tisdag 7 februari 2017

Tess blev kvitt sin tinnitus tack vare sjukgymnasten

Tinnitus kan komma på ett ögonblick och blir i värsta fall en livslång följeslagare som aldrig
tystnar. Men det finns hjälp. Sjukgymnasten Helena Löwen-Åberg har utvecklat en framgångsrik behandling som hjälper många att, med tankens kraft, bli nästan helt fria från tinnitus. För Tess räckte det med fyra besök.

Tess Drotthammar, 22, älskar musik. I december förra året, på en spelning på en klubb i Göteborg, hände det som inte fick hända. Volymen var hög, och plötsligt kände hon hur det började göra ont i öronen.

– Jag liksom kände hur något sprack! Det kändes som att öronen blödde, så ont gjorde det, och jag tänkte direkt att nu fick jag tinnitus.

När Tess vaknade dagen efter var tjutet i öronen det första hon tänkte på.

– Det var jättejobbigt, och det blev bara värre för jag blev besatt av det. Mitt i ett samtal kunde jag hålla för ena örat och kolla så att ljudet var kvar. Varje gång jag gjorde så bekräftade jag för min hjärna att jag hade tinnitus. Det blev en ond cirkel, berättar Tess.

Veckorna efter fick hon även värk i käkarna, huvudet och axlar­na. Hon blev mer och mer ljudkänslig och fick lock för öronen.

– Jag sjunger och när jag gjorde det kändes det som att ljudet inte tog den vanliga vägen från munnen in i öronen, utan som att det kom inifrån huvudet. Det är svårt att förklara, men lite som om jag var under vatten.
Rädslan för att inte kunna fortsätta sjunga, lyssna på sin älskade 70-talsrock eller gå på konserter blev bara starkare.

Eftersom Tess blev alltmer ljudkänslig undvek hon situationer med höga ljud eller mycket ljud.

– Men jag hade tur. Viktor, som jag bor med, har en bror som har tinnitus. Via honom fick jag en tid hos Helena Löwén-Åberg som är specialist på tinnitus. Jag var ordentligt skeptisk, och hade in-ga förväntningar på att hon skulle kunna hjälpa mig. Men vilken skillnad det blev, säger Tess.
När vi ses på uteserveringen vid ett kafé i Majorna i Göteborg är hon inte ett dugg besvärad av sin tinnitus. Bredvid oss kör spårvagnar och bilar förbi. Barnfamiljer sitter och fikar runtomkring, men ljuden stör inte Tess. Hennes tinnitus finns där, men hon märker knappt av den och bryr sig inte heller om den.

Bestämde sig

Och det var det sjukgymnasten Helena började med att förkla-
ra för Tess vid första besöket. Att tin­nitus inte är en sjukdom, och att hon var tvungen att sluta lyssna efter oljudet.

– Det första jag gjorde när jag kom hem var att jag slutade hålla för öronen för att kolla om ljudet var kvar. Jag bara bestämde mig för att sluta, och då blev det med en gång mycket bättre, när jag inte fokuserade på det.

Tess fick också veta att vär­ken i käkar, huvud och nacke kom av stressen över tinnitus och all ångest hon byggt upp inom sig. Bara att få veta det, och att problemet inte behövde vara för evigt, var en lättnad.

– Man har ju hört sådana ka­tastrof­scenarier med tinnitus, så jag var rädd. Men Helena sa till mig redan första gången att skita i det, och det gjorde jag. Jag fick också avslappningsövningar för käkarna, och de hjälpte.

Tess var hos Helena fyra gånger under våren. Sista besöket var i mars, och då hade de egentligen inget mer att diskutera. Då hade Tess lärt sig att leva med sin tinnitus.

Nu hör hon den knappt och hennes liv är i stort sett som innan. Hon älskar att lyssna på musik på hög volym, hon sjunger och spe­lar med sitt band.

Tess har börjat jobba på ett äldreboende, och numera finns egentligen ingen situation som hon undviker.

– Men jag har mer respekt för att skydda min hörsel. Jag har öronproppar, som jag köpte direkt. Sedan fick jag en lista av He­lena på ljud som öronen ska klara, så att jag vänjer mig vid dem och inte använder öronpropparna i onödan. Stressen över min tinnitus har helt försvunnit, och i och med det så försvann nästan problemet också, säger Tess och ler. ■

Hjärnan måste tränas att bortse från ljudet

Helena Löwen-Åberg är specialsjukgymnast med klinik i Gö­teborg och jobbar med patienter med tinnitus. Hon skräddarsyr behandlingen för varje patient, men alla får
en neu­ro­fysiologisk och ana­tomisk för­kla­ring på vad tinnitus är och varför problemet förvärras av oro och stress. Patienterna får hemläxa i form av avslappning, meditation och kroppsliga övningar. De får också öva ljudträning. Patienterna får listor på ljud som öronen ska klara av, och de får träna på att höra dem.

Vad är tinnitus?

Det är ingen sjukdom utan ett symtom orsakat av något annat. Det kan vara en huvud-, nack- eller ryggskada, bullerskada, förkylning eller spänningar och stress. Tinnitus är ett ljud som patienten upplever eller hör, men som man inte kan härleda till någon akustisk källa. Ibland beskrivs det som ett fantomljud som kvarstår. Cirka 70 procent av dem som har tinnitus har dock nedsatt hörsel i någon mån.

Varför får man tinnitus? 

Orsaken kan delas in i tre områden: Hörselrelaterade, somatiskt (kroppsligt) relaterade och ångest-/depressionsrelaterade. Stress kan dessutom vara en bidragande orsak inom alla tre områdena. När man stressar upp sig och börjar fundera på om oljudet någonsin kommer att försvinna så blir det värre.

Vilka drabbas?

Vem som helst kan drabbas av tinnitus. I Sverige i dag finns ungefär 100 000 personer som påverkas i sitt dagliga liv av symtomen. Problemet är något vanligare bland äldre som har nedsatt hörsel, men det förekommer i alla åldrar. Det är något vanligare bland arbetslösa och sjukskrivna eftersom de oftast mår psykiskt sämre.

Hur märks problemet? 

Tinnitus kan börja som ett pipande, susande, brusande ljud eller som en puls som man upplever i öronen. Om man besväras mycket av ljudet får det ofta sto­ra följder. Patienterna upplever att de blir ljudöverkänsliga, de upplever att yttre ljud förvärrar deras tinnitus och då ökar stressen för ljud. Rädslan gör att de lyssnar efter om tinnitus har bli­vit värre, och då hör de oljudet mer. Ju snabbare man får hjälp, desto fortare blir man bättre.

Hur ska man hantera sin tinnitus?

Du ska försöka leva med den, inte fly ifrån den. Genom att tillåta ljudet och acceptera att det finns där kommer hjärnan så småningom att bortse från det upplevda ljudet och du kommer att glömma bort det längre och längre stunder. Tvärtemot vad de flesta tror ska man inte heller undvika vardagliga ljud utan träna på att vara i vardagsljud för att hjärnan ska vänja sig.



Artikel från: http://www.allers.se/tess-blev-kvitt-sin-tinnitus-tack-vare-sjukgymnasten/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar