

Stress sänker din smärttröskel och gör att du kan få oväntat ont i muskler och leder. Du kan också bli stel i musklerna och få ryckningar. Som om det inte vore nog kan stress också göra att fibromyalgi och ledgångsreumatism blossar upp.

2. Hur stress påverkar hjärtat och lungorna

Kortisol är inte hjärtats bästa vän. Blodtrycket går upp, vilket i sin tur gör att risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar som stroke ökar, det visste du kanske redan. Men om du har astma kan den också förvärras när du är stressad eftersom lungorna också påverkas av dina stressnivåer.

3. Hur stress påverkar huden och håret

Stress går hårt åt huden och kan göra att hudsjukdomar som psoriasis och rosacea blir förvärrade. Du kan också få torr och kliande hud med eksem av stress. Dessutom kan du få ökade svettningar och faktiskt tappa mer hår än vanligt.

4. Hur stress påverkar magen

Stress bråkar verkligen med din matsmältning. Det kan vara lindrigare problem som magknip och gasighet till diarré eller förstoppning. Till och med mer komplexa magproblem som IBS och reflux kan till viss del bero på stress.

5. Hur stress påverkar huvudet, axlarna, käkarna

Den här triangeln är väldigt utsatt för spänningar när man är stressad. Smärta och muskler som drar ihop sig i nacken är väldigt vanligt, men även spänningar i käkarna kan komma av stress. Stressen kan till och med göra så att du drabbas av knäppande eller knakande käke på grund av bland annat tandgnissling.

6. Hur stress påverkar immunförsvaret

För att hålla dig frisk ska kroppen ha ett starkt immunförsvar något som stressen motarbetar. Om du är stressad kommer du att ha lättare för att drabbas av till exempel förkylningar. Så om du är snuvig ofta kan det vara läge att fundera över dina stressnivåer.

7. Hur stress påverkar den mentala hälsan


Stress kan yttra sig som depression och göra att du tycker att det inte är så kul att göra saker du brukar gilla, som dina hobbies och att ha sex. Den tappade energin gör ofta att man också börjar äta sämre och träna mindre när man är stressad, vilket i sin tur gör allt ännu värre, eftersom träning och bra mat kan reducera stress.

Länka hjärnan mer med din högra hjärnhalva



Bild från FB-gruppen Avläsning & Tarotkort

Medicin med Mosley - Går man upp i vikt av stress?

 ”Vid stress förhöjs blodsockret samtidigt som din kropp bildar olika stresshormon som kortisol och adrenalin. Deras funktion är att signalera till levern att frigöra glukos i blodet så att musklerna får tillgång till energi. Denna energi dras igång för att vi ska fly från det som hotar oss. Men idag stressar vi upp oss när vi t.ex.sitter på kontoret mm och vi flyr inte som förr i tiden.

När musklerna inte använder glukosen till att fly, lagras den istället. En del går till levern men mycket lagras som fett. Kroppen blir mer resistent mot insulin, som normalt sänker blodsockret. Det blir en ond cirkel. Så vid kronisk stress kan man ha lite för högt blodsocker hela tiden. Om detta pågår för länge om man är mottaglig, kan man få typ 2-diabetes.

Testet som gjordes i programmet visade att dag 1 utan stress, med liknande måltid som dagen efter ökade blodsockret, men normaliserades på en halvtimme vilket innebär en frisk respons. Däremot dag 2 efter 20min stress ökade blodsockret, men normaliserades först efter tre timmar.”

Tänkt då vad som händer i våra kropp när vi går under konstant stresspåslag, under lång tid utan återhämtade aktiviteter och pauser. Inte undra på att våra kroppar till slut får nog och gör oss sjuka på olika sätt. Därför är det oerhört viktigt att ge sig själv pauser och återhämtning i aktiviteter som får ner vår stressnivå. Vi måste bli bättre på att ta hand om oss själva helt enkelt och ge oss tillåtelse att ge oss lediga dagar där vi fyller på oss med energi utan stresspåslag. I detta är det även viktigt att se över vad vi stoppar i oss, genom att undvika födoämnen rika på socker och byta ut dem till andra alternativ t.ex nötter.


Citat och bild är från avsnittet.