torsdag 3 november 2016

Hjärnforskaren: Så skadas din hjärna av utbrändhet

När hjärnan konstant badar i stress blir det skador i både kropp och själ.
Hjärnforskaren Martin Ingvar förklarar varför.


När hjärnan konstant badar i stress störs till slut massa viktiga funktioner ut helt. När sömnen, hungerkänslorna och koncentrationsförmågan påverkas är det en tydlig varningssignal att stresspåslaget är för stort och för ihärdigt.

Det menar Martin Ingvar, professor, överläkare och specialist på stress och utbrändhet. I Malou efter 10 berättar han vad som händer i hjärnan när man drabbats av utmattningssyndrom.

Enligt Martin Ingvar skapar långvarig stress ett slitage på hjärnan, som utan chans till återhämtning inte hinner läka och återfå sin normala kapacitet. Stressen försätter kropp och hjärna i ett slags konstant alarmtillstånd, där mycket av energi och fokus går till att ta in och sortera information från den omedelbara omgivningen. Det gör att korttidsminnet snabbt hamnar ur funktion.

– Du letar efter faror och det du behöver korttidsminnet till får du inte tid för. Det blir en tankesallad och du glömmer bort din egen pinkod och tror du är dement, men det är du inte, säger han.

En annan sak som påverkas tidigt är sömnen.

– Ingen klarar av att arbeta så mycket att sömnen blir störd, säger Martin Ingvar i inslaget och menar att det är det ett tecken att ta på högsta allvar.

Forskning visar att stresskadorna finns kvar så länge. Efter sju år är hjärnan fortfarande starkt påverkad. Många försöker gå tillbaka till arbetet och den belastningsnivå de hade innan de blev sjuka, men det fungerar sällan menar Martin Ingvar.

Den som blivit sjuk av stress får helt nya toleransnivåer och måste inse detta för att kunna fungera och bli frisk. Att läsa på om ämnet och skaffa sunda vanor är avgörande, menar Martin Ingvar.

– Kunskap är bästa vaccinet, är hans tydliga råd.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar