Martina Johansson är civilingenjör, bloggare och författare. Just nu jobbar hon i Shanghai som medicinteknisk ingenjör och skriver böcker på fritiden. Hennes stora intressen är hälsa, träning och att hitta knep för att må bättre och vara friskare.
Hon har skrivit den intressanta boken ”Hormonbibeln”. Kurera var bara tvungna att ställa några frågor.
Vad vet man om hormonrubbningar och varför blir det allt vanligare?
– Hormonrubbningar blir vanligare för att det är de långtgående effekterna av extremt onaturlig mat med mycket snabba kolhydrater, spannmål och syntetiska tillsatser. Allting som kommer in i kroppen måste metaboliseras, det åker inte bra rakt igenom. Så fort det interagerar med kroppen har det förmågan att störa ut eller påverka många hormoner negativt.
Hur har dieter som LCHF och GI påverkat vår syn på kroppen?
– Tack vare lågkolhydratkost har man sett att kalorihypotesen inte stämmer längre, och att viktminskningen är mer hormonell än vad man tidigare kunnat ana.
Kan du berätta lite om insulin?
– Insulin är ett riktigt chefshormon i kroppen som styr och reglerar många andra hormoner. Dess primära uppgift är att reglera blodsockret genom att sänka det efter en måltid.
Hur kommer det sig att man kan gå ner i vikt med dieter som är strikta med kolhydrater?
– Genom att eliminera eller drastiskt minska på kolhydraterna utnyttjar man hormonet glukagon som är aktivt vid ett jämt och stabilt blodsocker. När insulin är aktivt är all fettförbränning blockerad, men när blodsockret är jämt kan fett flöda ut ur kroppens fettceller och användas till energiomsättningen. Dessutom växlar kroppen sitt bränsle från socker till fett, vilket gör att man kan bränna fett dygnet runt och inte bara när man tränar.
Spelar inte kalorierna någon roll?
– Nej, inte alls. Matsammansättningen spelar all roll, det är så stor skillnad på 500 kilokalorier smör och 500 kilokalorier lösgodis att det inte ens går att jämföra, de metabola effekterna är helt motstående.
Varför ser man allt fler kvinnor som lagrar fettet på magen?
– Troligtvis på grund av högt insulin långa stunder varje dag, det är väldigt fetmande och lagrar särskilt inte fettet på magen. Högt kortisol kan också bidra till mer bukfett, det är stresshormonet som aktiveras när vi utsätts för psykisk press, inte mår bra eller sover dåligt.
Hur ska man tänka när det gäller viktnedgång och fettinlagring, finns det några snabba tips som gör att viktnedgången underlättas?
– Strunta i kalorierna och ät naturlig och ren mat. Välj mat som inte har någon innehållsförteckning det vill säga grönsaker, nötter, bär, kött, fisk, kyckling och ägg. Var inte rädd för naturligt fett som smör och kokosolja, det är otroligt fettförbrännande. Skippa frukten för fruktos är ett snabbt socker som höjer upp insulinet och gör det svårare att gå ned i vikt, och skippa alkoholen.
Hur fungerar hormonerna för mättnad och hunger och hur kan de påverka vår vikt?
– Leptin och Ghrelin är våra mättnads- och hungerhormon. Man har sett att smala personer har mer hungerhormon och mindre mättnadshormon, paradoxalt nog. Smala personer är alltså mer hungriga, fler stunder varje dag och överviktiga personer kan ha svårare att uppleva riktig hunger. När man får insulinet under kontroll följer dock leptin och ghrelin med och det blir lättare att vara hungrig istället för sugen, och lagom mätt.
Varför är sömnen viktig för våra hormoner – vad händer när vi sover?
– Under sömnen så återställer sig kroppen och man har sett att personer som sover bra och tillräckligt länge har en bättre fettfördelning. Det beror troligtvis på att de får tillräckligt med hormonutsöndringar under natten och har lägre kortisol. Med dålig sömn går kroppen på högvarv under dagen för att kompensera för sömnbristen, och då är inte viktminskning en prioritet.
Kan stress göra att vi inte går ner i vikt?
– Ja definitivt, det är mycket som kan gå snett i kroppen när den är ur balans. Stress är ett tecken på att något inte är som det ska.
Artikel och bild från: http://kurera.se/hormonrubbningar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar