fredag 8 december 2017

Vi kvinnor mår dåligt av p-piller – i onödan

Debattören: Ingen ska behöva leva med ångest, bristande sexlust och viktuppgång



DEBATT. De allra flesta unga svenskar har inte en aning om hur fertilitet fungerar utan hänfaller till hormonella preventivmedel, i tron om att det är ”det enda säkra” alternativet.

Hormonella preventivmedel kan fungera hur bra som helst, och även fungera som läkemedel mot vissa medicinska åkommor, som till exempel kraftiga menstruationsblödningar, menssmärtor eller besvärande akne. Syntetiska hormoner har dessutom utvecklats mycket de senaste åren, men problemet kvarstår; de är syntetiska och bryts därför inte ned i kroppen på samma sätt som kroppsegna hormoner.

Det gör att kroppen får överdriven signalering från till exempel östrogen, som alla inte tål så bra eftersom förmågan att bryta ned och flusha ut hormonrester varierar från person till person.

Effekterna kan då bli ökad ångest, oro, nervositet, nedstämdhet, minskad livslust, sexlust och viktuppgång. 

Många kvinnor lider av de här besvären, utan att ha en aning om att det är preventivmedlen som ställer till det. Hos barnmorskan, gynekologen eller ungdomsmottagningen nämns sällan eller aldrig de mindre gynnsamma effekterna av preventivmedel, bara dess förträfflighet. Det gör att kunskapen om kvinnlig fertilitet fortfarande, 2017, ligger i det fördolda.

Det faktum att det går att leva med sin fertilitet når inte ut och informeras inte om överhuvudtaget.

Inte så fertila som vi tror
Kvinnor kan sällan bli gravida mer än fem dagar per månad, oftast mindre. Många argumenterar att spermier kan överleva i flera dygn i väntan på ägglossning, men ingen verkar veta hur det fungerar. Det faktum att spermier endast kan överleva i två av totalt 9 olika sekret som en kvinna utsöndrar under månaden, är ofta helt okänt. Inget fertilt sekret, ingen graviditet och så enkelt är det.
Den här kunskapen går att kombinera med hormonfria preventivmedel som till exempel pessaret, ett litet inlägg som sätts in i vaginan.

Hormonfria alternativ ses som oansvarigt på grund av bristande förståelse
Tack och lov ökar intresset för hormonfria alternativ, såsom temperaturmetoden, men kunskapen kring fertilitetsförståelse har inte hängt med alls.

På barnmorskemottagningar blir kvinnor som vill testa hormonfria alternativ ofta motarbetade eller idiotförklarade, så länge det inte gäller kopparspiralen som inte är ett dugg hormonfri.

Koppar kopplar starkt till östrogen och det är därför den fungerar, kvinnor som redan har en dålig östrogenmetabolism kan må väldigt dåligt av mer koppar/östrogen.

Fertilitetsförståelse en fördel oavsett situation
Därför behövs det bättre information kring hur kroppen fungerar och mer uppmuntran till att studera och lära känna sin egen kropp, istället för att alltid använda syntetiska hormoner som sällan är biverkningsfria.

Fertilitetsförståelse och kroppskännedom är också värdefullt för personer som försöker bli med barn. Kvinnor över 30 är inte längre högfertila, fertilitetsfönstret krymper och då är det en fantastisk tillgång att veta hur man kan tajma det. 

Med andra ord är det dags att prata öppet om hormoner och hur kroppen fungerar, i stället för att bara hänfalla till läkemedel när det inte alls behövs.

Vi har en stor överanvändning av preventivmedel i dag, och det påverkar kraftigt den hormonella och mentala hälsan. Kvinnor har rätt till informerade val, och vägen dit är mer kunskap och information om hur kroppen faktiskt fungerar.

Martina Johansson, författare till ”Hormonbibeln 2.0 – För kvinnor genom hela livet”. Civilingenjör och science editor.

Artikel och bild från: https://www.aftonbladet.se/debatt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar