söndag 5 augusti 2018

Maria Boox: ”Lär känna dina gränser”


När vi ställer oss på yogamattan är det förhoppningsvis med en ärlig intention om att lyssna inåt. Samtidigt är det lätt att strunta i de signaler som kroppen sänder ut i form av smärta eller obehag i vissa positioner. Istället för att sakta ner finns risken att vi bara kör på ännu hårdare.  För ashtangayogaläraren Maria Boox, blev knäskadan som hon ådrog sig för ett par år sedan en insikt om var hennes gräns låg.
– Jag kan inte skylla mina skador på någon annan eller yogan de har uppstått på grund av att jag inte lyssnat på kroppens signaler tillräckligt mycket.
Maria Boox började med yoga 1985, då yoga inte var ett varumärke och då fokus huvudsakligen låg på det inre varandet. Idag har yoga vuxit till en mångmiljonindustri och den yttre looken har förändrats helt och hållet.
– När jag började yoga var det vanligt med mjuka stora bomullsbyxor och t-shirt på yogamattan. Idag exponeras kroppen på ett helt annat sätt med åtsittande kläder och ibland inte mycket mer än en bikini. Det är en stor industri som ligger bakom yogascenen, det är mycket pengar som snurrar runt varje person som gör yoga. Precis som i vilken business som helst så passar inte en äldre kvinna in i det säljande konceptet, säger Maria, som sedan tjugofem år har hela världen som arbetsfält. Hon känner sig lika hemma bland bergen i Peru, på stränderna i Kalifornien, på Kosteröarna i Indien som hemma i stadsdelen Södermalm i Stockholm.
 "Om man fastnar i ett tankesätt att man ska se ung ut oavsett hur gammal man är, då kan man driva sig till vad som helst för att få kroppen att se vältränad ut."
Yoga associeras ofta med fysiska övningar, trots att det endast är en liten del av yogans filosofi. Självbedrägeri kan existera även under ett yogapass, inte minst när det kommer till kroppens utseende. Istället för att praktisera yoga för att komma till förnöjsamhet och acceptans oavsett vad man går igenom i livet, kan den unga och smala kroppen som presenteras idag, bli det enda riktmärket. Detta bekräftad
– Om man fastnar i ett tankesätt att man ska se ung ut oavsett hur gammal man är, då kan man driva sig till vad som helst för att få kroppen att se vältränad ut. Jag säger inte att det är fel, men man ska vara medveten om det och förstå vad yoga är. Inom yogan vill vi behålla styrkan och mjukheten för att den inre livskraften ska vara tillgänglig, inte för att vi ska se ut på ett visst sätt, och det har kommit i skymundan.
Hon håller med om att det inte är helt enkelt när man inom yogan använder prestationskrävande positioner för att lära sig att hantera prestation.
– I de gamla yogiska texterna står det att vi ska sträva efter att vara alerta och bekväma i asanas, inte att vi ska se ut på ett särskilt sätt. Om du är bekväm i enklare positioner kanske du behöver testa mer utmanande positioner för att utvecklas, men folk har bråttom att komma vidare och då är det många som gör sig illa.
All yogisk praktik, menar Maria, strävar efter att berika resten av livet och går hand i hand med det som händer utanför mattan. Själv har hon fått använda sin kunskap och erfarenhet till att sakta ner och backa i de övningar som gör ont.
– Jag märker att min energi och min fysiska kropp är annorlunda nu jämfört med vad den var för 20 år sedan. Idag har jag accepterat det och gör inte de allra mest avancerade övningarna längre, då kan kroppen gå sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar