söndag 31 juli 2016

Forskarna slår larm. D-vitaminbristen i Sverige gör folk jättesjuka. Men ingen verkar bry sig.



Brist på D-vitamin kan göra dig sjuk. Trots det får många i Sverige i sig för lite av vitaminet. Nu vill Susanne Bejerot, psykiater och docent vid Karolinska institutet och Mats Humble, psykiater och forskare vid Örebro universitet att problemet ska tas på allvar.

Många vet att det är viktigt att få i sig D-vitamin, särskilt i Sverige där vi inte får så mycket sol under vinterhalvåret. Men alla vet inte hur allvarliga konsekvenserna av D-vitaminbrist kan vara.
 ”Att D-vitamin är nödvändigt för ett välfungerande immunförsvar och att D-vitaminbrist ger upphov till värk, muskelsvaghet och kognitiva nedsättningar är väl känt. Möjligen är det mindre känt att D-vitaminbrist också är överrepresenterat vid ms, Alzheimerdemens, Parkinsons sjukdom, barndiabetes, tjocktarmscancer, schizofreni, fetma, autism, utvecklingsstörning och depression”, skriver Susanne Bejerot och Mats Humble i Svenska Dagbladet.

Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble är det större risk för personer med mörkare hud att få D-vitaminbrist. Den ljusa huden har anpassat sig för att producera D-vitamin mer effektivt. Att undvika solen och ha kläder som täcker kroppen ökar också risken för D-vitaminbrist. Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble visade det sig att mer än 90 procent av de gravida kvinnorna från Somalia som nu bor i Dalarna har svår vitaminbrist.

Personer med låg inkomst, låg utbildning och invandrarbakgrund har större risk för att må dåligt, både psykiskt och fysiskt. Enligt Susanne Bejerot och Mats Humble visar forskning på att kronisk D-vitaminbrist kan vara en anledning. Men det är många som inte känner till hur viktig D-vitaminen är. Nu uppmanar Susanne Bejerot och Mats Humble de ansvariga myndigheterna att ta ansvar.
 ”Fortfarande är D-vitaminfrågan ”ingens bord”. Man kan fråga sig hur många sjukdomar som måste kopplas till låga D-vitaminnivåer för att något ska hända. Ansvar kommer förr eller senare att utkrävas. Vad har vår nya sjukvårdsminister att anföra i frågan?”, skriver Susanne Bejerot och Mats Humble i SvD.


Artikel och bild från: http://www.newsner.com

Symptom vid D-vitamin brist


D-vitaminbrist kan bidra till att skelettet blir skört och är relativt vanligt bland vissa riskgrupper. Symtom på D-vitaminbrist kan variera från person till person men är ofta diffusa. Vissa kan ha D-vitaminbrist utan att uppleva några symtom alls. Andra drabbas av trötthet, muskelsvaghet och värk i skelettet.

Eftersom D-vitaminbrist kan leda till symtom som ofta förknippas med andra sjukdomar, till exempel fibromyalgi och kronisk trötthet, kan tillståndet vara svårt att upptäcka på ett tidigt stadium.

Därför är det bra om du själv är på din vakt och kontaktar vården om du misstänker att du har symtom på D-vitaminbrist. En läkare kan kontrollera din D-vitaminnivå med ett enkelt blodprov. Om det skulle visa sig att dina nivåer är för låga kan du behöva få behandling för D-vitaminbrist.

Hur märker man D-vitaminbrist?

D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och för att skelettet ska kunna utvecklas normalt. Om man inte får i sig tillräckligt med D-vitamin från solen eller kosten kan det leda till benuppmjukning (osteomalaci) och osteoporos.

Lindrig D-vitaminbrist ger i regel diffusa eller obefintliga symtom. Svår D-vitaminbrist kan däremot leda till symtom på osteomalaci eller myopati, vilket innebär att muskelfibrerna inte fungerar som de ska.

Då kan man bland annat drabbas av:

  • allmän muskelsvaghet 
  • värk i skuldra, överarm, höft och lår
  • symmetrisk, diffus smärta i ländryggen, lårbenet och bäckenet
  • ökad risk att drabbas av frakturer

Ibland kan smärtan bli så svår att man får svårt att gå, eller utvecklar så kallad ”ankgång”.

D-vitaminbrist och trötthet/depression

Ibland förknippas D-vitaminbrist med depression, men den teorin saknar stöd i forskningen. Visserligen reglerar D-vitamin vissa funktioner i den del av hjärnan som påverkar vårt humör, men det finns många andra faktorer som kan bidra till att man känner sig deprimerad. Det finns alltså inga bevis för att man kan behandla depression med D-vitamin.

Fler studier behövs även för att ta reda på om det finns ett samband mellan trötthet och D-vitaminbrist. Trötthet kan bero på många saker och behöver inte vara ett tecken på D-vitaminbrist. Dock kan muskelsvaghet, som kan orsakas av osteomalaci, till exempel leda till trötthet.

Vad är rakit?

Rakit, eller ”engelska sjukan”, är en allvarlig form av D-vitaminbrist hos barn som orsakar en uppmjukning av skelettet. Även om rakit är mycket ovanligt i Sverige ökar sjukdomen på flera håll i världen. Symtom på rakit hos barn kan bland annat vara hjulbent- eller kobenthet, insjunken bröstkorg, deformerat bäcken och skador på tänder. För att undvika D-vitaminbrist och rakit får alla barn i Sverige gratis D-vitamindroppar från sin vårdcentral.

Artikel och bild från: http://www.bristguiden.se/d-vitaminbrist/symtom-pa-d-vitaminbrist/
Läs mer om D-vitaminbrist i länken ovan.

Tystnad är mycket viktigare för våra hjärnor än vi tror, enligt vetenskapen.


Bland mig och mina närmaste vänner är vi många som pratar. Högt, mycket och intensivt. Det är så klart bra att vi socialiserar och att vi hela tiden säger vad vi tycker, men ibland blir det pladdrigt och ibland är det svårt för dem som är lite tystare att få en syl i vädret. Samtidigt älskar jag att ta långa, ensamma skogspromenader. Sätta mig på en sten eller brygga vid en sjö och låta tankarna flöda fritt i det tysta. Det finns få saker som är så fridfulla som att sitta på en favoritplats i naturen och bara vara. Men tyvärr har jag sällan tid för detta längre. Från och med nu ska jag försöka prioritera om min tid lite. Ta mer tid för de lugna, tysta och sköna stunderna. Forskning visar nämligen att tystnad är viktigare för våra hjärnor än vi tror.

När världen upplevs som allt stressigare och hetsigare och folk hela tiden pratar i munnen på varandra är det inte så konstigt att tystnad blir mer och mer attraktivt. Folk åker på yogaretreats och är tysta i dagar. Drar på långa, fridfulla vandringar i bergen.
Och enligt forskningen är tystnad viktigare för oss än vi tror.



I en studie från 2013, som publicerades i tidskriften ”Brain, structure and function”, undersökte forskare hur olika typer av ljud och tystnad påverkade möss hjärnor, skriver Nautilus. Resultatet visade att när mössen vistades i en omgivning som var helt tyst två timmar per dag utvecklade de nya hjärnceller i hippocampus, det område i hjärnan som associeras med minnen, känslor och inlärning.
– Vi såg att tystnad verkligen hjälper de nya cellerna att bli till nervceller och integreras i systemet, säger forskaren Imke Kirste enligt Nautilus.
Vi vet också att hjärnan även arbetar när den är i ”viloläge”, som när vi sover. Då hanterar den intryck och information. När vi inte distraheras av ljud eller är upptagna med någon särskild uppgift får hjärnan tid att i tystnad bearbeta saker, skriver Lifehack. Både interna och externa intryck – och hitta balans.


