onsdag 20 juni 2018

Allt yngre barn upplever psykisk ohälsa


En undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att antalet 11-åringar som upplever psykosomatiska besvär har ökat kraftigt de senaste åren. Andelen är nu den högsta sedan undersökningarna startade i mitten av 1980-talet.
Undersökningen Skolbarns hälsovanor är en återkommande enkät bland 11-, 13- och 15-åringar.
Den senaste, från 2017/18, visar att självrapporterade psykosomatiska besvär som huvudvärk, nedstämdhet och sömnsvårigheter, har ökat bland 11-åringar mellan åren 2013/14 och 2017/18.
För flickor har andelen med flera psykosomatiska besvär ökat från 29 till 41 procent och bland pojkar är ökningen från 20 till 30 procent.
Andelen 11-åringar som uppger psykosomatiska besvär är den högsta sedan studien började 1985/86, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Enligt myndigheten är det för tidigt att säga om det rör sig om en bestående ökning.

Skolstressen har också ökat

Även skolstressen har ökat bland 11-åringarna, enligt undersökningen – främst bland flickorna. För 20 år sedan uppgav 10 procent att de var stressade över skolarbetet, den siffran har gradvis stigit och är nu 21 procent.
Samtidigt har andelen 11-åringar som tycker mycket bra om skolan minskat i den senaste undersökningen och är nu ca 30 procent. Tidigare hade den ökat kontinuerligt.

Bris: Barn känner press att prestera

Organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, anser att den psykiska ohälsan beror på betygshets.
– Barn berättar för oss om en tidig press att prestera och hur lärare redan i årskurs 4 börjar tala om betyg. Barnen säger rätt ut att det leder till stress, oro och känsla av utanförskap och att inte räcka till, säger Magnus Jägerskog, organisationens generalsekreterare, till TT.
För 13- och 15-åringar har andelen med psykosomatiska besvärt ökat under de senaste decennierna och den är fortsatt hög, enligt undersökningen.
– Vi har tidigare analyserat orsakerna och sett att skolan är en av flera förklaringar för utvecklingen bland 13- och 15-åringar. De här resultaten visar att vi ännu inte lyckats vända trenden, säger Petra Löfstedt som är ansvarig för studien.

Steg som stressar ner


Artikel från tidningen Hälsa. 

tisdag 19 juni 2018

Hur man attraherar positiv energi till sitt liv


Man attraherar positiv energi genom att lära sig att släppa det förflutna och fokusera på nuet och framtiden; det är det enda vi faktiskt kan förändra. Vi går alla igenom bra och dåliga tider, men de dåliga har en tendens att påverka oss mer.
Det är därför ditt ansvar att hitta det som fungerar bäst för dig för att attrahera positiv energi till ditt liv. Det kommer inte helt göra så att du undviker dåliga saker, men du kommer vara bättre förberedd nästa gång något går fel.

Acceptera att du inte är där du vill vara, men att det är möjligt att komma dit

Något som får oss att slösa energi är att bekämpa den vi är och var vi är i livet. Att acceptera att du inte är där du skulle vilja vara och att du inte har nått dina mål är svårt, speciellt om du jobbat med att försöka uppnå det.
Faktum är att vi alla ibland beklagar oss över vår situation, men leder det till en positiv förändring? För att attrahera positiv energi måste du lära dig att acceptera när du inte är lycklig och att du är ansvarig för det.

Skratta

Att skratta är ett värdefullt sätt att bli en mer positiv person – en bättre person. Det är viktigt att du lär dig att skratta åt dig själv och dåliga saker som händer dig.
  • När du gör det förbättras dina relationer. Lär dig att dela ditt skratt med andra.
  • Tänk bara på att inte göra narr av dig själv för att få dig att känna dig överlägsen eller för att få andra att må dåligt.

Ta reda på vad du vill ha och vad du behöver

Nästa steg för att attrahera positiv energi är ganska svårt, för vi är varelser som ständigt förändras. De flesta av oss har problem med att förstå våra förväntningar i livet, och att reda ut vad vi behöver.
En sak du kan göra är att tänka på de saker du inte vill ha eller som gör dig olycklig. Det ger dig en bättre uppfattning om vilka dina värderingar är och vad du bör fokusera din energi på.

Släpp ditt förflutna

Negativ energi kommer från det förflutna, medan positiv energi handlar om att leva i nuet och framtiden. Många av oss bär på tragedier från det förflutna och kan inte gå vidare. Men om du accepterar dem och ger dig själv chansen att leva idag kommer du att få en bättre morgondag.
Att attrahera positiv energi innebär inte att du glömmer bort ditt förflutna eller begraver det, utan att du accepterar det och tackar det för de erfarenheter du har fått. Därefter går du vidare – den här gången med mer kunskap och mognad.

Ändra ditt fokus

Om du verkligen vill attrahera positiv energi kommer du att behöva se över sättet du ser på saker. Det handlar dock inte om att förneka det dåliga och förblinda dig själv så att du bara ser det goda.
Om du gör det kommer det bara skapa mer problem i livet. Vad du måste göra är att lära dig att se saker från ett perspektiv och se det goda i varje jobbig situation.
Något gick fel på jobbet och du fick sparken? Istället för att tänka att du hade otur, kom ihåg att du nu har chansen att leta efter något bättre.

Man attraherar positiv energi genom att meditera och försöka uppnå ett lugn

Att finna inre och yttre frid fyller dig med salighet. Inre frid hjälper dig att acceptera dig själv som du är, och din inre dialog har kraften att göra dig glad. Extern frid förbättrar dina relationer med de du omger dig med.
Det innebär inte att du måste börja med meditation och Buddhism. Det behöver du inte alls. Det handlar bara om att förstå att allt du har kommer att medföra konsekvenser för livet.
Om du är en god person som alltid gör gott kommer du att attrahera gott.

Man attraherar positiv energi genom att låta känslorna flöda

Lär dig att visa dina känslor när du känner dem. Ingen är perfekt, och det är normalt att du har viss dålig energi, som sorg eller ilska, inom dig.
Det viktiga är att man lär sig att släppa ut det. Man attraherar positiv energi genom att släppa ut det negativa. Försök med olika alternativ tills du hittar det som fungerar bäst för dig:
Tänk dig att känslor är ren energi. Dra nytta av dem för att göra något positivt, som att förbättra din hälsa eller nå ett nytt mål. Om du klänger dig fast vid varje känsla du upplever kommer det till slut att bli en stor börda.

Överraska dig själv då och då

Använd då och då, kanske en gång i veckan eller en gång i månaden, en del av din inkomst och din tid för att göra något helt nytt som gör att du attraherar positiv energi i livet:
  • Bestig ett berg
  • Gå till stranden
  • Besök en djurpark
  • Träffa en vän som du inte har kontaktat på länge
Det viktiga är att du inte planerar det; det måste vara oväntat och spontant och något som du njuter av. Du kommer se att det hjälper dig att attrahera positiv energi utan någon större ansträngning alls.
Gör det till en prioritet att göra saker utomhus. Det får ditt sinne att slappna av och fyller dina lungor med frisk luft. Du kommer märka att du på nolltid glömmer bort alla dina problem.

Artikel och bild: https://stegforhalsa.se/hur-man-attraherar-positiv-energi-till-sitt-liv/

Nu är det dig och ditt liv det gäller

Tänkvärt oavsett ålder
Idag vill jag skriva till er. Ja, dela med mig av erfarenheter jag fått under mina 52 år här på jorden, där jag även hunnit bli mamma till två söner.
– Har ni tänkt på att ni ska leva med er själva hela livet?
Och ni skulle säkert föredra att bo i ett slott före en koja, om jag frågade.

Men vet ni? Det viktigaste i livet är att trivas med sig själv, sen spelar det faktiskt ingen roll hur man bor, i vilken världsdel man bor, för i slutänden så kommer man alltid var ”sambo” med sig själv och sitt inre.

Det är viktigt att göra livet till en rolig intressant resa, och det är bara DU som kan göra den resan, och det är faktiskt så att livet har ingen ångerrätt med sig på köpet. Därför är det ditt eget ansvar att ta vara på livet.
Om du bestämmer dig för i tanken att livet är meningslöst och orättvist, ja då kommer säkerligen ditt liv kännas så.
Med det säger inte jag att livet alltid är en dans på rosor, då skulle jag ljuga för er.
Alla går igenom tuff saker, och vissa drabbas mer än andra. Ibland kan man tycka allt går emot. Men jag lovar, hur besviken man än blir i livet, hur mörkt och svårt än kan se ut ibland, så finns det alltid en lösning.
Något som kan var svårt för både ungdomar och vuxna vet ni vad det är?
Jo att ”blotta sig” att våga säga ”jag fixar inte det här själv” ”jag skulle behöva din hjälp”. Oftast tror man att det är ett nederlag att hamna på ”rygg” och behöva be om en hjälpande hand.
Uråldrigt tänk!

För det ska ni veta, att våga be om hjälp i situationer, det är det som får oss att växa och då har man oxå ett redskap att ta till, om man behöver. Och DU, om DU vågar be någon om hjälp, så visar du ochså öppet, att du finns till hands, om nån annan behöver din hand.
Nu står ni här unga och med massa drömmar och visioner om framtiden.
Några råd
Håll fast vid era drömmar. Och om nån skulle säga till er:, ah”det kommer aldrig att gå”. Sätt då på dig boxningshandskarna och tänd eld på ditt jäklar anamma, och tänk i stället: ”Jag ska allt visa er.” Håll kvar vid drömmen tills du verkligen har fått svar på om det kan lyckas.
Bli inte äldre och sitt och ångra dig, att du inte gav det en chans.
Drömmar och projekt kan ta många år, dom likom vill ligga och gotta till sig, ja mogna.

Och du! lyssna aldrig bara på EN åsikt om dina planer. Den som inte tror på dig, kommer säkert att missa något, och antagligen är denna ingen visionär som kan se det du se men rätt som det är träffar du rätt person..
”Förstå-sig-på-are” ska man akta sig för.
Ha nu ett ljuvligt sommarlov glöm inte att:
1 beundrar dig själv, du har oändliga möjligheter.
2 tänj på dina gränser.
Och kom ihåg en VM-mästare på 100 meter, har slitit hårt för att stå överst på prispallen.
Sjunk inte ihop som en hösäck, för ingen annan människa är värd mer än du.
Ibland i livet kommer vi till vissa vägskäl , där vi måste välja väg. I såna situationer brukar oftast många i din omgivning veta ”vad som är bäst”
Och ja, råd är bra och klokt att lyssna på, men i slutänden ska DU välja det som känns rätt i hjärtat för DIG.
Tidigare i livet har säkert mamma och pappa bestämt om du skulle spela fotboll rida eller gå på gymnastik, ibland händer det att föräldrar vill leva ut sina egna outforskade drömmar i sina barn men nu är det DIG och ditt liv det gäller, och jag är ganska säker på att du gör ett bra val.
Lycka till.

Det godhjärtade folket


Jag får många frågor om de vanligaste personlighetsdragen hos personer som bränner ut sig. Dessa är de vanligaste dragen:
Höga krav och drivs av prestation: De blir aldrig riktigt nöjda. Även om andra berömmer dem så viftar de bort det och tänker att det kunde varit bättre. Sent på kvällen plockar de och städar för att det ska vara perfekt. Återhämtning är inget för dem. Resultatet är viktigast.
De godhjärtade folket: Det är ofta godhjärtade personer som riskerar att bränna ut sig. De tänker på andra först och främst och förtränger sina egna behov av vila och återhämtning. De vet inte hur de ska ta hand om sig själva, kanske har de inte fått lära sig det. De ber inte om hjälp men ställer gärna upp för allt och alla.  De bryr sig och känner mycket för andra och det bränner också deras energi.
Jasägaren: Att säga nej och sätta gränser är inte en styrka hos de som bränner ut sig. De ställer höga krav på sig själva och tänker på andra och brukar ha även svårt att säga nej och sätta gränser. De finns för alla andra och det tar alla andra också för givet. Detta fungerar inte i längden utan leder till problem med stress och i värsta fall utmattning.
Sätter alla andra i förstarummet: Att de glömmer bort sig själva är det som skapar mest problem. I stället för att ta hand om sig själv, tar de hand om alla andra. De har svårt att tänka på sig själva och får ofta dåligt samvete när de gör det.
Är du en så här underbar och fin personlighetstyp? Grattis, det är ju verkligen inte bara dåligt utan du är en personlighet som gör världen lite bättre. Förstår du nu att det är viktigt att du orkar vara du och att du försöker prioritera dig själv lite mer. Det är du väl värd.
1. Öva dig i att vara snäll mot dig själv. Sätt upp en kväll i veckan som är till för dig.
2. Testa att sätta gränser mot människor som du är bekväm med.
3. Öva dig i att vara good enough
4. Åk ut i naturen, den ger dig perspektiv.
5. Beröm dig själv när du inte presterar, när du återhämtar dig.

6. Träffa likasinnade personer som du får energi av.

Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/det-godhjartade-folket/

6 MYTER OM UTMATTNINGSSYNDROM



Det drabbar bara känsliga och lata personer.
Absolut inte! Tvärtom. Vem som helst kan drabbas. Ofta är det ambitiösa och duktiga personer med stort driv.
2. Hjärnförändringarna är bestående.
Stressystemet kan läka med rätt behandling. Men hjärnan måste få vara i fred och vila. Träning och meditation hjälper.
3. Den som en gång drabbats blir aldrig helt frisk igen.
Det går att komma tillbaka och förhindra återinsjuknande men det ställer krav på arbetsplatserna och dig själv som individ. Du måste ändra ditt liv. Det går inte och leva på samma sätt som innan.
4. Depression är samma sak.
Depression och utmattningssyndrom är två olika diagnoser med liknande symptom.
5. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är bästa behandlingen.
Inte depressionsanpassad KBT. KBT hjälper i förebyggande syfte och kan lindra symtom men ger inte snabbare arbetsåtergång. Jag märker att det många kunder har en behov att ha en coach som hjälper dem ta hand om dem själva på ett sätt som snabbare gör dem friska.

6. Stress är farligt och leder till utmattning.
Stress är inte farligt utan en överlevnadsmekanism. Osund stress är farlig. Återhämtar du dig själv så ökar chansen att klara dig utmärkt.

söndag 3 juni 2018

Satsa på en stressfri vardag



Stress är inte farligt – men det är däremot stress utan återhämtning.
– Många menar att de ska återhämta sig på semestern eller till helgen, men återhämtning behöver ske oftare för den som har ett stresspåslag flera dagar i veckan. Vi fungerar inte så att vi kan "spara" återhämtningen till senare, säger Christina Stielli.
Återhämtning behöver läggas in regelbundet.
– Det viktigaste vi kan starta med är att sänka ambitionerna i det liv vi har och börja träna tidigt på återhämtning, redan innan vi får tydliga stressymtom. Det kan vara svårt för många, särskilt de som är högpresterande. Men det är ungefär som när vi pratar om fysisk träning, till exempel inför ett längre lopp. Lägger man in återhämtning orkar man mer när det är dags att prestera!

Christinas bästa anti-stress-tips! 

Träna återhämtning
Ligg på soffan i 10 minuter. Klarar du inte det utan att känna dig rastlös är det en tydlig larmsignal för att stressen gått lite för långt. När du känner dig mogen – öka till 20 minuter, och gör det sedan två gånger per dag. Utan mobilen!
Sänk ambition och krav
Det. Går. Inte. Att. Göra. Allt. Man. Vill. I vissa perioder i livet är det omöjligt att göra allt man vill. Jag skulle vilja påstå att det inte går att ha två barn samtidigt som man arbetar heltid båda två, OM man inte har någon form av uppbackning, som barnflicka eller mor- eller farföräldrar. Att tro att man kan bolla två heltidsjobb med två barn, det är att ha för höga ambitioner och krav på sig själv.
Var ledig när du är ledig
Nej, det är inte att vara ledig om man samtidigt är "tillgänglig" på mobilen. Hjärnan får inte den avkoppling den behöver och du får aldrig ner aktiviteten till det viloläge som behövs. Arbetsgivare behöver vara tydliga med hur tillgänglig medarbetarna ska vara under ledig tid för att de ska orka jobba i längden.
Lämna jobbet på vägen hem
Se till att ha en fysisk plats där du lämnar jobbet. Det kan vara ett träd du passerar på vägen till och från jobbet, som ett hus, en kulle eller en kyrka. När du passerar just den platsen lägger du ner jobbet där, mentalt. När du passerar samma plats dagen därpå på väg till jobbet "plockar du upp" jobbet och fortsätter. Får du ett jobbrelaterat samtal på kvällen hemma ska du kunna säga: "Tyvärr, jag vet inte, jag lämnade jobbet vid kyrkan på vägen hem idag."

Räkna timmarna
Vi har 24 timmar på ett dygn. En övning som kan ge insikt är att se hur vi fördelar dessa. Vi jobbar kanske åtta timmar, äter lunch en timme, sover sju timmar och kanske har restid upp till två timmar. Sedan måste vi förstås räkna med hemarbete (städa, handla, tvätta, gå på toaletten, hämta och lämna barn etc) på fyra timmar. Med just den här ekvationen har vi två timmar kvar. Dessa ska räcka till alla annat vi vill göra. Träna, umgås med vänner, följa med på barnens aktiviteter. Inte konstigt att det är svårt att tiden att räcka till!
Barnen kan ha tråkigt
Jag möter många som har massor av aktiviteter för sina barn i veckorna. En del har två per barn, och faktiskt har jag mött en del som har tre aktiviteter per barn. Här vet jag inte vad som har hänt den senaste tiden, men det är definitivt någonting som triggar vårt tempo. En aktivitet per barn är fullt tillräckligt om vi själva ska orka och inte bli sjuka. Och barn KAN ha tråkigt! Någon sa en gång: "Ur leda föds kreativitet." Om de kommer och säger att de har tråkigt kan man säga: "Bra, fortsätt med det en stund till."
Gör en sak i taget
Måste du lyssna på en ljudbok när du går i skogen eller kan du njuta av ljuden i skogen för att sedan lyssna på ljudbok när du ligger i soffan? Många tror att om vi gör två saker på samma gång är vi mer effektiva. Det kan inte vara en större missuppfattning! Ingen hjärna i världen är gjord för att göra två saker på samma gång. Inte ens kvinnornas hjärnor. Gör en sak i taget för att bli mer hållbar.
Gå ut i naturen
Det kan låta tjatigt, men det går inte att understryka vikten av vistelse i naturen tillräckligt mycket. Hela kroppen slappnar av! Idag är många ute i naturen, men alltid för att göra någon aktivitet. Visst är det bra och viktigt att röra på sig, men att gå ut i naturen och bara vara närvarande är en livsviktig och relativt enkel form av återhämtning. Studier visar att blodtryckets sänks och att vi får ett påslag av signalsubstanser som ger oss välmående bara genom att placera fötterna i gräs. Eller hålla om ett träd.

Högkänslig? Så lär du dig sätta gränser - och må bra!


Var femte person är högkänslig, ett personlighetsdrag med många fördelar – men även nackdelar. Är du HSP och har svårt att säga nej ibland? Här ger experterna sina tips för att du ska lära dig sätta gränser och må bra i din högkänslighet.

Att vara högkänslig, eller sensitivt begåvad som författarna Doris Dahlin och Maggan Hägglund gärna kallar det, innebär att man tar in fler intryck från omvärlden. De är båda högkänsliga personer, även förkortat HSP, och har tillsammans skrivit böckerna ”Drunkna inte i dina känslor” och ”Hitta din känslostyrka”.

– För mig innebär det att jag tar in mycket och känner av väldigt mycket, därför kan det ibland kännas som att jag drunknar i mina känslor. Jag kan vara väldigt glad, lycklig, ledsen, rädd eller arg, säger Doris Dahlin.
– Man tar in ovanligt mycket intryck och impulser utifrån. Det kan vara allt från ljud, ljus och värme till trängsel. Man känner även stämningar och andras sinnesstämningar. Det kan beskrivas som ett Niagarafall av intryck, medan de flesta människor har intryck i form av en lugn flod. Därför kan det vara lite jobbigt att hantera och man kan bli trött av det, säger Maggan Hägglund.
När högkänsliga tar in stora mängder intryck kan de bli förvirrade om de inte har tydliga gränser uppsatta. Gränser innebär bland annat att reglera vem man låter komma en nära och vilka intryck man väljer att reagera på.
– Det stora inflödet gör att vi kan blanda ihop oss och ta in andras känslor. Då kan det bli förvirrat, är det jag eller min arbetskamrat som är ledsen? Vems är problemet som ligger som en sten i min mage egentligen, säger Maggan Hägglund.
För högkänsliga med för slappa gränser är det även vanligt att ordet ”nej” inte yttras särskilt ofta, speciellt inte om reaktionen hos den som får ett ”nej” kan bli kraftig.
– Vi förstår inte vår egen styrka och kan ha svårt att säga nej. Om man ska säga nej och känner att andra blir besvikna eller ledsna så kanske man backar. Man måste lära sig stå fast och tänka ”jag vill inte det här, även om andra blir ledsna eller besvikna”, säger Maggan Hägglund.
Högkänsliga personer är empatiska av sig och är ofta bra på att lyssna, vilket får många att dra sig till högkänsliga. Det kan dock bli för mycket av det goda, varnar författarna.
– Det är bra om man kan hjälpa andra, men inte alla hela tiden. Man orkar inte bära alla människor, därför måste man hitta ett sätt att sätta en gräns, säger Maggan Hägglund och fortsätter:
– Vi måste sätta gränser för att vara tydliga mot andra. Vi högkänsliga uppfattar små nyanser och skillnader, men alla gör inte det och det beror inte på att de är elaka utan att de inte uppfattar alla nyanser på samma sätt som en högkänslig. Man kan inte anta att andra ser det man ser.

Experternas fem tips – så lär du dig att sätta gränser:

1. Ta tid för eftertanke
Det blir svårare att sätta gränser om du är trött och överbelastad och det kan även vara svårt att göra det på studs.
– Man behöver en viss distans. Om du har svårt att säga vad du tycker eller säga nej så ska du dra dig undan. Ge inte besked direkt, säg att du återkommer och tänk på det. Fråga dig själv: ”Vad tycker jag? Vad behöver jag? Hur skulle jag göra om jag visste att någon blev besviken? Är det mitt ansvar?” Ge dig själv tid för eftertanke, säger Maggan Hägglund.
2. För in logik bland känslorna
När du tar dig tid för eftertanke gäller det att föra in logik bland alla svallande känslor. Det kan du exempelvis göra genom att skriva ner dina tankar på ett papper, tipsar Maggan Hägglund.
– Man måste koppla på logik om man funderar över andras problem. Idag kan jag notera något och lämna det utan åtgärd, det är inte min sak att älta över. Det ökar mitt eget välmående om jag inte använder en massa energi på allt jag tagit in, säger hon.
3. Läs inte in för mycket
Alla människor överväger inte alltid noga vad de säger, vilket kan leda till att man tolkar en person som betydligt mer olycklig än vad personen egentligen är.
– Högkänsliga känner mycket, men kan också tolka fel och tro att en människa går under om man inte tar hand om den, fast den personen kanske mår bättre av att klara sig själv och inte alls är så olycklig som man tror, säger Doris Dahlin.
4. Öva, öva, öva!
– Det är en träningsfas att våga ta konflikter. Alla kommer inte vara glada att jag som alltid sagt ja till allt sätter gränser, medan andra kommer tycka det är bra och att jag blir tydligare. Man ska säga nej på ett tydligt sätt – varken aggressivt eller som att det går att övertala, säger Doris Dahlin.
5. Släpp offerkoftan
Respektera dig själv och inse dina styrkor som högkänslig istället för att jämföra dig själv med andra. Se upp för dörrmattesyndromet, vilket innebär att du låter andra trampa på dig och inte vågar sätta gränser.
– Man tar på sig offerkoftan och inser inte att man måste sluta vara dörrmatta, att man inte är så svag som man känner sig. Man kan byta roll, men de andra kommer inte förändra sig frivilligt, man måste ta steget själv, säger Doris Dahlin.