Jag är en av många som kraschat in i utbrändhet och utmattningsväggen som många känner till men inte riktigt förstår innebörden av. Min tanke är att dela med mig av det jag hittar i min resa tillbaka.
onsdag 31 oktober 2018
söndag 28 oktober 2018
fredag 26 oktober 2018
Minska stress och må bättre - Yoga Girls 3 bästa tips
Minska stressen på bara några minuter! Rachel "Yoga Girl" Bråthén ger dig tre enkla knep som ger snabb effekt.
Stress är en av vår tids största folksjukdomar och utmaningar – och ett ämne som ligger Rachel ”Yoga Girl” Bråthén varmt om hjärtat. Över två miljoner följare på Instagram får dagligen ta del av hennes tankar kring stresshantering, healing, självkärlek och acceptans. Inte bara med hjälp av yoga, utan även genom mental träning och goda vanor. Vi träffade henne och passade såklart på att be om tre konkreta tips för att hitta tacksamhet och lugn även i en krävande och snabbt snurrande värld.
Rachel Bråthéns bästa tips för att hantera stress i vardagen
1. Skriv tacksamhetsdagbok
Ett superenkelt sätt att påminna oss själva om de saker vi har i livet som får oss att må bra. Sitt en stund i lugn och ro och skriv ner sådant du är tacksam över i livet. Det behöver inte vara stora saker, lär dig att se lyckan i det enkla. Det kan vara morgonkaffet, solskenet eller barnen. Det finns alltid något att vara tacksam över, även i tuffa perioder.
2. Djupandning
Sätt dig ner i lugn och ro. Håll en rak rygg och andas långsamt in och ut genom näsan. Fokusera på att hitta lugna, djupa andetag – som känns ända ner i magen. Låt det ta sin tid. Visst kan du få en bra samlande effekt på bara några djupa lugna andetag, men för att hitta närvaro, samla tankarna och låta hjärnan stressa av behöver du sitta i alla fall fem minuter.
3. Yogapositionen Viparita karani
En superenkel yogaposition, du behöver inte ens någon yogamatta. Lägg dig på golvet med rumpan mot väggen och benen rakt upp. Den här positionen är bra för ryggen, nacken och för att slappna av i axlarna. Dessutom ökar den blodflödet in mot hjärtat, sakta ner andningen och låter kroppen varva ner efter en lång dag. (Här kan du se Rachel göra Viparita karani)
Artikel och bild från: https://www.mabra.com/minska-stress-och-ma-battre-yoga-girls-3-basta-tips
Psykologrummet
Psykologrummet: Hej, hej! Nu är det mycket nytt och kul på gång. Då är det lätt att gallopera iväg. Så nu gäller det att sätta klackarna i backen och tygla sig själv, så att det inte drar åt fanders igen. Hälsningar @stressrehab
torsdag 25 oktober 2018
måndag 22 oktober 2018
Sätt igång ditt lymfflöde
Hej! Här kommer fyra övningar för dig som vill få igång på ditt lymfflöde! Vill du läsa mer om det yogapass jag pratade om i videon så kan du göra det här: http://www.yogakosthalsa.se/lymfsyste... Kram Helén ♡♡♡
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=urf4Ipd1dEA
Skjuter du upp saker?
Du sitter på jobbet med en uppgift som ska bli klar idag, ändå skjuter du på den till sista sekund. Det skapar obehag men ändå gör du det. Det har du gjort så många gånger trots att det skapar ångest. Senaste dagarna har jag på olika sätt mött människor som lider av detta. De lider av något som vi det så fint kallas för prokrastinering. Att skjuta upp saker på framtiden. Prokrastinering är inte en diagnos. Däremot kan man kalla det för ett beteendemönster eller beteendeproblem.
Prokrastinering är att skjuta upp uppgifter trots att det kan ge negativa konsekvenser som t.ex en vansinnig chef eller en besviken fru. Blanda inte ihop uppskjutande beteende med att man har för mycket att göra. Vi alla skjuter upp saker.
Tecken på prokrastinering:
Att inte lyckas hantera impulser som kommer i vägen för att börja med en uppgift.
Att inte ser värdet, en belöning för mödan så man väljer bort att göra det.
Det kan också vara rädslan att inte lyckas. Att avslöja att man inte är perfekt. Och göra sig själv förkrossad och andra besvikna.
Det kan även vara så att man upplever sig dålig på en uppgift. Så man vågar inte.
Lider du av detta tycker jag verkligen att du ska söka hjälp. Det är väldigt svårt att komma ur.
Om du bara är en vanlig ”uppskjutare” och inte får saker gjort tycker jag du ska pröva att beställa ett verktyg som hjälper dig få saker gjort och ur världen.
Gå in på Prio5planner.shop. Skriv Caroline i meddelandefältet. Prioriterar du rätt?
Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/skjuter-du-upp-saker
6 steg till lycka och framgång
Det är inte så ofta jag skriver om lycka och framgång. Mest skriver jag ju om stress och annat nedbrytande. Några av tipsen riktar jag till mig själv då jag är i en lite jobbig sits då jag precis har flyttat. Inget är sig likt, mina rutiner är borta. Träning, yoga, meditation, sömn och var ställer man kaffe koppen? Ja, allt är lite huller om buller. Min dotter har inte heller fått dagisplats så jag har en hemma vissa dagar. Härligt.
Så jag tänkte bjuda på 6 kloka tips:
Var närvarande i stunden, både på jobb och fritid. I stället för att blicka framåt på att- göra- listan, stanna vid det du ska göra nu. Du kommer bli mer produktiv och sympatiskt.
Lev inte på gränsen av du klarar av. Hitta din gräns, så du slipper få kriser då du är för trött.
Gör ingenting det är underskattat idag. Vi har så mycket på agendan. Att göra ingenting ger energi, kreativ och det är då du kommer på dina bästa idéer.
Var snäll mot dig själv. Sluta med den dumma rösten inom dig som bara ger kritik. Du är magisk, det är vi alla.
Var snäll mot andra och visa intresse för andra. Det är välgörande för dig själv och andra. Lyssna till vad andra säger.
Använd dessa tips varje dag så kommer ditt liv att ändras till det bättre med mer glädje och framgång.
Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/6-steg-till-lycka-och-framgang
Veckans stresshantering
Just nu hinner JAG inte med mig själv, ska jag vara ärlig och berätta även om jag är coach och förespråkar självkärlek. Så har flytten till hus gjort att jag måste finnas för mina barn väldigt mycket. Därmed faller träning, yoga och meditation bort. Martin har surfat hela helgen och jag har varit hemma med barnen och katten. Dessutom följde jag inte alls mina egna coaching tips att att inte överboka. Huset har varit fullt med vänner hela helgen. Jag vill så gärna att alla vänner ska få se var vi bor innan det gått för lång tid. Detta resulterade i att jag blev helt slut, hade svårt med sömnen och var en sur och urusel mamma. Jag skrattade för mig själv och tänkte att det detta vore ju en bra film för bloggen. Gör inte som jag skulle vara en bra titel. Jag brukar inte göra just detta fel jag vet inte vad som flög i mig. Bjöd in olika vänner på löpande band och alla tackade jag. Puh.
Nu gäller det för mig att ha acceptans och tillåta rutinerna få sakta komma tillbaka. Då är det extra viktigt att tala snällt till mig själv.
Veckans stresshantering tips:
Vad noga med vad du säger till dig själv.
Förra veckan tipsade jag om att skriva ned negativa tankar.
När du märker dina negativa tankar kan du börja ändra dem. Börja med att ta bort några ord ur ditt ordförråd. Jag rekommenderar att du begränsar användningen av aldrig och borde.
När du märker dina negativa tankar kan du börja ändra dem. Börja med att ta bort några ord ur ditt ordförråd. Jag rekommenderar att du begränsar användningen av aldrig och borde.
Att använda aldrig sänker dig och är självbedömande. Jag ska aldrig mer äta godis. Sedan dagen efter är du i godisskålen och krafsar. Efter det är det lätt att känna sig som en bluff.
När det gäller ordet borde så är ordet straffande och är vanligtvis knutet till skam och skuld. Genom att ta bort dessa ord så tänker du omedelbart tankar som är mindre dramatiska, mer balanserade och förmodligen mindre negativa.
I stället för jag borde träna mer, så säg istället jag vill träna mer.
Testa själv:
Jag borde städa, raka benen, betala räkningar, fakturera kunder och packa upp lådor.
Jag vill städa, raka benen, betala räkningar, fakturera kunder och packa upp lådor.
Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/veckans-stresshantering
Prestationsprinsessan
Varningarna var många men hon ville inte se dem. En dag gick det inte längre. Hon som klarat av allt hade svårt att minnas något. Maria Larsson berättar om vägen in - och ur - utbrändheten.
Lyssna här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1167704
"När jag var sjuk jag så hade jag ambitionen att hämta mina barn på förskolan Det orkade jag inte varje dag. Jag skämdes oerhört mycket över att jag inte orkade vara med mina barn. Det är skamfyllt."
Hör Maria Larssons berättelse om Prestationsprinsessan som gick in i väggen. Och om hur hon tog sig vidare, tillbaka in i arbetslivet.
"Jag skulle vilja berätta om hur det kändes för mig när jag blev sjuk. Om alla de signaler som jag ignorerade och om min väg tillbaka. För det är som en epidemi som inte ser ut att vilja avstanna." Lyssna här: https://sverigesradio.se/avsnitt/1167704
Debatt: Cancerfondens kostråd är kontraproduktiva!
Det är skrämmande att studera Cancerfondens kostråd vid cancer, skriver näringsrådgivaren Kerstin Bergenulf med flera debattörer, som menar att det är dags att på allvar ta till sig kostens betydelse för hälsan.
Oktober är månaden varje år då mycket är rosafärgat i Cancerfondens anda. Överallt i samhället och media ska vi särskilt då bidra till att "lösa cancerns gåta" genom att köpa Rosa Band, bullar, godis och annat i rosa förpackningar. Ämnet berör, då alla idag känner någon som drabbats eller kanske själv är sjuk. Det är nästan tabu att kritisera denna massiva kampanj, men trots tv-galor, gåvor, skattemedel och forskning, är verkligheten att antalet cancerfall fördubblats sedan 1970. Inte minst bröstcancer har ökat, och är nu den vanligaste formen av cancer hos kvinnor. Den debuterar dessutom i allt yngre ålder. [1]
Vi hoppas att den som på allvar bryr sig om människors hälsa, läser detta med öppna ögon. Vi vill inget hellre än att få fram bättre och säkrare undersöknings- och behandlingsmetoder samt åtgärder och information som förebygger att människor insjuknar, får sämre prognos eller återinsjuknar.
De senaste decenniernas utveckling
Vi människor har som grupp samma genetiska uppsättning idag som för 50 år sedan, medan maten vi äter, hur den tillagas, vår miljö och hur vi lever i övrigt, har förändrats radikalt. En lönsam livsmedelsindustri har försett oss med processade bekvämlighetsprodukter som passar våra tidspressade liv, och det är numera så vanligt med mer eller mindre ohälsosam och onaturlig mat att vi tror att det är normalt och inte skadar oss nämnvärt.
Men den "vanliga maten" är ofta fabriksgjord av näringsfattiga onaturliga råvaror, sockrad, saltad och har kemiska tillsatser för attraktivare konsistens, smak, utseende och hållbarhet. Konsumtionen av socker och stärkelserika kolhydrater i västvärlden har ökat markant, och andelen färska grönsaker, läkande örter och kryddor på våra tallrikar har minskat. Många dricker regelbundet läsk, äter snabbmat och mjölrika sötsaker. Vanligt vetemjöl innehåller även mer skadligt gluten än förr.
Fisken är ofta förgiftad av utsläpp eller nästan helt utfiskad. I stället har en massindustri uppstått för odlad lax, som föds upp på pellets av kemikaliebesprutad soja, genmodifierad majs och fiskrens samt färgämnen för att ge fisken en snygg färg. Pelletslagren förses med flamskyddsmedel då de är så lättantändliga. För landdjur har stora köttfabriker uppstått, för snabbuppfödning med kraftfoder av majs och soja, i stället för gräs som är deras naturliga föda. Både den odlade laxen och den industriuppfödda kons kött innehåller mer omega 6, som främjar inflammationer. När de föds upp på naturlig föda och inte sedan processas till chark, innehåller köttet mer omega 3 som motverkar inflammationer.
Bröd, pasta, pizza, pommes frites och stora mängder potatis är förutom läsk och olika sötsaker bland de största bovarna bakom kraftig viktökning och de följdsjukdomar som detta kan medföra. Sjukdomar som diabetes typ 2, fetma, demens och olika former av cancer är nu epidemiska i västvärlden, och debuterar allt tidigare. Sockrets negativa påverkan på hälsan är ingen ny information. I gamla läkarböcker kan man läsa om hur en sockersnål kost rekommenderas för typ 2-diabetiker och överviktiga. Otto Warburg redovisade redan på 1920-talet sina teorier om hur cancerceller lever av glukos[2], och han tilldelades några år senare nobelpriset i medicin. Men att socker påverkar cancer verkar inte modern sjukvård och Cancerfonden vilja ta till sig.
Läkemedelsindustrin har gjort mångmiljardvinster på våra sjukdomar, diagnoser och behandlingar. Även om vi numera lever allt längre, medicineras vi som aldrig förr. Biverkningarna är inte sällan omfattande och allvarliga.
Sjukvården är sjuk och mycket styrs av pengar
Det finns ett starkt samband mellan vad som hänt med folkhälsan de senaste decennierna och vad som samtidigt skett inom livsmedels- och läkemedelsindustrin. Dessa branscher påverkar dessutom sjukvården i högre grad än vad många förstår. [5]
Sjukvården idag är så överbelastad att både patienter och personal blir lidande. När antalet vårdbehövande ständigt ökar p.g.a. våra kost- och livsstilsrelaterade välfärdssjukdomar, hjälper det inte att locka med högre lön för att få in mer personal. Trycket gör att den hårt arbetande personalen ger upp och själva blir sjukskrivna eller slutar. Ett förebyggande angreppssätt från sjukvården och samhället skulle minska patienttillströmningen, så att vårdpersonalen räcker till och orkar.
Varför ha synpunkter på kostråd?
Vi som skriver detta är starkt engagerade i hälsofrågor, med fokus på kost, näringslära och andra livsstilsfaktorer. Dessutom har vi personliga erfarenheter av hur rätt kost har förbättrat hälsan och kroppens egen läkningsförmåga. Vi har tagit del av många berättelser från människor, som trots att de blivit dömda till ett liv med livslång medicinering, har ändrat sin kost och övriga livsstil och blivit såväl medicinfria som friska. Majoriteten har inte en enda gång fått frågan av sjukvården om vad och hur de äter, eller fått råd och hjälp att ändra sin kost. De som själva efterfrågat detta, har vittnat om hur deras önskemål viftats bort med ibland hånfulla svar.
Det varnas inte tillräckligt om att den moderna kosten gör oss sjuka på sikt, genom att långsamt förgifta och inflammera våra blodkärl och inre organ, och bidrar till att cancerceller växer, delar sig och sprids. Bara om det är potentiellt allergiframkallande råvaror eller tillsatser som kan ge en omedelbar negativ reaktion, behöver tillverkaren upplysa om det.
Ska Livsmedelsverket alls ägna sig åt kostråd och näringsrekommendationer?
Cancerfonden hänvisar till Livsmedelsverkets näringsrekommendationer, som de har publicerat sedan 70-talet (tidigare Socialstyrelsen). Massiv kritik har framförts mot de föråldrade råden om att välja nyckelhålsmärkta sockrade lågfettsprodukter, varna för naturligt hälsosamt fett och förespråka margarin och omega 6-rika oljor som gör blodkärlen stela och främjar inflammation. [3]De tonar även ner riskerna med kemiska tillsatser, raffinerat vetemjöl och onaturliga sötningsmedel som förstör den för immunförsvaret så viktiga tarmfloran och bidrar till sjuklig svampöverväxt. [4]
Det har också framkommit kopplingar till livsmedelsjättar och stora läkemedelsbolag. [5]Många minns reklamen i slutet av 70-talet om att "Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen". Det var i själva verket bageriernas PR-organ Brödinstitutet som låg bakom det budskapet.
Eget ansvar, sjukvårdens roll och läkemedelsindustrins påverkan
Naturligtvis har vi människor en stor del av ansvaret för vår egen och våra barns hälsa. Men att själv sätta sig in i ämnet ordentligt, ändra sin kost och livsstil är inte alltid lätt. Många har dessutom ett beroende av sötsaker och skräpmat, och kan inte på egen hand ändra sitt ätmönster och införa bättre vanor trots goda råd. Här skulle samhället och den skattefinansierade sjukvården kunna göra en stor insats, men det vi erbjuds är oftast bara läkemedel och medicinska behandlingar av sjukdomen eller symptomen – möjligen remiss till dietist som dock till stora delar är utbildade av just livsmedelsindustrin och tyvärr oftare är fokuserade mer på energiintag än på naturlig, antiinflammatorisk, anticancer-kost.
Vi vill gärna tro att sjukdomar mest beror på otur, gener eller hög ålder, med andra ord faktorer som vi inte kan göra något åt. Detta är också sjukvårdens budskap – att sjukdomar ofta är i princip omöjliga att påverka själv. Vi vill även tro att sjukvården är styrd av krafter som alltid vill vårt bästa, och är organiserad därefter. För inte kan väl läkemedelsbolagen med sina vinstintressen påverka vilken forskning som bedrivs och vilka resultat de kommer fram till, eller vilka behandlingsmetoder sjukvården tillämpar? Jo, tyvärr är det ofta så illa, vilket allt fler med goda belägg vittnar om inifrån. [6]
Cancerfondens roll och kostråd
Med anledning av modern kunskap och erfarenhet, är det skrämmande att studera Cancerfondens kostråd vid cancer. På hemsidan och på sjukhus där broschyrer delats ut till patienterna, finns många destruktiva råd som inte bidrar till läkning, utan snarare till att cancern växer, sprider sig eller återkommer. De uppmuntrar till kemiskt margarin, snabbmat från frysdisken, efterrätter och annat med mycket kolhydrater. Inte någonstans kan vi läsa om vikten av naturlig mat med minimering av socker, maximering av c-vitamin, naturliga fytonutrienter och antioxidanter som stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att läka.
Med det som bakgrund och att Cancerfonden dessutom delat ut miljoner i forskningsanslag till en professor som avfärdar risker med cancerklassade kemikalier och som arbetat som konsult åt kemikalieindustrin, är vi mycket kritiska till hyckleriet bakom den massiva Rosa Bandet-propagandan. [7]
Exempel ur Cancerfondens kostråd (med kommentarer inom parentes):
"Ät som vanligt och följ näringsrekommendationerna."
(Nej, vill man tillfriskna är det bättre att äta strikt hälsosamt och skippa allt socker som göder cancerceller.)
"Det finns ingen forskning som visar att någon speciell diet botar en cancersjukdom."
(Jo, många har fått tumörer att krympa genom att ta bort socker och de flesta kolhydrater, äta stora mängder ekologiska grönsaker, örter och kryddor såsom gurkmeja [8], samt höja kroppens ph-värde och ta tillskott av vitamin D3 och C.)
"De flesta skulle må bra av att:
* "välja nyckelhålsmärkta livsmedel" (dvs fettreducerade varor med tillsatt socker och ofta tarmretande emulgeringsmedel)
* "använda flytande margarin" (skandalråd!)
* "inta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk" (Nej, men helt skippa detta!)
"Ingen mat är dålig mat. Ät den mat du tycker bäst om." (Massor av mat är dålig mat – speciellt för den som redan är sjuk!)
"Pröva till exempel salta kex, chips, buljongsoppor." (Vitt mjöl, konstgjorda transfetter och jästextrakt, dvs skräp för kroppen!)
"Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel." (Verkligen inte med så stor andel kolhydrater!)
"Avsluta gärna måltiderna med en efterrätt." (Mer uppmuntran till cancergödade socker.)
De uppmuntrar även till att äta "mejeriprodukter, quorn och sojaprodukter".
(Mejerier bör verkligen undvikas, speciellt vid prostatacancer där forskningen visar ett tydligt samband. Quorn är en färsprodukt framställd av mögelsvamp som fått jäsa med tillsatt glukos, dvs socker. Soja – om den inte är fermenterad – har i studier kunnat kopplas till hormonell cancer i bröst och prostata, och kan dessutom motverka behandlingen av konventionell cancermedicin.)
Som dryck lyfter de fram saft och kommersiella näringsdrycker (typ Fortimel) som förutom de tillsatta vitaminerna innehåller socker, inflammationsdrivande omega 6 i solrosoljan som ofta ingår, konstgjorda smakämnen, aromämnen och emulgeringsmedel i form av sojalecitin samt citronsyra E330 som nästan alltid tillverkas med hjälp av svartmögel.
Bra förebyggande råd – som kan bli bättre
Alla råd är inte dåliga. Under förebyggande åtgärder rekommenderar de att undvika övervikt som påverkar hormonsystemet genom att insulin stimulerar celldelning och tillväxt i tumörer. [9] Med andra ord medges en indirekt koppling mellan höga blodsockernivåer och ökad risk för cancer. De skriver även att "vår västerländska livsstil med rökning, alkoholkonsumtion, ohälsosam kost, låg fysisk aktivitet, övervikt och fetma samt felaktiga solvanor ökar risken att insjukna i cancer".
Naturligtvis ska man sola med måtta och inte bränna sig, men många har blivit så skrämda för solen att de har svår D-vitaminbrist, ett oerhört viktigt ämne som förebygger cancer. Eller så använder de solkrämer med parabener och andra skadliga ämnen. Parabener, liksom ftalater och bisfenoler i plaster, "härmar" kroppens östrogen och skapar östrogenöverskott – en känd riskfaktor för hormonell cancer. I en studie på 40 kvinnor med bröstcancer hittade man parabener i 99 % av vävnadsproverna. [10]
Bättre råd, motivation och förslag till lösningar
Vi är väl medvetna om hur svårt det kan vara att äta överhuvudtaget när man är sjuk, inte minst om man genomgår cellgiftsbehandling som ofta gör att man tappar aptiten, får förändrat lukt- och smaksinne och ofta mår illa, men detta gör inte socker och processad mat mindre skadligt – snarare tvärtom! I stället för de delvis destruktiva kostråden, varför inte upplysa och inspirera till en anticancer-kost, även om det är svårt att motstå det som skadar vår hälsa och gynnar tumörer? Det finns flera sätt att underlätta för den sjuke att få i sig det som stärker och läker.
Flera viktiga saker saknar vi helt i kostråden, bl.a. skillnaden mellan industriuppfött kött och mer hälsosamt vilt och gräsbeteskött. Man borde även stödja ekologiska grönsaker då konventionell odling sker med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, som ofta finns kvar som rester i den färskvara som når konsumenten. De ekologiska innehåller mer av naturens vitaminer, mineraler och antioxidanter, viktigt för den som är sjuk och har nedsatt immunförsvar. Dessutom finns ett samband mellan just bröstcancer och kemikalier, så vi borde snarare uppmanas att minimera exponeringen för dessa. [11]
Kloka efterlyser ett mer integrativt förhållningssätt
Kerstin Unger-Sahlén är en av dem som själv tillfrisknat från cancer och engagerat sig i frågan. Hon är mycket kritisk till sjukvårdens fokus på att ensidigt inrikta sig på läkemedelsbehandling och efterlyser ett mer integrativt förhållningssätt, där näringsrik och varierad kost är en viktig del. [12] Kliniken MD Anderson i USA rekommenderar sina cancerpatienter att äta mat som håller blodsockret lågt eftersom de sett en koppling mellan högt blodsocker och en sämre cancerprognos. [13]
Vår förhoppning
Vi vill med denna text väcka människors medvetande och larma om hur illa det faktiskt är med de kostråd som ges av Livsmedelsverket, sjukvården och Cancerfonden. Det finns sätt att bli friskare med hjälp av rätt kost, miljö och livsstil. Därför är det oerhört viktigt att Cancerfonden uppmuntrar till just detta, och inte förmedlar budskapet att man kan äta lite som man känner för, bara man äter, utan att förstå vilken inverkan det har på immunförsvaret VAD man äter. Många har även vittnat om hur det serveras limpa, margarin, bullar, saft och fabriksgjorda kakor på sjukhusens vårdavdelningar.
Vi tycker att det är cyniskt att sjukvården och Cancerfonden undanhåller den kunskap som idag finns om sockrets påverkan på cancertillväxt. Människor måste åtminstone få kunskapen för att motiveras – och kanske skakas om rejält för att vakna och ändra riktning. Idag råder ingen tvekan om riskerna med rökning, varken i sjukvården eller samhället i övrigt. Vi menar att samma information måste gälla för socker, hormonstörande ämnen och potentiellt skadliga kemikalier.
Sjukvården och Cancerfonden borde lägga en del av skattepengarna och donationerna på att ta fram en pedagogisk och inspirerande sammanfattning som gynnar patienten istället för industrin. Det finns gott om litteratur om kost som förebygger och förbättrar läkning vid cancer och annan sjukdom. Många kunniga kost- och näringsterapeuter skulle kunna bidra, då de har betydligt mer kunskap om detta än läkare, som enligt en undersökning i snitt bara har knappt 24 timmars undervisning i näringslära under hela sin utbildning. Detta gällde Europa. I Sverige var siffran endast 12,5 timmar. [14]
Alternativ
För den som vill gynna oberoende forskning inom hälsoområdet, finns Kostfonden (www.kostfonden.se). Här går inga donationer till annonser och tv-galor, utan i så stor utsträckning som möjligt till slutändamålet. (Vi har ingen koppling dit.)
Varför gynna en industri som lever gott av att människor hålls "lagom sjuka" under lång tid, när rätt råd och hjälp till en kost- och livsstilsförändring i många fall kan maximera chanserna att slippa både sjukdom, mediciner och biverkningar?
Artikel och bild: http://www.tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20170123/ar-cancerfondens-kostrad-vid-cancer-kontraproduktiva
Se källförteckning i ovan länk.
Tarmbakterierna som stärker hjärnan
Bakterierna vi får i oss via maten påverkar vår hjärna mer än man tidigare har trott visar ny forskning. ”Vanliga mjölksyrabakterier har samma effekt som antidepressiva läkemedel”, säger Soki Choi, författare och föreläsare.
Länk: https://www.youtube.com/watch?v=aps_vHQtiNE
Forskare: Därför kan sötningsmedel skada din tarmflora
Tillhör du de som föredrar att äta sockerfri yoghurt till frukost och dricka lightläsk till lunch? Då är det kanske dags att tänka om. Nya forskningsrön visar nämligen att den typen av kost kan skada din tarmflora.
Sötningsmedlets vara eller icke vara har länge varit en omdebatterad fråga. Vissa menar att sötningsmedel är lika ohälsosamt som vanligt socker, medan andra hävdar att det definitivt är ett bättre alternativ. Forskningen är pågående, och det kommer ständigt nya rön inom ämnet. Nu senast publicerades en rapport i den vetenskapliga tidskriften Molecules och där menar forskarna att sötningsmedel visst kan påverka oss negativt.
Studien är gjord på möss och forskarna har undersökt hur konsumtionen av sex olika sötningsmedel (aspartam, sukralos, sackarin, neotam, advantame, och acesulfamkalium) påverkade deras matsmältningssystem och tarmflora. Samtliga sötningsmedel är godkända av ”Food and Drug Administration” (Livsmedels- och läkemedelsmyndigheten i USA) och är vanligt förekommande i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker.
Livsmedelverket om sötningsmedel
Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel visst kan påverka vår hälsa negativt.
Läs även: Därför ska du inte dricka lightläsk om du vill hålla vikten
Till det otäcka hör att många av oss konsumerar sötningsmedel utan att veta om det. Livsmedel med sötningsmedel har nämligen ökat explosionsartat den senaste tiden och för ett otränat öga kan det vara svårt att urskilja vad som innehåller riktig sötning och inte. Som tur är får sötningsmedel bara användas i lättprodukter och livsmedel utan tillsatt socker i Sverige. Livsmedelsverket informerar även om att de sötningsmedel som används som tillsatser har bedömts som helt säkra. I frågan om hur ämnena påverkar bakteriefloran i människors tarmar och vilka konsekvenser det kan få menar Livsmedelsverket är ett komplicerat område där de väljer att följa aktuell forskning. I dagsläget har inga direktiv förändrats.
Symtom på skadad tarmflora
Oavsett om de nya forskningsrönen stämmer eller inte är det så klart viktigt att vara vaksam på hur tarmfloran mår – och vad man stoppar i sig. Det är nämligen floran som hjälper oss att utvinna energi från maten vi äter, och som saktar ner tillväxten av skadliga bakterier i våra tarmar.
Här är några vanliga symtom på skadad tarmflora som är bra att hålla koll på:
- Uppsvälld buk
- Förstoppning
- Återkommande diarré
- Dålig lukt från din avföring
- Gaser
- Smärtor i buken
- Matsmältnings- och tarmproblem
- Vit tunga
- Matintolerans
Artikel och bild från: https://www.femina.se/forskare-darfor-kan-sotningsmedel-skada-din-tarmflora
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)