tisdag 30 januari 2018

10 yinyogapositioner






Se hela inlägget här: https://yogaworld.se/10-yinyogapositioner-for-balans/

Gör dig fri


Mina vänner och även deras föräldrar är helt klart mobilberoende men ni yngre ni verkar ju snäppet värre. Jag ser er sitta på  härliga och dessutom ibland svindyra restauranger, äter middagar, inte pratar och är totalt uppslukade av era mobiler. Jag förstår inte hur ni får till det i intima relationerna? Pratar ni nåt där hemma? Eller skickar ni bara gulliga emojis:). Det ska ju inte jag lägga mig i. Men ändå. Jag undrar.
I söndagslugnet hann jag med att läsa ledaren i DN av Peter Wolodarski. Han skriver det jag länge har känt och dessutom skrivit om. ”Att i phonen har revolutionerat vår tillvaro men den är också en drog”.  Han beskriver en väns tillvaro vars mobil hade gått sönder. Han hade fått sån abstinens att han fått fysisk reaktioner. Dessutom hade hans ickenärvaro på sociala medier tolkats av vännerna som om han hade varit med om något allvarligt. Är inte detta så sjukt?
Beroenden kan vara svåra att bryta, det är bara att se på rökarna eller de som försöker sluta med socker. Världshälsoorganisationen väntas i år klassa beroende av dataspel som en sjukdom. Och skärm­tittande är ett liknande tillstånd. Jag säger ju det! Mobilen är vår tids cigarett. Jag är också en som använder mobilen för mycket.  Men inte om man jämför med de där personerna som går och läser på mobilen, eller som sitter med sina barn och samtidigt stirrar sig glosögda in i mobilen.
Om ni vill veta hur barnen känner sig när ni tittar på mobilen istället för på dem. Lyssna gärna på psykologen Mona Göransson i Prestationspodden Barnen och stressen. Själv skulle jag gärna testa köpa en gammal telefon, det som hindrar mig är att jag jobbar med sociala medier.

Man måste skapa rutiner för sin telefon. Den här bekräftelse kulturen vi bygger upp är farlig. Det krävs disciplin och självkontroll för att tacka nej. Mobilen och skärmen är bra, men vi måste göras fria från den onödiga tiden som vi spiller på att stirra in i en liten apparat.
Hur tar man pauser från mobilen:
Fråga dig själv: Kan du välja bort något som du tittar på i mobilen? Är det värt din tid?
Installera en app som bedömer din aktivitet på telefonen.
Ingen mobil vid hämtning av barnen.
Lägg mobilen i en låda så den inte stör dig.
Ingen telefon i sovrummet.

Ta aldrig upp mobilen på bordet när du äter lunch eller middag.


Artikel och bild från: https://stresscoachen.mabra.com/gor-dig-fri/

10 tips för att uppnå fysisk och mental balans

Stress kan påverka din fysiska och mentala balans. Låt det inte gå för långt!

När våra dagliga liv är fyllda med arbete, spänningar och dåliga vanor är det inte bara vår fysiska hälsa som påverkas. Vår känslomässiga hälsa försämras också, och därför behöver vi både fysisk och mental balans.
Vår kropp visar att vi inte ser efter den bra eller att vi lever stressigt genom smärta i:
  • Huvud, nacke och axlar
  • Rygg och höfter
  • Händer
  • Vader, anklar och fötter
Att uppnå fysisk och mental balans är en prioritet för att stressa ner och inte bli sjuka.

Det är inte lika svårt som det låter. I den här artikeln vill vi gå igenom tio enkla råd för att uppnå denna balans.

1. Nyttig mat

Det första rådet för fysisk och mental balans är att ha en nyttig kost; en kost som ger kroppen de näringsämnen och proteiner den behöver för att man ska kunna utöva sina dagliga aktiviteter.
Varje person är en egen värld, och det inkluderar kroppen. Därför är det en bra idé att tala med en näringsexpert som kan lägga fram en bra kost för dig.
Försök att inkludera följande i din dagliga kost:

  • Frukt och grönsaker
  • Kyckling
  • Fisk
  • Spannmål
  • Vatten

2. Träning

Det andra rådet för att uppnå och bibehålla fysisk och mental balans är att följa en träningsrutin. Träning ger energi och tar hand om kroppen.
Det är även en bra metod för att:
Du kan träna på gymmet, i en park, hemma eller på en annan plats där du är bekväm, så länge du har lämpliga kläder på dig. Det är perfekt att ställa frågor till en expert om ämnet; denne kommer kunna föreslå en lämplig träningsrutin för varje individuell person.
Frasen ”no pain, no gain” (ingen smärta, ingen vinst) må vara någorlunda applicerbar på träning, men se till att inte skada dig.

3. Vila

Det har hänt alla: man stannar uppe sent på grund av arbete eller studier. Men om sena nätter och att inte få tillräckligt med vila blir en vana kan det förvärra hälsan. Det är viktigt att regelbundet sova 7-8 timmar per dygn.
När vi sover fortsätter våra hjärnor arbeta och utföra sysslor såsom:
  • Cellregenerering
  • Temperaturreglering
  • Eliminering av giftiga substanser
  • Ersättning av energi

På så sätt kan både kropp och sinne vila. Att sova hjälper dig till och med att hitta lösningar på problem.
4. Allt med måtta
Att säga att det är bra att äta frukt och grönsaker betyder inte att du inte kan äta godis eller skräpmat någonsin igen. En balanserad kost är hälsosamt för kroppen, men det är även bra att ge vika för suget ibland. Allt måste dock ske med måtta.
Dessa möjliga sug kan inkludera:
  • Godis
  • Fett
  • Friterad mat
  • Alkohol
  • Cigaretter
Att ge dig själv små belöningar kan hålla dig vid gott humör och ge dig energi. Så att ge vika för suget då och då kommer inte rubba hela din fysiska och mentala balans.

5. Fritidsaktiviteter kan ge dig fysisk och mental balans

Hobbyer håller oss sysselsatta. De ger oss uppfyllelse på fritiden så att vi inte behöver ägna tiden med problem och orosmoln. På så sätt kan vi hålla kropp och sinne aktiva med det som ger oss njutning.
Det kan röra sig om:
  • En sport
  • Att spela ett instrument
  • Läsning
  • Att lära sig ett språk
  • Att rita
  • En promenad i parken
Det finns många olika hobbyer, och man bör alltid fortsätta lära sig, göra saker och utforska. Man kan dessutom upptäcka nya talanger som låg gömda djupt inuti.

6. Spendera tid med människor

Kontakt med andra människor är viktigt för mental balans, speciellt med de som står oss nära. Att vara nära familj och vänner hjälper oss att släppa på spänningar. Att dela våra problem hjälper oss att hitta lösningar och lyfter den känslomässiga bördan från våra axlar.
Om vi har problem måste vi inte alltid lösa dem på egen hand. Genom att acceptera hjälp kan vi uppnå fysisk och mental balans.

7. Koppla bort från rutinen

I så stor utsträckning som möjligt ska du försöka göra spontana saker. Välj aktiviteter som inte är etablerade i din rutin. Det kanske inte är så lätt när man styrs av vissa tidsmässiga eller pengamässiga gränser. När det är möjligt ska du dock försöka avvika från den upptrampade stigen.
Oavsett om det är en kort resa eller en omgång på spa kommer det hjälpa dig att förnya din fysiska och mentala energi.

8. Framtida planer

Att sätta mål och starta små projekt kommer hjälpa dig att bibehålla balans i kropp och sinne. Det tjänar som en morot för att gå framåt från dina problem. Det ger dig även tillit för dig själv och personlig tillfredsställelse.

9. Undvik negativa tankar

Det är väldigt viktigt att inte låta dig domineras av negativitet. Alla har problem, ingen undantas. Men det betyder inte att man måste fylla huvudet med deprimerande tankar och självömkan. Kom ihåg att varje problem har en lösning och att lugn alltid kommer vid stormens slut.
En positiv attityd och ett sinne för humor är fördelaktigt. Om det krävs ska du söka hjälp, vare sig det är från familj, vänner eller en psykolog.

10. Lyssna på och hjälp andra

Avslutningsvis kan man uppnå fysisk och mental balans genom att visa solidaritet och hjälpa andra. Det får dig att må bättre i relation till din omgivning och dig själv. Det ger även sinnet energi att hjälpa andra.
Det kan till och med visa dig att du inte är den enda som står inför utmaningar, så du ser dina problem från andra perspektiv.
Du måste anstränga dig för att leva ditt liv så bra som möjligt, utan att överväldigas av dina problem. Tro på dig själv, på vad du gör och på vad du vill göra i framtiden.


Artikel och bild från: https://stegforhalsa.se/10-tips-uppna-fysisk-och-mental-balans/

Livet AB



Värd att läsa/lyssna på.

En tankeställare för egen del är vilken lägsta nivå jag har. Vad gör mig nöjd i det jag presterar i. Vilket är mitt mål som gör mig tillfreds?

Oftast flyttar man målet/nöjdhet när man ser vad andra gör. Man jämför sig lätt med omgivningen, det gör att man lätt tappar fokus och det positiva man borde känna i utövandet.

Jag ingår nu i en motionsgrupp och mitt mål är att ta mig dit varje gång. Att lära mig att prestera i den mån min kropp klarar av (lättare sagt än gjort). Även i det lära mig att utgå efter min egen förmåga för att inte tappa kontrollen och jaga något jag inte har kapacitet till. Inte så lätt men Tomas ord ord följer mig i min utveckling framåt.

fredag 26 januari 2018

Därför måste du prioritera din sömn


Jag och sömn har varit en känslig historia. Mest på grund av barnen. Jag lärde mig att inte sova. Men hur konstigt det än låter har ju en Osteopat behandlat mig och jag sover som en prinsessa. Dessutom har jag testat en kedjetäcke som är superbra om du är en orolig själ med nerverna utanpå. Jag är inte längre i behov men när det var oroligt var det jättebra.
Visste du att vår sömn är nödvändig för att vi ska kunna skapa minnen, utan sömn kan inte nya minnen skapas. Och det kan väl alla små barns föräldrar skriva under på. Under värsta tiden mindes jag inte vad jag precis hade gjort. Vi behöver 8 timmar sömn. Så är det bara. Ni som skryter med att ni inte behöver sömn kan sluta skryta.
Därför är det viktigt med sömn:
  1. Utan sömn skapas ett protein i hjärnan som kallas Amyloid, som skapar Alzhemiers. När vi sover så raderas det farliga  proteinet.
  2. Om du inte sover blir det svårare att få barn, utan sömn blir du 10 år äldre i förmågan att skaffa barn.
  3. Utan sömn ökar risk för cancer
  4. Utan sömn ökar risk för hjärtproblem
  5. Efter 16 timmar av vakenhet minskar din fysiska förmåga.
  6. Efter 18 timmar så är vi mentalt som att vi är fulla. Tänk på att inte köra bil då

(Informationen har jag fått av en Professor i Neurovetenskap: Matthew Walker)
Mina bästa tips:
Ta ut telefonen ur sovrummet
Skaffa ett kedjetäcke (om nerverna är utanpå och du är orolig)
Kontakta mig och fråga om numret till min Osteopat
Ha rutiner innan du lägger dig, läs en bok, drick något varmt.
Drick inte alkohol
Träna på förmiddagarna ( på kvällen kan du gå upp i varv)

Om du dricker kaffe, drick endast på förmiddagen

Artikel och bild: https://stresscoachen.mabra.com/darfor-maste-du-prioritera-din-somn/

måndag 22 januari 2018

Det blå gör oss lyckliga


Kroppslig rening - förbättra din hälsa


Att rensa kroppen från gifter kan vara starten till ett nytt och rikare liv!



Kroppen har en förmåga att anpassa sig till de omständigheter som råder. Den mat du äter, de tankar du tänker, hur mycket du rör dig, hur mycket du stressar är några av de faktorer som påverkar din hälsa och som i förlängningen gör avtryck i din kropp. Kroppen har en själreglerande funktion och har även naturliga reningsorgan som huden, lungorna, levern, njurarna och tarmarna. Dessa hjälper kroppen från att göra sig av med restprodukter, stagnerat material, gamla celler, toxiner (gifter), tungmetaller m.m. Det som kroppen inte använder i sin förbränning måste föras ut ur kroppen. Men vad händer när kroppen inte orkar med att rena sig fullt ut. Jo, kroppen blir självförgiftad vilket ofta leder till en hel del kroppsliga följder.

Varför mår en ren, frisk kropp bättre!

Din kropp kan under ett helt liv ansamla rester och toxiner av olika slag i din kropp. Detta kan börja redan i barndomen och successivt kan din kropp få allt mer med problem på grund av detta. Därför behöver du kanske grovrengöra din kropp och med jämna mellanrum. Hur du levt ditt liv samt ärftliga faktorer spelar även in för din förmåga att hålla din kropp fri från gifter av olika slag. En frisk kropp på alla sätt och vis är givetvis den bästa grogrunden för en forsatt dito!

Vår mentala inställning har visat sig kunna påverka bakteriefloran i tarmarna, se probiotika. Att vara stressad samt lågt inställd har visat sig enligt bl.a. Japans forskning kunna gynna den ohälsosamma bakteriefloran före de nyttobakterier som matsmältningen har så stort behov av. Därför är även mental och psykisk hälsa viktigt för hur din kropp ska fungera optimalt kroppsligen ända ner på cellnivå. I kinesisk medicin tar man hänsyn till detta, då olika sinnestämning anses påverka olika kroppsliga organ på ett positivt respektive negativt sätt.


Symptom vid behov av kroppslig rening

Tecken på behov av rening av kroppen kan vara mindre symtom till rena sjukdomar. Olika tecken kan vara:
  • Matsmältningsbesvär
  • Tarmbesvär
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Oregelbunden avföring
  • Uppblåst mage
  • Gaser
  • Illaluktande avföring
  • Klåda i anus
  • Tarmsjukdomar som IBS, Ulceros kolit och Crohns sjukdom
  • Dålig andedräkt
  • Illaluktande svett
  • Kronisk trötthet
  • Irritation
  • Depression
  • Hudbesvär
  • Fler infektioner och förkylningar
  • Återkommande huvudvärk
  • Värk och smärta i kroppen på vissa ställen, exempelvis i korsryggen, muskelsmärta
  • Allergi av olika slag
  • Astma
  • Inflammationer och Reumatism
  • Intolerans mot såväl olika sorters mat
  • Minskad aptit
  • Vitgråa avlagringar på tungan
  • Övervikt
  • Försurning av kroppen. Se Se syra/basbalansen.
  • Dålig ämnesomsättning
  • Ökade rynkor
  • Ofruktbarhet
  • M.m.
Det är stor vikt för kroppen att ha en balans på uppbyggnaden av vävnader (anabolism) och nedbrytning av vävnader (katabolism). Metabolisk obalans sker när den ena tar övertag vilket kan leda till de symtom och sjukdomar som nämns ovan.

Toxiner

De toxiner som ansamlas i kroppen är främst av två olika slag:
  • Miljögifter: kemikalier, onaturliga tillsatser och gifter i födan, vattnet och luften, lösningsmedel, droger m.m.
  • Mikrobiska toxiner: dessa bildas av bakterier och svampar i främst vårt tarmsystem så kallade endotoxiner.

Miljögifter utsätts du för mer eller mindre hela tiden beroende på vilken närmiljö du lever i och vilken föda du äter. De mikrobiska toxinerna däremot bildas inne i kroppen och ökar när obalansen i kroppen ökar. Det beror till stor del av den föda du äter, hur du smälter maten och omvandlar den till näringsämnen och problemen blir större ju mer av dessa toxiner som blir kvar i kroppen och inte förs ut. Toxinerna försämrar totalhälsan och påverkar kroppens vävnader negativt. Tillsist kan olika symtom visa sig som på sikt i värsta kan leda till mer kroniska sjukdomstillstånd i kroppen. Se även Candida.

Flera ansedda oberoende hälsoorgan har visat att 80 - 90 % av våra ämnesomsättningsjukdomar som i sin tur ligger till grund för olika allvarliga sjukdomar har gifter (toxiner) som grund då dessa påverkar kroppen negativt. Extra allvarligt anses vissa metaller vara, främst tungmetaller.
Notera:
Amalgansanering av tänderna anser många vara viktigt för att få till en fullständig rensning av kroppen från tungmetaller. AmalgSe extern sida Amalgamskadefonden.
Att rena kroppen genom utrensning och avgiftning har används i tusentals år inom olika kulturer och religioner. Så det är ingen ny företeelse även om metoderna skiftar. Fasta och detox är de mest vanliga metoderna. Bastu och örtbad, oljemassage av olika slag har också varit vanlig, fysisk träning lika så. Exempelvis C-vitamin, ofta citron används i olika kurer då den har en avgiftande funktion. Magnesium är även bra. Läkekonstens fader Hippokrates använde redan 300 år f. Kristus ört- och vattenbad för inre och yttre rening, därtill korta fastor mot olika typer av sjukdomar.

Olika typer av kroppslig rening i förebyggande syfte för att komma till rätta med obalans i kroppen är något som troligtvis kommer integreras allt mer i olika former av kroppslig behandlig i framtiden.

Läs hela artikeln här:  http://www.halsosidorna.se/Kroppsligrening.htm