onsdag 15 juni 2016

Hur påverkas våra känslor smärta i ryggen?

Det är mycket viktigt att du tänker på din hållning och att du inte överbelastar kroppen, 
annars kan du utöver ryggont få problem med magsyra.


Som du vet kan slitage i ben och leder samt dålig hållning under en längre tid orsaka smärta i ryggen, men tänk på att känslor också har en effekt på kroppen. Stress, huvudbry och ångest under en längre tid kan också leda till ryggsmärta.


Den 16 oktober varje år firas ryggradens dag världen över, något som ofta används för att publicera nya tidskrifter om ämnet.

Visste du att negativa känslor, stress och spänningar har en direkt påverkan på smärta i ryggen? I den här artikeln kommer vi att prata om det.

Känslor orsakar ryggsmärta

Om du går igenom längre perioder av stress och undertryckta rädslor kan din ångest orsaka smärta, som exempelvis att du får ont i magen.
Du kanske frågar dig varför det är så och hur det kan leda till ryggsmärta?
Ryggen är egentligen kroppens viktigaste del, en grundsten som ger motståndskraft, men ibland lägger vi en extra vikt på den.
Negativa känslor leder till metaboliska förändringar; de ändrar hormonbalansen och hur dina neurotransmittorer fungerar, höjer kolesterolet i blodet och ökar hjärtrytmen… De påverkar även flera organ på olika sätt. Allt detta skapar muskelspänningar och ändrar balansen i kroppen, nerverna och lederna.

Ryggen påverkas såklart precis lika mycket av dessa faktorer och därför blir den emotionella smärtan också till smärta i ryggen.


Smärta i nacken

Ryggsmärta uppkommer inte bara vid själva ländryggen utan kan även visa sig i kotorna vid nackområdet.
  • Området går mellan kota C1 och C7, och har fått namnet Atlas eftersom dessa håller upp huvudet.
  • För att området ska må bra måste dina rörelser ha harmoni, då området behöver flexibla muskler för att inte känna smärta.
  • Zonen drabbas ofta av arbetsstress och mår dåligt när du oroar dig över något.
  • För att du inte ska få ont i det området borde du börja dagen så lugnt du kan.
Det är bra om du mjukt och harmoniskt rör på området på morgonen genom att röra huvudet i cirklar, och sedan även dina axlar.

Smärta i övre delen av ryggen

Denna del går mellan kotorna D1 och D12, och är en stor del av ryggen. Regionen är mycket nära kopplad till känslor. På vilket sätt? Du känner kanske igen dig i någon av dessa:
  • En nedstämd person har ofta en lutande hållning.
  • Begränsad fysisk aktivitet när man ofta sitter ner, med en hals som lutar ner mot diafragman, ger inte den rörlighet man borde ha.
  • Allt tynger, det blir svårare att andas och blodcirkulationen är heller inte så bra. Man har ofta ont i huvudet, magen eller bröstet.
Felaktig hållning påverkar den övre delen av ryggen och därför är det viktigt att man rör på kroppen genom att gå ut och få lite frisk luft. Du mår också bättre i ryggen om du får ordning på negativa känslor.

Smärta i nedre delen av ryggen

Den nedre delen av ryggen går mellan kotorna L1 och L5, och är en del av ryggen som ofta blir inflammerad. Det kan även påverka exempelvis njurarna.
  • Denna kroppsdel är kopplad till utmattning och dålig hållning, och påverkas av känslor relaterade till rädsla, ångest och depression.
  • Smärta i den nedre delen av ryggen relaterar ofta till människor som bryr sig mycket om andra men inte tänker tillräckligt på sig själva.
Det känns som om ryggen har kluvits på mitten och det är ett problem man måste ta itu med för att inte få permanenta problem. Försök att gå till en specialist.
Så nu vet du att emotionell balans i livet är viktigt för ditt välmående precis lika mycket som för din rygg. Glöm inte att varje dag göra enkla övningar och om du har problem borde du uppsöka en specialist för att kunna njuta av livet till fullo.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar