söndag 18 september 2016

IFD-matens grundregler från Sanna Ehdin


Grönsaker. Välj färggranna ekologiska grönsaker. Ät lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.
Undvik: Majs och potatis.

Fisk. Ät fisk minst tre gånger i veckan. Feta fiskar har extremt bra antiinflammatoriska värden.
Välj sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnsbågsforell, sardiner och ostron.
Undvik: Odlad lax

Oljor. Välj först och främst ekologisk olivolja och rapsolja. Även hasselnötsolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja är bra. Omega-3 är bra fett med inflammationsdämpande effekt  som, förutom i fisk, finns i kallpressad linfröolja.
Undvik: margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av att de innehåller mycket omega-6.

Kryddor. Välj de inflammationsdämpande kryddorna som är vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry. Samtliga örtväxter är också bra att använda.

Kött och fågel. Välj frigående (gräsätande) vuxna djur. Föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror. Djur uppfödda på spannmål ger omega-6., alternativt krydda med IFD-kryddor.
Ät mindre ofta: Inälvsmat (extremt inflammatoriskt), kalv och lamm.

Frukt. Är lätt till milt inflammatoriskt på grund av fruktsockret så ät sparsamt, men eftersom frukt är näringsrikt och rensande så kan man äta en frukt om dagen.
Välj: Blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar.

Nötter. Mandel, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter kan man med fördel äta varje dag. Undvik dock att äta för mycket, en del nötter har lågt IFD-värde på grund av att de innehåller omega-6.

Mejeriprodukter. Keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra.
Undvik: sötad fruktyoghurt, glass och hård, lagrad ost.

Drycker. Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten.
Undvik: saft och läskedrycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar