torsdag 21 juli 2016

Gill hjälper människor med psykisk ohälsa på sin gård: ”Grön rehab är bra för själslig balans”


Djuren är bästa medicinen, säger Gill Croona, som driver
Grön hälsa och rehab utanför Varberg.

Lider du av psykisk ohälsa? Då kan grön rehabilitering vara rena medicinen – och en väg tillbaka till bättre hälsa.

På Kärramosse gård utanför Varberg erbjuds grön, natur­understödd rehabilitering för människor som alltför länge ignorerat kroppens varningssignaler och gått rakt in i den berömda ”väggen” med långtidssjukskrivning som följd.

– De som kommer till oss är kvinnor i alla åldrar, alla med någon form av stressrelaterad ohälsa. Majoriteten har haft det som kan kallas duktig flicka-syndromet, säger Gill Croona, som startade Grön hälsa och rehab för tre år sedan.

I grön rehabilitering använder man sig av naturens och djurens läkande krafter på människor som lider av psykisk ohälsa till följd av stress, utmattning, missbruk eller ätstörningar.

Kom i själslig balans 

– Att grön rehab verkligen fun­gerar bevisas av att inte en enda av deltagarna har återgått i passivitet efter att ha varit på Kärramosse gård. Antingen har de börjat jobba igen, arbetstränat eller startat en utbildning. Alla har fått en bättre psykiskt hälsa vilket är målet med verksamheten, säger Gill.

Hon menar att grön rehab är det bästa sättet att komma i själslig balans och på sikt bli frisk.

– Det säger sig självt, urtidsmänniskan levde i samklang med djur och natur och vi har inte förändrats sedan dess. Det konstlade samhälle vi byggt upp i dag, där stressen och den psykiska ohälsan ökar, är för­ödande för många. Vi ger oss sällan tid för återhämtning utan kör bara på. Och det är då man hamnar hos oss, säger Gill, som är sjuksköterska i botten, filosofie doktor i pedagogik, utbildad inom djur- och naturunderstödd rehabilitering samt certifierad ridterapeut.

Positiva forskningsresultat

Arbetet på gården är influerat av rehabträdgården på Alnarp som är en föregångare där man tidigt testade grön rehab, med gott resultat.

Den forskning som gjorts, bland annat på Alnarp, visar entydigt att både kropp och själ mår bra av grön rehab och att människor tillfrisknar.

Kärramosse gård ligger naturskönt inbäddad mellan hagar, ängar och bokskogar. Det första man som stressad storstadsmänniska slås av är tystnaden, enbart avbruten av gnäggande, jamande, bräkande, skällande, kvittrande och kackel från hönshuset. Ljuden är som balsam för själen.

En känsla av att befinna sig i Bullerbyn kommer över mig när jag klappar hundarna Lisa och Sluggo, åsnan Ior, hästarna Stella och Olga och på håll får beskåda shetlandsponnyn Bosse, innan jag slutligen hamnar i hönsgården där tuppen Zorro är herre på täppan.

I stallet ligger katterna Svenne och Lotta och spinner.

– Djuren är våra viktigaste medarbetare, säger Gill.

På gården finns plats för sex deltagare och de flesta stannar i mellan tre och sex månader. Tre dagar i veckan samlas man halv tio på morgonen för att morgonfika och planera dagen. Därefter väntar olika aktiviteter, i mån av lust och ork.

Njuter av alla årstider

Rider och kör Stella och Olga gör man året runt men under den mörka årstiden eller om det regnar ställer man om till inomhusverksamhet. Då bakas det bröd, syltas, tvättas ull, tovas och kardas.

Men nu njuter man av att sommaren snart är här och att man kan bada och ro i den närbelägna sjön.

– Att leva kravlöst, få njuta av tillvaron och utföra meningsfulla naturbaserade aktiviteter är själva kärnan i rehabiliteringen. 

Artikel och bild från: http://land.se/halsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar