måndag 29 maj 2017

Holistisk stressrehabilitering – steg 8 – Ta hand om din inre kemi


När man utsätter sig för långvarig stress, utan att lätta på trycket regelbundet, så sker det en kemisk förändring i kroppen. Det blir helt enkelt helt upp och ner i hormon- och mineralbalansen i kroppen.

Du kan enkelt få svar på hur det ser ut just för dig genom att göra en hårmineralanalys. Det kostar en slant, men det är så värt att få svart på vitt hur det står till i just din kropp. Genom att skicka in en hårtofs till analys så får du bland annat reda på hur höga halter du har av mineraler i kroppen, hur balansen ser ut mellan mineralerna och om du har gifter inlagrade. I samband med att du får analyssvaret så får du också kost- och näringsråd för att ställa balansen till rätta. Detta är något som vår svenska sjukvård inte kan tillgodose och inte har kunskap om. Så har du inte fått hjälp via sjukvården så är detta nästa steg att ta.

Du kan räkna med att du antagligen har en hel del obalanser som behöver rättas till och det är individuellt hur det ser ut. Det som i stort sett alla stressjuka lider av är magnesiumbrist, då det är den första mineralen som går åt vid långvarig stress. Så därför kommer jag ägna detta inlägg åt…

Läs hela inlägget här; http://www.stressrehab.se/2017/05/24/558/

Om du inte gråter kommer din kropp att göra det

Du kanske har hört att du är svag om du gråter, men sanningen är att det är befriande. Om du inte gråter kan dina känslor flöda över och hindra dig från att bli lycklig.


Om du inte gråter kommer din kropp att gråta åt dig. Om du tvingar dig själv att hålla inne allt du kämpar med och inte släppa ut det kommer det sluta med att du exploderar.

Vi är inte designade för att fylla oss själva med känslor och stänga in dem utan att uttrycka dem.

Rädslan för hur andra ska reagera, vad de ska säga om dig eller om de kommer stöta bort dig gör att du håller saker inom dig som förr eller senare kommer att flöda ut av sig själva.

Om du inte gråter kommer du börja lida
Om du inte gråter kommer du att uppleva ännu mer sorg, förtvivlan, depression och ångest.

Du har varje chans att förhindra att det händer. Att hålla inte allt är inte rätt väg.

Här kommer ett exempel: säg att din partner alltid vilar fötterna på bordet. Du har aldrig sagt något till honom om det eftersom du först ville tro att det inte störde dig.

Smekmånadsperioden gör oss ganska dumma. Vad händer när denna fas är över? Verkligheten knackar på, och vad du låtsades inte störde dig förut börjar nu verkligen irritera dig.

Du kommer förmodligen att börja skuldbelägga personen. Du kanske ibland släpper på ett ”du vet att jag inte gillar det där” eller underrättar honom med en blick att du inte är nöjd.

Men det kommer inte att göra något för dig. Du kommer att få fortsätta hålla ut med det gång på gång. Du kommer att fortsätta ge dessa blickar tills du en dag exploderar över inget.

Det stora misstaget här är att låtsas som att något inte stör dig när det egentligen gör det, och inte kommunicera i tid. Kanske tror du att det inte kommer hända igen.

Men du håller på att kliva in i ett av de värsta misstagen: förväntningarnas värld.

Din kropp berättar för dig när det inte är okej
Om det har blivit ett levnadssätt att hålla inne alla dina känslor så kommer din kropp att börja skicka varningstecken.

Återkommande huvudvärk, ångest, orolig mage, eksem och andra problem kan vara ett rop på hjälp från något inom dig som vet att något inte står rätt till.

Du får inte ignorera det.

Kanske vet du inte vad som försiggår eftersom det kommer från en förfluten händelse du inte ens kommer ihåg särskilt bra.

Men om det begränsar ditt liv, om du drabbas av ångest eller om du ofta inte mår bra eller är lycklig ska du lyssna på din kropp.

Kroppen är väldigt vis. Använd det för att ta reda på roten till ditt problem. Din kropp reagerar inte på det här sättet utan anledning.

Din kropp och ditt sinne är sammankopplat. Om du ignorerar problemet kommer du inte att adressera det, och din kropp kommer att visa det.

Och det går ännu längre än så. Om du inte dyker ner i de innersta delarna av dig själv och konfronterar vad som åsamkar dig så mycket skada kan den oroliga magen bli till eksem, eksem till cirkulationsproblem och cirkulationsproblem till dermatit.

När du ignorerar kroppens varningar kommer den att fortsätta försöka visa dig att något är fel, tills du löser problemet som gör dig så olycklig.

Övertygelser, trauman och upplevelser
Dina problem kommer ofta från övertygelser, trauman och upplevelser som du inte valde att ta in i ditt sinne eller genomgå.

Men de kan alla faktiskt vara chanser att öppna ögonen, lära sig och släppa taget.

Rädslan för att säga ”nej” kan komma från en övertygelse eller traumatisk upplevelse som du burit med dig sedan du var liten.

Den gigantiska rädslan för att säga vad du känner när du känner det kan bero på en negativ upplevelse som utlöste låg självkänsla och brist på självförtroende.

Ge inte vika för allt; det finns ingen anledning att lägga sig ner och acceptera det.

Varje trauma och upplevelse är en chans att bli den du verkligen vill vara.

Så kom ihåg: om du inte gråter kommer din kropp att göra det. Låt dig själv gråta när du behöver. Frigör din kropp från de fysiska manifestationerna av smärta.
Är du redo att välja välmående över elände?


Artikel och bild från: https://stegforhalsa.se/

Saker vi stressar över i onödan



Låt säga att du missar bussen till jobbet eller sitter fast i en bilkö. Pulsen går upp och du övar på olika bortförklaringar till varför du är sen. När du väl kommer till jobbet är chefen på glatt humör och chefen noterar inte ens att du är sen. Du däremot har ödslat en stor dos av kortisol, blusen som satt snyggt är skrynklig av svett och dessutom har du använt alla svordomar du har i ditt register. På lunchen trycker du i dig en smörgås framför datorn för att kunna gå tidigt från jobbet och hämta ditt barn. På vägen hem nästan springer från tunnelbanan till förskolan iklädd dina höga klackar. Väl framme på förskolan sitter ditt ljuvliga barn i sandlådan och blir lite glad att se dig men vill inte gå med hem.

Den här dagen har bestått av onödig stress. Det där kunde varit jag för några år sedan. Nu har jag bestämt mig för att inte stressa över saker jag inte kan påverka.

Istället för att oroa dig när du är sen. Använd tiden till något bra. Ta några djupa andetag och lyssna på en podd, bra musik eller meditation.

Chilla mera!

Artikel och bild från: http://stresscoachen.mabra.com/saker-vi-stressar-over-i-onodan/

DAGBOK SOM UTBRÄND



Dagens video är jäkligt känslosam för mig. Jag rotade fram min gamla dagbok från när jag blev sjukskriven för utmattningsdepression, och trots att jag läst orden flera gånger var det plågsamt att läsa de högt.

15 SAKER SOM LEDER TILL UTMATTNING


Utbrändhet, utmattningssyndrom och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Här är 15 anledningar till utmattning (och tyvärr finns det många fler). 

TIPS TILL ANHÖRIG - utmattning, utbrändhet och stress


  • Här kommer ett MYCKET efterfrågat klipp - tips till anhöriga till de som drabbats av utmattningssyndrom, utbrändhet eller psykisk ohälsa. Många känner sig hjälplösa vid sidan av en drabbad, men det finns små knep att ta till. 

tisdag 23 maj 2017

Innan stressen tar över ditt liv - dra i handbromsen


I mina samtal med personer som bränt ut sig ordentligt kommer de ofta fram till att de visste att de stressade för mycket och pushade sig själva för hårt. Stressen har gett dem förödande konsekvenser såsom t.ex att förlora talet, djupa depressioner, kraftigt fysisk värk i kroppen eller som jag ansiktsförlamning. Stressen kan beror på att du tar för stort ansvar på alla områden såsom hemma och på jobbet. Ofta är det så illa att du arbetar med ett jobb som inte alls passar dig och därför får ödsla
för mycket energi. Kanske är du också allas bästa vän som ägnar mer tid åt alla andra.

Tecken på förhöjd stress:
  • Hjärnan arbetar på högvarv och du har svårt att varva ned
  • Du har svårt att sova eller vaknar på nätterna
  • Svårt att lyssna till vad andra säger, du är hela tiden någon annanstans
  • Du blir ofta överdrivet arg
  • Svårt att komma ihåg och förstå enkla instruktioner
Känner du igen dig? Då är det högtid handbromsen och prioritera dig själv.

Artikel och bild från: http://stresscoachen.mabra.com/

Erika drabbades av utmattningsdepression: ”Jag blev helt kall och allt rasade samman”


Psykisk ohälsa blir allt vanligare och i veckan valde 29-åriga Erika Bergkvist att dela med sig av sina upplevelser i ett inlägg på Facebook.

Nu berättar hon om vad som ledde till kollapsen på ett träningspass förra året – och hur hon ser på framtiden.

Erika Bergkvist berättar att hon alltid har sett sig själv som en glad och nöjd person. När hon avslutade sin högskoleutbildning blev det dock värre – hon gick in i en lång period av arbetslöshet.

Den gamla ångesten kom tillbaka
”Jag kände mig värdelös, frustrerad och hopplös. Ingenting fungerar när man inte har ett jobb, varken ekonomi eller ens sociala liv. Problemet var att jag inte tog hand om de känslorna utan tryckte undan dem.”

När Erika sedan började arbeta flöt den gamla ångesten upp till ytan.

”Jag jobbade, coachade friidrott och tränade sju dagar i veckan. Jag ville vara bra på allting.”

Sedan kom den – februaridagen då Erika kollapsade under träningspasset.

Början på ett långt mörker
Den 29-åriga kommunikatören föll plötsligt ihop.

”Jag blev helt kall och allt rasade samman. Jag kunde inte stå upp och fördes till akuten.”

Erika Bergkvist fick prata med många läkare men upplevde att de inte tog henne på allvar.

”Jag fick ofta höra att ’det här går över’. De sa även att det bara hade varit ett blodtrycksfall. Det tog tre månader innan jag blev tagen på allvar”, berättar hon och fortsätter: ”Då blev jag sjukskriven för utmattningsdepression.”

"Det känns som att huvudet ska brinna upp"

Erika började gå hos en terapeut och fick antidepressiva mediciner. Men vägen tillbaka var svår. 29-åringen från Karlstad berättar om hur det kändes att befinna sig mitt i en utmattningsdepression:

”Det är mörkt. Eftersom man slutar umgås blir det ensamt. Ingen förstår och ingen tar till sig. Folk säger bara att du ska skaka av dig det”, säger hon. ”Det känns som att huvudet ska brinna upp, som att du aldrig andas ordentligt, som att du ligger i sängen och ska dö.”

Erika berättar att utmattningsdepression inte bara påverkar ditt psykiska välmående – även kroppen fysiska funktioner påverkas.

”Flera av kroppens vanliga funktioner slutar att fungera. Det gör att man inte riktigt kan acceptera att det handlar om psykisk ohälsa – det känns ju som att det är något fel på kroppen. Man tänker att det måste handla om andra saker. Man tänker att man inte kan så dåligt av stress.”

Svårt att acceptera
Den vanligtvis så glada och nöjda Erika berättar om hur svårt det var att acceptera diagnosen utmattningsdepression.

”Det tog ett halvår innan jag förstod att det bara var stress. Det känns ju som att det är något annat eftersom att man mår så dåligt.”

En lång väg tillbaka 
Ja, även om vägen har varit lång har Erika nu lyckats besegra sin sjukdom. Hon arbetar återigen heltid som kommunikatör och ser ljusare på livet i största allmänhet.

”För mig vände det när jag började ta antidepressiva mediciner. När ångesten försvann kände jag mig lättare och orkade lite mer varje dag”, berättar hon. ”Jag började vara mig själv igen och såg ljusare på tillvaron. Det går inte när man är deprimerad – då är all glädje uttömd.”

I höstas blev Erika färdigbehandlad hos terapeuten. Hon äter fortfarande medicin och besöker för säkerhets skull läkare med jämna mellanrum – men i övrigt mår hon bra.

”Det går att komma tillbaka – men då måste man bryta med allt som man mår dåligt av.”

Hyllas av tusentals
Inlägget som Erika Bergkvist publicerade på Facebook har nu blivit viralt. I skrivande stund har drygt 1500 personer gillat och nästan lika många har delat det. Många skriver stöttande kommentarer och berättar även om egna upplevelser.

”Det värmer jättemycket att läsa. Det känns skönt att människor kan prata ut om det här. Det är jättekul men också hemskt – man ser ju hur många det är som mår dåligt.”

Vill öka medvetenheten
Nu vill Erika bidra till en ökad debatt om psykisk ohälsa.

”För att få bukt med det här måste folk få veta hur det är. Vi måste börja prata om det på arbetsplatser och i skolor. Sjuktalen ökar inom psykisk ohälsa. Jag vill ut i skolor och prata. Jag vill att vi ska prata om det här överallt.”

Avslutningsvis har Erika Bergkvist en sak att säga till den yngre generationen.

”Man måste inte alltid vara bäst på allt – det är okej att misslyckas. Lyssna på din kropp. Behöver du vila så ska du göra det. Våga prata om dina känslor och tyck om dig själv! Ge dig själv vad du behöver.”

Artikel och bild från: http://www.expressen.se/omtalat/roster/erika

Erika Bergkvist om vägen ur depressionen


För ett drygt år sedan föll Erika Bergkvist från Karlstad ihop. Kroppen och huvudet bara slutade fungera. Efter tre månader konstaterades utmattningsdepression. Nu har Erika Bergkvist skrivit ett

Facebookinlägg för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa.

Erika Bergkvist skrev inlägget för att hon tröttnade på att höra på andra som skämtade om att de var trötta eller stressade.

– Då tänkte jag att ni skulle bara veta hur det är att verkligen vara sönderstressad och utmattad och trött. Det har ni aldrig känt på, ni som sitter och skämtar om det, säger hon.

För Erika Bergkvist började det på en helt vanlig friidrottsträning i februari förra året.

– Jag värmde upp men jag blev inte varm, jag blev bara kallare och kallare. Till slut kunde jag inte stå, jag kunde inte andas. Pulsen rusade, jag var yr... Jag ringde mina föräldrar och sa: Ni måste hämta mig. Det är något som är fel.

På akuten konstaterade man ett blodtrycksfall och sa att Erika skulle vara bra på måndag. Men så blev det inte.

– Jag var trött hela tiden, hade upprepade panikångestattacker, konstant ångest, känselbortfall...

– Jag hade ont i huvudet, tryck över bröstet, magkatarr... Jag gick nog igenom allt, fortsätter hon.

Först tre månader senare fick hon ett namn på allt det som kändes fel i kroppen: utmattningsdepression. Hon blev sjukskriven och den svåra vägen tillbaka började.

– Du måste lära känna dig själv igen. Jag trodde att jag var den här superstarka människan som orkade precis vad som helst, hur länge som helst. Jag har fått lära mig att vila igen, det hade jag liksom slutat med, och lära mig tänka på andra sätt, säger Erika.

I dag har Erika kommit långt på vägen. Hon jobbar heltid igen, och har börjat träna igen, och mår oftast bra.

– Händer det någonting som jag inte riktigt kan ta så blir jag väldigt stressad och har en hel del ångest, men jag är en mycket gladare person nu och har fått lära känna mig igen nu.

– Det här har jag känt förut när jag har blivit stressad, de här symptomen, men jag har aldrig brytt mig om dem. Men nu vet jag att nu är det dags att sakta ner, och det kommer alltid att vara annorlunda. För jag vill ju må bra, och ta hand om mig själv, säger Erika Bergkvist.

Klicka på länken för att höra en längre intervju med Erika Bergkvist.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6695013

Hyllad Erika stöttar andra utmattade


Erika Bergkvist i Karlstad vill inte höra fler oförskämda anspelningar på utmattningsdepression.

– Var inte nedlåtande, säger hon. Det här är inte människor som är ”lite för svaga”, då hade de gett upp vid de första motgångarna. Det här handlar om människor som varit starka alldeles för länge.

– Att sitta ner och läsa en bok– jag brukade ju älska det– när slutade jag med det?

Erika Bergkvist, 29 år, kommunikatör och friidrottare, flög fram genom livet.

– Jag var inte stressad. Jag visste inte vad det är att vara stressad. Jag mådde bra tills den där dagen i februari förra året.

– Tror jag.

Erika Bergkvist tränade nästan varje dag i IF Göta. Hon springer fort och lever snabbt, men det kom ifatt. Det som exploderade i en mardröm och satte hänglås på vardagen och kroppens stillsamma processer kallas stress och press, men Erika Bergkvist hämtar också in krav från samhället för att få hela bilden. Särskilt när vi pratar om de yngre, gymnasieungdomarna, som också drabbas och som hon vill hjälpa med stöd och föreläsningar i skolorna.

Den medicinska termen är utmattningsdepression, men det skulle Erika Bergkvist inte förstå förrän ett halvår senare.

Rasade ihop

Den där februaridagen kände hon först bara kyla.

– Jag var på träningen, och värmde upp men jag blev bara kallare och kallare.

Sedan kopplade kroppen ner, snabbt och dramatiskt.

– Jag fick svårt att andas, och ont i huvudet. Jag började skaka och kunde inte stå upp.
Hon kördes till akuten.

– De sa att det var blodtrycksfall. Jag skulle vara bra på måndag.

Alla prover de tagit var bra.

– Och jag kunde stå på ett ben och peka på näsan. Jag var frisk.

Så Erika Bergkvist jobbade på. Heltid. I tre månader.

– Men jag blev ju inte bättre. Jag blev bara sämre.

Sommaren kom, men den efterlängtade semestern gav inte alls den vila hon hoppats på. Ångesten slet i henne, och övermannade henne i brutala attacker. Hon blev isolerad, att gå till affären var lika rimligt som en simtur över Vänern. Erika Bergkvist fick svårt att sova, hon fick ont, ryckningar, skakningar, allt svårare fysiska och psykiska symptom. Helt vardagliga ljus och ljud bultade nu för hårt på hennes ömmande sinnen.

– Men min läkare på Gripen är jättebra. Kunnig! Han såg vad jag behövde. Och gör det fortfarande.
Erika Bergkvist blev sjukskriven på heltid. Hon flyttade hem till sina föräldrar, blev omhändertagen och gick många långa skogspromenader. Och hon fick medicin.

Nu är Erika Bergkvist tillbaka på jobbet på heltid, men det är tack vare medicinen, och med en förstående läkare och omgivning som stöd, betonar hon. Vägen till den vardag hon tog för självklar är lång, och kanske böjer den av mot en lite annan tillvaro där hon alltid måste vara lite varsammare med sig.

Lång väg tillbaka

Nu tänder hon ljus med sitt mörker. Hon hjälper andra. Stöder unga, söker sig ut för att föreläsa i skolor, om hur viktigt det är att förstå sig på varningssignalerna och att inte pressa sig själva och andra. Sedan kräver hon respekt och förståelse för alla som drabbats av sjukdom som inte syns utanpå, eller är på väg in i det tunga. Ett facebookinlägg har hyllats av många tusen:
– Du talar om att du har utmattningsdepression, skriver hon. Ändå ifrågasätts du, ändå dundrar folk fram utan hänsyn, ändå skämtas det om stress, ändå får du bita dig i tungan och välja dina krig. När någon föraktfullt pratar om svaga nerver, knyter du handen i fickan och tänker; om ni bara visste.

Måste prata

– Vi måste prata mer om det här, säger Erika Bergkvist. För det är så många som drabbas, och det går ner i åldrarna.
– Och sluta säga dumma saker! Inga nedlåtande kommentarer eller skämt! Det här gör lika ont som att bryta foten, det är bara så mycket svårare att laga.

Artikel och bild från: http://nwt.se/karlstad/2017/05/19/hyllad-erika-stottar-andra

Stress är inget att skämta om


Under en februaridag förra året värmer 29-åriga Erika Bergkvist upp inför löpträningen. Men ju mer hon gör det, desto mer kallsvettas hon. Till slut faller hon ihop på golvet i en panikångestattack. På akuten konstateras blodtryckfall och Erika skickas hem i tron om att allt ska var bra på efterföljande måndag.

– Som den friidrottare man är så fortsatte jag fast det kändes tungt för det blir ju alltid bättre, men inte den dagen.

Hon har just fått en tillsvidareanställning som kommunikatör. Att sjukskriva sig finns därför inte på kartan. Men efter tre månader har hennes tillstånd fortfarande inte blivit bättre. Hon kontaktar sin vårdcentral och blir där diagnosticerad med utmattningsdepression.

– Jag fick jättebra hjälp från min läkare. Han förstod snabbt vad det var frågan om och skickade mig på terapi där jag lärde mig att bryta mina tankemönster och det var en jätteviktig nyckel till att kunna gå vidare.

Erika flyttar hem till sina föräldrar på landet. Även om hon in i det längsta vill undvika antidepressiv medicin, lovar hon både dem och sig själv att testa om det skulle bli så illa att hon inte längre vill leva.

– Jag kände en skam över det, som om botten var nådd. Men när jag började känna att det blev lite för mörkt ringde jag ändå min läkare och bad om medicin. Då släppte ångesten och först då kunde jag ta mig upp.

I efterhand förstår hon att hennes insjuknade grundar sig i långa perioder av osäkra anställningar och arbetslöshet.

– Som arbetslös blir du ju ganska nertryck av samhället och av dig själv. När jag väl blev tillsvidareanställd kom de här tre, fyra åren i kapp eftersom jag inte tog hand om mina känslor då.

För Erika var det svårt att acceptera att just stress låg bakom hennes sjukdom.

– Jag trodde att jag höll på att dö i en allvarlig sjukdom. Trots att jag hade utmattningsdepression på pappret så tänkte jag ändå att det måste vara cancer eller MS. Att sluta med Google var därför en utmaning men nödvändigt.

Under åtta månader är hon sjukskriven på olika procent tills hon klarar av att jobba heltid igen.

– Jag var livrädd men jag gick in utan krav på prestation, bara att jag skulle fungera bland mina arbetskamrater. Det är viktigt att inte bli inkastad som om ingenting har hänt, tror jag. Det handlar om att lära känna varandra och sig själv igen.

Förra veckan publicerade Erika ett långt inlägg på Facebook när hon fick nog av nedlåtande skämt om sjukskrivning och stress vid fikabordet.

– Då brann det i mig. Jag orkade inte ta fajten just där och då men om folk kan läsa mitt inlägg och ta till sig så känns det bra.

Och det gjorde många. Internetkärleken har resulterat i att inlägget hittills har fått över 7 000 delningar och mer än 8 000 gillningar.

– I kommentarsfältet märks det att många känner igen sig. Många hjärtan och tack.

Till skillnad från ett brutet ben som läker, blir man aldrig "frisk" från en utmattningsdepression, menar Erika. Det handlar om att lära sig leva sitt liv på ett nytt sätt, ibland med livslång medicinering och terapi. Som ibland är svårt för människor att förstå.

– Det vittnar också många om som har kommenterat inlägget. Jag är så rädd att hamna där igen och därför väldigt duktig på att ta hand om mig själv nu. Men det är klart att det är tråkigt att veta att jag aldrig kommer orka som förut igen.

Att begränsa aktiviteterna varje vecka och framför allt planera in tid för vila är viktigt.

– Om någon frågar om vi ska ses senare samma dag är det för tätt inpå och det är ibland svårt för människor att förstå. Det är en svår balans det här.

Hon tror också att det kan vara svårt för omgivningen att förstå att man inte är samma person som innan en depression.

– Vissa har varit fantastiska och verkligen funnits där medan en del, både vänner och bekanta, har blivit lite osäkra på mig. De vet inte hur de ska förhålla sig till den här nya personen som ibland mår lite sämre.

Erika själv är inte särskilt konflikträdd och drar sig inte för att påminna personer i sin närhet om att tänka på hur deras kommentarer kan uppfattas. Samtidigt tillägger hon att det finns tillfällen som skämten runt fikabordet tar lite hårdare.

– Då känns det lite som att de tycker att jag är en svagare person. De inbillar sig att de aldrig kan hamna där, men sådan var ju jag också. Folk behöver påminnas om att det kan hända vem som hest.

Att det är en svår sjukdom som yttrar sig olika för alla.

Hon tror att vi behöver prata ännu mer om psykisk ohälsa, som hon menar fortfarande kan upplevas som något skämmigt för en del personer.

– Det tror jag är nyckel till att vi ska kunna skapa en generation som inte skäms och som tar hand om sig.

Fler drabbas

Att vistas i naturen utanför föräldrahemmet var en viktig i del i hennes läkeprocess. Hon betonar också att det sällan bara är den som är sjuk som drabbas, även de runtomkring.

– För mamma och pappa har det varit sjukt jobbigt att se mig så totalt nerbruten. Jag skulle vilja att sjukvården också kunde erbjuda anhöriga stöd om de vill ha det.

För hennes del har sjukdomen också gjort henne mer lättpåverkad av andras känsloströmningar.

Något som kan vara viktigt på exempelvis arbetsplatsen för att kunna hjälpa kollegor som kör på i samma spår som hon gjorde.

– Jag kommer ta vara på livet mer på det sättet att jag kanske inte jobbar hundra procent i framtiden, om det är möjligt. Det är inte värt att slita ut sig, det är ändå inte det man vill minnas i slutändan.

Artikel och bild från: http://www.vf.se/hela-livet/stress-ar-inget-att-skamta-om/

Du har rätten att öppna ett nytt ”konto” i livet

Att öppna ett rent, nytt "konto" är inte att ge upp, utan snarare att rensa bort allt som ligger i vägen för din lycka och ditt välmående.


Ibland är det lätt, ibland är det svårt, men alltid användbart. Att öppna ett nytt ”konto” i livet kan vara lösningen på dina problem.

Ditt hjärta kanske är öppet för det, men din hjärna motsätter sig förändring. Allt som kräver att du lämnar din komfortzon eller tar dig ur en rutin, vana eller specifik omständighet – de tolkas som ett hot av din hjärna.

På sitt uråldriga sätt att garantera din överlevnad kommer hjärnan alltid fylla dig med rädslor och osäkerheter genom att viska ”gör det inte, förändra inte sakerna omkring dig.”

När man kan konfrontera denna naturliga och biologiska instinkt kommer dock allt att förändras.

I slutänden kommer ditt sinne att berikas av lärdomarna du får och din hjärna gagnas av att motta stimulans som gör dig lycklig.

I dagens artikel vill vi bjuda in dig att reflektera över din rätt att göra något lätt: att öppna ett nytt ”konto” och börja om.

Läs hela artikeln här: https://stegforhalsa.se/du-har-ratten-att-oppna-ett-nytt-konto-livet/

Bok: Lejonagendan : framgångsrikt ledarskap genom stark hälsa och mental träning


Den här boken vänder sig till dig som är intresserad av framgång, mental träning och ett helt liv. Vi är alla ledare. Först och främst leder vi oss själva, tätt följt av att leda våra närmaste i vardagen. Därefter, direkt eller indirekt, andra grupper av människor, projekt eller organisationer. Ytterst leder vi samhället och den här världen, tillsammans.

Läs mer
Lejonagendan består av åtta mentala förmågor och föreslår att framgångsrikt ledarskap, stark hälsa och personlig utveckling kommer från samma källa, som varken kan eller bör separeras. När din hälsa och mentala kapacitet ökar, kan du välja ett liv där du växer av utmaningarna i stället för att bli överkörd av dem. Varje förmåga presenteras i ett eget kapitel med tillhörande övningar. Fakta blandas med författarens erfarenheter och anekdoter ur både privat- och arbetslivet.
"Jag har sett lionminds på nära håll när jag haft förmånen att arbeta med världsledande atleter, artister och unika ledare. De är mentalt graciösa individer som håller kvar blicken utan att tappa fokus på målet. De ser, lyssnar och utmanar från hjärtat. De låter inte vardagsbrus distrahera dem och de har en ödmjuk men klar bild av sin kapacitet."

Provläs här: http://www.bokus.com/bok/9789147122493/

Psykologen: Att multitaska gör oss bra dummare



Den största utmaningen för oss i dag är mental. Vi får information från så många kanaler och stress har aldrig varit ett större problem.

Därför är det viktigt med mental träning, något som psykologen Cecilia Duberg, som var gäst hos TV4 Nyhetsmorgon nyligen, bekräftade. Är man stressad och har mycket på sitt fat är det superviktigt att inte glömma bort återhämtningen.

– Jag laddar mina batterier genom att vara aktiv, genom att göra något som kräver min uppmärksamhet och kan konkurrera ut alla tankar på annat.


Själv tycker Cecilia om att rida, vilket för med sig flera välgörande aspekter: Natur, frisk luft, rörelse och närhet till ett djur.

Men varför kan man inte bara ligga på soffan och återhämta sig då?

–Det är mycket effektivare att återhämta sig medvetet. Det är som med en mobiltelefon. Vill man spara på batteriet kan man lägga ifrån sig den – men den laddas ju inte av det. Vill jag ladda måste jag sätta på laddning. Och det borde vi göra med oss själva också.
Ett sätt att hantera stressen för många av oss i dag är att multitaska – alltså att göra många olika saker samtidigt, men det är något Cecilia Duberg tror själper snarare än hjälper oss.

– Att multitaska gör de flesta av oss liiite dummare. Vi får lite mindre tillgång till oss själva. Men det är lätt att förstå att vi får den impulsen. Vi får så mycket information, vi har så många möjligheter, och många av oss löser att vi har mycket att göra genom att göra mycket samtidigt. Men vi KAN inte fokusera på många saker samtidigt.

Cecilia Duberg är aktuell med boken ”Lejonagendan”, en titel som syftar till fokus, att göra en sak i taget och lägga energin där den behövs, något hon tycker att vi behöver träna oss på.
Här är Cecilias tips på hur man återhämtar sig.

1. Prioritera att ladda kroppen

Oavsett om du är utmattad eller på topp i livet – du måste äta, sova, röra på dig. Hur ser det ut med dina relationer, distraktioner? Andas du? Det här är saker som inte går att förhandlas med.
– Det här är de viktigaste vanorna vi kan skapa. Idag är det många som tänker på dem om man får tid över – men där behöver vi vända på begreppen. För om vi har en kropp och ett sinne som måste utföra och prestera en massa saker, leda människor eller vinna priser till exempel, då måste vi börja med den.

2. Hitta ditt Varför

När kroppen är laddad måste vi hitta sätt att få tag på den energin, få tillgång till våra resurser. Och den bor i ditt ”varför”.
– När saker och ting blir meningsfulla får till tillgång till den här energin. När vi ser den stora bilden och hittar vår roll i ett sammanhang.
Alltså måste du hitta meningen med det du gör, varför är det viktigt för dig att göra det? Är det inte meningsfullt kanske det inte är något du behöver göra?

3. En sak i taget

Det är viktigt att ”leva där fötterna står”, men också en av de svåraste sakerna vi kan göra eftersom våra hjärnor inte funkar så, den vill hellre fara omkring mellan olika tankar.
– Min kompis brukar säga att hjärnan är som en hundvalp – den vill inget illa, men den är lite överallt och vi behöver diciplinera den. Hitta fokus.

Se klippet här:


Artikel och bild från: http://www.mabra.com/psykologen

Är du en klossbokare?



Klockan ringer, du kastar dig upp yrvaken och in i duschen, fixar frukost, gör dig i ordning och åker till jobbet. Direkt när du kommer till jobbet kallar din chef till möte, sen är det möte, på möte, på möte. Efter alla dessa möten är det lunch med arbetskompisarna. Eftermiddagen fortsätter med uppgifter som bara måste bli klara. Nu är arbetsdagen slut och du skyndar till ett yogapass. Något lugnare nu men ändå trött, handlar du mat, lagar mat, diskar efter dig och sen äntligen har du en timme för dig själv. Fast det förstås, då ska du vika kläder och ringa mamma samtidigt.

Vår kloka gäst i Prestationspodden Mikael Frithiof, som har en personlig resa inom stress tipsar:

Klossboka inte: Lägg in pauser mellan möten och aktiviteter. Ge dig själv lite tid att starta om till nästa aktivitet. Det borgar för mer kvalité och du kommer ha mer energi och närvaro.

Kom tidigare till jobbet: En riktigt bra grej är att komma 15 min tidigare till jobbet. Då får du chans att pusta ut och reflektera.

Lägg bort mobilen: Försöka att lägga i från dig mobilen under pauserna. Så hjärnan får vila helt.
Obs! Detta är svårt att få till speciellt för en person med barn och schemat är tajt. Men bara en liten förändring gör mycket. Testa att komma 15 min tidigare till jobbet. Känn efter vad det gör med dig.

Artikel och bild från; http://stresscoachen.mabra.com/ar-du-en-klossbokare/

Så minskar du stressens påverkan på din kropp



I stället är det bristen på återhämtning som gör att vi riskerar att bli sjuka av stress. Alla behöver återhämtning i sin vardag, varje dag – även under arbetstid. Fråga dig vad som får dig att varva ner?

Korta stunder av nedvarvning varje dag gör skillnad över tid.

Här är några förslag:
1. Rör på dig. Det måste inte vara galna gympass, bara att gå lite extra varje dag gör skillnad.
2. Ring till någon du tycker om.
3. Gå en promenad i skogen eller parken.
4. Lägg bort allt med skärm en stund.
5. Umgås med barnen.
6. Läs en bok.
7. Res dig ifrån arbetsstolen, gå ett varv, byt miljö.
8. Lyssna på musik.
9. Ta några djupa andetag.
10. Titta ut genom fönstret och försök uppmärksamma något nytt.

Artikel och bild från: http://www.mabra.com/sa-minskar-du-stressens-paverkan-pa-din-kropp/

5 reaktioner från väldigt känsliga personer

Är du en väldigt känslig person, eller känner du någon som är det? För att förstå väldigt känsliga personer måste du försöka sätta dig in i deras situation. Döm dem inte om du inte kan se världen från deras synsätt.


Väldigt känsliga människor, eller högkänsliga personer, kan ibland skapa missförstånd hos andra. Många gånger tycker folk att de ”överdriver”.

De svarar på vardagssituationer med automatiska reaktioner. Det är normalt för dem.

Men att döma dem innan du vet vad som pågår kan leda till missförstånd.

Idag vill vi ge dig en guide till att förstå några vanliga reaktioner du kan se från väldigt känsliga personer.

Läs hela artikeln här: https://stegforhalsa.se/5-reaktioner-fran-valdigt-kansliga-personer/

Hur du ”väcker” vagusnerven för bättre hälsa

Väck vagusnerven och njut av alla de positiva fördelarna. Lär dig en speciell 
andningsteknik för att återaktivera många av dina vitala kroppsfunktioner så att du känner dig förnyad.


Människor har tolv par nerver som börjar i hjärnan. Bland dessa nerver är den tionde den mest intressanta och kraftfulla: vagusnerven.

Den utgör en del av det parasympatiska nervsystemet och har ett väldigt intressant jobb.

Det är den som hjälper dig att slappna av, uppnå tillstånd av fridfullhet och bekämpa stress såväl som ångest, samt att njuta av en känsla av välmående, vilket är viktigt för bättre livskvalitet.

Alla är dock inte medvetna om hur viktig denna nerv är i kroppen.

Det är lätt att se varför: folk är mer fokuserade på extern stimulans än att tålmodigt och intuitivt lyssna på sina egna kroppar.




Nedan ska vi föreslå att du lägger undan en halvtimme för dig själv. Snart kommer du lära dig att ”väcka” vagusnerven och få bättre livskvalitet.

Läs hela artikeln här: https://stegforhalsa.se/hur-du-vacker-vagusnerven-battre-halsa/

Bok: Planera smartare : få tid för det viktiga



Det är många som låter sig styras av omgivningen och ständigt släcker bränder i stället för att brandsäkra och få tid till det de egentligen vill och ska göra.

Med hjälp av den här boken får du mer utrymme för det som du tycker är roligt, utvecklande och ger dig arbetsglädje.

Boken är för dig som vill
  • planera och prioritera smartare
  • få tid för de viktiga arbetsuppgifterna
  • ha en bättre framförhållning
  • trivas bättre med det du gör på jobbet
  • minska stressen
  • hitta en bättre balans mellan arbete, fritid och egen tid
  • frigöra tid för det som är viktigast i ditt liv

Så minskar du stressen – med bättre planering!


Hinner du inte med arbetet på arbetstid? Känner du dig stressad på jobbet och på din fritid? Du är inte ensam. Och det finns hjälp.
Här får du de bästa tipsen på hur du både blir effektivare och slipper stressen.


Arbetslivet är stressigare idag än vad det någonsin varit. Vi blir ständigt avbrutna av mejl som ramlar in, telefoner som ringer och kolleger som rycker i oss. Hur ska vi hinna med vad vi måste göra innan arbetsdagen är slut? Efter arbetet fortsätter pressen och stressen, många upplever att de inte hinner med.


”Vi förväntas kunna planera utan någon utbildning i arbetsmetodik”
Planeringsexperterna Helén Vedlé och Rune Nilsson vet. De har arbetat med utbildning och coachning i över 30 år. Tillsammans har de skrivit boken ”Planera smartare – få tid för det viktiga” som kom ut hösten 2014.

– Behovet av en bok om att prioritera och planera har aldrig varit så stort som nu. Tidigare var arbetslivet mer inrutat, men idag väller information över oss från alla håll och avbryter oss hela tiden och stressen ökar. Märkligt nog förväntas vi bara kunna planera, trots att de flesta av oss aldrig fått någon ordentlig utbildning i arbetsmetodik. Därför ville vi skriva den mest konkreta och pedagogiska planeringsboken, säger Helén Vedlé.

Fyra planeringsverktyg
Enligt henne är många effektivitetsböcker mer generella och inte heller så konkreta. Boken ”Planera smartare” fokuserar på prioritering och planering och det finns gott om övningar i boken.

– Vi utgår från fyra planeringsverktyg för att minska stressen, berättar Helén. Almanacka är det första verktyget och det har alla idag, de flesta använder numera en elektronisk. Men tyvärr så skriver de flesta bara in möten. Vi har tagit fram ett begrepp, fokustid, där du själv bokar in tid i almanackan för viktiga arbetsuppgifter. Under denna tid låter du dig inte avbrytas av mejl utan jobbar koncentrerat.

Verktyg nummer två: Att-göra-listan
Att-göra-listan är verktyg nummer två och den kan de flesta utveckla så att man bara har en, och att den prioriteras. Det tredje verktyget är Årsplanen där man får en överblick över återkommande aktiviteter och tillfälliga projekt.
Det sista verktyget kallas Handlingsplanen och den är det få som använder.
– Handlingsplanen är en av mina favoriter, säger Helén. Det är en Att-göra-lista men över en särskild aktivitet, ett speciellt projekt. Den fungerar lika bra privat som på jobbet. I boken finns ett exempel från en familj som skulle ha ett dop. Ett enkelt sätt att samla allt som ska göras och fördela arbetsuppgifterna.

Alla kan lära sig planera
Helén Vedlé och Rune Nilsson har hjälp många människor att planera och de berättar att många upplever en frihet genom bättre planering.
– Det flesta som lär sig planera tycker att det känns skönt att ha en rutin för att prioritera och verktyg för att planera. Deras kontroll har ökat och därmed har stressen minskat, fortsätter hon.
Alla kan lära sig att planera, menar de. Det handlar om att kunna tekniker, få tips och att vara motiverad. Den som förstår hur planeringen kan göra att arbetet flyter bättre och att de viktiga arbetsuppgifterna får plats i almanackan mår bättre och blir mindre stressad.

”Vi är inte rustade för så många intryck utan pauser”
Tidigare behövde vi inte lika mycket planering. Vi hade ett mer inrutat liv, arbetsuppgifterna var tydligare, många hade mer rutinartade arbeten.
– Idag har vi så många inkanaler med information, mejl, sms, telefon, telefonmeddelanden och chatt. Vi ska också hålla oss informerade och informera på Facebook, LinkedIn, hemsidor, intranät och alla andra kanaler. Många sitter i öppna landskap där det blir överhörning och avbrott. Vi lever i en annan tid och vår hjärna är den samma som på stenåldern och vi är inte rustade för att ta emot så många intryck utan att få ha pauser, säger Helén.

Slöseri med tid
Helén bad några av sina deltagare att föra en loggbok över hur de disponerar sin tid under en arbetsdag. De blev förvånade över hur mycket av arbetet som blir avbrutet, hur många arbetsuppgifter som inte blir avslutade och hur mycket som blir förhalat. Bara sökandet efter olika mejl och elektroniska dokument kan sammanlagt blir upp till 25 minuter per dag. En del söker en hel del bland sina pappersdokument också.

”Att inte hinna förrän i sista stund är inte en bra strategi”
– Vi har under senare år mött allt fler som är mejlberoende, både i jobbet och privat. De lever ständigt uppkopplade, tittar på mejl direkt när dessa kommer, läser mejl under resan hem och flera gånger under kvällen och direkt på morgonen. Genom att alltid vara tillgängliga blir de ständigt avbrutna. Om de svarar eller själva sänder mejl utanför arbetstid kan andra bli stressade att tro att de också behöver vara tillgängliga dygnet runt.
Att inte hinna med de viktigaste arbetsuppgifterna förrän i sista stund eller när alla andra gått hem och det blivit tyst är inte en bra strategi för att få ner vår stress, menar författarna.

Sju olika beteendetyper
I boken beskriver författarna sju olika beteendetyper: Händelsehopparen, Snuttaren, Tidsoptimisten, Mejlnarkomanen, Behagaren, Skjutaupparen och Arbetsnarkomanen. Alla dessa stoppar upp jobbet på sitt speciella sätt.
Händelsehopparen behöver till exempel bara ett sms för att avbryta sin arbetsuppgift och hoppa på en ny, som snabbt avbryts när ett mejl plingar till. Skjutaupparen väntar med det tråkiga eller jobbiga och tar tag i det först när det blir akut, och då räcker arbetstiden inte till.

Beteendeförändring
För att ändra sitt beteende så behöver man bli medveten om sina vanor och ovanor samt reflektera över varför man gör som man gör.
– När vi blir medvetna om våra beteenden är det lättare att se vad vi behöver ändra för att bli mer effektiva och på så sätt hinna med det som är viktigt, säger Helén Vedlé.
Därefter måste man ändra sin attityd till sitt eget beteende och sätta ett tydligt mål. En av de viktigaste förutsättningarna för att ändra sitt beteende är att man är motiverad och ser de positiva effekterna. Då går ett beteende att förändra.
– Vi brukar säga att när du har bestämt dig måste du träna 30 gånger på det nya sättet.Många hoppar över att skriva mål vilket är synd, för tydliga mål ger ett bättre fokus. De ska vara positiva och skrivna i nutid. Undvik att skriva ”inte” – bekräfta istället det du vill ska hända. Som exempel så bör man skriva: ”Jag träffar bollen”, istället för ”jag ska inte missa bollen”. Målet kan gärna delas upp i delmål och kan med fördel göras i en strukturerad form – en handlingsplan.

Planerar inte allt
Helén berättar att även om hon är planeringsexpert så planerar hon inte allting i sitt liv.
– Det vore jättetrist att planera all tid. Det skulle dessutom inte gå. Det är viktigt att vi inte är planerade till 100 % varken på jobbet eller på fritiden. Vi behöver tid för händelsestyrning, reflektion och pauser. Det är heller inte kul att vara helt planerad. Men att planera in viktiga saker gör att vi minskar vår stress, får bättre kontroll och trivs ofta mer med vårt jobb för att det vi gör blir med bättre kvalitet – det är det jag strävar efter för egen del och för mina deltagare, avslutar Helén Vedlé.

Artikel och bild från: http://kurera.se/minska-stressen-med-battre-planering/

Låt allt flöda, bara idag

När du låter allt flöda runt dig och slutar klänga dig fast vid det omöjliga kommer du inse att livet är så mycket enklare. Njut av stunden!


Låt allt flöda, bara idag. Låt alla dåliga saker försvinna av sig själva och var mer mottaglig mot de goda.

Om du aldrig har provat föreslår vi att du börjar så snart som möjligt.

Flow, att flöda, är ett sinnesstånd som kan förbättra din livskvalitet, och utöver det kan kanalisera dina energier för att bli mer produktiv.

Det är möjligt att du redan hört talas om termen ”flow” eller något liknande. Massor av folk tillskriver denna idé ett spirituellt eller något abstrakt koncept, när det i själva verket har en psykologisk och vetenskaplig bas med en lång tradition.

Konceptet flow föreslogs 1975 av psykologen Mihály Csíkszentmihályi, varpå idén spreds till en rad olika användningar med koppling till personlig utveckling och till och med arbetsetik.

Det är ett intressant koncept som är både väldigt avslappnande och användbart i ditt dagliga liv. I dagens artikel vill vi lära dig att ”flöda”, att låta dig själv svepas iväg av det som finns här och nu för att utöka ditt medvetande. Det kommer hjälpa dig att stärka din produktivitet.

Läs hela artikel här: https://stegforhalsa.se/lat-allt-floda-bara-idag/

Mitt bästa verktyg mot stress


Förut brukade jag skriva meter långa lappar om vad som skulle göras. Jag la lapparna handväskan, satte post-it lappar på dator och på kylskåpet. De där lapparna kunde hamna varsomhelst. Att lista ned vad jag skulle göra var ju smart. Men att skriva samma sak flera gånger, för att lapparna jag skrev på dagen innan är borta, gjorde mig bara mer förvirrad och stressad.


Jag har tur att har världens bästa farbror Thomas. Han ringde mig varje dag under en tid jag inte mådde bra. Han peppade mig och såg till att jag kom upp på benen. För ett par år sedan gav han mig bok i julklapp. Han kallar den Success planner. Det är ett planeringsverktyg som hjälper dig att planera, prioritera och boka av.

Hade någon annan givit den till mig hade jag kanske inte gått i gång. Men jag visste att han studerat hur stress påverkas av planering. Verktyget har hjälpt mig från min utmattning till att hitta ett underbart jobb som Hälsocoach och dessutom ha mindre stress i vardagen. För första gången i mitt liv har jag hittat en struktur som jag håller fast vid. Jag har använt den varje dag i över två år och det är mitt bästa verktyg mot stress.  

      Så funkar verktyget:
  • Skriva ned månadens, veckans och dagens 5 viktigaste aktiviteter.
  • Boka av efter varje gjord aktivitet.
  • Efter varje arbetsdag skriv ned morgondagens 5 viktigaste aktiviteter.
  • Efter varje vecka utvärdera.

      Varför minskar verktyget min stress:
  • För den hjälper mig prioritera.
  • För att jag ser tydligt vad jag har gjort.
  • Tydliggör att arbetsdagen är över.
  • För att jag har allt samlat på ett ställe. (Den finns även som app)
Denna bok gör mig nöjd, effektiv, mindre stressad, driftig och glad!

Artikel och bild från: http://stresscoachen.mabra.com/mitt-basta-verktyg-mot-stress/

(Denna bok håller nu på att framställas för privatbruk och kommer tryckas inom några månader. Jag återkommer när den att finns tillgänglig.) 

En frukost som lugnar kroppen


Hej!

Nu går jag rakt på sak. Jag tror på att äta antiinflammatoriskt och jag tror starkt på att hålla ner inflammationen i kroppen. För åtta år sedan drabbades jag av en öroninflammation som aldrig gav upp. Som tillsammans med stress resulterade i ansiktsförlamning. Det finns flera orsaker till kronisk inflammation och det är något som kan pågå under flera år i kroppen innan vi märker något. Vanliga orsaker till inflammationer är för lite motion, stress, övervikt, rökning, för lite sömn och dåliga kostvanor. Jag har förändrat min livsstil och mina kostvanor och min kropp känns mycket lugnare.

Jag hoppar över att skriva om vad ni inte ska äta. Satsa på vad ni ska äta i stället. Man ska vara snäll mot sig själv. Pekpinnar är ju trist. Mat som är snäll mot kroppen och motverkar kronisk inflammation är grönsaker, fisk, olivolja, rapsolja, nötter och kryddor. De bästa kryddorna är vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili. Antiinflammatorisk mat är proppfull med vitaminer, antioxidanter, enkelomättat fett och mindre mängder socker och fleromättade fetter. Satsa på magert protein, frukt och grönsaker, fisk från kalla vatten och fullkorn.

Min frukost idag är bovetegröt, kokosmjölk, kiwi och kanel. I min familj är frukosten sällan rofylld. Mathilda 3 år skriker om att hon ska ha special servering framför tvn, Martin min man letar ständigt efter kanelen och Lucas rabblar de senaste sportresultaten. Men ändå. Det ser ju bra ut på bild.

I den vita koppen 1 tsk gurkmeja, en tsk honung, en nypa cayennepeppar, citron och het vatten. Den här drinken lärde en Ayurveda kvinna mig. Den är så god.

Grön smoothie: vad du än har som är grönt i kylskåpet släng i mixern, citron och addera vatten och cocosolja. För nyttig?   Släng i lite äpple och en grön banan.

Gröt: Bovetegröt med kanel och kiwi

Love it.

Artikel och bild från: http://stresscoachen.mabra.com/en-frukost-som-lugnar-din-kropp/

7 tecken på att du är en fri själ

Att vara en fri själ betyder tvärtemot vad många tror inte att man undviker ansvar eller försöker nå en bekymmerslös frihet. Det handlar om att vara sann mot sig själv. Är du en fri själ?


En fri själ är en person med en viss personlighet som har nått en viss mognad och psykologisk förmåga, baserat på självförsörjning och säkerhet.

Det är inte lätt att bli en fri själ, och att vara det betyder inte att man agerar som om man kapat alla band och ansvar.

En sann fri själ besitter karaktärsdrag, attityder och interaktionssätt med verkligheten som gör denne mer förmögen att konfrontera livets motgångar.

Idag ska vi prata om vad som definierar en fri själ. Är du en?

Läs hela artikeln här: https://stegforhalsa.se/7-tecken-pa-att-du-ar-en-fri-sjal/

Ett öppet brev till alla som sårat mig



Jag skriver detta brev till dig, även fast du aldrig kommer läsa det. Du har sårat mig och åsamkat mig mycket smärta. I naturen finns ingen rättvisa, och jag fortsätter lida. Men idag insåg jag att jag måste frigöra mig själv från tyngden som jag känner, och det är just det jag ska göra.

Jag är misstänksam mot förbittring. Det är ingen bra vän, och det är därför jag inte vill ha den med mig. Förbittring får oss att känna rädsla, och det är just det jag måste bli av med. Det är inte att jag är rädd för dig, det är att jag är rädd för att återuppleva mitt lidande och återigen begå samma misstag.

Läs hela artikeln här: https://utforskasinnet.se/ett-oppet-brev

Forskare: Vad som händer i hjärnan när du besöker en strand är helt otroligt



Vi vet alla att det kan vara bra för både kropp och själ att vara ute i naturen, men nyligen så kom det även forskning som visar att extra tid på stranden också kan flera hälsosamma fördelar för din kropp.

Känslan av lugn och stillhet som infinner sig när du är på stranden har nu fått ett eget namn och kallas för ”blue space” eller ”blå rymd”.

Det är de namn som forskare tycker passar på den effekt som kombinationen av lugnande dofter, ljudet av det brusande vattnet har på din hjärna. Den ”blå rymden” är tillräckligt för att du ska känna trygg på ett sätt som nästan liknar hypnos.

Sammantaget påverkas du på fyra olika sätt om du är på stranden.

Reducerar stress
Vatten är naturens botemedel mot stressfaktorer. Vatten är fullt av positiva joner som får dig att känna dig trygg. Oavsett om du tar dig ett dopp eller bara doppar tårna så kommer du att känna dig avslappnad. Ditt humör kommer att påverkas på ett positivt sätt. Är du lite tjurig kan ett dopp i havet vara allt som behövs för att ska känna dig lite gladare igen.

Ökad kreativitet
Känner du att din kreativa sida stöter på hinder? Nu tror forskare att en lösning på problemet kan vara att gå till stranden. Att vara i en ”blå rymd” kan få dig att tänka klart och att se dina problem ur en annan synvinkel. Likt meditation så triggar stranden känslor av lugn och kan få dig att samla dina tankar och fokusera på det som är viktigt.


Reducerar känsla av depression
Förutom lugn och ro kan stranden också lindra vissa känslor av depression.
Kombinationen av vågornas brus och havets dofter kan försätta dig i ett meditativt tillstånd. Du kan rensa huvudet på onda tankar och reflektera över livet samtidigt som du kommer bort från kaoset som finns inombords.

Förändra ditt perspektiv på livet
Ditt perspektiv kommer att förändras till det bättre om du unnar dig mer dit på stranden. Naturen i sig har alltid haft en positiv effekt, men stranden kommer framfallt göra underverk för din själ.

Att det är trevligt att gå till stranden vise jag redan, men att det även ska vara bra för kropp och själ hade jag ingen aning om.

Det är bara att packa picknic-korgen, solskyddsfaktion och badkläderna, för om du vill må extra bra i sommar är det bäst att du hänger mycket vid vattnet.

Artikel och bild från: http://www.newsner.com/forskare

Från utbrändhet till livslust


Att läka en stressad kropp och själ

Efter att ha haft gäster i en vecka och diverse aktiviteter både privat och på jobbet pustar jag ut i min fåtölj. Den här helgen är vigd åt reflektion, träning och framförallt återhämtning. Att ha massor av aktiviteter och stress är i sig inte skadligt - det farliga är avsaknaden av återhämtning...tillräcklig återhämtning. Men vad innebär egentligen tillräcklig återhämtning? 


Blodproverna gav mig livet tillbaka


Det kändes fel att återigen sitta i vårdcentralens väntrum. Det var massor att göra på jobbet och jag visste inte riktigt vad jag skulle säga till läkaren. Jag hade gått igenom det här förut.

Läs hela inlägget här; https://werlabs.se/omdomen/tomas

Holistisk stressrehabilitering – steg 7 – Stilla ditt sinne


Stress och kognition

När du har stressat under en längre period har dina binjurar hunnit producera en stor mängd av stresshormonet kortisol. Eftersom funktionerna som normalt reducerar kortisol i kroppen blir hämmade/skadade i stressprocessen så badar din hjärna till slut i kortisol, vilket innebär att de hjärnstrukturer (hippokampus, främre hjärnbarken och amygdala) som har hand om kognitiva funktioner påverkas negativt. Det är främst det deklarativa minnet och arbetsminnet som drabbas. Du får svårt att minnas namn, nummer, ord, planer, vad du håller på med, vart du är på väg. Du får även svårt att lära dig nya saker. Kunskapen går liksom in i ena örat och ut genom det andra. Dessutom får du svårt att fokusera på det du håller på med och tankarna kommer och går som poppande popcorn.

Läs hela inlägget här: http://www.stressrehab.se/

Prestationspodden


Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press.


http://www.prestationspodden.se/

tisdag 9 maj 2017

Om ni inte börjar leva gör jag slut



"Har vi någonsin varit ärliga mot varandra?"
"Först var det alla våra gulliga historier om hur bra allting var. Jag var inte bättre än ni. Vi höll masken och grälade bakom stängda dörrar."
"Jag tycker fortfarande inte vi är ärliga med vad vi vill göra med resten av våra liv. Vi suckar lite, det gör vi, det kanske är ärligt. Men berättar vi någonsin för varandra vilka drömmar vi har? Ni kanske inte har några kvar?"
"Vad är det som hindrar oss att leva det liv vi vill?"

Ovan citat är från boken "Om ni inte börjar leva gör jag slut" skriven av Eva Swedenmark, även om den inte tillhör den bästa bok jag läst träffade den ändå rätt. För hur många av oss sitter inte runt café bordet och umgås med våra vänner som vi tror att vi har full koll på. Som vi tror oss känna ut och innan som man kanske har hållit ihop med sen skoltiden. För hur väl känner vi varandra egentligen?

Vågar vi vara helt ärliga? Berättar vi om vad vi egentligen tycker, tänker, känner och drömmer om? Vågar vi berätta om vad som gör oss ledsna, rädda osv? Vågar vi vara helt ärliga och säga "nej, jag tycker faktiskt inte du passar i den där tröjan" när väninnan står i provhytten och är salig över det hon nu har provat. Vågar vi berätta att vi har det kämpigt i förhållandet, ekonomiskt, med barn, ex, jobbet och allt vad det nu kan vara?
Eller låter vi bli att vara så pass öppna och ärliga att vi istället drar på ett leende tillsammans med fasaden att allt är bra?

Vågar vi säga ifrån, ha en öppen dialog utan sura miner? Kan vi vara ärliga och stöttande i beslut? Vågar vi stå upp för vad vi själva tycker även om vännen inte har samma åsikt?

Jag kan villigt erkänna att jag inte varit helt ärlig och öppen varken i det jag står upp för själv eller hur jag själv känner och mår. Många tror nog att de står mig närmare än vad de gör, men ärligt talat har jag inte släppt in någon så pass, knappt mig själv egentligen.

Även om jag och vännerna haft himla roligt genom åren, skrattat och tjoat så kan jag se att bakom fasaden har det inte varit speciellt glatt alla gånger. Det har funnits avundsjuka med i bilden, prestationskrav, ekonomiska problem, hjärtesorg, ångest, rastlöshet, irritation, besvikelse mm. Något som vi alla säkert känt av och känt till men ingen har vågat tagit tag i det eller rätt ut.

Under dessa två år som jag varit isolerad från omgivningen och inte haft något val än att lära känna mig själv så har jag reflekterat en hel del över mina egna beteenden och även vågat börja vara ärlig mot mig själv. Samtidigt börjar jag försöka lyssna mer och mer på vad jag vill och genom att inte säga ja när det känns mer nej.

Fast jag fortfarande är sjuk, umgås mestadels med mig själv så kan jag villigt erkänna att det faktiskt är först nu jag lever. Det känns som jag vaknat upp från ett inrutat mönster och att min tidigare fasad att var andra till lags på olika sätt nu har runnit av mig. Jag har fått en ny lust till livet som jag aldrig haft tidigare, drömmar och framtidsplaner har gjort sig hörda inom mig, jag väljer nya bekantskaper med omsorg, börjar lyssna på vad jag vill och går inte över den känslan som tidigare. Jag grämer mig inte över förlorade vänskaper utan ser det som att vår tid är förbi att det är dags att ta nästa steg i livet. Konstigt nog är jag faktiskt lycklig nu och glöden i ögonen har hittat tillbaka efter år av frånvaro.

Så jag tycker vi följer bokens råd genom att skriva en att leva lista, det kan vara allt mellan himmel och jord blandat med drömmar, praktiska saker, personliga förändringar ja allt helt enkelt. Dela gärna med dig om din dröm. (Även om man är sjuk och inget annat önskar än att bli frisk så se förbi det och dröm vidare till nästa steg när du är frisk)

Min att leva lista ser ut så här:

💗 Ta promenader med nyfunna vänner.
💗 Samla ihop gamla barndoms vänner och starta upp nya vänskapsband
💗 Hitta mannen i mitt liv och börja ett nytt liv tillsammans.
💗 Vinna en massa pengar så jag kan få mitt hus och trädgården som jag längtar så efter
💗 Motionera och känna glädje i det
💗 Vara nöjd med hela mig yttre som inre
💗 Stärka min självbild och bli hel igen
💗 Skratta och le
💗 Våga vara ärlig och öppen på ett nytt sätt
💗 Dansa
💗 Skriva böcker och få dem publicerade
💗 Fjällvandra/cykla
💗 Lyssna på mitt inre och hitta balansen till att få en fungerande vardag

måndag 8 maj 2017

6 steg tillbaka från utmattningssyndrom



Acceptans
Utmattningssyndrom drabbar ambitiösa personer med stort hjärta. Personer som vill räcka till för allt och alla. Skäms inte för att det har hänt dig. I detta krävande samhälle är det inte konstigt. Att acceptera att du har utmattningssyndrom är första steget till att komma tillbaka. Du kommer att bli bättre. Det är bara svårt att säga hur lång tid det tar. Men låt det ta tid, ge dig och din kropp tid att läka. Det är du värd.

Träffa läkare
Om du inte redan har sökt läkarhjälp så gör det. Du bör träffa en läkare som kan bedöma om du har utmattningssyndrom eller om det kan finnas någon annan fysisk orsak till varför du mår som du gör. På vissa läkarmottagningar kan de erbjuda behandling i grupp mot stress eller sömnsvårigheter. Jag har träffat många som rekommenderar dessa gruppbehandlingar.

Mindfulness
Idag är mindfulness det mest effektiva sättet vetenskapen känner till för att hantera stress och hitta glädje i livet. Det finns flera studier på som visar att de som utövar mindfulness upplever att de är mindre stressade, mår och sover bättre. Även när man är helt slut av stress och utmattning är mindfulness bra. Det är en sorts aktiv vila för hjärnan, som är bättre än sömn. Förut var min hjärna ofta på högvarv och ett tag när jag var som mest stressad vaknade jag flera gånger per natt. Men numera hjälper meditation och yoga mig att stress ner och jag sover bättre.

Sömn
Det är viktigt att prioritera din sömn. Som utbränd är den ofta dålig, antingen har man svårt att somna och så vaknar man av att kroppen är stressad. Jag rekommenderar att skapa sovrutiner. Börja med att plocka undan kläder och annat så att sovrummet blir rofyllt. Lägg bort och stäng av mobilen senast kl. 21.00. Skapa rutiner: läs tidningen, ta ett bad, tänd ljus eller drick te. Dessa rutiner gör dig lugn och som får din kropp att förstå att nu är det snart dags att sova.

Motion och kost
När du väl är så stark att du orkar promenera är det toppen. Det är det bästa man kan ge sin kropp och själ när man är på väg tillbaka från utmattningsdepression. Men lyssna på kroppen och ta det lugnt. Kanske börja med en kort promenad och sedan öka försiktigt. För utmattade eller redan stressade personer kan stressnivåerna höjas av träning. Om du är utmattad, se till att du inte anstränger kroppen för mycket prova t.ex simning eller MediYoga.
Nu är det viktigt att ge kroppen näring, så försök att äta ren mat utan tillsatser. Stoppa inte i dig skräp. Försök att tänka att mat ska ge kroppen näring som i sin tur ger dig kraft att leva. Det är extra viktigt för dig just nu. Har du svårt att få i dig bra mat kan du komplettera med en grön smoothie.

Kommunicera och planera
Livet innan du mattade ut dig uppenbarligen var för tufft. Nu gäller det att skapa ett hållbart schema. Prata med dina närstående om att du behöver prestera mindre ett tag. Och kräv inte av dig själv att du ska orka göra allt som du gjorde innan. Det kan vara saker som låter roligt men som du måste hoppa över för att spara på din energi. Du kan inte räcka till för alla andra just nu. Det är viktigt att de förstår att du inte ska vara och prestera precis som vanligt. Se över vad du måste göra och vad du kan välja bort.

Lycka till!

Artikel och bild från: http://stresscoachen.mabra.com/6-steg-tillbaka-fran-utmattningssyndrom/