Havregryn är en frukostklassiker. Bra havregryn slutar aldrig vara modernt.
Detta händer med kroppen om man börjar äta havregryn varje dag
Förmodligen har du hört hälsoexperter förklara hur viktigt det är med en nyttig frukost. De har sagt det i flera år nu. En klassisk frukostmåltid är havregryn. Bra havregryn slutar aldrig vara trendigt.
Det är även väldigt nyttigt med havregryn! De sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De en bra källa till fiber och fullkorn. Det spelar roll vilken sorts havregryn du väljer - det bästa vore att välja havregryn av hög kvalité. De är miljövänliga och oftast organiska.
Man kan ''krydda till'' havregryn på många sätt. Testa med yoghurt, färsk frukt, sirap, gräddfil, kanel eller farinsocker! En mindre känd hemlig ingrediens är pumpakrydda.
Åtta anledningar till att äta havregryn varje dag
1. Starkare muskler
En normal portion havregryn ger musklerna runt 15 procent av den dagliga rekommenderade proteinhalten. Du behöver 8 teskedar havregryn för att nå den rekommenderade mängden. Den hjälper även muskelvävnaden att läka snabbare. Havregryn innehåller glutamin, antioxidanter och E-vitamin som behövs för friska och starka muskler.
2. Frisk hud
Havregryn är ett fantastiskt tillägg till din diet om du vill förbättra hudens hälsa. Det lindrar inflammatoriska tillstånd. Eksem och andra typer av hudirritation kan lindras med hjälp av havregryn, tack vare deras höga mangan- och magnesiumhalt. Havregryn ger även huden lyster tack vare dessa zink- och järnhalt.
3. Mer energi
Dina celler behöver kolhydrater och havregryn är fulla av bra kolhydrater. Kroppen behöver dem för att ge dig den energi som du behöver för att ta dig igenom dagen. Om du äter havregryn med mindre vätska kommer du även att känna dig mättare längre.
4. Rik på antioxidanter
Antioxidanter kan sänka blodtrycket och minska inflammation. Om du har problem med högt blodsocker kan beta-glukaner i havregryn sänka det. Ditt immunsystem får även en boost från C-vitamin i havregryn.
5. Lägre kolesterolhalt
Beta-glukaner i havregryn sänker inte bara blodsockret. Det leder även till en lägre kolesterolhalt. Tillsammans med vattenlösliga fiber och linolsyra som finns i havregryn utgör de ett trippelhot mot osunda triglycerid- och kolesterolhalter i blodflödet. Detta hjälper till att rensa artärväggarna och förebygga hjärtattack, stroke och åderförkalkning.
6. Viktnedgång
Havregryn håller dig mätt under en längre period och ökar ämnesomsättningen. Därför kommer det inte som någon överraskning att det kan leda till viktnedgång. Kolhydraterna i havregryn bränns långsammare, de reglerar hungersignalerna och minskar även ångest. Havregryn förhindrar att man äter för mycket och hindrar även farligt fett och gifter från att lagras i kroppen.
7. Förbättrad matsmältning
Alla hälsoexperter kan intyga om att man borde äta mer fiber. Ett intag på 25 till 35 gram per dag leder leder till bättre matsmältning. Visste du att en liten portion havregryn innehåller en femtedel av den rekommenderade dagliga dosen? Det är ett jättebra tillskott till din diet om du lider av förstoppning och andra tarmproblem.
8. Friskt hjärta
Det är viktigt att äta en liten dos av bra fetter varje dag. Havregryn är en jättebra källa till detta. De förbättrar hjärtcellers vitalitet. Havregryn leder även till ett friskare hjärt- och kärlsystem överlag.
Visste du att luften vi andas in och maten vi äter är full av skadliga fria radikaler? Dessa kan fastna i artärerna och orsaka skada. Havregryn innehåller antioxidanter som minskar antalet farliga fria radikaler som fastnar i artärerna.
Artikel och bild från: https://www.apost.com/sv/blog/detta-hander-med-kroppen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar