Jag är en av många som kraschat in i utbrändhet och utmattningsväggen som många känner till men inte riktigt förstår innebörden av. Min tanke är att dela med mig av det jag hittar i min resa tillbaka.
fredag 28 februari 2020
onsdag 26 februari 2020
Hur förklarar man för andra hur det känns att vara utbränd?
Hur förklarar man för andra hur det känns när man är utbränd? Det syns ju inte på oss! Eller ännu svårare: hur beskriver man hur det känns efteråt? När man lever som stark-skör med utmattningssyndrom som kommer och går och som de flesta av oss aldrig blir friska från?
Visst, man kan ju be dem som inte förstår varför man plötsligt måste lägga sig på golvet och spela död för att ”hjärnan stängt av”, att läsa Vårdguiden. Men det hjälper liksom inte hela vägen.
Jag tycker Vägra Väggen har beskrivit det bra:
När man är som sjukast: Du kan plötsligt få svårt att orientera dig eller göra vanliga saker som att låsa upp en dörr, läsa en text eller följa med i ett samtal. Du kan också plötsligt känna dig förvirrad, få stark ångest och yrsel. Förmågan att göra flera saker samtidigt försvinner. Det kan vara omöjligt att överhuvudtaget ta sig upp ur sängen.
Efteråt: När den drabbade så småningom kommer på fötter men fortfarande är mycket trött, stresskänslig och har svårt med koncentration och minne. Ju längre återhämtningen går desto mer normalt kan personen fungera i sina vardagssysslor igen. Även om utmattningssyndrom alltid medför en ökad stresskänslighet, även när andra symptom försvunnit
För det är ju svårt att förstå att man kan bli så sjuk av stress. Speciellt eftersom många av oss drabbade varit väldigt kompetenta och till synes starka innan. Inte sällan uppvisat en fasad av att ”det här går bra jajjamen, ingen fara, jag sköter allt själv och behöver inte sova, äta eller andas förrän efter jag gått i pension”. Jag har själv jäkligt svårt att förstå hur jag kunde åsamka mig själv en hjärnskada på grund av min inre stress. (fast det kanske hänger ihop hehe).
Såhär sa jag när jag var som sjukast för att förklara för folk: det känns som jag är jättefull. Hela tiden. Fast utan det roliga och fnissiga. Men trög, glömsk, sluddrig, godissugen och trött. Som om hjärnan stängt av och jobbade på halvfart. Som hårddisken var full och överhettad. På huvudet en betongkeps. Kroppen en luddig formlös och tung massa som jag inte kände var den började och slutade.
Och nu efteråt brukar jag förklara utmattningssyndromen när de kommer ibland såhär. Hjärnan stänger av när jag gjort för mycket. Då kan jag bara sitta och ta det lugnt. Ha det tyst. Tänk dig som migrän fast det sätter sig på ”tänket och talet”. Har jag gjort för mycket en dag blir jag ”bakis” dagen efter och måste vila precis som om jag hade varit och kryssat på en Finlandsfärja med öppen bar.
Jag tror vi har ett ansvar här, vi som varit utmattade att förklara hur det faktiskt känns. Att prata om det ofta och mycket. Dels för att få andra att ta hand om sig men framförallt för att få fler att bli snälla och försiktiga med oss.
Här är 3 veckor efter kollapsen. Jag är så galet dålig, men det syns knappt! Dessutom har jag sminkat mig för att inte se för eländig ut hemma. Inte stolt över den prion idag…
Artikel och bild från: https://karin.mabra.com/hur-forklarar-man-for-andra-hur-det-kanns-att-vara-utbrand
söndag 23 februari 2020
fredag 21 februari 2020
onsdag 19 februari 2020
Vi mår bra av det som är naturligt
Det som är naturligt får oss att må bra
Vattenelementet som hör till vintern är enligt den kinesiska medicinen mor till träelementet och ska ge trä och våren energi. Har vi vilat och samlat kraft under vintern kommer vattenelementet att kunna hjälpa träelementet när våren kommer. Vi hör i hop med naturen och dess cykler på ett naturligt sett. Det är när vi går emot vår natur som problemen uppstår. Precis som att mina tomatplantor kommer att behöva rätt förutsättningar för att bära frukt gör vi det också. Visst är det konstigt att det är så mycket lättare för oss att förstå logiken i det när det kommer till det som ligger utanför oss. När det gäller oss själva tror vi att vi står över naturens lagar.
Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Speciellt när det kommer till känslor som vi i väst inte alltid förstår oss på. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att vår kropp och våra känslor förstår och får hjälp av den kinesiska medicinen.
Naturlagarna gäller oss också
Är vi i fas med rytmen i naturen och följer den mår vi bra av vad varje årstid erbjuder. Har vi vilat under vintern så har vi nu när våren kommer fulladdade batterier och kan hänga på vårens uppåtgående energi. Det är naturligt att vår aktivitetsnivå ökar, precis som att vi skall börja dra ner på tempot när hösten kommer.
Att vi är en del av naturen är nog det vi har tappat bort mest i en värld som snurrar fortare och fortare och blir mer och mer onaturlig. Vi har inte plats för våra behov eller tid att lyssna på vad vår kropp och själ säger till oss. Det är det svårast att få människor att förstå att vi behöver följa naturlagarna och det som är naturligt för oss för att må bra.
Bor vi i norden och har vårt kalla klimat och vill äta till exempel raw food så behöver vi samtidigt äta mer värmande saker som Ingefära och chili, kardemumma och kanel, för att hålla balansen, annars bli det för mycket kallt i kroppen och vi kommer få problem så småningom. Är det sommar eller vi bor i Californien så kommer det att gå bättre. Är vi unga och fulla av yang så kommer vi inte heller få problem på en gång, vi kommer inte att märka det förrän yang förbrukas och vår vitalitet sjunker.
Allt hänger ihop
Jag kommer så väl i håg hur mina egna problem startade och blev fler och fler. Varje eftermiddag fick jag ont i magen när jag satt och jobbade. Uppblåst svullen och riktigt ont. Jag förstod ingenting och i dag så tycker jag att det är konstigt att kroppen klarade sig så länge som den gjorde med kaffe, cigaretter och eventuellt ett par riskakor under en hel dag, naturligtvis utan frukost också 😉
Så lite kunde jag om kroppen då att jag inte förstod att jag förbrukade min egen reserv och orsakade mina problem själv genom hur jag levde. Kroppen gjorde allt den kunde för att tala om för mig vad den behövde och jag tyckte att den svek mig som gjorde ont och gav mig problem. Så höll vi på i många år och var osams. Den försökte förmedla olika saker och jag lyssnade inte för jag hade helt ärligt inte en aning om vad den ville. Jag kände mig som ett offer och förstod inte att jag själv orsakade symtomen. Det kändes som om ett lotteri ibland reagerade kroppen och ibland inte. Samma sak med känslorna jag förstod inte alls sambandet.
Piller hjälper inte i längden
Jag kan tycka att det är det viktigaste vi har att lära oss är hur vi skall förstå oss på det som händer i kropp och själ och vad de faktiskt försöker förmedla till oss. Tänk så mycket det skulle bespara oss. Det är som jag sa till en patient i veckan. Vi kör bara på och tar fler och fler tabletter när symtomen dyker upp. Det är vår lösning. Det finns tabletter för nästan alla symtom ända tills det blir för stora problem, då räcker inte pillerna till längre. Det är som att ingen förstår att symtomen dyker upp av en anledning. De dimper inte ner hos oss hux flux även om det kan kännas så. Något i vårt fantastiska kroppsliga system är ur ballans. Kroppen klarar inte längre av att lösa upp knutarna själv, den ropar på hjälp och pillerna kommer inte att lösa problemen om vi inte gör något åt orsaken.
Bild och hela artikeln går att läsa här:
tisdag 18 februari 2020
Är du i behov av en andlig detox?
Hur ser dina dagar ut?
Är du en av dom som tvångsmässigt kollar in Facebook? Känner du dig ofta uttråkad? Väljer du bort din kreativa sida och annat som får dig att må bra för att istället kolla in serier på Netflix? Då kan det vara dax för en detox, en andlig “fasta”.
- Rastlöshet
- Obeslutsamhet
- Allmän brist på klarhet
- Känslan av att livet saknar mening
- Glädjelösa dagar
- Du känner dig sorgsen utan egentlig anledning
- Du drar ner andra med din negativitet
- Dina känslor är avstängda
- Glada människor irriterar dig
- Du sover dåligt
- Du kan knappt minnas när du tog en skogspromenad eller tittade på soluppgången senast
Förberedelser
- Berätta för familj och vänner att du planerar att ta en andlig time out.
- Om du arbetar väljer du en dag när du är ledig.
Ensamhet kan verka skrämmande för de flesta av oss men kom ihåg att detta endast handlar om en enda dag, en dag då du kommer att se det som finns att se och känna hur det känns att känna.
Syftet är att ha fullt fokus på dig själv hela dagen utan yttre störningsmoment.
Detoxdagen
- Stäng av datorer, telefoner, Tv-apparater och musik.
- Du kanske har glömt bort hur du roar dig utan dator och mobil, därför bör du utföra en eller två aktiviteter som får dig att må bra.
Exempel på godkända val av aktiviteter:
- Rita, måla, färglägga
- Fridfullt trädgårdsarbete
- En promenad i naturen
- Läsa
- Skriva
- Spela ett instrument
Dessa är meditativa aktiviteter som hjälper dig att vara närvarande.
- Gör något kärleksfullt mot dig själv. Ett bad med tända ljus, rökelser/oljor eller laga en god måltid från grunden.
- Känn in de känslor som dyker upp. Det kan vara frustration, ilska, rastlöshet. Du kan känna dig uttråkad, distraherad eller ensammast i hela världen. Notera vart i kroppen känslan sitter och andas långa djupa andetag. Här har du nämligen en viktig nyckel: ge efter för känslorna och sluta undvika dom. Det resulterar i att känslorna upphör att ha makt över dig.
- Notera känslan
- Namnge känslan (ilska, sorg)
- Förflytta andningen dit känslan sitter och andas tills den avtar i styrka
Du behöver inte fasta under denna detox men ät inte per automatik utan vänta tills du verkligen känner att du är hungrig och ät då lättare måltider. Undvik alkohol och för mycket koffein.
När dagen närmar sig sitt slut så skriv en anteckning om vad du har upplevt och vad du har lärt dig. Ge dig själv en klapp på axeln för väl utfört arbete!
Är du redo att ta en paus från all mental skräpmat?
Artikel och bild från: http://ljusglimten.tarotguiderna.se/2016/08/06/ar-du-i-behov-av-en-andlig-detox
fredag 14 februari 2020
onsdag 12 februari 2020
tisdag 11 februari 2020
Spring för livet
Jënni Jalonen är ultratraillöpare och älskar att springa. Men en dag kommer huvudvärken från helvetet och på ett ögonblick förändras livet och persiennerna dras ner. Hur ska hon hitta vägen tillbaka?
Ultratraillöpning är namnet på all löpning längre än ett maraton. Jënni hittade löpningen tidigt. Den blev en ventil bort från en vardag som inte alltid var så lätt. Men en dag tvingade kroppen henne att stanna upp. Vad skulle hända nu?
Lyssna här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1430323?program
Bild och text från ovan länk.
Jënni Jalonen , ultratraillöpare Foto: Privat |
Ultratraillöpning är namnet på all löpning längre än ett maraton. Jënni hittade löpningen tidigt. Den blev en ventil bort från en vardag som inte alltid var så lätt. Men en dag tvingade kroppen henne att stanna upp. Vad skulle hända nu?
Lyssna här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1430323?program
Bild och text från ovan länk.
måndag 10 februari 2020
Utmattningssyndrom : förstå och lindra kroppens reaktioner
”Varför reagerar kroppen så konstigt?
När du drabbas av utmattningssyndrom är hela kroppen påverkad och du upplever många olika symtom. Det kan vara svårt att förstå att lockkänsla i örat, muskelryckningar, domningar eller dimsyn kan ha en naturlig förklaring som är kopplad till stress.
På ett enkelt sätt vill vi guida dig genom den utmattade kroppen - från topp till tå.
Emma Holmgren mötte läkare Sofia Göthe första gången för fem år sedan då hon själv var sjuk i utmattningssyndrom. Nu möts de igen i sina gemensamma texter för att ge dig lindring och förståelse - en viktig grund för en god läkning.”
Går att förboka denna bok för 149 kronor, klicka på länken och boka ditt exemplar.
söndag 9 februari 2020
lördag 8 februari 2020
fredag 7 februari 2020
torsdag 6 februari 2020
Varför blir din själ trött och vad kan du göra åt det?
Försvagad energi
Alla har vi perioder i livet då vi känner oss nere och saknar inspiration, perioder då vi känner oss kroniskt trötta och har ett desperat behov av att få vila. Om dessa känslor består kan det vara ett tecken på att din själ är trött.
Om din själ är trött spelar det ingen roll om du sover dina åtta timmar varje natt, du kommer iallafall att känna dig låg och tömd på energi när du kliver upp. Om din själ är trött är det ofta ett tecken på att du inte lever i enlighet med ditt livssyfte.
Kraftfulla energier flödar inom dig, och när du förlorar kontakten med detta flöde försvagas din energi. Det är som att din inre låga, som i vanligt fall lyser starkt, skulle börja blinka och mattas av.
De flesta av oss vet när själen är trött på grund av hur vi känner oss om dagarna. Men det finns ytterligare ett sätt att ta reda på det.
Gör så här
- För ihop dina handflator och håll dom så en liten stund (för att få igång den elektriska laddningen mellan dina händer).
- Gnugga handflatorna mot varandra i ca 30 sekunder.
- För sakta handflatorna ifrån varandra.
Känner du ett varmt eller starkt “surrande” som strålar ut från dina händer?
- Fortsätt att föra handflatorna längre och längre ifrån varandra tills du inte längre kan känna energin mellan dom.
Om du inte känner någon energi eller om energin upphör innan handflatorna når axelbrett kan det vara ett tecken på att du är tömd på energi och att din själ är trött.
10 saker som kan göra din själ trött
- Att inte vara sann mot dig själv.
- Att säga ja när du egentligen vill säga nej.
- Att göra något som inte är i linje med ditt syfte.
- Att skvallra eller engagera dig i småaktiga gräl.
- Att umgås med människor som stjäl din energi.
- Att tänka eller tala negativt om dig själv.
- Att hålla fast vid det förflutna.
- Att omge dig med bråte (ett rörigt hem).
- Att ha ett “brist-tänk” (tankar och känslor av att inte ha tillräckligt).
- Att inte älska dig själv.
Alla dessa saker kräver sin beskärda del av din energi.
När din själ är trött under en längre tid kan det till slut visa sig som depression, brist på motivation, utmattning, olika beroenden eller andra tvångsmässiga beteenden.
Om din själ känner sig trött är det väldigt viktigt att göra förändringar. Det första steget är att identifiera roten till problemet. När du vet vad det beror på kan du utföra de förändringar som krävs.
- Ladda din energi med hjälp av kristaller
- Rena din aura.
- Genomföra en Andlig Detox.
- Meditera
- Vara kreativ.
- Göra någonting som känns bra.
- Öva på att tänka och tala positivt om dig själv. Använd dig av kärleksfulla affirmationer/mantran.
- Älska dig själv.
När din själ är trött kan det vara svårt att jobba upp så pass mycket energi att du kan ta dig ur detta tillstånd. Men när du väl påbörjar den processen kommer du att bli förvånad över hur snabbt och lätt din själ kommer att stärkas.
Din själ är oerhört kraftfull och det finns inget den inte kan klara av, även om den är trött.
onsdag 5 februari 2020
Yin Yoga
”I vårt liv behöver vi både yin och yang för att vara balanserade, lyckliga och må bra. Om du bara har yang, det vill säga är konstant aktiv, presterar och planerar, kommer du till slut att krascha. Du behöver också yin: att stanna upp, mysa och hitta tid och rum där du kan vara dig själv utan att prestera. Allt detta tar Johanna Wickström fasta på i den här boken. Här får du inspiration till träning som ger en starkare kropp men också tid för tankar och reflekterande.”
Citat och bild från: https://www.adlibris.com/se/bok/yinyoga-mindre-stress-och-en-friskare-kropp-9789113090412
Idag har jag tagit succémedicinen i 1 år!
För precis ett år sen började jag med en medicin som slog allt annat jag testat innan. Jag har pga av stress och annan psykisk ohälsa de senaste tio åren provat allt som fanns: kbt-terapi, psykosyntes, yoga, meditation, akupunktur, antidepressiva mediciner, lymfmassage, gruppterapi, hormoner, självhjälpsböcker, healing, skogsbad, mindfullness och örtmediciner. Inget slog det jag började ta varje dag sen februari förra året: en daglig dos motion.
En. Daglig. Dos. Motion.
Man skulle kunna tänka att en normalbegåvad person som jag skulle kunnat räkna ut att motion är bra för hälsan. Inte minst eftersom det skrivits om detta sen 400 år före Kristus då Hippokrates började se samband mellan träning och hälsa. Och att det sen dess skrivits, forskats, bloggats och gjorts TV-program om detta. Men jag trodde det handlade om TRÄNING. Och jag hade missat att träning inte behöver vara i gym eller på lokal. Att träning inte behöver vara utformade program gjorde av läkare eller kändisar och att jag varken behövde ha tights eller skor. Och ingen hade sagt att det faktiskt räcker att träna lite och lugnt, om man gör det varje dag.
Lösningen visade sig nämligen vara lite pulshöjande vad-som-helst varje dag. Hoppa i trappor. Dansa i badrummet. Skutta i skogen. Men varje dag. Puls och svett.
Så det har jag gjort varje dag i ett år nu. Varje. Dag. I. Ett. År.
Och viktigt fakta: det är absolut inte roligt varje dag. Det var ett rent helvete de första 2-3 månaderna. För det tar tid. Jag fryser. Har ingen lust. Är sur och ful. Men det har visat sig vara världens bästa medicin mot ångest, depp och mina trötta utmattningshjärna. Å som om inte det vore nog har jag också fått fin hy, glad rumpa och finfin sömn på köpet.
Ni hör ju, jag är såld. Men också lite rädd. Ska jag verkligen hålla på med detta varje dag för resten av livet? Ponera att jag lever till 80 -då är det runt 12500 träningstillfällen till. Men å andra sidan. 12500 dagar med ångest och depp är ju heller inget att ha…
Så tack snälla Michael Angress för att du tog dig an detta ”projekt” och tack Anette Svensson på Malou Efter tio för att du tyckte jag behövde hjälp. Och tack till mig själv för att jag, trots att jag inte trodde en sekund på att den här medicinen skulle funka, testade ändå.
Artikel och bild från: https://karin.mabra.com/tanker-du-borja-ditt-nya-liv-efter-nyar-tank-om/
Nystart? Rivstart? Kickstart? Nej mjukstart är grejen.
Nystart? Rivstart? Kickstart? Skit i det, säger jag! Mjukstart är grejen. I dag börjar ett nytt år då du ska vara snäll mot dig själv och inte bara se på dig själv med kärlek utan också behandla dig därefter –mjukt och följsamt!
Om jag ska var helt ärlig har jag aldrig lyssnat på de som säger att man ska göra små, små livsstilsförändringar istället för en stor radikal. Jag är ju ingen lagom person i något jag gör. Alltså har jag startar varje nyår med löften om att nästa år ska jag springa maraton, skriva en bästsäljare, bygga ett hus vid havet eller sticka mina egna mensskydd. Vilket alltid resulterat i misslyckanden och självhat.
Och så förra året gjorde jag det som alla sagt, mest för att jag gett upp. Och för att jag var för trött för nått annat. Och för att jag träffade Michael Angress som gett mig råd, stöd och tips. Jag gjorde små ändringar, la ribban extremt lågt och struntade helt i mål. Så här tänkte jag (och Micke).
Allt för hjärnan!
Jag har fokuserat stenhårt på att jag gjort detta för att bli pigg och för att må bra. Inget har handlat om vikt, mått eller annat ytligt. Så när det varit tufft att komma ut och motionera har jag tänkt: ”så pigg jag kommer känna mig efteråt” (eller vad trött jag kommer bli om jag inte gör det) Om jag blir jättesugen på godis tänker jag ”om jag äter det nu kommer jag bli pigg en kort stund och sen ännu tröttare”. Att göra bra val för hjärnan är otroligt mycket enklare än att göra det för vikten/utseendet för mig.
Jag har fokuserat stenhårt på att jag gjort detta för att bli pigg och för att må bra. Inget har handlat om vikt, mått eller annat ytligt. Så när det varit tufft att komma ut och motionera har jag tänkt: ”så pigg jag kommer känna mig efteråt” (eller vad trött jag kommer bli om jag inte gör det) Om jag blir jättesugen på godis tänker jag ”om jag äter det nu kommer jag bli pigg en kort stund och sen ännu tröttare”. Att göra bra val för hjärnan är otroligt mycket enklare än att göra det för vikten/utseendet för mig.
Resten av livet
Jag har bara gjort förändringar som jag vetat att jag klarar av att göra resten av mitt liv, inte annars. Klarar jag äta gröt till frukost istället för mackor för att få ett jämnare blodsocker och bli mer mätt resten av mitt liv? Ja. Klarar jag att dricka en kopp svart kaffe istället för två med mjölk resten av mitt liv? Nej. Klarar jag av att aldrig mer äta pizza? Nej. Klarar jag av att inte äta pizza mer än varannan vecka? Ja
Jag har bara gjort förändringar som jag vetat att jag klarar av att göra resten av mitt liv, inte annars. Klarar jag äta gröt till frukost istället för mackor för att få ett jämnare blodsocker och bli mer mätt resten av mitt liv? Ja. Klarar jag att dricka en kopp svart kaffe istället för två med mjölk resten av mitt liv? Nej. Klarar jag av att aldrig mer äta pizza? Nej. Klarar jag av att inte äta pizza mer än varannan vecka? Ja
Nu kör vi! Inte!
Om jag har haft en bra träningsdag. Kanske en jogg som gått bra eller ett danspass och det känns underbart, då tänker jag ”det här får jag inte göra förrän om 3 dagar” (eller ännu längre beroende på var i min tillfrisknande jag varit). Tidigare har jag kört på om det gått bra bestämt mig för ”nu ska jag jogga varje dag” och då blivit trött direkt och inte orkat. Nu måste jag längta till nästa gång. Det är en väldigt bra grej.
Om jag har haft en bra träningsdag. Kanske en jogg som gått bra eller ett danspass och det känns underbart, då tänker jag ”det här får jag inte göra förrän om 3 dagar” (eller ännu längre beroende på var i min tillfrisknande jag varit). Tidigare har jag kört på om det gått bra bestämt mig för ”nu ska jag jogga varje dag” och då blivit trött direkt och inte orkat. Nu måste jag längta till nästa gång. Det är en väldigt bra grej.
Lite varje dag istället för mycket ibland
Att gå en promenad 10 min varje dag istället för 50 min en gång i veckan är faktiskt bättre. Inte minst om du sen ökar några av promenaderna lite. Att göra styrkeövningar med ett gummiband några gånger i veckan i TV-soffan istället för att gå till gym en gång i veckan är också bättre om du precis börjar träna.
Att gå en promenad 10 min varje dag istället för 50 min en gång i veckan är faktiskt bättre. Inte minst om du sen ökar några av promenaderna lite. Att göra styrkeövningar med ett gummiband några gånger i veckan i TV-soffan istället för att gå till gym en gång i veckan är också bättre om du precis börjar träna.
Tålamod
Min sämsta gren. Men det gäller att ha massor med tålamod. Räkna med ett år innan du börjar komma upp i flås. Kanske ännu längre. Det tog mig nästan ett år att komma igång och jogga 20 min (efter att under 2 år kommit igång med promenader). Att byta ut mackor eller bara kaffe som jag åt innan mot gröt tog månader innan det funkade. Det tar enligt Micke ungefär 6-8 veckor innan man ens känner av piggheten när man börjar motionera mera. Vinsten är att när förändringen kommer är den mer stabil. Och långvarig.
Min sämsta gren. Men det gäller att ha massor med tålamod. Räkna med ett år innan du börjar komma upp i flås. Kanske ännu längre. Det tog mig nästan ett år att komma igång och jogga 20 min (efter att under 2 år kommit igång med promenader). Att byta ut mackor eller bara kaffe som jag åt innan mot gröt tog månader innan det funkade. Det tar enligt Micke ungefär 6-8 veckor innan man ens känner av piggheten när man börjar motionera mera. Vinsten är att när förändringen kommer är den mer stabil. Och långvarig.
Åh vad bra jag är
Bra eller dåligt? Finns inte. Eftersom jag inte har mål mer än att jag ska göra det jag kan, kan jag inte misslyckas. Ibland går det, ibland inte. Jag accepterar mig och läget. Och om jag misslyckas med nått försöker se mig själv utifrån, med ömhet. “Men åh lilla Karin vad du försöker. Nu blev det inte så bra men det är en ny dag i morgon”.
Bra eller dåligt? Finns inte. Eftersom jag inte har mål mer än att jag ska göra det jag kan, kan jag inte misslyckas. Ibland går det, ibland inte. Jag accepterar mig och läget. Och om jag misslyckas med nått försöker se mig själv utifrån, med ömhet. “Men åh lilla Karin vad du försöker. Nu blev det inte så bra men det är en ny dag i morgon”.
Så Gott Nytt Snällt år på er! Jag tror att alla faktiskt kan komma igång med lite rörelser och lite sundare val för att på det sättet bli lite piggare. OM det görs snällt och mjukt. Läs här de tidigare inlägg jag skrivit om hur jag tränat. Och kom ihåg att om nått känns fel i kroppen, tvinga den inte till något. Sök hjälp hos vårdcentralen och ser om du kan få några timmar sjukgymnastik eller om du har råd, ta hjälp av en medicinsk PT. Eller håll ut lite så kommer min och Michaels bok senare i år!
Artikel och bild från: https://karin.mabra.com/nystart-rivstart-kickstart-nej-mjukstart-ar-grejen/
Förändra tankar - hur gör man?
REPRIS FRÅN HÖSTEN 2019. Försöker du förstå och tolka tankarna, jobbar du för att kontrollera dem eller låter du dem bara fladdra förbi medan du koncentrerar dig på annat?
Hör om olika terapeutiska metoder för att förhålla sig till tankar.
En ny terapimetod testas nu i Sverige. På bara fyra dagar behandlas personer med tvångssyndrom. De lär sig styra sina tankar genom att exponeras för sina innersta rädslor. Kropp & Själ har varit på plats på ångestenheten vid Psykiatri Nordväst och träffat patienter och behandlare inom det nya projektet.
En ny terapimetod testas nu i Sverige. På bara fyra dagar behandlas personer med tvångssyndrom. De lär sig styra sina tankar genom att exponeras för sina innersta rädslor. Kropp & Själ har varit på plats på ångestenheten vid Psykiatri Nordväst och träffat patienter och behandlare inom det nya projektet.
Lyssna här: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)