Ljud kan ha en fysisk effekt på hjärnan på så sätt att det ökar stresshormonerna och blodtrycket. De som lever i en miljö med konstanta ljud, exempelvis nära trafikerade platser, drabbas troligen av kroniskt höga nivåer av stresshormoner. De kan också utveckla en stressrespons som gör att de ignorerar ljudet – men det innebär att de också kan ignorera andra, nödvändiga ljud som när folk pratar med dem. Ljud kan också orsaka hjärtsjukdomar, störa sömnen och ge tinnitus.
Tystnad däremot, det verkar ha motsatt effekt på hjärnan. Tystnad gör att kroppen och hjärnan gör sig av med spänningar. Tystnad i ett par minuter är till och med mer avslappnande för hjärnan än ”avslappnande” musik. Tystnad förändrar blodtrycket och blodcirkulationen i hjärnan, enligt en studie publicerad i Heart enligt Lifehack.

Bildkälla: Mostphotos
En del föredrar att ha ljud omkring sig när de ska lära sig saker, men studier visar att ljud försämrar hjärnans kognitiva funktioner. Särskilt när det kommer till att läsa, memorera och lösa problem.
Samtidigt hävdar en del forskare att det inte riktigt finns något som kan kallas tystnad. Om du till exempel lyssnar på en sång som abrupt stängs av ”hör” du ändå fortsättningen i hjärnan.
Oavsett vad så är det skönt att slappna av i hjärnan, kroppen och sinnena utan höga utomstående ljud ibland. Fråga bara alla som mediterar! Så jag tror att det ligger en hel del i att våra hjärnor – och vi själva också så klart – mår bra av att ta en liten paus från vardagen ibland. Gilla gärna om du håller med!


Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna

Artikel och bild från: http://www.newsner.com

Herregud & co


torsdag 28 juli 2016

Hantera utbrändhet utan väst metoder



”Så förändras hjärnan vid utbrändhet”–  är en hyfsad artikel därför att de nämner stresshormonet kortisol som boven. Då kan vi konstatera att man vet det nu i Sverige.

Jag gissar att man fått veta det rätt nyligen; ett, två år? År 2011-12 visste man ingenting, och många läkare har snurrat in sig i att det är nog ”psykiskt” (därav all samtalsterapi och psykofarmaka).

Forskaren säger också: ”Idag finns det ingen konsensus kring exakt hur utbrändhet ska behandlas, även om man vet att bland annat teamrehabilitering och arbetsinriktad rehabilitering kan göra folk bättre. Metoder som används är bland annat avspänningsövningar, KBT-behandlingar, sömnskola och coachning.”

De vet inte, med andra ord. Många berättar också att de får psykofarmaka, terapier, tvingas arbetsträna, gå med stavar, osv. Det biter illa på hormonrubbningar.

Vi kan konstatera att det finns ingen bot alls i SverigeOch eftersom man inte kan bota det får folk återfall, och då blir det värre, säger forskaren.

– Det är det som är det värsta med det här – de som en gång har blivit utbränd bär med sig en sårbarhet och blir väldigt lätt dåliga igen. Om det händer så finns risken att de brakar ihop fullständigt. Så prognosen är tyvärr ganska dålig, därför gäller det att gå försiktigt fram och inte ha för bråttom tillbaka till jobbet. I många fall är byte av arbetsplats helt nödvändigt.

Andra forskare har också meddelat att D-vitaminbrist gör folk jättesjuka
Men ingen bryr sig. Ibland frågar människor mig hur jag kan kalla Sverige för isolerat och omodernt, och det här är väl ett väldigt bra exempel på det?

hjrnan-och-nervsystemet-13-638
Boten finns, utanför landets gränser, och jag är själv botad, och det tog tre år ungefär. I Sverige sa man att det skulle ta 10-13 år, men det är i sig en lögn, för ingen har blivit botad i Sverige, säger proffs till mig då jag sätter dem i väggen.

Så, vad lärde jag mig då i Indien?Det första jag lärde mig på Ayurveda Villa var att själv förstå att det hela var mycket allvarligt, och att jag var dödssjuk, och att mitt tillstånd mycket väl kunde leda till att jag också avled. Dels sa läkarna det till mig, och dels visade de mig det i handling.

Folk på Cypern har efteråt berättat att de räknade med att jag skulle kunna trilla av pinn, när som. Min svenska läkare sa att ”du är ett unikum av styrka”, och han menade förmodligen tilltaget att lämna västs metoder, och F-kassan, och gå min egen väg?

”Alla” hade yoga i Indien utom jag, och läkaren sa:

11208639_10154257760497971_3774564026860308081_n– Du ska inte ha yoga, det räcker så bra med att du andas, du är för sjuk för det. Men du ska få tala med yogaläraren, som är en tuffing, och du behöver en tuffing. Han är det tuffaste vi har…

Så, tuffingen anlände, och det var en rätt barnslig grabb, och vi hade rätt intressanta samtal som främst handlade om livsstil, energier, och han kom en gång om dagen, minst, och talade med mig. Han höll med läkarna om att jag inte skulle röra på ett endaste lillfinger.


Jag var där i fem veckor, och åkte sen ner till södra Kerala, och bodde då hos Linda och Tomas som på den tiden arbetade i ett homestay som anställda. Jag hade bott på deras ställe också innan jag åkte upp till behandlingsstället, och Linda och jag fortsatte resan mot boten. Det finns ingen som har masserat in mediciner i mig, som Linda.

Jag kom ifrån den fascistiska vårdmiljönJagad av pillerkäkande, hysteriska, och ofta alkoholiserade människor i apparaten, och en av mina handledare på F-kassan var hörbart skitpackad, och hans hobby var att söka tvinga mig att tala i telefon då jag var nyopererad i käken.

Han ljög lite senare, slängde ut mig ur systemet, och ljög ihop att jag inte kommit på ett möte han kallat till. Men de kallar aldrig muntligt, enbart skriftligt, så dagen före förhandlingen i

Förvaltningsrätten backade F-kassan, domstolen ställde in, och jag fick sjukersättning sex, sju månader retroaktivt. Det där höll verkligen på att ta livet av mig. Jag blev enormt stressad av dem, och löste problemet genom att ta ut en tidig pension.

d-vitamintabellObeskrivligt vrålsjuk
Jag visste då jag var i Indien första gången att jag hade ett häpnadsväckande lågt D-vitaminvärde, jag hade 15.

Jag satt där i Indien, och mindes att F-kassans folk hade vikit sig dubbla av skratt då jag sa att jag själv ansåg att D-vitaminbristen var den allvarligaste av alla mina diagnoser.

Nu plötsligt var jag omgiven av folk som ansåg att jag var dödssjuk och inte borde röra mig alls i princip. Nu i efterskott vet jag att så var det. Mitt låga D-vitaminvärde var det absolut allvarligaste av allihop men fortfarande bara ett symtom på nåt helt annat…

Min egen svenska läkare var glad för att jag hade fattat beslutet att söka mig till Asien, och han hade varken försökt få i mig psykofarmaka eller velat skicka mig på samtalsterapi. Däremot sände han mig till en sjukgymnast som ville att jag skulle gå med stavar, så fort jag bara kunde, och jag testade det en gång och blev väl sängliggande med yrsel i två dagar. Efteråt har min svenska läkare sagt mig att det är nog rent vansinne i akutstadiet. Man ska inte motionera alls i akutskeedet. Det ska man senare. Du ska stressa kroppen så lite du bara kan!

byrkrat-2214659Steg 1
Det är att själv förstå hur allvarligt tillståndet är även om man är omgiven av exempelvis svenska, okunniga och packade socialfascister, som jag var. Jag vet inte om jag hade klarat av att stå på mig utan min första resa till Indien?

Jag kände givetvis att jag var väldigt sjuk men är man omgiven av den typ av galenpannor – som jag stötte på – är det inte helt lätt att bära upp den fanan. Det krävs styrka, och det har jag normalt, men är du sjuk… ja, då är du sjuk.

Möter man människor som antyder att man myglar, maskar, är lat, borde jobba, ska de ut ur huset, för de kan annars bli din död.
Det är min erfarenhet. Allt som stressar ska ut ur huset. Du kan inte bli frisk annars därför att grundproblemet är kortisolet – stresshormonerna.

Steg 2Det är att plugga och ta ansvar för sitt eget liv. Som forskaren nämnde i artikeln har de ingen behandling i Sverige och man har utbildat KBT-folk, så det sjunger om det, och de får ofta den här sjuka gruppen som patienter och man söker göra det till ”psykiskt” (så de ska få jobb) och sen proppar de gärna i folk piller (läkemedelsbolagen vill det) varpå de blir ännu sjukare. Betänk att den tredje största dödsorsaken i väst är läkemedelsförgiftning!

1933855_10154514144637971_7394503804239985380_nBinjuren har fått fnatt
Det första jag pluggade in var binjurens funktion – klicka så kommer du till material – och när jag förstått hur det systemet fungerar pluggade jag in vilken mat det är som kan kallas för ”binjuremat” och sen började jag äta uteslutande den.

Eftersom jag var rejält sjuk, och opererades i kraniet totalt nio gånger efter en fallolycka, orkade jag inte laga mat vilket bara är bra för man bör inte ens äta lagad mat.

Jag åt blåbär i mängder, massor med nötter, valnötter!, alla bär, mörk choklad, avokado, lax, citronvatten, och efter ”binjurematen” gick jag över på ”hjärnmaten”. Många går upp enormt i vikt, och för att förstå det pluggar du stress & vikt här.

En kort sammanfattning:

holistic_d-3_vitamin
Om jag ska sammanfatta helt kort, krävs en hel bok egentligen, vad jag lärt mig, och jag är helt frisk idag, så är det att stresshormonerna förgiftar hjärnan, den krymper vilket även svenska läkare vet, och det innebär att man ofta faller för synapserna når inte fram som de ska.

Hela denna stresshormonsprocess gröper ur D-vitaminet, och för att förstå det kan du plugga dessa filmer. När D-vitaminet är lågt är du som en öppen dörr för parasiter, virus, infektioner, och jag fick exempelvis Leismania förutom en kronisk bihåleinflammation och diverse andra infektioner, och man får diabetes typ 2 som ett brev på posten. Mycket som tyder på att diabetes typ 2 och cancerns grundbult också är stress.


13717380_10154795117057971_6988629849379718414_o(1)
Lägg till En frisk Lena född 1953
I Sverige talar man ofta om solbrist = D-vitaminbrist
Men jag hävdar bestämt att det är stressen som är skälet till D-vitaminbristen, och det är inte ett vitamin utan ett hormon, som är betydligt viktigare än vad F-kassan tycks veta. Artikeln ovan talar också om att folk blir jättesjuka och ingen bryr sig…

Stressen ska alltså ut ur huset, och D-vitaminet ska upp, och stresshormonerna ska ner Och socker och alkohol ska ut liksom skräpmaten, och du ska plugga. Mina gamla läsare vet varför jag befinner mig utomlands just nu. Alla kan inte ta ut en tidig pension, bege sig till sundare trakter, för att rädda livet på sig själv. Men man kan göra mycket!

En sjuk har bara en önskan, och friska har många
Men den som förstår allvaret lägger i handbromsen tidigt, och jag kan säga så här; bor du i en trea så flytta till en liten etta för du kommer ändå inte orka städa en trea om du blir så sjuk som jag var. Ta bort så många ”måsten” som det bara går, och ät dig sen frisk. Enda vägen ut, som jag ser det.

Hur ser det ut nu sex år senare?Jag är stress-skör, och kommer alltid att vara det, och den barnslige tuffingen har växt på sig rejält, och blev en av mina indiska ”Gods sons”

Artikel och bild från: http://www.emigrera.com/indien/hantera-utbrandhet-utan-vasts-metoder/

Ytterligare en artikel hittar ni här:En-skola-for-utbrända-med-österlandska-metoder/

Gå även in på hennes facebooksida där hon delar med sig av metoderna: https://www.facebook.com/groups/utmattningsskolan/



Lina Johansson: Jag kommer aldrig bli den jag var innan - för den jag var innan var också sjuk

För två och ett halvt år sedan orkade jag inte gå upp för en trappa. Jag hade ingen energi till att umgås med andra människor och jag kunde inte tänka en enda klar tanke. Jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Jag hade gjort för mycket för andra människor under för lång tid och glömt bort mig själv.


Hjortronskogarna upp mot Skaltjärn nära Välliste är fina platser för vila och återhämtning.


Tillståndet jag befann mig i kallas medberoende. Slutstadiet är fysisk sjukdom, känslomässig förvirring och självutplåning. Du glömmer bort vem du är och vad du kom till den här jorden för att bidra med.

Jag talar inte om empati. Jag talar inte om medkänsla. Och jag talar inte om ”normal” omtanke om andra människor.

Jag talar om empati på gränsen till besatthet. Medkänsla som tippar över i martyrskap. Och omtanke som leder till ett ohämmat kontrollbehov.

Jag talar om att bry sig så mycket att du ger upp ditt eget hjärta för att rädda någon annans.

Någon som aldrig har bett om din hjälp. 

Under den här perioden började jag ta hand om mig själv på olika sätt. Jag gick i terapi och jag lärde mig att säga: ”jag är viktigast i mitt liv”. Jag lärde mig också att meditera, äta mat som är bra för mig och att sitta i en soffa. Men viktigast för mig var ändå skogen.

Jag gick i skogen varje dag. Inte bara när det var strålande solsken. Inte bara när jag kände mig pigg. 

Inte bara när jag hade lust. Jag var i skogen varje dag. Minst en timme. Ibland tog jag mig 20 meter och ibland 200 meter.

Det hände ofta att jag försökte gå fort till en början. Som att jag skulle klara av något. Uträtta något. 

Göra någon nytta helt enkelt. Efter ungefär tio minuter hände alltid samma sak. Det var alldeles som om skogen tog mig i nackskinnet och sa: "ta det lugnt, du har för bråttom. Du ska inte prestera något. 
Inte här. Inte nu."

Jag är övertygad om att det är det här som har gjort mig frisk. Skogen och gammal hederlig samtalsterapi. Terapin river upp och skogen läker. Jag tror det.

Fast då gäller det att släppa taget. Lita på att något händer och inte ha för bråttom.

Jag är inte klar. Det blir jag aldrig men jag har valt att leva på ett annat sätt än jag gjorde tidigare. Jag har gjort förändringar. Stora och små. Några för att jag inte hade något val. Andra för att jag ville må bättre. Bli gladare och leva enklare. Leva som jag själv vill. På mina egna villkor. Inte styrd av någon annans uppfattning om mig eller mina egna förutfattade meningar om hur man bör leva ett bra liv.

Det har inte varit enkelt. När man har levt större delen av sitt liv utifrån andras behov är det svårt att hitta sin egen väg. Att hitta sin egen kärna. Sitt eget hjärta. Men när man väl gör det är det en fantastisk känsla och man undrar hur man någonsin kunnat leva på något annat sätt.

Att bli frisk
Den svåraste och viktigaste insikten har varit att förstå att jag aldrig kommer att bli den jag var innan. Det är det som är själva kärnan. För den jag var innan var också sjuk. Hur länge jag varit sjuk vet jag inte men sannolikt långt innan jag själv insåg det.
För mig tog det ungefär två år att komma till den insikten. Och det var när jag väl gjorde det och därmed också slutade att försöka bli den jag var innan. Det var då jag blev frisk.


"Måste akta mig för att göra för mycket"


Hon var stålkvinnan som klarade allt. Men så en dag kraschade hon och än har hon inte helt rest sig upp igen. I år har Petrea Karlsson lidit av utmattningsdepression i 15 år.

Det är svårt att tro att Petrea Karlsson från Ludvika har varit sjukskriven till och från i flera år. Kvinnan vid bordet skrattar och skämtar om att hon sitter där hon sitter, att hennes man får hämta kaffe. Men bakom skrattet gömmer sig ett allvar.

– Det är skönt att vi kan skämta om min sjukdom, vardagen blir lite lättare då, säger Petrea Karlsson.

När hon var 36 år gammal arbetade Petrea Karlsson som bildlärare på en högstadieskola. Hemma hade hon tre småbarn och ett renoveringsobjekt till hus. Den enda pausen mellan jobbet och renoveringen var två minuter i bilen med några djupa andetag innan hon tog tag i arbetet hemma.
På jobbet skulle 300 elever gå genom Petrea på ett läsår.

– Även om jag blev förkyld kände jag inte att jag kunde stanna hemma. Det var för mycket som hängde på att jag var där, säger Petrea Karlsson.

Som konstnär i grunden gjorde hon alltid lektionerna så kreativa som möjligt, men så helt plötsligt försvann hennes kreativitet och humöret drunknade i färgburkarna.

– Jag slog på en film på varje lektion för att jag inte orkade något annat. Jag mådde som att någon hade dött, men när jag borde ha bromsat gasade jag på mer istället, säger Petrea Karlsson.

Och så en dag small det. Petrea Karlsson kände yrsel och lutade sig mot diskbänken i bildsalen.

– Hela marken började gunga och när jag senare gick förbi expeditionen blev jag tillsagd att gå hem och ringa en läkare, säger hon.

Petrea Karlsson protesterade när läkaren ville sjukskriva henne men gick med på att stanna hemma i två veckor.

– Jag minns att han log lite konstigt när han kollade ner i sina papper och jag undrade varför. Idag förstår jag. Två veckors sjukskrivning slutade i fem år, säger hon.
Varje dag var en kamp. Under de första tio månaderna sov Petrea inte alls. Stressen höll på att äta upp henne.

– Det kändes som att jag konstant blev jagad av en björn. När jag var ute och körde kunde jag helt plötsligt glömma bort var jag var på väg, säger hon.

Allt blev till ett töcken. Årstider smälte ihop och snart sov Petrea 16 timmar per dygn. Sömnen varvades med stresspåslag de få timmar hon var vaken.

– Jag var som en råtta i ett snurrande hjul där jag slutade springa men hjulet snurrade vidare, säger Petrea Karlsson. 

Efter sjukskrivningen fick Petrea Karlsson börja arbetsträna, men efter några månader kom kraschen igen. Senast jobbade hon på Fornby Folkhögskola.

– Jag höll i kursen "Kultur, kropp och själ", vilket passade mig perfekt och jag började ta på mig mer och mer ansvar, säger Petrea Karlsson.

Men snart låg nästa krasch runt hörnet och symptomen yrsel, hjärtklappning och huvudvärk började komma upp till ytan igen.

– I höstas gick jag därför upp från att vara 25 procent sjukskriven till 50 procent, säger Petrea Karlsson.

Snart ökade procenten till 75 och i våras blev Petrea helt sjukskriven igen. Under alla år på vägen tillbaka har Petrea Karlsson haft återkraschar en till två gånger om året. Den senaste kraschen var den värsta sedan den första.

Hon gick med i gruppen "vi som drabbats av utmattningssyndrom/utbrändhet" på Facebook. Att skriva med andra som befinner sig i samma situation är, enligt Petrea Karlsson, värdefullt. Där kan hon dela med sig av erfarenheter till de som nyligen blivit sjukskrivna.

– Det är en väldigt härlig grupp där vi peppar varandra när sjukdomen är som värst, säger Petrea Karlsson.

I framtiden vill Petrea tillbaka till jobbet, men än är hennes läkare inte positiv till det.

Enligt Petrea är det många som har svårt att förstå vad utmattningssyndrom innebär. Många gånger förknippas det med ren lathet.

– Det är ofta positiva människor som drabbas trots att de trivs på sitt jobb. Positiv stress är inte heller bra. Om du säger att du har influensa är det synd om dig, men säger du att du har utmattningssyndrom är det många som inte förstår, säger Petrea Karlsson.

När en del får svårt att sova på natten om de sover någon timme under dagen, är det något Petrea måste göra flera gånger per dag.

– Gör jag inte det blir jag vaken hela natten, säger hon.

Petrea Karlsson är noga med att skilja på utbrändhet och utmattningssyndrom. Enligt Petrea handlar inte utmattningssyndrom om någon psykisk sjukdom, tvärtom.

– Det är en fysisk sjukdom då du har ett överskott av kortisol som bryter av hjärnsynapserna, säger Petrea Karlsson.

För Petrea och hennes familj är det en utmaning att hitta balans när det kommer till saker de vill göra. 

Det krävs planering och noga övervägande. Om hon är aktiv i två dagar får hon förvänta sig att bli sängliggandes i fyra.

– Jag måste akta mig för att göra för mycket även om det handlar om roliga saker, annars slår det tillbaka som en smäll. Men även om priset är en krasch gör jag ofta mycket ändå. Jag kan inte bara avstå från att leva. Jag måste göra roliga och positiva saker även om det kostar, säger Petrea Karlsson. 

Artikel och bild från: http://www.dalademokraten.se

Ytterligare en berättelse går att läsa här: Läsarberattelse-just-nu-lider-jag-av-livet

Så tränar du hjärnan


Publicerades den 24 juli 2016
Nyhetsmorgon i TV4 från 2016-07-24: Träning är det bästa receptet om du vill vässa din intelligens, din kreativitet och och ditt minne. Psykiatriläkaren Anders Hansen förklarar.

torsdag 21 juli 2016

Tecken från andra sidan...

Bild från: www.mediumskolan.com

Jag tror på det övernaturliga och ibland tror jag allt vi får tecken som vi kanske inte uppmärksammar eller tar till oss. Min tid fram till min stresskollaps bad jag om tecken för jag tyckte jag stod fast i ett vägskäl. Men problemet var att jag inte förstod vad jag varken skulle se eller lyssna efter. 

Samma sak var den dagen jag kollapsade så bad jag om tecken när jag stod på toaletten för jag visste inte vad det var som hände med mig. Jag förstod inte att kroppen hade gett mig tecken under oerhört lång tid nu bad jag till och med om fler. Å, jag fick ett tecken och det var när armarna började skaka för det var då jag beslutade mig för att sjukanmäla mig och åka hem. Men kroppen insåg att jag behövde en rejäl smäll för att jag skulle vakna upp och förstå att jag inte kunde fortsätta som jag gjort hittills. Det gjorde att jag kollapsade totalt och kroppen la av just för att jag inte skulle kunna ha något annat val än att stanna upp, tänka efter, reflektera och framför allt börja om. 

Det här året har verkligen fått mig att se annorlunda på saker och ting och det känns verkligen som att det här en nystart för mig. Att det är dags för mig att vända blad och börja om med en ny inre kraft som jag inte känt tidigare. Som att jag har vaknat till på nytt och ser saker i ett annat ljus. Framför allt har naturen kommit till mig på ett helt nytt sätt eller så är det att jag nu har ro att se, lyssna och njuta. 
Redan förra sommaren när jag satt ut efter husväggen hos föräldrarna hade jag en nässelfjäril omkring mig. Den satt sig bredvid mina fötter eller på solsängen, även den här sommaren har den varit omkring mig men nu satt den sig på min fot en lång stund och det kändes som att den ville säga något.

Den här gången sökte jag på nätet om nässelfjärilens betydelse och det känns som att den kom i rätt tid för att stärka mig i min tro att det här är min tid för nystart i livet och att förändring är på gång.

"Nässelfjärilens symboliska betydelse är att skapa
 en ny grund att utgå ifrån och bygga något nytt. 
Lycka och harmoni kommer att infinna sig."

Enligt solöga ur hennes uppslagsbok "Djurens språk" betyder fjäril - Dansa, måla, skapa, uttryck dig själv. Min gåva till dig är att kreativt gestalta det du vill att andra ska se. - Vi fjärilar bär på drömmar, det är vi som förmedlar dem till dig. Vill du leva din dröm här och nu? Gör som vi. Dansa din dröm levande. Med andra ord - sluta fundera - gör något kreativt av dina idéer.


En annan händelse som skedde bara för någon vecka sedan var att jag stötte på 3 snokar med bara någon dags mellanrum, det har inte skett tidigare. Knappt jag ens sett en snok fast jag vet att de finns här omkring. Även det ser jag nu som ett tecken och snok står för... 

"Acceptera din egen sanning. Min gåva till dig är att du bär sanningen själv.
Förutom att ta till dig och verkligen acceptera den sanning du själv har, 
så handlar det här även om att acceptera dig själv - så som du är. 
Med andra ord - sluta upp med att ifrågasätta dig själv och det du redan vet."

Det här känns nästan som att jag får en uppläxning av alla felaktiga val jag faktiskt gjort som jag innerst inne vetat om men inte vågat lyssna på. Nu får jag det slängt i ansiktet på svart och vitt just för att jag nu måste våga lita på mig själv och det jag känner.


Bild från: edu.ikd.hik.se
En annan händelse som skedde i vintras innan jag skulle somna var att jag fick jag en bild till mig. Det var inget jag själv tog fram i tanken eller plockat ihop av det som skett under dagen eller så. Ni som själva varit med om det förstår nog hur jag menar att bilden kom helt apropå utan ansträngning.

Bilden föreställde ett svärd infällt i ett ankare och även det tog jag som att någon ville säga mig något just för att jag vid den tidpunkten kände hopplöshet att det aldrig skulle bli bättre med mitt mående.


"Svärdet betyder ledarskap och makt. 
Ankaret står för hopp, den fasta punkten när stormvindarna blåser. 
Hopp om en ny chans, en ny morgondag, ett nytt liv."

Min tolkning är att jag har makten över mitt liv, min morgondag och att det är jag som styr mina val och att jag inte ska tappa hoppet om ett bättre mående eller framtid. Utan att det kommer bli bättre med tiden, att jag ska våga tro på det.


Så jag vill tro att det finns något på andra sidan som hjälper till när man tappar tron på livet och sig själv. Som vill ge oss en knuff i rätt riktigt och ge oss kraft att våga se framåt och ta tag i det som vi kanske går och drömmer om inte riktigt vågar oss på.

Har du några oförklarliga händelser som du varit med om, dela gärna med dig!

Vänner och en fiende skrivet av Erika Bergkvist



Ett bloggtips kommer här med ett av Erikas inlägg som tar upp det här med Vänner och en fiende

"En av mina bästa vänner träffade jag inte på nästan tre månader efter mitt insjuknande. Det gick inte, jag orkade inte. Allt på grund av min största fiende någonsin; mig själv. Jag och mitt driv och längtan efter att vara allt, och till hundra procent. Det finns också andra vänner jag inte orkat träffa så ofta, inte orkat svara på sms, inte orkat...bara inte orkat. Det känns hela tiden övermäktigt och som att ingen kan förstå.

Det är klart jag vet att folk kan förstå på ett sätt, men hade inte jag hamnat här hade jag aldrig förstått eller kunnat sätta mig in i hur det känns i kroppen eller hur mina tankar rör till det för mig. Jag förväntar mig inte heller att de ska förstå allt. Anledningen till att jag inte träffat dem och dragit mig för det är för att jag är rädd att de inte ska tycka om den de möter, den jag för tillfället är. En skugga av mig själv, någon som inte vet hur man skrattar längre.

Jag är min egen fiende. Tar ifrån mig själv sådant jag egentligen håller av och vill göra. Håller allt det där på avstånd. På ett sätt har det varit livsviktigt att hålla avstånd också eftersom för mycket socialt samspel skulle gjort det ännu värre. I alla fall vissa dagar.

Till viss del har det också känts som att folk dragit sig undan, inte velat träffa mig. Så är det säkert inte. Men om det vore så kan jag ändå förstå. Folk vill vara glada och må bra. Det kan vara svårt att göra det tillsammans med någon som mår dåligt."


Länk till hennes blogg kommer här: http://erikabergkvist.com/index.php/erika-bergkvist-blogg

Intervju med Erika Bergkvist om utmattningsdepression


Samtal med Erika Bergkvist om utmattningsdepression. Kreativ kommunikativ idrottare med egen blogg. erikabergkvist.com/

Lyssna här: https://soundcloud.com/jenny-leif-pod/intervju-med-erika-bergkvist

Så kan det kännas att leva med depression - klippet alla borde se

För någon som inte har upplevt det kan det vara svårt att förstå hur en depression känns.
Det här klippet ger en kusligt träffande beskrivning.

Vi vet alla hur det är att ha en dålig dag. Men hur känns det när den känslan inte släpper? När varje dag blir en dålig dag, och du gör allt du kan för att hålla fasaden uppe och vara som alla andra verkar vara?

Uppskattningsvis var tjugonde svensk är just nu inne i en depression. Ungefär dubbelt så många kvinnor som män. Särskilt vanligt är det bland unga.

I det här starka klippet förklarar filmskaparen Katarzyna Napiórkowska hur en depression kan kännas på insidan – och vad det kan leda till.



Artikel och bild från: 

5 saker du genast bör sluta oroa dig över

Slösar du energi på att noja över saker som egentligen är helt oväsentliga?
De här orosfaktorerna kan du skrota direkt!

Verkar alla andra ha perfekta liv, med vackra hem, väluppfostrade barn, spännande karriärer och idylliska semesterresor? Tänk på att vi ofta väljer med omsorg vad vi visar upp för andra. En dejtkväll på finkrog och en solnedgång över havet vid sommarstugan hamnar på Instagram – men måndagsstressen, turistkräksjukan och den växande tvätthögen gör det inte. Ingen har ett perfekt liv, så det är ingen mening att avundas människorna runtomkring dig. Du vet inte vad som döljer sig bakom deras välsminkade selfies.

2. De sista 3 kilonaTänker du ständigt att du skulle vilja tappa några kilon och får dåligt samvete när du faller för frestelsen att äta något ”onyttigt”? Släpp det en gång för alla! Fundera över om det verkligen skulle vara värt uppoffringen att alltid avstå från desserten när du blir bortbjuden och aldrig öppna en chipspåse i soffan, bara för att få på dig en storlek mindre jeans. Kanske kan du acceptera ett par trivselkilon ändå?

3. Dina skavankerDu vet det där födelsemärket i pannan eller den där sneda framtanden du ständigt försöker dölja? Det är ingen annan som stör sig på dem. Faktum är att det operfekta gör dig unik och intressant – det är mer troligt att andra finner dem charmiga än att de ses som skönhetsfel.

4. Vad andra tycker och tänkerDitt liv är bara ditt och du har rätt till dina egna beslut. Att gå runt och grubbla över vad andra tänker och säger om dig slösar bara energi. Dessutom pratar andra troligtvis mindre om dig än du tror – de är fullt upptagna med sina egna nojor.

5. Att du blir äldreDet är oundvikligt att åldras och något som ingen slipper undan. Självklart kan det vara tufft att hantera att kroppen förändras eller att fylla jämnt och kliva in i en helt ny ålderskategori. Men samtidigt visar forskning att vi blir lyckligare och mer tillfreds ju äldre vi blir. Fokusera på hur mycket du lärt dig om livet och om dig själv! Och medge att alternativet till att bli äldre inte heller vore så kul…


Gill hjälper människor med psykisk ohälsa på sin gård: ”Grön rehab är bra för själslig balans”


Djuren är bästa medicinen, säger Gill Croona, som driver
Grön hälsa och rehab utanför Varberg.

Lider du av psykisk ohälsa? Då kan grön rehabilitering vara rena medicinen – och en väg tillbaka till bättre hälsa.

På Kärramosse gård utanför Varberg erbjuds grön, natur­understödd rehabilitering för människor som alltför länge ignorerat kroppens varningssignaler och gått rakt in i den berömda ”väggen” med långtidssjukskrivning som följd.

– De som kommer till oss är kvinnor i alla åldrar, alla med någon form av stressrelaterad ohälsa. Majoriteten har haft det som kan kallas duktig flicka-syndromet, säger Gill Croona, som startade Grön hälsa och rehab för tre år sedan.

I grön rehabilitering använder man sig av naturens och djurens läkande krafter på människor som lider av psykisk ohälsa till följd av stress, utmattning, missbruk eller ätstörningar.

Kom i själslig balans 

– Att grön rehab verkligen fun­gerar bevisas av att inte en enda av deltagarna har återgått i passivitet efter att ha varit på Kärramosse gård. Antingen har de börjat jobba igen, arbetstränat eller startat en utbildning. Alla har fått en bättre psykiskt hälsa vilket är målet med verksamheten, säger Gill.

Hon menar att grön rehab är det bästa sättet att komma i själslig balans och på sikt bli frisk.

– Det säger sig självt, urtidsmänniskan levde i samklang med djur och natur och vi har inte förändrats sedan dess. Det konstlade samhälle vi byggt upp i dag, där stressen och den psykiska ohälsan ökar, är för­ödande för många. Vi ger oss sällan tid för återhämtning utan kör bara på. Och det är då man hamnar hos oss, säger Gill, som är sjuksköterska i botten, filosofie doktor i pedagogik, utbildad inom djur- och naturunderstödd rehabilitering samt certifierad ridterapeut.

Positiva forskningsresultat

Arbetet på gården är influerat av rehabträdgården på Alnarp som är en föregångare där man tidigt testade grön rehab, med gott resultat.

Den forskning som gjorts, bland annat på Alnarp, visar entydigt att både kropp och själ mår bra av grön rehab och att människor tillfrisknar.

Kärramosse gård ligger naturskönt inbäddad mellan hagar, ängar och bokskogar. Det första man som stressad storstadsmänniska slås av är tystnaden, enbart avbruten av gnäggande, jamande, bräkande, skällande, kvittrande och kackel från hönshuset. Ljuden är som balsam för själen.

En känsla av att befinna sig i Bullerbyn kommer över mig när jag klappar hundarna Lisa och Sluggo, åsnan Ior, hästarna Stella och Olga och på håll får beskåda shetlandsponnyn Bosse, innan jag slutligen hamnar i hönsgården där tuppen Zorro är herre på täppan.

I stallet ligger katterna Svenne och Lotta och spinner.

– Djuren är våra viktigaste medarbetare, säger Gill.

På gården finns plats för sex deltagare och de flesta stannar i mellan tre och sex månader. Tre dagar i veckan samlas man halv tio på morgonen för att morgonfika och planera dagen. Därefter väntar olika aktiviteter, i mån av lust och ork.

Njuter av alla årstider

Rider och kör Stella och Olga gör man året runt men under den mörka årstiden eller om det regnar ställer man om till inomhusverksamhet. Då bakas det bröd, syltas, tvättas ull, tovas och kardas.

Men nu njuter man av att sommaren snart är här och att man kan bada och ro i den närbelägna sjön.

– Att leva kravlöst, få njuta av tillvaron och utföra meningsfulla naturbaserade aktiviteter är själva kärnan i rehabiliteringen. 

Artikel och bild från: http://land.se/halsa

9 sätt att slappna av på 5 minuter

Datorer och andra elektroniska prylar är en konstant del av våra liv. 
Om du vill slappna av och sova bättre bör du ta en paus varannan timme och 
undvika att använda dem en timme innan läggdags.


Stress, nerver och ångest är alla dåliga för vår hälsa. Därför är det så viktigt att vi känner till olika sätt att slappna av på 5 minuter. Detta är ännu viktigare när vi tänker på att vi inte alltid har tid för en massage eller en timme av meditation och yoga. Vi behöver en ”snabblösning” för detta problem.

Hur kan jag slappna av på fem minuter?

Promenad

En skön promenad, oavsett om den går genom parken eller en annan lugn plats, gör dig lugn snabbt. Om du känner dig stressad på kontoret kan du använda din lunchtimme för att komma ut och ta en skön promenad. Du behöver bara fem minuter för att glömma dina problem, höra fåglarna sjunga, se lite vackra blommor, mm. Det kan även hjälpa dig att tänka på något som stör dig eftersom promenader ger dig chans att ta ett steg tillbaka och reflektera.


Andas

Du tänker kanske, ”Men jag andas alltid!”. I detta fall talar vi dock om medveten andning. Det första du bör göra för detta är att vara medveten om luften som kommer in i dina lungor, snarare än att bara låta det vara en mekanisk funktion som din kropp ägnar sig åt för att överleva. Att andas är en vital kraft som spelar stor roll eftersom det ger kroppen näring, minskar stressnivåerna och tillåter dig att få mer syre. Om du vill slappna av behöver du bara andas djupt (alltid genom näsan). Du behöver inte gå till en park eller ut i mitten av ett fält – du kan lugna ner dig bara genom att sitta på kontoret. För att dra maximal nytta av denna process kan du sluta ögonen och placera dig i en riktigt skön position (sittande, stående eller liggande). En hjälpsam övning är att täppa igen din högra näsborre och endast andas genom den vänstra. Byt sedan och andas genom den högra. Detta gör dig lugn väldigt snabbt.


Visualisera

Detta betyder i grund och botten att du ska ”dagdrömma”, eftersom det är mycket avslappnande. Du kanske har en hektisk dag på jobbet – då kan du visualisera att du befinner dig på en paradisö och dricker från en kokosnöt. Eller så kanske din version av en fridfull plats är i skogen bland träd och blommor. Du kan även försöka tänka på din ideala framtid för att minska stressnivåerna. Se dock till att hålla koll på hur du reagerar på denna övning, eftersom tankar på semestern eller det hus du vill flytta in i ibland kan öka stressnivåerna. Fantisera om en aktivitet du älskar så kommer du säkerligen känna dig lugnare.


Ät ett mellanmål

En tom mage kan öka dina stress- och nervositetsnivåer. Genom att äta ett nyttigt mellanmål kommer du inte bara känna dig mätt, utan även gladare. Detta inträffar eftersom det finns en stor koppling mellan vad som händer i din mage och hur din hjärna mår. Skynda dig inte genom målet, utan ät långsamt och njut av varje tugga. Välj nyttiga livsmedel, som ett äpple, en müslikaka eller en bit mörk choklad. Undvik att äta feta eller sockerhaltiga livsmedel eftersom dessa kan ha motsatt effekt.


Ägna dig åt trädgårdsarbete

Detta är en otroligt effektiv typ av terapi för personer med höga stressnivåer. Utöver att vara en källa för frisk luft som förbättrar din andning hjälper växterna även till att lugna dina nerver. Du kanske bara har en kruka, eller så kanske du har flera. Designera lite tid åt att vattna dina växter, ta bort ogräs och till och med tala med dem. Du kommer märka direkt hur ditt blodtryck börjar sänkas, och så även dina hjärtslag.


Gå bort från datorn

Att använda datorn under långa perioder (något som många gör) kan resultera i högre stressnivåer. Detta resulterar i sin tur i sömnbrist, depression, sömnproblem, mardrömmar, huvudvärk, muskelsmärtor, spända ögon, mm. Försök i så stor utsträckning som möjligt ta fem minuters paus varannan timme när du är på kontoret och när du är hemma. Sitt inte bara framför datorn hela tiden (samma sak gäller för TV:n). Försök att inte använda datorn en timme innan läggdags, och låt den definitivt inte stå på om den befinner sig i sovrummet.


Kom i kontakt med naturen

Lite solsken, att gå på gräs, att lukta på en blomma i dess naturliga miljö eller att gå på stranden – detta kan vara extremt avslappnande. För personer som lider av stress, ångest eller depression kan kontakt med naturen avsevärt minska symtomen de upplever. När du är i staden ska du försöka få lite ”grön tid” genom att gå till parken eller fylla ditt kontor med växter och blommor.


Ge dig själv en massage

Du behöver inte gå till en massös för en timmeslång massage (även om det kan vara mycket bra att göra det en gång per dag). Om du befinner dig i en tidpunkt under dagen då du håller på att explodera på grund av dina förpliktelser kan det vara bra att ge sig själv en massage. Tryck ned på punkten mellan ditt pek- och långfinger för att bli av med hjärtspänningar. På den andra handen kan du massera områden under tummen för att slappna av axlar och nacke. Om du har huvudvärk finns det inget bättre än att göra cirklar vid tinningarna, och glöm inte att stänga ögonen.


Lyssna på musik

Musik har en lugnande effekt på vårt sinne, men se dock upp eftersom vi inte talar om vilken genre som helst. Vi föreslår att du lyssnar på instrumentell musik, klassisk musik eller mantran om du vill lugna dina nerver. Många väljer att lyssna på dessa typer av musik när de går till sängs på kvällen. Du kan dock även välja att lyssna på en av dina favoritsånger (undvik att lyssna på långsamma eller sorgliga låtar) för att orsaka utsöndring av naturliga hormoner som automatiskt får dig att slappna av. Du kan använda hörlurar eller bara sätta musiken på låg volym på stereon – det är helt upp till dig.


Vitaminbrister som gör dig trött

En hälsosam och balanserad kost är viktig för att ge kroppen alla näringsämnen den behöver för att utföra sina många sysslor ordentligt.


Om du märker att det blivit svårare för dig att stiga upp ur sängen på morgonen eller att du fortfarande behöver en stund för att vakna efter en lugn helg hemma kanske du lider av en temporär eller kronisk trötthet som beror på vitaminbrister.

Utöver de vanor som kan orsaka tillståndet kan det vara bra att ta en närmare titt på vad du äter. Om du lider av närings- eller vitaminbrister blir det svårare att få tillräckligt med energi för att möta dagen.

Vad är trötthet och vad orsakar det?

Alla känner sig trötta och slitna under vissa perioder av månaden eller året; du vill bara stanna i sängen hela dagen och inte göra något. Men efter att du har fått en god natts sömn återgår du vanligtvis till det normala.

Problem uppstår när denna svaghet eller brist på energi fortsätter i flera veckor, eller i värsta fall blir värre. Trötthet är något du bör uppmärksamma.
Utöver den normala stressen i vår moderna livsstil finns det andra orsaker till trötthet:
  • Att ta vissa mediciner, såsom antidepressiva medel eller antihistaminer.
  • Att genomgå vissa medicinska behandlingar, såsom strålning, kemoterapi, mm.
  • Under återhämtningsperioden efter en operation.
  • Att känna sig ångestladdad, deprimerad eller nervös.
  • Att förlora en närstående.
  • Att ha finansiella eller personliga problem.
Dina dagliga vanor är också väldigt viktiga och kan vara vad som orsakar tröttheten:
  • Du får inte tillräckligt med träning.
  • Du sitter alltid upp sent och går upp tidigt.
  • Du dricker för mycket kaffe eller alkohol.
  • Du äter för mycket skräpmat eller socker.
  • Din kalender är full av saker att göra.
  • Du åker inte på semester eller tar inte en paus.
Kroniskt trötthetssyndrom är ett tillstånd som många lider av, men det går ofta odiagnostiserat fram tills att det blir värre, i åtminstone sex månader.

Det är vanligtvis inte relaterat till andra tillstånd eller sjukdomar, och det påverkar fler kvinnor än män, vanligtvis efter 40 års ålder. Några av de vanligaste symtomen på kronisk trötthet är:
  • Huvudvärk
  • Muskelsmärta
  • Ömma lymfkörtlar
  • Minnesproblem
  • Irritabilitet
  • Livlöshet

Vitaminbrister = trötthet

Vi har pratat om några dagliga vanor som kan göra dig fysiskt och mentalt utmattad, men utöver dessa är det värt att komma ihåg att det du äter kan spela en stor roll i hur du mår.
Det handlar inte bara om mängden mat du äter på en dag, utan också kvaliteten på maten du stoppar i kroppen. Närings- och vitaminbrister samt ”tomma” kalorier kan leda till många hälsoproblem, inklusive trötthet, depression och låg energi.
Låt oss ta en titt på vad som händer när du har brist på vissa kritiska näringsämnen.

Vitamin C

Ditt immunförsvar får flest fördelar från detta näringsämne, och ja, du måste få det från mat eftersom din kropp inte kan producera det på egen hand.
Ät citrusfrukter, tomater eller pepparfrukter för att ämnesomsätta proteiner och få dina neurotransmittorer att fungera som de ska.

Om du lider brist på denna viktiga vitamin är det möjligt att du inte bara känner trötthet, utan även upplever ledsmärta, svullet tandkött och frekventa förkylningar.


Vitamin D

Denna vitamin reglerar absorptionen av kalcium i kroppen, som hjälper till att bibehålla starka ben och flexibla muskler. Den höjer även immunförsvaret, minskar inflammation och bekämpar trötthet.
För att få i dig detta näringsämne kan du äta tonfisk, lax och annan fet fisk. Det är även en god idé att få minst 15 minuters solljus om dagen.
Brist på vitamin D kan kopplas till svaga muskler och ben, såväl som dålig sömn och trötthet på dagarna.

Järn

Du behöver inte lida av anemi för att ha järnbrist. Enligt Världshälsoorganisationen är brist på detta mineral ett av de största näringsproblemen i världen.

De vanligaste symtomen på järnbrist inkluderar svaghet, trötthet och dålig kognitiv utveckling.

Det sänker i sin tur din prestationsförmåga på jobbet (eller i skolan), sätter ditt immunförsvar i obalans och gör det svårt att hålla en normal kroppstemperatur.

Magnesium

Detta näringsämne hittas i baljväxter, nötter och fullkorn.
När du inte får i dig tillräckligt med magnesium upplever du illamående, svaghet, avdomning i lemmarna samt aptitbrist. Du kan även drabbas av onormal hjärtrytm och muskelsammandragningar.


Vitamin B

B-vitaminer (B1, B6 och B12) är de viktigaste eftersom brist på dessa tre kan orsaka trötthet, depression, förlust av muskelmassa och låg aptit. Sarkopeni är en åkomma som karaktäriseras av svaghet och muskelförtvining.
  • Vitamin B1, eller tiamin, ansvarar för att reglera nervsystemets funktion och ämnesomsätta blodsocker.
  • Vitamin B6 kontrollerar din aptit och ämnesomsätter fett.
  • Vitamin B12 förebygger depression och kronisk trötthet.
Runt 15% av befolkningen tros lida brist på vitamin B (vilken som helst av dem). Du kan hitta detta näringsämne i mjölkprodukter, ägg och fisk. För vegetarianer rekommenderas berikade spannmål och jäst.

tisdag 19 juli 2016

Stressad? Testa effektiva breathwalk-metoden


Stressigt på jobbet? En tyst meditationspromenad i naturen kan vara precis det du behöver.
 Testa breathwalk – en metod med oväntade hälsofördelar.

Vetenskapen är ense. Medveten andning, meditation, naturupplevelser och motion ger en hälsoboost:
  • Medveten andning lugnar en stressad hjärna.
  • Meditation ger bättre självkontroll.
  • Naturupplevelser sänker blodtrycket.
  • Motion motverkar depression.
Men den stora frågan är: Vem har tid med alla fyra? Vi ska städa, laga mat, tjäna pengar och ta hand om barn och familj.
Breathwalk kombinerar dessa fyra kraftfulla aktiviteter på ett systematiskt och sinnligt sätt. Det är en gående form av yoga med andningsmönster hämtade från kundaliniyoga.

Breathwalk öppnar sinnena, tystar tjattret i skallen och förändrar din sinnesstämning på 30 minuter.
Du kan göra det var som helst: i skogen, i stadsparken, på väg till jobbet, hemma i kvarteret. Du behöver inga speciella kläder eller redskap – det är så långt från en materialsport man kan komma.

– Med breathwalk kommer du ner i varv, säger breathwalkinstruktören Camilla Lund Elander när vi en ljummen morgon träffas under en ek vid Ulriksdals slott vid Edsviken nära Stockholm.

– När vi rör oss synkroniserat med andningen, lägger till mantran och riktad uppmärksamhet kan vi bryta negativa tankemönster. Du blir både gladare och mer fokuserad på det som är positivt. Att utöva gående meditation i naturen är läkande på alla plan.

Så här enkelt är det:

Promenaden startar med några minuters gång där du känner in kroppen, korrigerar ställningen och finner din naturliga rytm. Promenera med rak rygg, öppet bröst och avspända armar som pendlar när du går. Blicken vilar mjukt i horisonten.

Nu ska du kombinera varje fotsteg med ett kort andetag, en stavelse i mantrat här intill och en fingerrörelse enligt beskrivningen nedan. Alltså: Ett steg = en sniff, en stavelse och en fingerrörelse.
De första fyra stegen andas du in, följande fyra steg andas du ut och sedan följer du den rytmen. Alla andetag tas genom näsan.

Så lyder mantrat: sa, ta, na, ma. Mantrat hjälper dig att stilla sinnet och hålla tempot. I sin helhet betyder mantrat ”jag är den sanning jag mediterar på”.

Så rör du fingrarna: Låt tummen möta ett av fingrarna på samma hand, i den här ordningen: pekfinger, långfinger, ringfinger, lillfinger.

Varva etappandningen (3 minuter) med vanlig andning (2 minuter). Repetera 4 gånger

Börja lugna ner stegen, lägg märke till hur det känns i kroppen, kroppsdel för kroppsdel (2 minuter).
Breathwalken avslutas med några stretchövningar för att slappna av. Övningarna har nu gett hela kroppen energi. Andningen har satt igång flödet av vätskor mellan bindvävshinnorna och muskler.

Blodcirkulationen har ökat och du får in mer syre.

Avslutande meditation. Slut dina ögon. Le lätt. Låt mungiporna peka uppåt. Stå med ögonen slutna och spela upp promenaden du nyss gått för ditt inre. Hör ljuden, känn hur kroppen kändes under promenaden: benen, armarna, bröstet, ryggen, ansiktet…

Se allt: träden, solen, stigen, skuggorna, människorna. Förankra upplevelsen i ditt inre. Ta några djupa andetag. Öppna ögonen och kom tillbaka till resten av din dag.

Av Erik Olkiewicz


Av egen kraft


För tio år sedan bestämde sig Agneta Sjödin för att gå den 80 mil långa pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela - en färd som kom att bli en av flera avgörande vändpunkter i hennes liv. Steg för steg växte en övertygelse fram om vikten av att ta hand om sig själv och hitta balansen i sitt liv. Att våga stå för det som känns rätt och lita på sin egen inneboende kraft.

Här berättar Agneta personligt om hur hon sökt efter och hittat fram till ett hållbart sätt att leva på - en balans mellan det fysiska, mentala, emotionella och andliga. Du får även flera träningstips, en mängd hälsosamma recept, samt råd om hur du kan hantera stress och vårda dina nära relationer. Med enkla medel kan du hitta en livsstil som får dig att må bra och göra sundare val i livet - av egen kraft!

Agneta Sjödin är sedan många år tillbaka en välkänd tv-profil och författare till ett flertal populära skönlitterära böcker. Det här är hennes första bok inom området hälsa och livsstil. 




Rekommenderar denna bok då jag fastnade direkt då mycket av det hon skriver är igenkännande och även aha upplevelser som jag behöver ta tag i för att komma vidare i mitt liv och förändrade beteende.