fredag 9 juni 2017

Försöker du stressa bort din stress?


Vi människor är förprogrammerade att försöka undvika obehag. När vi känner oss stressade gör vi därför ofta allt för att få bort känslan. Man kan uttrycka det som att vi försöker stressa bort stressen.

Ett exempel: När vi känner att vi har mycket att göra försöker vi ofta få ner stressen genom att ”köra på”, ”få undan”. Vi vill snabbt bli klara med det som stressar – så att vi kan bli lugna sedan. För att hinna göra det vi ska bokar vi av annat: träning, träffa kompisar, vara med familjen, slappa. Och det är en bra tanke – om det rör sig om tillfälliga toppar.

Det är bara det att det där ”sedan” sällan kommer av sig självt. Att-göra-listan fylls ofta på hela tiden (åtminstone känns det ofta så). I längden har vi då tagit bort sådant som vi mår bra av, som ger oss energi – och gör oss mindre stressade på sikt – som motion och relationer. Samtidigt som vi får alldeles för mycket av det andra. Vad som helst kan bli dränerande energimässigt om det bli för mycket av det ”goda”.

Genom att försöka undvika stress kortsiktigt orsakar vi med andra ord ökad stress på längre sikt.
Det här felbeteendet är vanligt, och helt naturligt. Hjärnan kan nämligen inte skilja på vad som är bra eller dåligt för oss – den är bara inriktad på snabba belöningar.
Genom att få insikt i hur du resonerar på kort sikt, och vilka effekter det valet får på längre sikt, får du motivation till förändring. Du kommer att märka hur det här mönstret, med kortsiktig känslomässig vinst och långsiktig förlust, finns med i stort sett varenda stresstrigger.

Här är två andra vanliga val vi gör vid stress

Prioriterar ner relationer
Stress gör oss ofta lättirriterade på andra. Det kan kännas som om de bara stör och tar tid från allt vi ”måste” hinna med. Eller så pratar vi bara på om hur stressade vi är och allt vi måste göra när vi träffar dem. I längden tröttnar de ofta och drar sig undan. Men vi behöver nära relationer för att må bra! Att tappa kontakten med personer som är viktiga för oss gör att vi mår ännu sämre.

Hoppar över pauser
Ofta börjar vi göra flera saker samtidigt, pratar och går i en snabbare takt och slutar ta pauser; allt för att spara tid. Kanske hinner vi få undan lite mer, på kort sikt. Men vi slutar också att ge oss själva återhämtning. Vi behöver flera andningspauser om dagen för att hjärnan inte ska tappa kontakten med lugn-och-ro-centret (det parasympatiska nervsystemet). En effekt av det blir att vi inte klarar av att komma till ro när vi väl vill.

Artikel och bild från: http://www.mabra.com/forsoker-du-stressa-bort-din-stress

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar