lördag 31 december 2016

1 år har gått

Bild från google
Nu har ytterligare ett år gått och jag kunde aldrig för mitt liv tro att min sida skulle få en sån respons som den har fått. Så nervös och fundersam jag var innan jag startade den, just för att jag var rädd för att den på ett sätt skulle försämra mitt eget mående. Men efter det här 1,5 året som sidan har funnits har den nog istället hjälpt mig på olika sätt. Jag har fått ut det jag själv funderat och grubblat på genom det jag delat vidare. Alla artiklar jag hittat har på ett eller annat sätt fått mig att reflektera över saker som jag insett att jag själv behöver förändra hos mig själv för att ta mig vidare.

Även ordspråk och citat som jag väljer att lägga upp är också ett sätt att lyfta sig själv. Att det kanske just idag är just det du behöver se i flödet för att du ska orka ta dig vidare.

Men det är ju så att sidan hade inte haft något värde om det inte hade varit för DIG!
Tack vare dig och ditt engagemang så lever sidan och det gör att jag orkar fortsätta lägga tid på den.
Tack vare att du ger av din tid genom att kommentera, gilla, dela, diskutera så sprider vi tillsammans informationen det gör att vi förhoppningsvis sår ett litet frö hos någon i vår omgivning.

Vi kanske har med våran gemensamma kraft fått någon att bromsa sig i tid och tagit sina symptomer på allvar och det är min högsta önskan för då har jag verkligen lyckats åstadkomma det jag hade som mål med sidan.

Så tack för det här året och jag hoppas att sidan fortsätter växa och att inläggen delas vidare!

Gott Nytt År!
och all kärlek till er där ute!

Bild från google


fredag 30 december 2016

Året 2016

Då är snart det här året över och jag har nu varit sjukskriven i 22 månader!?
Har lite svårt att förstå att jag varit sjuk så pass länge och det känns som att jag har tappat dessa 2 år av mitt liv. Som att tiden går men jag hänger inte riktigt med. Även om det tack och lov går framåt med mitt mående är jag inte på långa vägar i mål men jag har kommit en bit på väg ändå.

Jag har kunnat flyttat hem och min lägenhet känns som ett hem igen vilket var längesedan. Under förra året vid den här tiden kändes den bara som ett skal utan liv, men nu börjar tryggheten hittas tillbaka och jag känner faktiskt ro här, även om jag har stress påslag ibland. Men förhoppningsvis sinar den ut med tiden. Jag har även under det här året fått tillbaka friheten genom att jag kan ta mig dit jag vill på egen hand, i och med att jag kör bil igen. Dock inga långa sträckor men tar mig till stan i alla fall, ska jag på längre turer får föräldrarna köra eller så måste jag verkligen ha en bra dag för att orka med den sträckan.

Jag har även fått mer energi till att orka utsätta mig för fysiska aktiviteter vilket är oerhört skönt. Har testat att springa några meter och även börjat promenera och det här är aktiviteter jag måste utöka och hålla fast i från och med nu. Har även hittat kärleken till trädgårdsarbete och odling och sånt vilket jag hoppas det blir mer utav till våren.

Däremot har jag inte lika mycket psykisk energi även om det är bättre än under mitt första sjukdoms år. Jag orkar inte vara med i sociala sammanhang, när det blir för mycket stimulans och intryck, ibland kan det även bli för mycket att bara vara på tu man hand. Att träffa vänner och sånt sker inte ofta utan det beror helt och hållet på dagsformen. Igår i affären började det bra men efter ett tag så blir det en pärs som gör mig oerhört trött och orkeslös då blir jag även oerhört tyst som att kroppen växlar ner funktioner som inte behövs för att spara på energi. Då kan det vara så att energin är totalt uttömd att jag inte kan sätta mig bakom ratten och ta mig hem på egen hand. Jag har alltså inget reservlager av energi att ta av som när man är frisk.

Under det här året har jag lärt mig en hel  och den största lärdomen handlar om min inre resa jag gjort och fortfarande gör. Många kanske tror att jag bara sitter i min soffa och inte gör så mycket mer, men det stämmer inte alls. Utan jag reflekterar, bearbetar och funderar en massa för att på så vis kunna ta mig ur det här och hitta mina bristande beteenden för att kunna göra förändringar. Jag har hittat mönster i mitt sätt att leva som behöver ändras och även nya vägar håller på att byggas upp. I allt det här läser jag en hel del böcker och artiklar som tar mig vidare genom min inre resa. Under min senaste healing behandling fick jag antydningar att redan till sommaren är jag en ny person och det tror jag på.

Jag har även under det här året känt en större tacksamhet till livet, att jag för varje dag tar mig framåt och får tillbaka förmåga efter förmåga som man alltid tror att man ska ha under hela livet. Det är som att min själ och kropp börjar jobba ihop sig istället för att gå åt varsitt håll. För visst är det så att vi är oerhört bra på att misshandla oss själva och vår kropp på olika sätt tills man en dag vaknar upp och inser vad det är man håller på med egentligen. Jag menar hur ofta beundrar vi oss själva och ger oss själva en klapp på axeln när hela vårt väsen är i samspel? Det har jag aldrig gjort förrän nu faktiskt.

Jag har insett att kropp och själ måste bli en enhet som samarbetar för att jag ska må bra och det gör att mitt inre läks. Det är det jag tror min utmattning handlar om att jag ska bli hel för att kunna klara av resten av mitt liv med allt vad det innebär. Att det är först då mina dörrar in till framtiden öppnas och allt faller på plats.

måndag 26 december 2016

8 saker som visar varför tystnad är bra för dig och din hälsa



Olika ljud och buller runt omkring oss kräver konstant uppmärksamhet från vår hjärna. Här är 8 anledningar som visar varför tystnaden är guld värd (och något vi borde tillåta oftare!).

1. Tystnad minskar stress och anspänningar

Två minuters tystnad är mer avslappnande och spänningsbefriande än avslappningsmusik. Det visar en studie från 2006 när forskare mätte förändringar i blodtyck och blodcirkulation i hjärnan. Tystnad sänker också halterna av stresshormonerna adrenalin och kortisol.

2. Tystnad är bra för vår hälsa

Buller stör sömn och vila, skadar hörseln, skapar stress, medför koncentrations- och inlärningssvårigheter och bidrar till vantrivsel. Det finns också indikationer på att långvarig exponering för trafikbuller kan medföra effekter på hjärt/kärlsystemet.

3. Hjärnan föredrar mer tystnad

Enligt Illustrerad Vetenskap har studier visat att även låga oljudsnivåer kan påverka vår hjärna och medföra en förhöjd nivå av stresshormoner, sämre inlärningsförmåga, förhöjt blodtryck och till och med hjärtinfarkt.

4. Avsaknaden av tystnad kan ge upphov till fetma och diabetes

En störd nattsömn ökar mängden av de hormoner som gör att man äter mer – och minskar mängden av de hormoner som gör att vi äter mindre. Buller kan ge upphov till fetma och diabetes även om de samband som är bevisade så här långt är mellan buller och hjärtkärlsjukdomar.

5. Tystnad utvecklar nya hjärnceller

Bara två timmars tystnad om dagen startar utvecklingen av nya celler i hjärnans hippocampus, en nyckelregion i hjärnan för minne, känslor och inlärning. Det visar en studie från 2013.

6. Tystnad får hjärnan att börja arbeta

Studier har visat att hjärnan går in i ett speciellt tillstånd när vi låter tankarna vandra utan externa ljud och stimuli. Tillståndet sägs sätta fart på vissa regioner i hjärnan, som bland annat gör oss mer kreativa och gör det lättare att bearbeta våra upplevelser och skapa mening.

7. Ljud från naturen får oss att må bättre än total tystnad

Vattenljud, lövsus, fåglar och barn som leker på avstånd är några viktiga ingredienser som gör att vi mår bra och kan koppla av. För personer som är utmattade kan det vara extra viktigt med en så kallad social tystnad: att få slippa andra människor, vila och vara sig själv i mötet med naturen.

8. Tystnaden gör oss piggare 

Lågintensivt buller kan göra oss trötta och påverka vår prestationsförmåga. Buller medför också koncentrations- och inlärningssvårigheter och bidrar till vantrivsel. Det underlättar för hjärnan om vi byter ut delar av bullret mot tystnad.

Artikel och bild från: http://www.amelia.se/artiklar

tisdag 20 december 2016

Adrenalinpåslag hos ME-patienter och hur du kan hjälpa


Citat

Äntligen har jag fått en bra förklaring på varför jag fungerar som jag gör. Varför jag pushar mig att göra saker jag egentligen inte orkar. Alla ni som känner eller lever ihop med någon som har ME, läs gärna denna texten för då tror jag att ni förstår oss mycket bättre.

Adrenalinpåslag hos ME-patienter och hur du kan hjälpa
Texten är fritt översatt av Elenor Bengtsson. Originaltexten finns här:
http://www.hfme.org/adrenalinesurgetips.htm


Läs översättningen här:

http://mittlivmedme.blogg.se/2013/december/adrenalinpaslag-hos-me-patienter-och-hur-du-kan-hjalpa.html



Att släppa taget är att acceptera det som inte kan ändras

Dagens artikel handlar om betydelsen av att släppa taget, vilket inte handlar om att ge upp helt och hållet, utan om att acceptera de saker du inte kan ändra.


Att släppa taget är en av de naturligaste processerna i livet. Även om det händer ofta kan det i många fall åsamka oss smärta och lidande.

Att avsluta ett förhållande, förlora en närstående eller flytta till ett nytt hem är alla ”farväl” som vi kommer uppleva någon gång i livet.

De är upplevelser som ingen förberett oss på och som vi måste lära oss att hantera, nästan ”med våld”.

Det finns ingen magisk formel som kommer hjälpa dig att bli bättre på att konfrontera situationer där du måste släppa taget. Den känslomässiga smärtan kan utvecklas till depression om den inte hanteras på rätt sätt.

Idag vill vi dock ge dig lite råd som kan hjälpa dig att hantera dessa komplexa stunder bättre.

Släpp taget för att ta emot

Om du tänker på saken en stund kommer du inse att det eviga ledmotivet till ditt livs bakgrund är ”att släppa taget”.

Du förstår att orden ”släppa taget” inte är exklusivt kopplade till smärta, förlust eller lidande. Ibland kan du även bli lite lyckligare av att ge upp något.

  • Att släppa något som gör ont betyder att du prioriterar dig själv.
  • Släpp taget om de som sårar dig för att etablera mental balans och förbättra din fysiska hälsa.
  • Släpp vissa vanor, tankar och begränsande attityder för att omfamna nya möjligheter och främja självtillväxt.
Det är viktigt att komma ihåg att man genom att ”släppa taget” även får möjligheten att växa som person.

Som du vet innefattar det dock även att ta svåra farväl och finna styrkan att gå framåt. Låt oss ta reda på vilken som är den bästa strategin för att hantera det.

Ge det gott om tid: Vackra saker kommer dyka upp igen

När du förlorar något eller någon kan du känna som om en dörr slagits igen i ditt ansikte.
  • Det är faktiskt vad du kan känna i 2-3 månader. Under denna tid genomgår du den naturliga sorgeprocessen.
  • Det är viktigt att förstå att man genom att släppa taget har oöverträffat mod. Ingen kan leva samtidigt som man klamrar sig fast vid lidande och smärta.
  • När du förlorar någon måste du  ”låta dem gå” och ”frisätta dem” så att du kan gå vidare. Du har inte glömt vad du lämnade bakom dig, men det betyder att du har modet att le igen.
Du måste ge det tid. Det är möjligt att inget kommer återgå till hur det var förr. Men bara för att det är annorlunda betyder inte det att det är dåligt. Tvärtom kan det bereda väg åt en ny, lycklig och vacker situation.

Släpp taget om det som inte vill stanna, det som inte stödjer dig

Det finns stunder i livet när du blir besatt av övertygelsen att inget kan ändras. Det kan inkludera tanken att du inte kan lämna personen vid din sida, trots att du inte längre älskar denne. Det är inte rätt attityd.
  • Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns en större källa till lidande än ihärdigt förnekande av en verklighet. Det är då allt faller samman runt dig, men du håller för ögonen för att skydda dig från det.
  • Du måste släppa det som inte längre kan stödja dig, för om du inte gör det kommer du leva i en smärtsam och oviss lögn du inte förtjänar.
  • Du måste vara modig och konfrontera verkligheten. Om någon inte längre älskar dig ska du inte böna och be om allmosor eller ”försöka lite till”. Allt det åstadkommer är att direkt sabotera din självkänsla.
Att släppa taget om något som inte längre är gångbart kan ibland vara ett sätt hitta något bättre, även om det kan verka omöjligt.

Livet kommer lära dig vad du borde kämpa för och vad du ska släppa taget om

I denna intensiva process av att släppa saker öppnar du även upp dig för en intressant process där du upptäcker vad som verkligen spelar roll.
  • Det spelar ingen roll om du längsmed denna väg upptäcker att du lämnats med väldigt få personer. Att bara ha ett fåtal personer vid din sida spelar ingen roll om du är fokuserad på de intressen ni delar.
  • Om det är vad som gör dig lycklig, om det är dessa människor, har det faktum att du släppte taget varit värt ansträngningen.
Glöm inte att allt du lämnat bakom dig har lärt dig viktiga saker. Allt du upplevt är viktigt. Även om de inte längre är en del av dina framtida destinationer är de en del av din personliga historia.

Artikel och bild från: https://stegforhalsa.se/att-slappa-taget-ar-att-acceptera-det-som-inte-kan-andras/

Meningen med hela skiten - Nina Åkestam

"En fredag i november, några månader före sin 25-årsdag, vaknar copywritern Nina med två guldstatyetter hemma i sovrummet.
Reklambyrån hon sitter i ledningsgruppen för har på en stor gala kvällen före sopat banan med konkurrenterna och Nina har i högsta grad bidragit till succén. Ett år senare står hon framför ett apoteksfönster med mascara rinnande nerför kinderna och vill inte gå in. På receptet hon håller i handen står det "2 tabl dagl mot utmattningsdepression". Hur kund...e det gå så här? Och vad händer nu?

Meningen med hela skiten handlar om en person och en generation som inte riktigt får ihop sina arbetsliv. En generation som hastar fram utan att ha en chans att hinna tänka på de viktiga frågorna: Är det här vad jag borde göra? Vad har jag valt och valt bort? Vad är framgång egentligen, och vad ska det vara bra för? Och en person som fattat alla dåliga beslut man kan fatta, men som blev helt okej ändå: Flytten till New York, prestigefulla uppdrag och nyfunna vänner som när allting brister kommer över med kexchoklad mitt i natten. Det är en berättelse för dig som känner att livet bara spinner på utan att du hinner med. Som ibland undrar varför du går upp på morgonen. Och som vill komma lite närmare själva poängen att hitta meningen med hela skiten. "¨

Länk: http://www.bokus.com/bok/9789187419539/meningen-med-hela-skiten/

Med magnesium försvann myrkrypningarna



Anders Högberg, 50 år, fick pirr och myrkrypningar i benen innan han skulle sova. Problemen blev så stora att han ibland var vaken flera timmar varje natt. När sambon kom hem med en burk magnesium var han skeptisk, men lät sig övertalas.
– Det hjälpte mig redan första kvällen. Nu har jag ätit magnesium i två år och kan inte vara utan mina tabletter, säger Anders.

Magnesiumbrist är mer vanligt än ovanligt idag. Brist på magnesium är faktiskt den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på D-vitamin är vanligare.
Magnesiumbrist kan uppstå om man har problem med tarmen och därför får ett nedsatt näringsupptag. Det kan också uppkomma som en biverkning av vissa läkemedel. Vanligast är att man inte äter mat som innehåller tillräckligt med magnesium. Det finns gott om magnesium i fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och frön.

Snabbmat och processad mat innehåller lägre halter magnesium än hemlagad mat men även om man är duktig på att äta bra kan man få magnesiumbrist på grund av att även färska råvaror inte innehåller lika mycket magnesium som det gjorde förr. För mycket socker, alkohol och kaffe kan också minska upptaget av magnesium. En frisk person behöver minst 300 milligram magnesium per dag.

Många olika bristsymtom
Magnesiumbrist kan orsaka en mängd olika symtom. Allt från koncentrationssvårigheter och nedstämdhet till sömnbesvär, muskelsvaghet och darr i benen.
Och det var just problem med pirr i benen, eller det som också kallas restless legs, som Anders Högberg råkade ut för.
– Det började för lite drygt två år sedan. Jag hade lagt mig i sängen för att sova så började benen skaka och det kändes som om det kröp myror på insidan av benen. Det tog säkert två timmar innan jag somnade, berättar Anders.
Samma sak hände natten därpå och så fortsatte det.
– När det var som värst gick jag upp och traskade runt i huset. Ibland tittade jag på TV eller surfade på nätet. Till slut somnade jag av trötthet.

Besvär vid läggdags
Problemen uppstod alltid vid läggdags. Anders fick inga myrkrypningar i benen under dagtid.
– Det kom alltid när jag lagt mig i sängen för att sova, säger han.
Sömnbristen gjorde förstås Anders trött på dagarna. Han jobbar som vaktmästare på en idrottsanläggning vilket innebär att han går flera mil varje arbetspass.
– Jag blev trött av att jag sov för lite men jag kände mig även svagare i benen när jag jobbade, säger Anders.

Bättre syresättning i musklerna
Lösningen på problemet kom snabbt. Anders sambo, som är hälsointresserad, kom hem med en burk Super Magnesium från Great Earth. Eftersom mineralet bland annat motverkar kramp och muskelspänningar trodde hon att det skulle hjälpa honom.
– Jag var skeptisk, men gick med på att prova. Effekten kom redan första kvällen och då försvann alla mina tvivel, säger Anders och skrattar.
Studier har visat att magnesium har en lugnande effekt på kroppen och kan förbättra syresättningen i musklerna, men det finns ingen dokumentation på att magnesium hjälper mot restless legs.

Migränen har minskat
Efter att ha börjat med magnesiumkomplexet har Anders märkt att benen blivit starkare, piggare och inte är lika spända längre.
– Jag spelade en del ishockey i min ungdom och har fortsatt med det som en fritidssysselsättning. Efter att ha börjat med magnesiumtillskottet så känner jag mig inte lika trött efter ett träningspass. Jag är dålig på att stretcha men just den biten är lättare nu när musklerna är mer avslappnade, säger Anders.
Han har även märkt en välkommen ”biverkning” – han har inte migrän lika ofta som förut.
– Jag vet inte om det har med kosttillskottet att göra men tidigare hade jag migrän fyra-fem gånger per år och nu har jag haft ett migrän-anfall på två år, berättar han.

Benen pirrar inte längre vid läggdags
Sedan Anders började med tillskottet för två år sedan har han inte haft några problem med att benen pirrar när han ska sova.
– När jag åkte i väg en helg och besökte min mamma så glömde jag ta med burken och då kom problemen tillbaka, berättar han.
Nu har Anders magnesium i necessären så att han inte ska glömma dem när han åker bort.
– För säkerhets skull så har jag även några i jackfickan. De fungerar så bra så jag vill inte vara utan dem.

Fakta

Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna. Mycket beror på att maten vi äter ofta är hårt raffinerad. När helkorn och råris raffineras till vitt mjöl och vitt ris försvinner över 80 procent av magnesiuminnehållet. Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning. Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion och till att minska trötthet och utmattning.

Magnesium vs kalcium
Förutom det låga magnesiuminnehållet i maten vi äter så förbrukas intaget när vi dricker läsk och alkohol. Raffinerad och fettrik mat ökar också förbrukningen av denna mycket viktiga mineral. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget. Mjölkprodukter innehåller 8-9 gånger mer kalcium (Ca) än magnesium (Mg). I Sverige får de allra flesta i sig ca 5-10 gånger mer kalcium än magnesium. Ett intag av 1-3:1 Ca:Mg är att rekommendera.

Magnesium är inblandat i över 325 olika enzymreaktioner i kroppen. De flesta av dessa har att göra med produktion, transport, lagring och användning av energi. Kalcium har en sammandragande effekt på musklerna medan magnesium har en avslappnande effekt. Magnesium reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna. Magnesiumets avslappnande effekt påverkar sömnen positivt och är kramplösande på både inre och yttre muskler. Blodets pH-värde regleras till viss del av magnesium och kroppens syra-/basbalans påverkas positivt.

Det dagliga intaget
En frisk människa behöver minst 300-450 milligram magnesium per dag enligt officiella rekommendationer. I takt med att våra kostvanor har förändrats så har vårt intag av magnesium minskat från cirka 1250 milligram till knappt 250 milligram per dag sedan början på 1900-talet. 30-50 procent av det magnesium vi får i oss tas upp i tunntarm och tjocktarm. Resten åker ut med avföringen.

Amerikanska nutritionister har, för att hjälpa till att dra in mer magnesium i cellerna, utvecklat ett mineraltransportsystem som kallas Portamin och består av lättlösliga och lättupptagliga föreningar av mineraler som glycinatkelat, citrat, glukonat, askorbat, malat och succinat. På den svenska marknaden hittas transportsystemet i magnesiumtillskottet Super Magnesium 375 mg från Great Earth som vissa menar får ett bredare upptagningsområde med sina olika former av magnesium, där magnesiumsalterna har varierande uppgifter.


Artikel och bild från: http://kurera.se/med-magnesium-forsvann-myrkrypningarna/

”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”



Martina Johansson är civilingenjör, bloggare och författare. Just nu jobbar hon i Shanghai som medicinteknisk ingenjör och skriver böcker på fritiden. Hennes stora intressen är hälsa, träning och att hitta knep för att må bättre och vara friskare.
Hon har skrivit den intressanta boken ”Hormonbibeln”. Kurera var bara tvungna att ställa några frågor.


Vad vet man om hormonrubbningar och varför blir det allt vanligare?
– Hormonrubbningar blir vanligare för att det är de långtgående effekterna av extremt onaturlig mat med mycket snabba kolhydrater, spannmål och syntetiska tillsatser. Allting som kommer in i kroppen måste metaboliseras, det åker inte bra rakt igenom. Så fort det interagerar med kroppen har det förmågan att störa ut eller påverka många hormoner negativt.

Hur har dieter som LCHF och GI påverkat vår syn på kroppen?
– Tack vare lågkolhydratkost har man sett att kalorihypotesen inte stämmer längre, och att viktminskningen är mer hormonell än vad man tidigare kunnat ana.

Kan du berätta lite om insulin?
– Insulin är ett riktigt chefshormon i kroppen som styr och reglerar många andra hormoner. Dess primära uppgift är att reglera blodsockret genom att sänka det efter en måltid.

Hur kommer det sig att man kan gå ner i vikt med dieter som är strikta med kolhydrater?
– Genom att eliminera eller drastiskt minska på kolhydraterna utnyttjar man hormonet glukagon som är aktivt vid ett jämt och stabilt blodsocker. När insulin är aktivt är all fettförbränning blockerad, men när blodsockret är jämt kan fett flöda ut ur kroppens fettceller och användas till energiomsättningen. Dessutom växlar kroppen sitt bränsle från socker till fett, vilket gör att man kan bränna fett dygnet runt och inte bara när man tränar.

Spelar inte kalorierna någon roll?
– Nej, inte alls. Matsammansättningen spelar all roll, det är så stor skillnad på 500 kilokalorier smör och 500 kilokalorier lösgodis att det inte ens går att jämföra, de metabola effekterna är helt motstående.

Varför ser man allt fler kvinnor som lagrar fettet på magen?
– Troligtvis på grund av högt insulin långa stunder varje dag, det är väldigt fetmande och lagrar särskilt inte fettet på magen. Högt kortisol kan också bidra till mer bukfett, det är stresshormonet som aktiveras när vi utsätts för psykisk press, inte mår bra eller sover dåligt.

Hur ska man tänka när det gäller viktnedgång och fettinlagring, finns det några snabba tips som gör att viktnedgången underlättas?
– Strunta i kalorierna och ät naturlig och ren mat. Välj mat som inte har någon innehållsförteckning det vill säga grönsaker, nötter, bär, kött, fisk, kyckling och ägg. Var inte rädd för naturligt fett som smör och kokosolja, det är otroligt fettförbrännande. Skippa frukten för fruktos är ett snabbt socker som höjer upp insulinet och gör det svårare att gå ned i vikt, och skippa alkoholen.

Hur fungerar hormonerna för mättnad och hunger och hur kan de påverka vår vikt?
– Leptin och Ghrelin är våra mättnads- och hungerhormon. Man har sett att smala personer har mer hungerhormon och mindre mättnadshormon, paradoxalt nog. Smala personer är alltså mer hungriga, fler stunder varje dag och överviktiga personer kan ha svårare att uppleva riktig hunger. När man får insulinet under kontroll följer dock leptin och ghrelin med och det blir lättare att vara hungrig istället för sugen, och lagom mätt.

Varför är sömnen viktig för våra hormoner – vad händer när vi sover?
– Under sömnen så återställer sig kroppen och man har sett att personer som sover bra och tillräckligt länge har en bättre fettfördelning. Det beror troligtvis på att de får tillräckligt med hormonutsöndringar under natten och har lägre kortisol. Med dålig sömn går kroppen på högvarv under dagen för att kompensera för sömnbristen, och då är inte viktminskning en prioritet.

Kan stress göra att vi inte går ner i vikt?
– Ja definitivt, det är mycket som kan gå snett i kroppen när den är ur balans. Stress är ett tecken på att något inte är som det ska.

Artikel och bild från: http://kurera.se/hormonrubbningar

Så kan du äntligen förlåta någon - och gå vidare


Det är nästan oundvikligt att att aldrig hamna i det där ögonblicket, när du handlar eller åker bussen hem och ser den där personen. Hen som brukade vara din bästa vän eller kanske exet som krossade ditt hjärta. Och hjärtat fryser till is. ”Hoppas hon inte ser mig”.

Gammalt groll och ilska och kanske sorg bubblar upp till ytan igen och det känns som att du är tillbaka när det hände.

Att behöva träffa vänner du har brutit med, syskon du bråkat med eller föräldrar som tjatat på dig kan kännas jobbigt. Men det är också ett tillfälle att förlåta och gå vidare med er relation.

Och det är ju svårt att vara lycklig om man går runt och är arg. Att förlåta kan istället bli en otrolig lättnad och kan förändra ditt liv mer än du tror.

Här letar vi 6 steg du måste gå igenom för att veta om du är redo att förlåta.

Vad det betyder att förlåta

Att du förlåter någon betyder inte att du ber om ursäkt – det betyder inte att vad den andre personen har gjort är okej. Förlåtelse innebär bara att du accepterar det som har hänt. Det handlar om att du erkänner för dig själv hur du känner, att du äger dina känslor – och sedan släpper dem
Se förlåtelsen som något du gör för dig själv, inte för någon annan.

Är du redo att förlåta?

Ett förlåtande är inget du kan tvinga fram. Du behöver tid på dig att faktiskt känna alla de känslor du har inom dig, att tänka alla tankar och analysera dem, innan du kan släppa dem. Det kan ta två månader – det kan ta två år. Hur vet man om man är redo? Lita på magkänslan! Tänk igenom ett möte med den som gjort dig arg eller ledsen, tänk på vad du skulle säga. Gör tankarna dig spänd eller orolig (eller vill du till och med spy!) – då är du nog inte redo att förlåta.

Förlåt dig själv

Det allra vanligaste är ändå att båda parterna i ett bråk har gjort eller sagt något som bidragit till det som hänt. I stundens hetta är det lätt att man kanske säger saker man inte menar, eller på ett onödigt elakt sätt. I ett sådant läge kanske det som håller en från att förlåta, är den skam och skuld man känner över sitt eget handlande.
Då måste du förlåta dig själv innan du kan förlåta någon annan, och det gäller att inse att du bara än mänsklig – och människor felar.

Förlåtelse behöver inga ord

Ibland är det svårt att prata om dispyten, och att högt säga orden ”jag förlåter dig” kanske åter tänder gnistan som från början startade bråket. Om så är fallet kanske det bästa är att erkänna förlåtelsen tyst för dig själv, och istället visa vart du står genom dina handlingar. Du kan sluta undvika personen när ni är i samma rum, eller erbjuder dig att hämta hen på flygplatsen.
Ibland är det bättre att bara gå vidare utan att försöka reda ut allt.

Men ibland måste man kommunicera

Om du inte tror att du kan gå vidare utan att få en ursäkt, eller åtminstone en bättre förklaring, så måste antagligen sätta dig ner med den andre personen förr eller senare. Se till att du är mentalt redo för den konfrontationen, och att du fokuserar på att förmedla dian egna känslor och ditt beteende – inte den andra personens. På sås sätt håller du dig borta från att anklaga och lägga skuld på den andre, vilket kan trigga ett defensivt beteende.

Sätt gränser

Att förlåta innebär inte att ni går tillbaka till hur det var förut – det var ju därifrån ni började bråka. Därför är det viktigt att bestämma vissa regler och att sätta gränser. Ni kanske inte borde umgås lika mycket, eller åtminstone undvika en viss sorts situationer eller aktiviteter där ni vet att det skär sig.


Artikel och bild från: http://www.mabra.com/sa-kan-du-antligen-forlata-nagon-och-ga-vidare/

Källa: Prevention
Foto: Shutterstock

Hjärntrötthet bör tas på största allvar

SNACK OM TRYTANDE ORK. Överläkaren och professorn från Sahlgrenska, Lars Rönnbäck var inbjuden i föreläsningsserien ”Fika med forskare” och pratade om ett aktuellt fenomen, hjärntrötthet

Alla kan vi känna oss lite trötta ibland. Men när hjärnan säger ifrån, energin är slut, minnet och koncentrationen sviktar kan det vara läge att höja varningsflagg. – Ett brutet ben eller en arm det syns. Men har man drabbats av hjärntrötthet är det inte lika lätt att se, säger neurologprofessorn Lars Rönnbäck.


Rönnbäck föreläste om när hjärnan inte orkar längre och fyllde häromkvällen föreläsningssalen Stormen hos Folkuniversitetet där han pratade om sin forskning.

Hjärntrötthet, stress och utmattningssyndrom skrivs det och diskuteras det dagligen om i medier och på arbetsplatser. Varför blir vi hjärntrötta och orkeslösa och hur botar man det? Går det att bota?

– Hjärnan är bara två procent av kroppsvikten, men konsumerar 20 procent av all energi i kroppen. Får den inte återhämtning och vila, kan hjärntröttheten bli ett långvarigt problem. Det behövs förståelse och insikt.

Men den kan uppstå på många sätt, inte bara genom stress och utmattning, utan också som en följd av sjukdom som bland annat Parkinsons, MS och hjärnhinneinflammation.
Rönnbäck och hans forskningsteam har utgått från studier på patienter som haft en lättare hjärnskada eller hjärnskakning. De har uppvisat följdsymptom som påvisar mental trötthet. De flesta tillfrisknar, men upp till 25 procent får restsymptom.

– Jag minns en student som frågade en patient med MS om den var trött. Näe, sa patienten bestämt. Men svaren skiljer beroende på hur man ställer frågan, förklarar Lars Rönnbäck och fortsätter:

– Jag frågade då hur det är när han läste en bok och hur många sidor han orkar läsa. Ojdå, svarade han, jag har inte läst en bok på sex-sju år och i tidningen läser jag bara rubrikerna.

Det här är ett symptom som många med hjärntrötthet har. Läsning kräver mycket av hjärnan, och man får inte det hela att hänga ihop. Andra symptom är svårigheter att göra flera saker samtidigt, att höra på flera som pratar, att ta in intryck, sömnproblem och ångest.

Men det Rönnbäck anser som allvarligast och som bör tas på största allvar är om ”tillståndet” får pågå för länge.

– Då kan det ta lång tid att ta sig tillbaka, man blir dränerad och batteriet laddas ur snabbare för varje gång. Det kan bli en förlamande trötthet.

Vid sina studier har Rönnbäck testat två behandlingsformer, dels den central­stimulerande läkemedelssubstansen metylfenidat och mindfulness. Det har visat sig ge lindring och testpersonerna säger sig mer tillfreds med sina liv, och kan snabbare bearbeta information. Han hoppas nu att resultaten kan leda till ännu bättre forskning om hjärntrötthet, ett eftersatt område.

– När man har behandlat hjärntrötthet, så kommer förståelsen bli större, menar Lars Rönnbäck.

Artikel och bild från: http://www.e-pages.dk/bohuslaninge

Drunknar du i dina känslor? Testa om du är högkänslig



Reagerar du starkt på ljud, färger och dofter? Känner du in stämningen direkt när du kommer in i ett rum? Kanske du är HSP – en högkänslig personlighet. 

Om tio människor går in i ett nytt rum lägger åtta av dem märke till möblerna och färgerna, medan två av dem även noterar hur alla i rummet mår och vilka spänningar som finns. Dessa människor är extra känsliga. Begreppet Highly sensitive person, HSP, eller som det oftast kallas på svenska – högkänslig person, introducerades av den amerikanska psykoterapeuten Elaine Aron, forskare vid New State University of New York, i mitten av 1990-talet.

Högkänsliga personer är kreativa och ambitiösa

Personer som är högkänsliga kan av misstag tas som svaga eller ”överkänsliga”, det är de inte. De reagerar snarare starkare på intryck utifrån och inifrån och hör, ser och lägger märke till saker och känslor som andra missar. Innan man har förstått att man är högkänslig kan det vara en begränsning eftersom man kan känna sig annorlunda, konstig eller utanför vilket kan bli destruktivt. Med vetskapen att man är högkänslig är det lättare att förstå varför man reagerar starkare, eller på ett annat sätt, än sina vänner. Att vara högkänslig är en tillgång eftersom personer med HSP är väldigt kreativa, ambitiösa och bra på att organisera. Ofta är högkänsliga personer utmärkta ledare eftersom de tidigt kan se problem och lösa dem.

”Det behövs högkänsliga fiskar för att stimmet inte ska simma rakt in i gäddans gap”

Vackra saker i omgivningen som ett knoppande träd om våren kan ge ett lyckorus, och en oskyldig knuff på bussen kan kännas mycket större än vad den egentligen är. En högkänslig person bearbetar information väldigt intensivt och kan lätt bli trött och utmattad när det händer för mycket nytt på samma gång. Enligt Elaine Aron är högkänslighet ett medfött drag som märks hos både människor och djur. Hon menar att det är livsviktigt att några av oss snabbt lägger märke till faror eller känner av när någon i gruppen inte mår bra. Det behövs högkänsliga fiskar för att stimmet inte ska simma rakt in i gäddans gap, och det behövs högkänsliga människor för att uppfatta när någon är ledsen eller trycka på paus-knappen när resten vill rusa iväg in i ett nytt.

Kort om HSP:

¦ HSP står för Highly Sensitive Person eller högkänslig person. Begreppet myntades år 1991.
¦ Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag, en biologisk egenskap och förmåga.
¦ De flesta med HSP noterar fler detaljer som de reflekterar över och bearbetar på ett djupare plan. Det medför en mängd ovärderliga egenskaper men det leder också till att dessa personer lätt blir överstimulerade och/eller överväldigade och kan bli oroliga och irriterade.
¦ Många med HSP blir mer harmoniska om de ger uttryck för sin kreativitet genom att sjunga, dansa, skriva, måla eller spela ett instrument.

Testa om du kan vara HSP här: Se om du är högkänslig genom att läsa igenom 10 påståenden:

1. Jag lägger märke till detaljer i min omgivning. Ja/Nej
2. Andra människors sinnesstämningar påverkar mig mycket. Ja/Nej
3. Vissa dagar när det händer mycket behöver jag dra mig undan för att få vara ifred. Ja/Nej
4. Jag blir lätt förskräckt ?och hoppar ofta till. Ja/Nej
5. Jag anstränger mig särskilt för att inte begå misstag eller glömma saker. Ja/Nej
6. Jag reagerar starkt på hungerkänslor – de påverkar mitt humör och min koncentration. Ja/Nej
7. Jag lägger stor vikt vid att undvika situationer som gör mig upprörd. Ja/Nej
8. Som barn betraktades jag som känslig eller blyg av mina föräldrar eller lärare. Ja/Nej
9. Konst och musik berör mig djupt. Ja/Nej
10. Jag blir lätt överväldigad av saker som skarpt ljus, starka dofter, grova textilier och sirener i närheten. Ja/Nej

Har du svarat ja på sex eller fler av dessa påståenden kan du vara högkänslig. Men kom ihåg att ett test som är så här kort inte ger ett hundra procent tillförlitligt svar. Läs på mer om HSP och lita på din magkänsla.

Artikeln bygger på en artikel från vår systersajt Veckorevyn.com. 

Artikel och bild från: http://www.amelia.se/artiklar

Tänkvärt

Ibland behöver man bli påmind att uppskatta det vi tar som en självklarhet i livet.


Bild från: viralking.se


Vetenskapens värld

Del 17 av 17. Har hälsodrycker, kosttillskott, detoxprodukter och dyra "superlivsmedel" som gojibär verkligen någon effekt på vår hälsa? Forskare undersöker trendiga "superfoods" tillsammans med forskare och en grupp frivilliga försökspersoner. Skicklig marknadsföring kan få oss att tro att vi behöver produkter som vi egentligen inte alls behöver, och som i vissa fall är rent skadliga.

 Se avsnittet här: http://www.svtplay.se/video/11612762/


tisdag 13 december 2016

Att tro på en förbättring

Jag vill tro att man kan bli bra till slut bara man ger sig tiden och ser framåt och inte försöker ta sig tillbaka till livet man hade för det var ju det som gjorde en sjuk. Det hela handlar om att komma till insikt med hur jag ska förändra mitt liv för att ta mig framåt. Vad är det som gjorde att jag hamnade här hur kan jag förändra för att det inte ska ske igen?

Det jag har kommit fram till för min egen del är att jag slutade lyssna på min magkänsla vilket gjorde att jag satt mig i situationer som inte var bra för mig. Istället för att markera när jag tyckte något var fel bet jag istället ihop och körde vidare för jag orkade inte ta tag i "problemet".

Inte heller använde jag ordet nej speciellt många gånger utan satt andra människors välbefinnande för mitt eget. Istället för att göra det jag ville "offrade" jag mig för de jag hade omkring mig. Jag satt alla andra före mitt eget välmående vilket inte var värt priset för jag kan ju inte påstå att någon av dessa "vänner" stöttar mig idag eller ens finns kvar i mitt liv.

Under min sjukdomstid har jag även insett att det verkligen är vila som gäller. Så lite aktivitet som möjligt framför allt om det är det kroppen signalerar. Samt att det gäller att äta kontinuerligt och näringsrikt. För om vi inte ger kroppen näring kommer vi inte ta oss tillbaka hur mycket vi än försöker. Jag startar alltid dagen med ljummet citronvatten sen havregrynsgröt, äter frukt och grönt varje dag och försöker även byta ut varor till bättre alternativ och även ekologiskt.

Jag har även när jag mått något bättre kört en detoxkur för att hjälpa kroppen att komma igång och få njurarna att kicka igång igen. Jag har även gått på healing, mediyoga och jag tänker även på andningen för det är den jag anser är nyckeln till en lugnare och avstressande livsstil.


Dagen då allt förändrades

Dagen min kropp markerade att det får vara nog nu var 2015-02-24. 
Även om jag inte förändrades just den dagen, men det är från den dagen förändringarna började. 
All min kamp jag brottats med under flera år som tillslut gjorde mig sjuk är det nog ingen som förstår, knappt jag själv heller för den delen. 

Många tyckte nog att jag under lång tid varit grinig, sur, irriterande, hård i orden, motsträvig, ja allt jag kan komma på som går åt det negativa hållet. Några kanske märkte av att jag gick upp i vikt och även om ingen sa något så pratar man säkert sins emellan som man brukar göra. Viktuppgången var väl den som jag led mest utav just för att jag kände mig uppsvälld. Under en dag när det var som värst kunde det skilja nästan 2 kg från morgon till kväll just för att jag ansamlade vätska. Mina utsvängda jeans stramade åt runt knän och vader. Stövlarna som går nästan till knäna satt som de skulle under förmiddagen men under dagen så kändes det som "skinnet" i stövlarna skulle spricka. 

Det här är bara en symptom av oerhört många jag hade fram till kollapsen och några har jag dessvärre kvar och kan få leva med under lång tid. 

Men i och med kraschen så började min inre förändring som gör att jag faktiskt mår mycket bättre idag både mentalt och psykiskt. I och med att min kropp kraschade mer och mer för varje dag efter kollapsen har jag nu haft möjlighet att reflektera över livet och hur jag ska göra förändringarna. Jag känner mig lugnare och starkare inombords som att jag fått tillbaka min självkänsla och självförtroende. Jag har med tiden kommit fram vad det är som är viktigt för mig och mitt liv för att jag ska må bra. Det känns som att just den här händelsen är nyckeln till min framtid och att jag verkligen behövde den här kraschen för att vakna upp. 

Nedan kommer två bilder där det syns att kroppen har klappat ihop på grund av all stress jag utsatt mig för. Idag ligger jag mitt emellan dessa två bilder. Svullnaden runt magen har försvunnit till stor del och även kring benen så gott som och det smärtar inte längre när jag går som det gjorde under en period när jag till och med hade behövt kryckor för att ta mig framåt.

lördag 10 december 2016

Tänkvärt


Citronsyra


Allt fler kopplar olika kroppsliga besvär till citronsyra, en vanlig tillsats i många livsmedel och hudvårdsprodukter. Ann-Sofie Glans ser citronsyra som orsak till dotterns svåra eksem.

Läs hela artikel här: http://www.gp.se/nyheter/ekonomi


Citronsyrakänslighet har fått ny vind i mediaseglen. Ett vanligt symtom redan hos barn är svåra eksem, så kallat atopiskt. En kronisk inflammation i huden som vanligtvis behandlas med mjukgörande krämer, kortisonsalva och antibiotika. Nu vittnar alltfler om att de blivit symtomfria när de sanerat bort citronsyra från sin kost och miljö.

onsdag 7 december 2016

Att älska sig själv


100 sätt att börja Älska sig själv

Tyck om dig själv!
Du ska vara med dig själv hela livet. Gör ditt liv till en rolig och intressant upplevelse – det är bara du som kan göra det och det är bara du som kan bestämma dig för att ha det roligt, intressant, givande osv. Och tvärt om: om du bestämmer dig för att ditt liv är meningslös, värdelöst och hemskt, så kommer du att tycka att ditt liv är precis så.

Alla kan ändra på sig till det bättre!
Precis som man önskar att en annan person kunde förändra sig själv till det bättre, så kan du förändra dig så att du själv trivs bättre med dig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent!

Läs hela artikeln här: http://www.kjellhaglund.nu/alska-dig-sjalv/

måndag 5 december 2016

Föräldrar - kan vi prata lite om paketkalendrar?



– Snart klar, hur ligger ni andra till? Undrar en övertänd sexbarnsmamma på instagram när hon lägger ut en bild på 144 fint inslagna paket klockan 03:14 dagen innan första december.

För dig som inte vakade vid köksbordet samma tidpunkt, hög av lackdoft lätt intrasslad i washitejp och juteväv kan jag berätta att jag pratar om adventskalendrar.

Nej, inte den på TV eller i radio.

Och nej, inte en sån där vanlig i papper med fina julmotiv eller i bästa fall en chokladbit bakom luckan.

Och NEJ, inte en färdig från Barbie, LEGO eller BabyLips som kostar femhundra spänn och kan köpa dig fri från problemet.

Jag pratar givetvis den snart helt urspårade gör det själv-varianten, där allt från de 24 paketen (givetvis per barn) till valet av papper och inslagningsteknik snart når orimlighetens gränser.

För nu är det TÄVLING!

December är en härlig månad, men är i regel en utmaning för plånboken. Men till tröst har handeln snappat upp kalendertrenden och har lägligt nog mängder av småkrafs som du kan slå in. Det gör väl inget att plastgubbarna tappar armarna efter tre minuter eller att modelleran torkar vid första kontakten med luften i rummet. Det var ju ändå så billigt. Och billigt har kort livslängd.

(Här skulle jag infoga en bild på miljön som tindrar med ögonen på självaste julafton, men jag hittade ingen.)

Du kan också gå åt motsatt håll och satsa och kvalitet och hållbarhet. Det kostar givetvis. Underkläder behövs ju alltid. Strumpor likaså. Och kläder går ju alltid åt. Och smycken, glöm för guds skull inte smycken! Ös på med riktiga, bara lite mindre, paket varje dag fram till jul. Det kan gå att slå in en dunjacka i en ask, om du bara pressar ur allt luft först. Och en kryssning blir ju också mysigt.

(Här skulle jag infoga en bild på en plånbok när den tindrar med ögonen på självaste julafton, men jag hittade ingen.)

Att gå halva vägen är också en strategi. Mixa dyrt och billigt, högt och lågt. Konsumera, kom igen! Jaga efter barnen på vägen till skolan med eventuella oöppnade paket. Alla dagar i december ska prassla av papper och snören. ALLA! Det går inte att bli mätt på gåvor.

(Här skulle jag infoga en bild på ett gäng ungar som tindrar med ögonen på självaste julafton, men jag hittade ingen.)

Jag är mamma till fyra barn (eller 96 paket) och har testkört alla ovanstående strategier. I år taggade vi ner och gjorde förvisso en kalender, men vi skippade paket helt. Varje familjemedlem får i stället några luckor var där man skriver något som alla ska göra tillsammans under dagen. Idag var det sexåringens tur, och vi klarade hennes otippade uppdrag. Nästan.



Artikel och bild från: http://www.mabra.com/foraldrar-kan-vi-prata-lite-om-adventskalendrarna/

Anti-stress kalender 2016

Var med i årets anti-stress kalender som lagts upp av Maria Helander. 
Nedan är ett citat från hennes sida. 

"Varmt välkommen till första luckan på vår Anti-stresskalender! Du har 24 lärorika, mindfula och sköna luckor framför dig. Under dessa dagar kommer du att få andningsövningar, stresshanteringstips och kunskap om vad som händer när man har stressat lite för mycket under för lång tid. 
Självklart kommer du även få nya mindfulnessövningar."



Lucka 1 - fem råd inför stressmånad.
Läs texten här: http://www.mariahelander.se/?p=9174




Lucka 2 - Vad är stress?
Läs texten här: http://www.mariahelander.se/?p=9176


Därför ska du äta gurkmeja samt recpet på guldmjölk


Gurkmeja har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. En av örtens främsta förespråkare är hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala.

– Gurkmejans effekt är lika stark som – eller till och med starkare än – antiinflammatorisk medicin, säger hon till Kurera.


Författaren och föreläsaren Sanna Edhin anser att gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns. Kurera blev nyfikna och tog sig en pratstund om ämnet.

Varför ska man äta gurkmeja?– Därför att det är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns eftersom det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

Rekommendationen en matsked per dag
För att få effekt menar Sanna Ehdin att man ska ta en rågad matsked per dag. 
– Det är rekommenderad dos enligt forskningslitteraturen. Det ger en stark och naturlig läkande effekt, säger hon.
Man har känt till örtens fördelar länge berättar hon. 
 Gurkmejan har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor, samt den är så vanligt förekommande i det indiska köket att de givetvis vet om dess hälsofördelar.

Rensar bort plack i hjärnan, kan förhindra Alzheimerz och förebygga tumörer
Gurkmeja kan användas för att förstärka effekten andra vitaminer, berättar hon.
– Studier har visat att det förstärker effekten av vitamin E. Vitamin D3 och gurkmeja agerar synergistiskt för att förhindra Alzheimers till exempel. Det stärker makrofagernas effekt i hjärnan, vilket rensar och tar bort plack i hjärnan, säger Sanna Ehdin.
– Gurkmejan förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer – vilket är en kritisk process för att tumörens tillväxt och metastasering.

Bör tas tillsammans med vitamin D3 och vitamin K2
Man behöver 5 000 till 7 000 IU av vitamin D3 eller rejält mycket sol för att komma upp i denna skyddande effekt. Det finns också spännande kombinationer för den som är intresserad, berättar hon.
– Det allra bästa är att kombinera gurkmeja med både vitamin D3 och Vitamin K2. Vitamin K2 i sig skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen.
Tillskott som är bra att ta oavsett även utan gurkmeja, menar hon.
–Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K. Vitamin D i sin tur förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering.

”Spelar ingen roll om gurkmeja upphettas”Hon rekommenderar att man tar minst en till två teskedar gurkmeja per dag.
– Man kan blanda det var som och det spelar ingen roll om det upphettas. Jag äter gärna rå gurkmejarot. MEN när man mixar det ska man tillsätta peppar, eller svart peppar därför det ökar absorptionen betydligt.
Den aktiva ingrediensen av svartpeppar, piperin, ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av kurkumin.
– Piperin är känt för att hämma glukoronisering i lever och tarm, och det ökar curcumins biotillgängligheten med 2000 procent, säger hon.

”Gör guldmjölk – eller använd i matlagning”Det härligt guldgula pulvret är också en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande power-maten. Eftersom alla de numera vanliga kroniska sjukdomarna är just inflammatoriska, är detta oerhört viktigt, berättar Sanna Edhin och tipsar om så kallad guldmjölk.
– Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Givetvis kan det användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora dess effekt.

Ökar på växtöstrogenet
Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också vissa processer och förhindrar därmed att inflammationsproteinet vilket hämmar inflammatoriska mediatorer.
– Curcumin mångfaldigar även de naturliga växtöstrogenernas verkan och bör därför ätas tillsammans med fermenterade sojaprodukter som miso eller tempeh.

Äter själv gurkmeja varje dag
Sanna själv tar varje dag en egen specialblandning som hon kallar Sannas Guckmeja för att vara säker på att få i sig gurkmejan.
– Jag har tagit detta i flera år nu. Många har använt denna blandning och beskrivit mycket goda resultat mot ledvärk, inflammation, smärta etcetera.
I början av 2015 kommer Sannas Guckmeja att finnas färdigblandad att köpa.

Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva och potentierande effekter på hela kroppen. 

Gurkmeja…
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.
Källa: Sanna Ehdin Anandala




Recept på antiinflammatorisk guldmjöl se nedan länk.

Tips är att använda ekologiska produkter, kokosmjölk alt havremjölk istället för vanlig mjölk.

Boktips: Ibland mår jag inte så bra


Panikångest och framgångssaga

"Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över", säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therése varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips som hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att "acceptera läget".

"I och med sin bok Ibland mår jag inte så bra blir Therese Lindgren den där kompisen jag önskar att jag haft när jag var i mina sena tonår... Den här boken får 6 Tjocka Hetsätarkatter av 5 möjliga av mig! Helt jävla outstanding! Är det någonting du ska köpa till din tonåring i julklapp så är det den här boken!" Nöjesguiden