måndag 5 december 2016

Därför ska du äta gurkmeja samt recpet på guldmjölk


Gurkmeja har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. En av örtens främsta förespråkare är hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala.

– Gurkmejans effekt är lika stark som – eller till och med starkare än – antiinflammatorisk medicin, säger hon till Kurera.


Författaren och föreläsaren Sanna Edhin anser att gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns. Kurera blev nyfikna och tog sig en pratstund om ämnet.

Varför ska man äta gurkmeja?– Därför att det är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns eftersom det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

Rekommendationen en matsked per dag
För att få effekt menar Sanna Ehdin att man ska ta en rågad matsked per dag. 
– Det är rekommenderad dos enligt forskningslitteraturen. Det ger en stark och naturlig läkande effekt, säger hon.
Man har känt till örtens fördelar länge berättar hon. 
 Gurkmejan har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor, samt den är så vanligt förekommande i det indiska köket att de givetvis vet om dess hälsofördelar.

Rensar bort plack i hjärnan, kan förhindra Alzheimerz och förebygga tumörer
Gurkmeja kan användas för att förstärka effekten andra vitaminer, berättar hon.
– Studier har visat att det förstärker effekten av vitamin E. Vitamin D3 och gurkmeja agerar synergistiskt för att förhindra Alzheimers till exempel. Det stärker makrofagernas effekt i hjärnan, vilket rensar och tar bort plack i hjärnan, säger Sanna Ehdin.
– Gurkmejan förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer – vilket är en kritisk process för att tumörens tillväxt och metastasering.

Bör tas tillsammans med vitamin D3 och vitamin K2
Man behöver 5 000 till 7 000 IU av vitamin D3 eller rejält mycket sol för att komma upp i denna skyddande effekt. Det finns också spännande kombinationer för den som är intresserad, berättar hon.
– Det allra bästa är att kombinera gurkmeja med både vitamin D3 och Vitamin K2. Vitamin K2 i sig skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen.
Tillskott som är bra att ta oavsett även utan gurkmeja, menar hon.
–Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K. Vitamin D i sin tur förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering.

”Spelar ingen roll om gurkmeja upphettas”Hon rekommenderar att man tar minst en till två teskedar gurkmeja per dag.
– Man kan blanda det var som och det spelar ingen roll om det upphettas. Jag äter gärna rå gurkmejarot. MEN när man mixar det ska man tillsätta peppar, eller svart peppar därför det ökar absorptionen betydligt.
Den aktiva ingrediensen av svartpeppar, piperin, ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av kurkumin.
– Piperin är känt för att hämma glukoronisering i lever och tarm, och det ökar curcumins biotillgängligheten med 2000 procent, säger hon.

”Gör guldmjölk – eller använd i matlagning”Det härligt guldgula pulvret är också en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande power-maten. Eftersom alla de numera vanliga kroniska sjukdomarna är just inflammatoriska, är detta oerhört viktigt, berättar Sanna Edhin och tipsar om så kallad guldmjölk.
– Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Givetvis kan det användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora dess effekt.

Ökar på växtöstrogenet
Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också vissa processer och förhindrar därmed att inflammationsproteinet vilket hämmar inflammatoriska mediatorer.
– Curcumin mångfaldigar även de naturliga växtöstrogenernas verkan och bör därför ätas tillsammans med fermenterade sojaprodukter som miso eller tempeh.

Äter själv gurkmeja varje dag
Sanna själv tar varje dag en egen specialblandning som hon kallar Sannas Guckmeja för att vara säker på att få i sig gurkmejan.
– Jag har tagit detta i flera år nu. Många har använt denna blandning och beskrivit mycket goda resultat mot ledvärk, inflammation, smärta etcetera.
I början av 2015 kommer Sannas Guckmeja att finnas färdigblandad att köpa.

Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva och potentierande effekter på hela kroppen. 

Gurkmeja…
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.
Källa: Sanna Ehdin Anandala




Recept på antiinflammatorisk guldmjöl se nedan länk.

Tips är att använda ekologiska produkter, kokosmjölk alt havremjölk istället för vanlig mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar