lördag 17 september 2016

Vitaminer och mineraler



Visste du att din trötthet kan avhjälpas med utomhusvistelse och att choklad- och godissug kan minskas med rätt mängd mineraler i kroppen? Kände du till att vitamin K koagulerar ditt blod, att kalcium är viktigt för benstommen och att folsyra hjälper till vid utvecklingen av spädbarnens nervsystem? Svenska befolkningen äter vitamintabletter som aldrig förr och vi på Vitamin och mineral vill öka förståelsen och kunskapen kring vad de olika vitaminerna och mineralerna bidrar med, var du kan hitta dem samt vad som händer om du äter för mycket eller för lite. Det är inte så enkelt att man köper vilket kosttillskott som helst. Vi har alla olika behov, och därför så gäller det att anpassa sitt vitaminintag efter den egna hälsan.

Vitaminer och mineraler tillhör den typ av ämnen som måste tillföras kroppen via kosten för att man inte ska råka ut för bristsjukdomar.

De tillhör båda kroppens byggstenar men behöver inte tillföras i lika stor mängd som gäller för andra näringsämnen som proteiner, kolhydrater och fett.

De flesta av de 13 vitaminer som behövs i kroppen tillförs på ett naturligt sätt genom vår dagliga föda.

Det gäller också mineralerna, som liksom vitaminerna tillförs i mycket små mängder. De går därför under den gemensamma beteckningen spårämnen.

Om födan av olika anledningar inte är tillräckligt varierad kan man råka ut för bristsjukdomar av olika slag. Precis som man tappar i muskelstyrka om man inte tillför kroppen tillräckligt med proteiner tappar man i motståndskraft mot vissa sjukdomar om man lider av vitamin- eller mineralbrist.

Läs om varje vitamin och mineral här: http://www.vitaminochmineral.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar