Ellen Engvall är barnmorska och utbildad terapeut inom medicinsk yoga. |
- Jag halkade in i vården på ett bananskal och jobbade med cancersjukvård och hjärtintensivvård men blev efter ett tag så himla trött på alla sjuka människor och tänkte att nu ska jag välja det som är friskast och det var barnmorska.
Förutom barnmorskeyrket är Ellen terapeut i medicinsk yoga, gravidyoga och hormonyoga och ger individuell rådgivning vid infertilitet, graviditet och andra kvinnorelaterade besvär som PMS, klimakterie- och bäckenbottenproblem. Hur vanligt är det att kvinnor har obalans i kroppen?
”De flesta har mer eller mindre obalanserade hormonsystem”
- Många av oss är inne i stressiga livssituationer med små barn och heltidsjobb där vi inte hinner känna efter hur vi egentligen mår. Det är många komponenter som lätt sätter vem som helst i gungning.
Hur ska man då veta om man har en hormonell obalans i kroppen?
- Symptomen kan såklart variera men vanliga tecken är att man sover dåligt, är på dåligt humör, vill inte träffa folk, man känner sig nedstämd och splittrad, har svårt att prioritera. Hormonerna är ju ett av de styrande systemen i kroppen. Först kommer nervsystemet som sköter signalsystemet, sen är det hormonerna som är budbärarna som skickar ut signalerna i kroppen på vad kroppen ska göra så de är jätteviktiga.
- Rent kvinnligt hormonellt sett kan man få ökade PMS- smärtor och klimakteriebesvär för att man är stressad. Infertilitet är en annan vanlig följd, här i Stockholm kan 15-20% inte bli gravida och det är ganska mycket.
Ellen är utbildad terapeut inom medicinsk yoga som kommer från kundaliniyogan som är en meditativ yogaform där man mest fokuserar på det inre måendet. Hon betonar hur viktigt det är att verkligen stanna upp och känna efter vad kroppen egentligen vill säga till en och då kan den här träningsformen vara ett redskap att komma åt de känslorna.
- När man inte har lust att sitta still och känna in sig själv då är det oftast saker som vill komma fram – saker som man troligtvis redan vet om men inte vill eller vågar se. Då man sedan sätter sig ner och är i stillhet blir det så tydligt men det orkar folk inte riktigt med för då blir man tvingad att agera. Relationer är det som stressar oss mest i livet för där handlar det om en yttre faktor som vi inte kan påverka och då vi är vi känslomässigt involverade i detta kan det vara jättestressande.
Vanliga orsaker till infertilitet
Under sina år inom vården och baserat på sina erfarenheter av mediyoga och kostrådgivning har Ellen märkt att vissa saker är riktiga bovar som gör sitt bästa för att sabotera vårt hormonsystem. Infertilitet är ett vanligt problem både i Finland och i Sverige men innan man beställer en tid till kliniken kan det vara värt att se över sitt liv och sina matvanor överlag.- Det absolut viktigaste är att minska stressen för då vi stressar under en längre tid så utsöndras kortisol i blodet och eftersom kortisol är vårt överlevnadshormon har det alltid tillträde till våra hormonreceptorer först och då är fokuset i kroppen mest på att överleva – inte att reproducera sig.
- Då det kommer till infertilitet är stresshantering därför det absolut mest grundläggande. Många kvinnor som vill bli gravida jobbar ju som tokstollar med hundra projekt utan att reflektera över hur det påverkar kroppens funktioner. Man måste sortera lite för att se vad man kan lämna bort för att få en lugnare tillvaro.
”Många kvinnor som vill bli gravida jobbar ju som tokstollar med hundra projekt utan att reflektera över hur det påverkar kroppens funktioner.”
Ellen har jobbat med en lite mer alternativ syn på infertilitet i femton år och har sett att uteslutande av vissa saker i kosten kan ha goda resultat då det kommer till att balansera kroppen och således öka sina chanser att bli gravid.
- Om man helt utesluter gluten och mjölkprodukter lugnar immunförsvaret ned sig och jag har sett många som har lyckas bli gravida bara genom den här justeringen i matintaget. Det finns forskning på att glutenintoleranta har svårare att bli gravida så det är bevisligen kopplat till immunförsvaret men i övrigt är det mina egna iakttagelser och erfarenheter jag baserar detta på.
PMS- och klimakteriebesvär
Många kvinnor lider av PMS- och klimakteriebesvär och för att lindra dessa är det ganska långt samma saker som gäller som för de som kämpar med infertilitet. Då man känner sig stressad och orolig är det lätt att ta till godsaker, alkohol och andra njutningsmedel för att lindra symptomen men Ellen hävdar att man då aktivt motarbetar sig själv och sitt eget hormonsystem.- Jag brukar säga att det finns några saker man absolut ska låta bli om man har en obalans i kroppen. Det är kaffe, alkohol, socker, vitt mjöl, mjölkprodukter och gluten.
- Dessa är negativa för hormonsystemet och kan stressa kroppen i onödan. Sådant kan vi äta och dricka då vi mår bra och är i balans men oftast gör vi ju precis tvärtom - när vi inte mår bra vill vi ju gärna ha en kaka eller ett glas vin för att gå ner i varv men det stjälper oss ännu mer.
”Om man har en obalans i kroppen ska man undvika kaffe, alkohol, socker, vitt mjöl, mjölkprodukter och gluten, de är negativa för hormonsystemet och kan stressa kroppen i onödan.”
- Man ska även här se till att ha bra relationer och minska stressen så de hormoner man har får verka där de ska verka. Äldre kvinnor får även en sämre matsmältningsförmåga vilket gör att man måste äta huvudmålet mitt på dagen och mindre på kvällen, helst ingenting efter kl.19 – det gäller egentligen alla människor men extra viktigt för äldre kvinnor.
- Man ska hjälpa hormonsystemet att fungera och ge kroppen, som på natten är i sin reparationsfas, utrymme att göra det istället för att smälta en massa mat. Det är mycket sådant man kan tänka på: hur man äter, var man äter, när man äter. Alla som har hormonbesvär måste se till att hålla blodsockret balanserat så man inte hela tiden är ute och svänger.
Ellen Engvall intervjuades av Hannah Norrena för Lördax 12 april 2014. Hör hela intervjun genom att klicka på länken nedan.
Artikel och bild från: https://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/12/det-som-trostar-mest-hjalper-minst
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar