I stället för att låta stressen ta överhanden – lär dig att mikropausa. Små, små pauser på 3–5 minuter flera gånger om dagen gör stor skillnad när hjärnan känns trött och trög.
– Korta mikropauser underlättar vardagslivet. Du blir fylld med energi på några få minuter och känner dig vaken och utvilad, säger Synne Håkanlind, yogainstruktör på Yoga för Alla i Göteborg och flitigt anlitad av företag och vid rehabilitering av långtidssjukskrivna.
När våra hjärnceller varit aktiva under en stor del av dagen har de behov av att laddas på nytt för att vi ska kunna hantera nya intryck.
– Arbetar du intensivt behöver du pauser oftare. Ofta känner du själv när det är dags: hjärnan blir disträ, du blir okoncentrerad och kopplar bort från det du håller på med. Om du då inte växlar ner blir du som en motor som rusar, säger Synne Håkanlind.
De flesta tar automatiskt små pauser då och då under dagen på jobbet, hämtar kaffe, pratar med en kollega. Men poängen med en medveten mikropaus är att man stänger ute stressen och koncentrerar sig på sin egen andning.
– Man lär sig helt enkelt att varva ner snabbt och koncentrera sig på nuet. Då går pulsen ner och andningen blir lugnare. Batterierna laddas om eftersom kroppen tar upp mer syre, säger Synne Håkanlind.
Mikropausen är effektiv både när man behöver vila och när man vill ha mer energi. Den fungerar om man vill öka kreativiteten, undvika spänningshuvudvärk och stress eller bara varva ner.
Hur gör man?
– Börja med att skriva in pauserna i kalendern. Välj helst samma tider varje dag så att det blir en rutin, som att borsta tänderna. Det bästa är att använda ett enskilt rum där man kan dämpa belysningen, stänga av telefonen och sitta bekvämt. Men i brist på ett ”yogarum” fungerar det bra även vid skrivbordet på jobbet eller hemma i fåtöljen. En van mikropausare blir bra på att stänga ute störande moment till och med på bussen eller på ett kafé, säger Synne Håkanlind.
Hur ofta ska man mikropausa?
– Allt från en mikropaus i timmen till fyra gånger per dag, efter behov. Man vinner på att ta så många pauser som möjligt. Om man har ont om tid kan det räcka med att bara sträcka på sig, som en nöjd katt.
Ska man tänka på något speciellt sätt?
– Pausen handlar om att släppa kontrollen och inte följa impulserna som sätter i gång dig, vilket kan vara svårt när man är på hugget. Bestäm dig för att vara passiv och bejaka att göra ingenting. I pausen behöver man inte anstränga sig för att ”överleva”. Genom att koncentrera sig på andningen och kroppen känner man en trygghet i att bara vara.
Varför är det så bra att pausa?
– En fördel är att hjärnan arbetar väldigt bra när man inte pressar på den. Andning och sinnestillstånd hör ihop. Om man blir medveten och lär sig ta djupa andetag får man ro i kropp och själ. Man blir lugnare helt enkelt, säger Synne Håkanlind.
8 tips för mikropausare
Sitt bekvämt så att kroppen slappnar av. Om du kan, byt kontorsstolen på jobbet till en skön fåtölj.
Slut ögonen några minuter, det går lika bra att fästa blicken på något.
Koncentrera dig på att släppa kontrollen och inte följa impulserna som sätter i gång dig.
Träna på att göra ingenting. Bejaka den känslan.
Fokusera på din andning, ta långa djupa andetag och låt andningen styra din tanke.
Ha med dig en nyckelknippa i handen. När du tappar nyckelknippan i golvet har du slappnat av precis så mycket du behöver.
Mikropausa ofta. Jobbar du intensivt, ta en paus i timmen.
Är du extremt stressad? Ta en minimikropaus och sträck och tänj ut dig ordentligt – som en välmående katt.
Artikel och bild från: https://www.mabra.com/ta-en-mikropaus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar