måndag 22 augusti 2016

CD mot stress


Har du också en trave halvlästa självhjälpsböcker på nattygsbordet?
Då är den här ljudboken perfekt för dig. På bara 1 CD blandas kort information och enkla övningar. Utgångspunkten är autentiska behandlingssituationer i tredje vågens kognitiva beteendeterapi.
Hjärnan är inte till för vårt välbefinnande, den är till för vår överlevnad. För att må bra måste man använda andra verktyg. Här får man lära sig att hantera inre problem på ett nytt sätt. Man får veta att man inte är ett med sina tankar, att enkla knep kan hjälpa till att lösa jobbiga situationer och att man mår bäst om man unnar sig att stanna kvar i nuet.


På ett snabbt och enkelt sätt kan du börja resan mot ökat välbefinnande och ro i tillvaron.

"Varje generation får tackla de stora frågorna om våra grundvillkor på nytt. Kerstin Jeding, en ung, superbegåvad stress-/sömn-forskare med doktorsexamen från Oxford och terapeutiska erfarenheter från Stressmottagningen i Solna har förmedlat en uppdaterad ny syn på stress, sömn och ångest. Läs och prova på hennes handlingskraftiga metod – du blir inte besviken!"

onsdag 17 augusti 2016

Anders Lönedal - Stressa inte mindre, återhämta dig mer


 
“Tanken var inte att vi skulle behöva slåss för livet hela tiden. Ungefär 3 minuters fullständig urladdning kräver 2 dygns återhämtning”

Stressa inte mindre. Återhämta mer!– Anders Lönedal

Idag är Anders Lönedal från Coolmind tillbaka! Idag ska vi snacka om en av de stora grunderna till all hälsa, och ohälsa; vår andning. Det här skulle jag kanske vilja hävda är ett av de viktigaste avsnitten som Hälsosant har gett ut. Just på grund av att vår andning är något som vi tar för givet men som har sådan otroligt stor påverkan på oss. Det är svårt att veta att vi har ett dåligt andningsbeteende eftersom vi aldrig har fått lära oss hur vi ska andas rätt. Vi pratar även om stress och vad som händer i våra kroppar vid långvariga stresspåslag och att det kanske inte är så himla viktigt att stressa mindre (!) utan att vi lär oss återhämta oss bättre. Det här avsnittet är liksom för alla.

Det här är också något som kan vara den där sista pusselbiten som skall till för dig som har provat väldigt mkt, kanske lever optimalt när det kommer till kosten men som ändå inte får önskad effekt. Det här har nämligen allt med näringsupptaget att göra.
Det här pratade vi om:
  • Efter 3 minuters rejält stresspåslag kräver kroppen 2 dygns återhämtning.
  • Vad händer i kroppen när du stressar?
  • Vad händer när stresspåslaget ligger på för länge?
  • Varför har kvinnor mer problem med sköldkörteln än män?
  • Hur andningen påverkar ditt pH-värde
  • Varför vi glömmer saker lättare vid stress
  • Dina händer och fötter ska inte vara kalla och vad det beror på
  • Hur otroligt många sjukdomar som är kopplade till hypokapni, kronisk hyperventilering och därmed syrebrist på cellnivå. Då fungerar ingenting optimalt.
  • Hur mjölksyra är kopplat till din andning
  • Hur ångest är kopplat till din andning
  • Hur blodtrycket är kopplat till din andning
  • Tips på andningstekniker
  • Systemen är till för att skydda oss men de bryter ned oss tillslut om de inte får vila.
Vi lottar även ut ett grundpaket till en lyssnare där du under 4 gånger får träffa Anders och lära dig om ditt andningsbeteende och göra en stressprofilsanalys och därefter få ett individuellt anpassat program för just dina behov. Mer info i avsnittet.

Lyssna här: http://www.halsosant.nu/avsnitt-17/

10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli lyckligare

Att släppa taget om det du håller fast vid kan leda till ett lyckligare liv. (Foto: Pixabay)

Visst vill de flesta av oss bli lyckligare och leva ett mer hälsosamt, friskt och meningsfullt liv. Det är lätt att fastna i att fylla på med saker i vår strävan att uppfylla våra mål, men ibland kan istället släppande vara vägen.

Våra egna beteenden och ovilja att släppa det vi håller fast vid kan skapa både smärta och stress. Ibland söker vi hellre en tillfällig känsla av lättnad och njutning, snarare än att ta tag i det som faktiskt ger upphov till långvarigt lidande.
Här är 10 tips på vad du bör släppa taget om för att bli mer lycklig:

1. Ge upp ditt kontrollbehov.
Det kan vara väldigt befriande att ge upp sitt kontrollbehov då man försöker styra och ställa över allt som händer en. Ibland fastnar vi i att vilja förändra andra eller att säkra en trygghet genom scheman, rutiner och genom att skapa en förutsägbarhet i vår omgivning. Självklart kan det också vara bra, men ett kontrollbehov kan också göra oss oflexibla, stela och oroliga när saker, händelser och människor inte beter sig så som vi tänkt oss. Öva på att tillåta allt och alla att vara precis som de är.

2. Ge upp behovet av att ha rätt.
Visst är det lätt att fastna i att vilja ha rätt? Det kan kännas outhärdligt svårt att ge upp när man vet att ”man har rätt i sak”. Ibland inser vi inte ens hur mycket lidande det orsakar oss. Fråga dig själv: Vad är viktigast för mig, att ha rätt eller att främja harmoniska relationer?

3. Ge upp vanan att kritisera – både dig själv och andra.
Det börjar ofta med goda, omtänksamma avsikter: vi vill motivera, inspirera eller hjälpa oss själva eller andra att bli bättre, göra bättre, eller få någonting bättre. Men det riskerar att snabbt gå utför och istället att försämra vårt välbefinnande. Istället för att fokusera på vad som är fel, tänk mer på vad som faktiskt går bra, vad som fungerar och vilka uppmuntrande ord du skulle kunna uttrycka.

4. Ge upp behovet att andra ska förstå dig.
Det här kan vara klurigt… Ibland ödslar vi massor med tid och energi på att försöka få andra att se saker ur vårt perspektiv. Frid, lugn och harmoni är i slutändan din egen sak att skapa: det viktigaste är att du förstår dig själv.

5. Ge upp din önskan att vara omtyckt.
Att försöka vara något som du tror att andra människor kommer att gilla är ett säkert recept för olycka. De flesta människor uppskattar ändå äkthet och genuinitet. Joseph Campbell, professor i mytologi och litteratur, sade ”En livstids privilegium är att vara den du är”. I det ögonblick du slutar försöka så hårt, tar bort alla dina masker, attityder och roller, och du istället accepterar och omfamnar ditt verkliga jag – då kommer människor mer automatiskt och ansträngningslöst dras till dig.

6. Ge upp ditt motstånd till förändring.
Förändring är ofta inte bara bra, det är också oundvikligt. Att motsätta sig förändring skapar lidande. Förändring kan hjälpa dig och öppna upp för förbättringar i ditt liv. Istället för att motsätta dig förändringar – acceptera dem.

7. Ge upp försöken att vara till lags.
Många människor lever ett liv som inte är deras eget – de gör istället det som deras föräldrar, vänner, lärare eller deras barn tycker är bäst för dem. De har slutat att lyssna på sin inre röst och är så upptagna med att tillfredsställa och glädja alla andra att de till sist förlorar sig själva. Gör det till en vana att kolla av med dig själv först. Låt inte andra människors åsikter distrahera dig från den väg som är rätt för dig.

8. Släpp taget om det förflutna.
Om ditt förflutna var bättre än nuet är det naturligtvis en utmaning att släppa taget om det. Ja, det kan vara skrämmande, men nuet är det enda vi verkligen har. För att släppa taget om det förflutna, behöver du sluta upprepa hur livet brukade vara. Ta ett djärvt steg nu i detta ögonblick. Om du inte gillar nuet, försök att se vilka vanor, tankar och beteenden du successivt kan börja implementera i din vardag för att på sikt förändra ditt liv till det bättre.

9. Ge upp viljan att bli bekräftad.
Vi jagar efter kärlek, godkännande och uppskattning eftersom vi tror att dessa erkännanden kommer att få oss att känna oss lyckligare, mer älskade och mer tillfreds. Men jakten på bekräftelse orsakar ofta både stress och lidande. Ju mer du ger upp ditt behov av att vara speciell, erkänd och uppskattad, desto mer kommer du kunna slappna av för att fyllas av din inre glädje.

10. Ge upp behovet av att ständigt vara sysselsatt.
Vi distraherar oss ständigt. Oavsett om vi zappar på TV’n, småäter eller surfar på nätet. Vi distraherar oss för att skapa en tillfällig lättnad. När vi slutar fylla tomrummet möter vi ansikte mot ansikte det som pågår i vårt inre. Och även om det kan det kännas mer smärtsamt, så är ett stillat sinne verkligen en möjlighet att skapa det utrymme som behövs för att vi ska kunna förstå våra dolda inre smärtor. I stillhet kan vi ta smarta och väl genomtänkta beslut för en varaktig förändring.

Artikel och bild från: http://www.epochtimes.se/

Trivs du bäst med lite stök? Då kan du vara ett kreativt geni!


Allt omkring oss måste inte vara välstädat och prydligt. Att leva med lite röra kan till och med uppmuntra till kreativitet och mod, visar nya rön.

Lite kläder här och lite skor där. Det skadar väl ingen att allt inte hänger på galgar eller står perfekt uppradat?
Tidigare har stökiga personer ofta betraktats som lata. Men nu visar nya rön att det till och med kan vara sunt att leva med lite oordning.

Det är den amerikanske forskaren och skribenten John Haltiwanger som tagit de stökiga i försvar och hävdar att ostrukturerade människor inte alls behöver vara lättjefulla. En rörig utsida innebär inte nödvändigtvis ett rörigt inre, poängterar han.
John Haltiwanger listar dessutom tre starka personlighetsdrag hos folk med lite stök omkring sig.

1. Du välkomnar förändringEn välstädad och organiserad omgivning kan vara både vacker och nödvändig i vissa sammanhang, medger John Haltiwanger. Men människor bör också lära sig att omfamna kaos, eftersom ingenting förblir prydligt och städat för evigt. Allt går förr eller senare tillbaka i oordning. Det är universums naturlag.

2. Du hittar inspiration i röranFlera kända och framgångsrika personer har varit riktiga slarvpellar. Detta gäller till och med det stora geniet Albert Einstein. Kanske kan framgångarna bero på att en rörig miljö bidrar till att öka kreativiteten, enligt forskning från University of Minnesota. Ordnade miljöer däremot, visar sig uppmuntra konventioner och säkert spelande.

3. Du är modig och spontanI stället för att oroa sig för detaljer, tenderar stökiga personer att fokusera på helheten. Enligt John Haltiwanger gör det dem mer äventyrliga och villiga att ta risker. Så inspireras av din miljö och tänk inte att du måste städa just nu, understryker John Haltiwanger. Det behövs både ordning och kaos för att upprätthålla balans.





Att släppa en dröm

Under 2013 mådde jag inte speciellt bra, det kändes som att jag fastnat i en återvändsgränd som jag inte kunde backa mig ur. Istället försökte jag stånga mig framåt för att komma vidare.
Jag gick i terapi för att komma vidare men problemet var att vi inte förstod vad mitt försämrade mående berodde på.

Istället kändes det som att jag bara behövde rycka upp mig lite. ".. att om jag bara gör lite mer, engagerar mig mer, inte är så trött, inte är så stresskänslig, lyckas komma på de bästa vardagsrutinerna , bara ger lite mer osv. så kommer det ordna sig."

Det hela slutade med en stresskollaps 2015, för min del.

Jag tror vi är många som kämpar på i motvind och lägger mycket på oss själva att om bara jag gör si eller så blir allt bra. Vi kämpar på i relationen, i arbetet eller vad det nu kan vara vi kämpar med.

Ibland kan det vara så att vi måste släppa taget för att ta oss vidare. Tycker Tilde beskriver det så bra i hennes blogginlägg som går att läsa här http://thildesblogg.blogspot.se

Jag har börjat släppa taget både när det gäller vänskapsrelationer, måsten och även mitt kontrollbehov har fått backa. I det mår jag sakta men säkert bättre, allt känns inte som en kamp länge. 



Fyra hälsofrämjande effekter av meditation


Meditation har en lugnande effekt på kropp och själ och ger ett mer avstressat, rofyllt och vaket medvetandetillstånd. Många vill ägna mer tid åt meditation, men att hitta tid är inte så lätt. Här är fyra argument som kan hjälpa dig.

Tyvärr dras de flesta människor med i livets rasande tempo. Mer brådskande saker dyker upp, och tankarna på meditation far sin kos. Men att inte ta sig tid för meditation är en verklig förlust för hälsan. Om du är en av dem som aldrig tycks hitta tid finns här fyra enkla skäl till varför jag uppmanar dig att utan dröjsmål ta upp vanan att meditera – din hälsa behöver det.

1. Meditation producerar lyckohormoner, lindrar ångest och verkar smärtstillande 
Meditation främjar humörhöjande endorfiner i blodet, vilket ökar välbefinnandet. Dessa biokemiskt framkallade, goda känslor påverkar i sin tur andra områden i ditt känsloliv. Personer som mediterar regelbundet blir lugnare, mer empatiska, har längre ”stubin” och blir mindre benägna att oroa sig för småsaker.

Enligt tidskriften Journal of Neuroscience producerar meditation också kraftfulla smärtstillande ämnen till hjärnan. För många av mina patienter, särskilt stadsbor, kan meditation vara ett särskilt användbart sätt att bekämpa stress och/eller ångest, så att man kan skapa sig ett lugn mitt i det kaotiska storstadslivet, eller var man befinner sig.

2. Meditation sänker blodtrycket, minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar
Vad beträffar meditationens påverkan på hälsan finns det goda nyheter, särskilt när det gäller att sänka blodtrycket och minska risken för stroke och hjärtsjukdomar. Även de mer konservativa vid American Medical Association har fått en mer positiv syn på meditation. I en färsk rapport har de fastslagit att ”transcendental meditation (TM) kan betraktas som ett alternativ till att sänka både systoliskt och diastoliskt blodtryck hos personer med högt blodtryck”. När blodtrycket sänks minskar risken för stroke och hjärtinfarkt.

3. Meditation saknar ner hjärnans åldrande och håller kromosomerna unga
Under de senaste åren har ett antal studier pekat på att meditation kan sakta ner hjärnans åldrande. I en studie drar forskare vid Ucla slutsatsen ”att meditation verkar bidra till att bevara hjärnans grå substans, den vävnad som innehåller nervceller”. Detta innebär att ju mer grå substans som kan bibehållas med hjälp av meditation, desto mindre neurologiska problem kommer du sannolikt att få. Det borde inspirera även den mest tidspressade bland oss att göra sig mer bekant med denna oerhört viktiga metod.

Fortfarande tveksam? En annan studie från UC Davis har visat att meditation stimulerar telomerasens aktivitet, vilket håller kromosomerna unga och är kopplat till längre livslängd.

4. Meditation ger bättre sömn och är bättre än en tupplur under dagen
Ett stressat sinne och en spänd kropp kommer inte att glida iväg till drömmarnas land utan strid. Kämpa inte, ta inte mediciner – meditera istället. Om du gör det kommer sinnet att lugna sig, kroppen slappnar av och förbereder dig för vila. I detta lugna tillstånd kommer det att bli mycket enklare att somna. Studier visar att när sömnen är på väg uppvisar meditatörer ett kraftfullare stadium av långsamma hjärnvågor, vilket innebär en bättre sömn och lättare att somna. Om det är svårt att somna på natten så prova att meditera liggandes. Även om du inte somnar direkt, kommer meditationens goda effekter att främja din kropp och hjärna, så det är värt att göra.

Behöver du ett lyft under dagen? Meditation kan hjälpa även här. Det finns bevis för att meditation kan vara ännu bättre än en tupplur. När forskarna jämförde studenters förmåga till uppmärksamhet ombads de först att antingen sova, titta på tv eller meditera. Gissa vilka som var mest alerta? Det var de som mediterade och de uppvisade 10 procent högre resultat på vakenhetsskalan än de som inte hade mediterat.


fredag 12 augusti 2016

Recept på lycka

Har du missat serien "Recept på lycka" finns den nu tillgänglig på SVT Play igen och visas även på SVT 1.

Värd att se!

"Vägen till lyckan utan lyckopiller, hur ser den ut?

Vägen till lyckan utan lyckopiller, hur ser den ut? Fyra kvinnor som är fast i att äta antidepressiv medicin ska med hjälp av hälsocoacher istället testa en kombination av terapi, träning och dieter som lösning på sin depression."

http://www.svtplay.se/video/2624428/receptet-pa-lycka/receptet-pa-lycka-sasong-1-avsnitt-1?info=visa

onsdag 10 augusti 2016

20 tips för att undvika stressen!


Andas
Varje gång du börjar känna dig stressad, ta tre djupa andetag.

Sov
Prioritera nattsömnen, kroppen behöver 7-8 timmar sömn varje natt för att återhämta sig.

Gör en att-göra-lista
Det får dig att inse att allt inte behöver göras just nu. Välj bort sådant som inte är ditt ansvar och sådant du inte kan påverka.

Prioritera
Sker som ”dyker upp” kan skapa onödig stress. Avgör direkt om det kan fixas på två minuter. Om svaret är nej, avbryt inte det du håller på med utan skriv upp saken som dök upp på din att-göra-lista.

Lev i nuet
Stressa inte upp dig i onödan över allt du ska göra imorgon och försök låta bli att måla upp ständiga skräckscenarion som förmodlingen aldrig kommer inträffa.

Säg nej
Öva på att säga nej till sådant du inte hinner eller vill göra.

Be om hjälp
Öva på att be om hjälp om du har svårt för det.

Var nöjd
Fokusera på det du faktiskt genomför istället för att hela tiden tänka på det du inte hann med.

Motionera
Hitta en motionsform du trivs med och träna regelbundet. Du svettas ut adrenalin och dels frigör endorfiner som får dig att må bra.


Ta time out
När du känner dig stressad och märker att hjärtat börjar slå snabbare – ta en time out på tio minuter. Lämna det du håller på med och gå ut och ta en nypa luft.

Slösa inte energi
Försök att inte reta upp dig på småsaker, det slösar bara bort energi som du kan använda till annat.

Ta kaffepaus
Du behöver komma ifrån, koppla av och tänka på annat. Om du är mitt uppe i ett jobbprojekt eller rensar i trädgården.

Umgås
Omge dig med människor som får dig att må bra och ber dig energi.

Ät frukost
Förbränningen går ner på natten och vrids upp igen när kroppen får ny energi på morgonen. Fyll på med kolhydrater, protein, fibrer och energi och försök sitta ner när du äter.

Jobb och fritid
När du är på jobbet, var där även i tanken istället för att tänka på allt du behöver göra när du kommer hem. När du sedan lämnar arbetsplatsen för dagen, koppla bort alla tankar på jobbet.

Skratta
Ett riktigt gott skratt minskar stresshormonerna i hela kroppen.

Fira
Glöm inte bort att belöna dig själv efter att du gjort något bra.

Lev sakta
Försök prata långsammare, gå långsammare och tugga långsammare när du äter.

Glöm tiden
Undvik att titta på klockan hela tiden.

Ha verklighetsföränkring
När du stressar upp dig, tänk efter: ”Vad är det västa som kan hända. Går världen under ifall jag inte hinner med allt?”

Celia Stahl/Hemmets Journal nr 38 2013

Dopamin – en viktig signalsubstans i våra hjärnor

av den

Dopamin är ett hormon som är kopplat till hjärnans belöningssystem; det ger signaler som gör oss glada, euforiska och lugna. Det reglerar också muskelrörelser, vakenhet, entusiasm och kreativitet. Det får oss att vilja göra saker och njuta av dem. Dopaminet i hjärnan ökar vid njutning, oavsett om det gäller mat eller sex. Tobak, alkohol och andra droger ökar dopaminnivån vilket gör att kroppen efter ett tag blir beroende av dessa förhöjda nivåer och bara vill ha mer. Detta gäller också för socker.

Är du inte observant på detta är du snart fast i ett beroende vilket kan få negativa konsekvenser. Olika aktiviteter framkallar olika mycket dopamin. Till exempel frisätter droger som amfetamin mest dopamin, därefter kommer i en fallande skala alkohol, sex, sötsug, mat, motion och fysisk träning.

Har du brist på dopamin blir du trött och deprimerad och du kan också få sömn- och koncentrationssvårigheter. Du orkar inte göra det som brukar engagera och intressera dig. Är bristen stor kan det leda till depressioner, Parkinsons sjukdom, ADHD eller RLS. Under stress utsöndras dopamin i reaktion på kortisol och då blir du mer vaken, fokuserad, stimulerad och alert men bara under en kort period. Dopaminreceptorernas känslighet sänks under långvarig stress och då blir du istället dysforisk, deprimerad och dissociativ.

Dopamin samarbetar med andra hormoner såsom endorfiner och grelin vilka frigörs när du äter godis. Dopamin ökar lusten, endorfinet får dig att må bra och grelin skapar ett ökat sötsug och gör dig hungrig. Det är därför det är svårt att sluta äta godis när du väl börjat. Sockret gör att blodsockret höjs samt att insulin utsöndras i kroppen och det ger ännu mera hungerkänslor. Sockerberoende/-missbruk är en stor orsak till att många är överviktiga idag. Sockret gör också kroppen sur och det är en bra miljö för sjukdomar.

För att råda bot på dopaminbristen bör du äta mera magra proteiner. Det hittar du i baljväxter såsom bönor, jordnötter och linser, i mandel, avokado, bananer och nötter. För att bilda dopamin behöver kroppen också vitaminerna B6 och B12 samt mineralerna magnesium och järn. D-vitamin förstärker dopaminet och under det solfattiga vinterhalvåret bör vi som bor i Norden alltid ta extra tillskott av D-vitamin.

Ny forskning av James Swanson och hjärnscanningsexperten Nora Volkow har gjorts på två olika grupper; en med ADHD diagnos och en utan diagnos. Det fanns inga skillnader mellan gruppernas dopaminförsörjning när studien påbörjades. Gruppen med ADHD diagnos som fick metylfenidat under ett år visade sig få skador i dopaminregleringen som inte fanns innan medicinering påbörjades.

Enligt dr Henry Emmons går det lika bra att hantera humörsvängningar med regelbunden träning cirka 30 minuter varje dag som att gå i terapi eller medicinera. Också rytmiska rörelser, meditation och yoga ökar produktionen av dopamin och det handlar då om andning, medvetenhet, kroppskännedom och visualisering.

Personer med ADHD/ADD är stresskänsliga och det är en orsak till att de har dopaminbrist. Centralstimulantia som ges till barn med ADHD/ADD ökar visserligen frisättningen av dopamin, men samtidigt minskar återupptaget. Synapserna i basala ganglierna och frontalloben blir då översvämmade av dopamin och hjärnans försvar är bland annat att stänga av receptorerna. Redan vid små doser dödas hjärnceller och hjärnskador uppstår. Den brist som finns bör rättas till på naturlig väg, eftersom ingen lider brist på centralstimulerande droger som Concerta och Ritalin. Bra kost och rytmiska rörelser är ett bättre alternativ än medicinering.

tisdag 9 augusti 2016

10 mineraler som din kropp behöver

1. Kalcium

Hjälper till att bygga starka ben och friska tänder. Kalcium har också betydelse för nerverna, musklerna och för lagring av energi i cellerna.

Tecken på brist: Benskörhet, högt blodtryck, högt kolesterol och engelska sjukan.
Här finns kalcium: Mejeriprodukter såsom yoghurt och ost, mandlar, sojabönor, gröna bladgrönsaker, kikärter och ostron.
Både mandlar och gröna bladgrönsaker innehåller kalcium.


2. Magnesium

Magnesiumbrist? Ta en näve nötter!
Precis som kalcium är magnesium helt nödvändigt för att skelett, tänder, nerver och muskler ska fungera.

Tecken på brist: Nedsatt immunförsvar, muskelkramper, myrkrypningar i benen, huvudvärk och sömnsvårigheter. Somnar du gott på kvällen men vaknar efter några timmar och har svårt att somna om kan det vara ett tecken på magnesiumbrist. Brist på magnesium är vanligt förekommande.
Här finns magnesium: Pumpafrön, vetekli, havregryn, paranötter,
solrosfrön, sesamfrön, sötmandel, cashewnötter och bananer.


3. Kalium

Är nödvändigt för att upprätthålla vätskebalansen i cellerna och för att nerver och muskler ska kunna kommunicera med varandra.

Tecken på brist: Diarré, muskelsvaghet och kramper.
Här finns kalium: Potatis, mjölk, fil, yoghurt, frukt, bär, juice, kött, fågel och ägg.
I yoghurt och bär finns det gott om kalium.



4. Selen

Är en kraftfull antioxidant som skyddar mot fria radikaler. Är bra för håret och naglarna, nervsystemet, immunförsvaret och ämnesomsättningen.

Tecken på brist: Stela och ömma leder, hudbesvär, allergier, astma, trötthet och depression. Den svenska jordmånen är relativt selenfattig mot vad den kan vara utomlands. Äldre, gravida och vegetarianer rekommenderas ofta selentillskott.
Här finns selen: Fisk och skaldjur, ostron, musslor, lax, makrill, tonfisk, alger, kött, inälvsmat, ägg och nötter.
Selen finns det gott om i både skaldjur, ägg och nötter.


5. Koppar

Är bland annat viktigt för bildandet av det goda kolesterolet. Koppar bidrar också till ett starkt hjärt-kärlsystem.

Tecken på brist: Blodbrist, infektioner och störd hjärtfunktion. Det är ovanligt med kopparbrist eftersom koppar finns i de flesta livsmedel.


Här finns koppar: Nötter, lin- solros- och sesamfrön, fullkornsprodukter, bönor, ärtor, majs, plommon, skaldjur och lever.

Tycker du om solrosfrön? Vad bra, de innehåller nämligen koppar!


6. Fosfor

Fosfor är det andra vanligaste mineralet i kroppen efter kalcium. Kroppen behöver fosfor för att kunna bilda tänder och ben.

Tecken på brist: Benskörhet, kalciumförluster och nerv- och muskelproblem. Brist på fosfor är väldigt ovanligt.
Här finns fosfor: Vetegroddar, vetekli, sojabönor, linser, ärter, nötter, frön, spannmål, fisk, kött och mjölkprodukter.
I sojabönor hittar du fosfor.

 

7. Krom

Behövs för omsättningen av blodsocker (glukos). Krom reducerar blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet. Krom behövs även för att hormonet insulin ska fungera optimalt.

Tecken på brist: Minskad insulinkänslighet och diabetes typ 2. Trötthet, koncentrationssvårigheter och ögonproblem. Brist på krom är ovanligt.

Här finns krom: Skaldjur, ostron, kött, broccoli, bönor, nötter, fullkorn, vetegroddar, potatis, svamp, vitt vin, öl och ost.

Både broccoli och vitt vin innehåller krom.

8. Järn

Behövs för syretransporten i kroppen från lungorna till kroppens vävnader.

Tecken på brist: Sämre immunförsvar, trötthet, håglöshet och huvudvärk. Järnbrist är den vanligaste bristsjukdomen i Sverige.
Här finns järn: Inälvsmat, ägg, fisk, gröna bladgrönsaker, bananer, katrinplommon, russin, aprikoser, vetegroddar och fullkornsprodukter.
Bananer innehåller järn, precis som russin och katrinplommon.

9. Zink

Är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Är inblandat i produktionen av flera hormoner, exempelvis i sköldkörteln, hypofysen och könsorganen. Zink är även bra för hudens, naglarnas och hårets välbefinnande.






Tecken på brist: Sämre sårläkning, cirkulationsstörningar, högt blodtryck, blodbrist, försämrad aptit, dåligt humör, irritation, depression, hudförändringar, vita fläckar på naglarna, håravfall, dålig hy, minskad sexlust och hormonella besvär. Brist uppstår främst hos vegetarianer och veganer.
Här finns zink: Ostron, vetegroddar, vetekli, krabba, parmesan, kött, kyckling, nötter och frön, chiafrön, bönor, linser, ärtor, spannmål och mjölkprodukter.

Om du har högt blodtryck kan du behöva mer zink. Det hittar du i bland annat chiafrön, parmesan och kyckling.

10. Jod

Över åttio procent av kroppens jod finns i sköldkörteln. Jod är viktigt för produktion av sköldkörtelhormon.

Tecken på brist: Sämre ämnetsomsättning och viktökning. Svår jodbrist under barndomen kan hämma tillväxten. Hos vuxna är struma det vanligaste resultatet av svår jodbrist.
Här finns jod: Jodberikat salt, torsk, fiskleverolja, sill, kolja, räkor och lax.

Både torsk, sill, lax och räkor innehåller jod! Extra bra om du har lite sämre ämnesomsättning.

Artikel och bild från:
http://www.hemmetsjournal.se/artiklar/medicin/20160801/10-mineraler-som-din-kropp-behover

torsdag 4 augusti 2016

4 sätt att minska din stress


Vila; om den sköna konsten att varva ner

Vi lever i ett 24-timmarssamhälle med oändliga aktiveringsmöjligheter. Gränserna mellan dag och natt, arbete och fritid, aktivitet och vila, suddas ut alltmer. Kraven finns att vi ska vara tillgängliga jämt, via mejl, sms och mobilsamtal. Samtidigt ökar så kallade utmattningssyndrom, som kan leda till depressioner och sjukskrivningar. Finns det något samband? Hur ska man hitta en balans i livet när livspusslet ibland känns övermäktigt?

Ny forskning tyder på att det är vilan - och inte stressen - som är avgörande för hur vi klarar belastning och kan bibehålla en god hälsa genom livet. Men det räcker inte att åka på en SPA-resa vart tredje år, vi måste se till att få ordentliga pauser här och nu, varje dag. Det som brister hos många människor är tid för återhämtning i vardagen. Pauser då bara vi bara sätter oss ner en stund och accepterar nuet, eller pauser då vi gör något helt annat för en stund.

Boken Vila innehåller förslag på praktiska övningar, hur man kan träna sig i att släppa taget och kanske vara lite mindre perfektionistisk. Författaren Marie Söderström ger inspiration, förslag och konkret vägledning på hur man kan få utrymme till att vila i vardagen, mitt i ett aktivt liv. Hon lär ut tekniker som mindfulness och acceptans, och delar frikostigt med sig av sina personliga erfarenheter.

Vem behöver en hårmineralanalys?


Känner du dig trött och hängig, kanske ospecifikt olustig trots att ingen läkare kan hitta något? Proverna hos vårdcentralen visar att du är pigg som en nötkärna fast det absolut inte är så du känner dig. Det kanske inte är värdet på ett enskilt blodprov som är det felaktiga – det kan mycket väl vara obalanser mellan olika mineraler som gör att du inte känner dig hundraprocentigt frisk.

Själv har jag många gånger varit på väg att ge upp – jag är frisk enligt vården. Att jag var trött och frusen, har haft stora problem med vuxenakne och att hjärtat slår dubbelslag ibland hade ingen förklaring. Inte förrän jag sökte hjälp hos näringsterapeuten Maria Hellström på Helhet. Hon gjorde en hårmineralanalys som visade att jag hade stora brister i näringsstatusen trots att jag äter näringsrik, hemlagad mat med en stor andel grönsaker i kosten.

– En hårmineralanalys mäter mängden mineraler i ditt hår. Håret är en bra källa för att analysera vilka mineraler du har haft i kroppen under en längre tid och inte bara det ögonblicket som provet tas, berättar Maria, som i mer än 15 år arbetat som näringsterapeut med hårmineralanalyser som specialitet.

Tre till fyra centimeter hår
Vid mitt första besök hos Maria klippte hon cirka en matsked hår nära skalpen. Det är cirka tre till fyra centimeter som används. Samtidigt går hon  igenom mina problem, hur jag mår och vilka förväntningar jag har på analysen.

– Håret växer cirka en centimeter i månaden så tar man tre till fyra centimeter kan man räkna med att det är de fyra-fem senaste månadernas status man ser.

Kostplan och inköpslista
Håret skickas sedan till Dallas, USA, och analysen tar cirka tre veckor. Därefter sker en genomgång av analysen. Provsvaren förklaras och en Maria gör en kostrådgivning samt sätter ihop en kostplan och en inköpslista. Du får en skräddarsydd, välbalanserad kostplan så du vet vad just du behöver för att må bra.

– Alla borde få göra en hårmineralanalys. Speciellt vid de stora förändringsfaserna i livet som tonåren, före en planerad graviditet, efter graviditet och amning och i medelåldern eller vid klimakteriet. Det är ett bra hälsoverktyg som ger en bra bas för att man ska må så bra som möjligt, anser Maria.

Uppbalansering med tillskott
En hel del mineraler och vitaminer får man räkna med att äta under de kommande månaderna. Det finns även vitaminer och mineraler som man helt bör undvika för att få rätt balans.

– Det ingår alltid en uppbalansering med kosttillskott. Den brukar vanligtvis pågå i cirka tre månader, berättar Maria.

Många tycker att det räcker med en bra kost för att få i sig vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppen, där håller inte Maria riktigt med.

– Har man kommit ur balans behöver man absolut den extra hjälpen som kosttillskott ger. Efter analysen bör man ta till sig den kostrådgivning man får. Om man gör det och äter rätt kost kan man bibehålla balansen genom resten av livet, förklarar Maria.

Vanligt med magnesiumbrist
Det viktigaste är inte alltid mängden mineraler i kroppen utan hur de är balanserade mot varandra. Äter man så stora mängder av en viss kost så påverkar det balansen av andra mineraler i kroppen.

– De allra flesta svenska har magnesiumbrist och kalciumöverskott som beror på den stora mängd mejerivaror vi äter, säger Maria. Det är något jag sett som en röd tråd i de hårmineralanalyser jag har gjort genom åren.

Vitaminer följer mineralerna
En hårmineralanalys är, som namnet säger, en analys över mineralerna. Man frågar ju sig förstås hur viktiga vitaminerna är i sammanhanget.

– Vitaminerna är viktiga, men de följer mineralerna. Vitaminer och mineraler följs åt synergistiskt vilket alltså gör att man kan avläsa vitaminstatusen och rekommendera intag av särskilda vitaminer genom att se vilka mineraler som är i obalans, berättar Maria.

Kan uttyda ålderssjukdomar
Det går även att uttyda vilka ålderssjukdomar man har tendens att få – vilket gör att man kan motverka uppkomsten av dessa i tid.

– Förutom att man ser mineralernas status så får man även ett diagram med mineraler som bör balanseras mot varandra. Du kan med hjälp av detta se leverns avgiftningsförmåga, tungmetallbelastning, hormonobalans, blodsockersvängningar, matsmältningsproblem, ämnesomsättning, stress och utbrändhet.

Optimalt för barn
En omanalys bör göras efter att balanseringsperioden är genomförd, framförallt om man har hög tungmetallbelastning. Om man inte har en allvarlig obalans så kan man ofta jobba vidare med resultatet av den första analysen.

– Det går att bli av med tungmetallerna i kroppen. Det är bland det bästa med analysen. Du får redskapen att kunna bearbeta gifterna, säger Maria.
Även barn kan ha stora fördelar att att få göra en hårmineralanalys.

– Det är den optimala starten, utbrister Maria. Det ger de bästa förutsättningarna för en bra fysisk och mental utveckling. Inlärning och koncentrationsproblem kan förbättras och obalanser i mineralstatusen, som gör att man inte kan utvecklas optimalt, kan undvikas.

Belastning av gifter
I dagens läge har modern så pass mycket belastning av gifter i kroppen. Det förs över till barnen via graviditet och amning så barnen har redan en belastning av gifter vid födseln. Detta är något man kan åtgärda med kunskaper om mineralobalanser och avgiftning. En fråga som jag hade när jag träffade Maria var om hon hade träffat på någon som hade perfekta värden vid första analysen. Maria förklarade att det ju oftast inte är de personerna som söker sig till henne, utan de som kommer är människor som inte mår bra och som ofta mått dåligt i många år men inte fått hjälp inom den konventionella vården.

– Men det var en tjej som hade så gott som perfekt status, säger Maria och ler. Hon gjorde analysen av nyfikenhet men berättade redan innan att hon mådde toppen och resultatet visade ju just väldigt bra värden.


Skyhögt kopparvärde 

Hur gick det då för mig? Jo, vid första håranalysen fick jag beskedet om att kopparvärdet var skyhögt och järnvärdet alldeles för lågt. Till att börja med så försökte jag balansera med kost och en viss del kosttillskott, tyvärr inte just järn. Efter ytterligare ett halvår var järnbristen ett faktum med yrsel, trötthet, frusenhet samt öronsusa och jag fick efter ett besök på vårdcentralen besked om att järndepåerna var så gott som tomma. Höga doser järn i ett halvår gjorde att jag även bestämde mig för att ta tag i resten av uppbalanseringen som jag hade blivit rekommenderad efter hårmineralanalysen. Efter tre månader hade vartenda spår av vuxenaknen försvunnit.

Oregelbundna hjärtslag
En omanalys visade att kopparvärdet hade sjunkit till normala värden och nu var i balans med zink. Även kalium och natrium hade hamnat i balans. Däremot var kalciumvärdet fortfarande mycket högt jämfört mot magnesium, vilket kunde förklara de oregelbundna hjärtslag och de muskelspänningar jag har. Trots rekommendationerna i kostprogrammet att sluta kalciumrika produkter så kunde jag inte hålla mig från att äta ost, keso och använda crème fraîche i maten vilket just påverkade kalciumvärdet som i sin tur gör att magnesium inte tas upp på ett bra sätt.

Av Malin Duvstedt