Jag är en av många som kraschat in i utbrändhet och utmattningsväggen som många känner till men inte riktigt förstår innebörden av. Min tanke är att dela med mig av det jag hittar i min resa tillbaka.
måndag 29 februari 2016
Ett år
söndag 28 februari 2016
Undvik snabbmaten
fredag 26 februari 2016
Hur du behandlar sömnlöshet naturligt
8 bra antistresstips
torsdag 25 februari 2016
Vart du än går är du där
söndag 21 februari 2016
Värderingar
I boken "Tänk låsningar och lösningar" av Kjell Enhager tar han upp det här med värderingar. Där ovan bild är tagen ifrån. |
onsdag 17 februari 2016
söndag 14 februari 2016
torsdag 11 februari 2016
Mindfulness
Jag var den duktiga flickan
Tips på hur du hanterar stress
Symptomer
Stresstest
onsdag 10 februari 2016
Stress ger mätbara skador
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/stress-ger-matbara-skador
tisdag 9 februari 2016
Promenera mera oavsett årstid :)
Källa: Hemmets Journal
måndag 8 februari 2016
Det här med pengar...
Alltså det här med pengar kan ju få vem som helst stressad och det gör inte måendet bättre oavsett om man är sjuk eller inte.
När jag kraschade hade jag velat fått information om att återhämtningen kan ta tid. Flera månader eller kanske till och med år om man har otur. Jag däremot trodde att jag skulle vara frisk inom ett par månader och levde med den insikten, vilket innebar att jag inte la om min budget.
Nu däremot när mitt första år sinar mot sitt slut och jag insett att ersättningen kommer minska inser jag att krisen närmar sig. Värre kommer det bli om det tar ytterligare år att bli frisk.
Jag hade gärna sett tips och idéer om vad jag bör tänka på för att det ska underlätta för mig i framtiden ifall jag är sjuk länge. Jag mår bättre om jag har kontroll över saker och ting, det gör att jag inte stressar upp mig i onödan. Får jag rätt förutsättningar från början kanske jag kan undvika en stresskollaps längre fram.
Så jag vill dela med mig av det jag hade velat hittat i mitt sökande som kanske kan få ner någons oro inför framtiden.
Så här kommer mitt råd, har ni fler ekonomiska tips dela gärna med er.
Utgå ifrån att du kommer vara sjukskriven i 2 år och inte månad för månad. Med den förutsättningen kan du lättare göra en budget för framtiden och hur du ska prioritera dina inköp.
Börja med att se över dina fasta utgifter:
* Kan du få ner kostnader genom att få ner administrationsavgifter genom att ändra betalningssätt? (t.ex. via autogiro, kvartalsbetalning)
* Har du något små lån som du kan betala av för att slippa nya uppläggningsavgifter vid exempel årsskiftet.
* Kan du lägga om något lån för att få lägre ränta.
* Se över dina abonnemang, finns det något som är billigare (tänkt på att inte binda upp dig, har flera i familjen Spotify lägg om abonnemanget till familj)
* Betalar du för något du inte nyttjar, ring och avsluta det.
* Betalar du för något som du under den här perioden kan avvara och avsluta? T.ex. tidningsprenumeration, tv-kanaler m.m.
* Stoppa eventuellt fondsparande.
* Se över dina försäkringar och jämför priser. (ex via https://www.compricer.se/)
* Räkna även in i budgeten de årliga utgifterna som kan tillkomma till exempel bilskatt, besiktning, restskatt, eventuella skatt på fonder, ev hyreshöjning.
* Kontrollera om du är berättigad bostadsbidrag.
* Se över om din arbetsgivare eller försäkringsbolag står för läkarkostnaderna, eller kan till och med försäkringskassan erbjuda någon ekonomisk hjälp gällande rehabilitering.
* Nyttja högkostnadsskyddet.
* Se över om din försäkring om du är berättigad ytterligare ersättning.
* Undvik att plocka ur pengar från sparkontot när det verkligen inte är ett måste.
Se över dina inköp:
* Tänk över dina inköp och jämför priser. Undvik att handla det som du egentligen
inte behöver just nu. (Ta hjälp av t.ex appar för att jämföra)
* Lägg om vanor t.ex drick vatten för att minska kostnader på ex mjölk, dricka osv. Se över matvanor, kan det bli billigare att äta gröt till frukost istället för fil och flingor?
* Se över om du kan spara pengar i hemmet genom att dra ner på energianvändningen.
Till exempel att dra ur laddare som inte används ur el-uttagen, stänga av tv:en när
man inte tittar osv.
* Har man barn kanske det lönar sig att införskaffa tygblöjor istället. (http://blojfribebis.se/tygblojor/)
* Ett annat tips är att göra inköp på loppis eller på köp och säljsidor på nätet. Där kan mycket hittas som knappt är använt.
Tänk på att ta med barnen i ekonomin och förklara på deras nivå om vad som gäller nu.
Det var mina tips, kommentera gärna om du har några bra ekonomiska tips, eller appar m.m som kan vara värt att dela vidare.
Blir det här en för stor process att gå igenom själv, ta hjälp av någon anhörig eller varför inte kontakta din budget- och skuldrådgivare i kommunen.
Det bästa råd jag har är att gå igenom detta så snart som möjligt för ju tidigare det sker ju fler kronor hinner du spara. Nu är du i alla fall en bit på väg och har gjort det bästa av situationen för stunden. Det borde göra dig lugn och trygg för ett tag i alla fall. Att få en ungefärlig uträkning på vad du är berättigad i ersättning kan du besöka ersättningskollen (www.ersattningskollen.se) på nätet.
söndag 7 februari 2016
lördag 6 februari 2016
Tips på yoga övningar
Allt fler upptäcker hur välgörande yoga är. Men som nybörjare kan det vara svårt att välja rätt typ av yoga och få tid till ett pass. Här får du en bra introduktion till en enkel "köksyoga" som du kan göra hemma – allt du behöver är en stol!
Varför yoga? Jo, för att vi blir:
* lugnare
* smidigare
* mer koncentrerade
* uthålliga
Den gör oss också rörligare och förbättrar vår andning, bland annat genom att räta ut ryggraden och öppna upp bröstpartiet. Det gör att vi kan djupandas, vilket blir allt viktigare i takt med att vi blir äldre och kutigare. Långa, djupa andetag stärker bland annat immunförsvaret, syresätter kroppen och förbättrar blodcirkulationen.
Läs vidare och se övningar här:
Länk: http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Bli-mjuk-och-smidig-med-enkel-koksyoga/
torsdag 4 februari 2016
Karlavagnen: Ordination motion
Alla vet att det är bra att röra på sig men nu har forskning slagit fast att motion hjälper mot många psykiska besvär. Och det bästa av allt är att det inte krävs floder av svett för att nå denna effekt.
Magnus Lindwall är forskare vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. I sin avhandling har han konstaterat att yngre kvinnor som motionerade två gånger i veckan under sex månaders tid, fick en ökad självkänsla och bättre självbild. Kvinnorna tyckte helt enkelt bättre om sina kroppar, detta oavsett om styrkan eller konditionen ökade något nämnvärt. Magnus finns med i kvällens program och berättar mer.
Lyssna:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/680266?programid=3117
10 enklaste strategierna att förbättra minnet
Glömmer du bort enkla saker? Har du ofta svårt att koncentrera dig eller känner du att andra har bättre minne än dig? Oroa dig inte. Du bör tänka på att stress eller ångest ibland kan minska dina mentala förmågor och att till och med en dålig diet kan orsaka problem.
Tänk på din hjärna som en muskel som kan tränas och utvecklas. Att förbättra minnet är alltid möjligt, och vi ska förklara hur du gör det nedan. Så fortsätt läsa!
Länk: http://stegforhalsa.se/de-10-enklaste-strategierna-att-forbattra-minnet/
”Föräldrar till barn med funktionsnedsättning bränner ut sig”
”Vi föräldrar ligger alla i riskzonen att bli utbrända och vi i styrelsen har egna erfarenheter av utbrändhet. Det ska inte vara ett lotteri vilket stöd man får. Det ska vara lika i alla kommuner och landsting”, skriver Lena Fenryr, Jeanette Rosberg , Maja Erkstam.
Länk: http://www.svt.se/opinion/om-barn-med-npf
Så blir du av med stresskäkar
– Att käken hakar upp sig eller knäpper är vanligare än man tror, säger Tomas List, professor vid avdelningen för klinisk bettfysiologi vid Malmö Högskola.
Stress är den största boven. Många pressar eller biter ihop käkarna på dagen och gnisslar tänder om natten, och spänningar sätter sig ofta i käken och ansiktet. Varningstecken är att man har ont i huvudet, trötta käkar och smärtor i ansiktet när man vaknar.
Länk: http://www.hemmetsjournal.se/Medicin/Medicin-och-halsa/Sa-blir-du-av-med-stresskakar/
onsdag 3 februari 2016
Ordspråk
En tanke om omtanke
tisdag 2 februari 2016
Del 2. Stress i vardagen
DEL 2. Att bli accepterad bland kamrater, uppfylla ideal som sprids i media, få höga betyg, komma in på rätt utbildning - stress kan ha många orsaker, skriver BRIS. Precis som vuxna blir också barn stressade, de påverkas lätt av sin omgivning och en ständig stress kan vara skadligt.